Amiga vs Atari ST

Eγω παντως μια φορα που ακουσα απο κοντα roland και soundblasterPRO καταλαβα αμεσως τους περισσοτερους ηχους, αλλα μου φανηκαν πολυ "digital" και καθολου φυσικοι.
 
Το midi ήταν καλό μόνο για μουσική. Τα παιχνίδια όμως χρειάζονταν πολύ παραπάνω από απλά μουσική.
 
LOLLLL

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ρε σεις ωραιο chip tune based
 
@Asic, 68000, δεν έχουμε άλλες απαιτήσεις.
 
nkarytia είπε:
Και τότε, το να προσθέσεις κάτι στον υπολογιστή (ακόμα και ηχεία) είχε υψηλό κόστος (ειδικά για πιτσιρίκια λυκείου χωρίς εισόδημα).
Καλα εννοειται!Τα προιστορικα,ακομα και για τα τοτε δεδομενα,tamon των γονιων μου ειχα λιωσει που ηταν μισο μετρο το καθενα και εναν ενισχυτη αγνωστης μαρκας.
 
το thread έχει γίνει paula vs YM…

Το παρακάτω video και το σχόλιο που το ακολουθεί με έβαλε στη διαδικασία να σκεφτώ αυτό που έγραψε ο ASiC…


“Tο hardware της amiga ήταν για sampled ήχους απο την αρχή. Το YM είναι γεννήτρια τετραγωνικών ηχητικών παλμών + θορύβου. Το οτι έπαιζε samples ήταν καθαρή hackια του chip!”

Η paula ήταν ένα PCM DMA sound chip κάτι που δεν ήταν το YM του ST. PCM (παλμοκωδική διαμόρφωση), μπορούσε δηλαδή να αναπαράγει μουσική/ήχους με αυτή τη διαδικασία (δειγματοληψία κλπ…) και όχι μόνο να παράγει όπως το YM (γιʼ αυτό και η hackια για τα samples). Ο STE από την άλλη είχε το ίδιο YM sound chip με επιπλέον δύο PCM κανάλια…δηλαδή μπορούσε να κάνει ότι και η Amiga χωρίς hackια και χωρίς να “ταλαιπωρεί” τον 68000 (DMA).

Καταλαβαίνω/φαντάζομαι ότι μια σημαντική διαφορά ήταν τα 4 κανάλια της Paula έναντι των 2 του STE (και σίγουρα κάποιες άλλες που δεν καταλαβαίνω από αυτά που διάβασα στο wiki).

Αυτό που με μπερδεύει είναι αυτό που γράφει ο τύπος στο σχόλιο… “…Four channels are achieved by mixing the two left and two right together…”

Η Paula από κάθε έξοδο (left και αντίστοιχα από right) αναπαράγει δύο διαφορετικούς ήχους/κανάλια (δε ξέρω αν είναι σωστή η συσχέτιση ήχος/κανάλι)…ο STE αφού έχει 2 μόνο κανάλια πώς μπορεί να πετύχει το ίδιο (2 έναντι του ενός καναλιού από κάθε έξοδο);

Έκανα την εξής δοκιμή…έτρεξα το wings of death (ένα παιχνίδι που υποστηρίζει τον STE) στον STF και στον STE. Ο πρώτος είναι συνδεδεμένος σε ένα 1084s και ο δεύτερος σε ένα stereo ενισχυτή. Η εισαγωγική μουσική ακούγεται πιο “βρώμικη” στον STF…μπορεί βέβαια σε αυτό να φταίει το 1084…To γράφω για το λόγω ότι έχει προαναφερθεί αυτή η “βρώμια” για τον ήχο του ST.

Όλα τα παραπάνω είναι δικές μου σκέψεις, οπότε και με σημαντική πιθανότητα λάθους…αυτά…

Πάντως είναι ωραίο να ανακαλύπτεις/καταλαβαίνεις αυτά τα υπέροχα μηχανήματα ακόμα και ύστερα από 20+ χρόνια, και κάποια από αυτά, πόσο μπροστά ήταν της εποχής τους!!!
 
