Amstrad CPC vs Commodore 64

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας vagosgta3
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Εγώ λέω να αφήσουμε τον ακατανόμαστο έξω απο το συγκεκριμένο συγκριτικό thread... :P

V.I.Smirnov είπε:
Παιχνιδομηχανή σκόπευαν να φτιάξουν και στο δρόμο το γύρισαν σε υπολογιστή.Το είχα διαβάσει αλλά δεν θυμάμαι πού.

Άλλωστε το υπαινίσσονται τα χαρακτηριστικά του.
Ο C64 δεν προοριζοταν για παιχνιδομηχανη και εγινε υπολογιστης. Το αντιθετο συνεβει. Οπως και για τον CPC, δημιουργηθηκε spin-off κονσολα με βαση το hardware του home.

Και οι δυο προσπαθειες φαληρησαν εμπορικα...

Ποιες ειναι οι 2 προσπαθειες ?

Shinobi είπε:
το οποίο αν θυμάμαι καλά έκανε 20 χιλ. δρχ. σωστά? ακριβό, πολύ ακριβόποιότητα εικόνας κλασικά τραγική όπως όλα τα modulator ( ST ακούς? )

Λάθος θυμάσαι.

Κόστιζε περίπου 12.000 δρχ, όχι 20.000.

Ήταν πολύ ακριβό αλλά από το 12 ως το 20 είναι μεγάλη η διαφορά.

Η ποιότητα της εικόνας που έδινε, όντως δεν ήταν άριστη.

Πέραν αυτού, υπήρχε κι' άλλο modulator που έδινε καλύτερη εικόνα και πιο φτηνό.

Είχε παρουσιαστεί στο MicroMad από τον Γ.Η.Αράπογλου.

Νομίζω κόστιζε 8.000 δρχ.

Το modulator ήταν για να δώσει μια έγρωμη διάσταση στα παιχνίδια κι' όχι για να κάνεις εκεί την κύρια δουλειά.

Η φιλοσοφία του Amstrad ήταν να παράσχει σε πακέτο τα απαραίτητα που χρειαζόταν ένας χρήστης που ήθελε υπολογιστή.

Το C64 δεν είχε αυτή την φιλοσοφία. Εκεί η κύρια δουλειά έπρεπε να γίνει στην TV με ότι αυτό συνεπαγόταν.

Και όταν γράφω ότι προοριζόταν να γίνει παιχνοδομηχανή, εννοώ ότι ο προσανατολισμός και η έμπνευση στην σχεδίαση άντλησαν

πρωταρχικά από εκεί.

Αυτό ήταν κάτι που δεν έγινε με το cpc.

Όποιος ήθελε υπολογιστή δεν έπαιρνε c