το οτι ακυγονται πανω απο 2 ηχοι στον ste, οφειλεται στο software mixing. Δηλαδη, με τη βοηθεια της cpu, εναλλασονται πολλες φορες το δευτερολεπτο 2 ή και περισσοτεροι ηχοι και σου δινει την εντυπωση οτι εχεις "ν" καναλια. Στον ste που εχει pcm κυκλωμα, δεν χρειαζεται επιπλεον δυναμη απο την cpu για να αναπαραγει τα samples μεσω χακιας του ym. Γι' αυτο και η εισαγωγη του wings of death ειναι πιο καθαρη στον ste.
 
Πάρτε ένα ωραίο chiptune, με ολίγη από digi-drum:


Βασικά δε θυμάμαι αν το έχω ξαναβάλει... Έχει ψιλοχαθεί η μπάλα είναι η αλήθεια...
 
Σορρυ, αλλά λείαν επιεικώς είναι χάλια! Ο ST είχε πολύ καλύτερα (τουλάχιστον ποιο μελωδικά)! :xm:
 
oops τι ειναι αυτο; ισχύει Α600 emulates ST???

 
ναι φυσικά...υπάρχουν emulators σιγουρα για 1200
 
Georgor είπε:
oops τι ειναι αυτο; ισχύει Α600 emulates ST???
Kαλή φάση, εφόσον είναι και σε A600, που είναι μία σκάλα κάτω απο την πιό ισχυρή Α1200 (δεν ξέρω βέβαια αν είναι "πουσαρισμένη" 600άρα).

Το πρώτο που σκέφτηκα όταν είδα το video, ήταν: "Μα καλά, το Passengers on the wind βρήκαν να εξομοιώσουν; Γιατί όχι το Sundog;"

Aλλά απ΄ότι φαίνεται το έχουν πλέον τρέξει και αυτό (το διάβασα πριν λίγο σε σχετικό thread στην EAB).

Kρίμα που δεν είχα πρόσβαση σε ST emulators για Amiga την εποχή που ήταν η 500άρα μου στα "φόρτε" της, έστω και για πιό υποτυπώδες επίπεδο εξομοίωσης...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Παρατήρησα το εξής…(STF ->1084s, STE scart καλώδιο -> lcd tv) Ανεβάζοντας την ένταση του ήχου, χωρίς να τρέχει κάποιο παιχνίδι, στο 1084 άρχισε να βγάζει θόρυβο…ο θόρυβος δεν εξαλείφεται όταν τρέξει κάποιο παιχνίδι...παραμένει.

(Με τη παραπάνω σύνθεση αλλά αντί του STF ένας αρχικός ST ο θόρυβος παραμένει.)

Δοκίμασα το ίδιο και στον STE με τα εξής αποτελέσματα…

STE -> lcd tv μέσω scart και ο ήχος μέσω αυτού (δλδ ότι και στον STF)…παράγει θόρυβο

STE -> lcd tv μέσω scart, αλλά ο ήχος από τις rca εξόδους σε στέρεο…ΔΕΝ παράγει θόρυβο!!!

Δεν το είχα παρατηρήσει ποτέ μια και είχα STE σε 1084s και ο ήχος από τα rca.

Περίεργο αυτό που συμβαίνει, και υποθέτω ότι η “βρομιά” που ακούγεται από τον ST είναι λόγω αυτού…
 
Ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές απο κακής ποιότητας καλώδιο/βύσμα που καταλήγει στην scart είσοδο. Το ίδιο έχω κι εγώ αλλά με ένα rgb scart που έκανα για το ps2 απο ένα απλό composite καλώδιο. Αν προσέξεις, όσο πιο φωτεινό είναι αυτό που δείχνει η οθόνη, τόσο πιο δυνατός είναι ο θόρυβος!
 
Πίσω
Μπλουζα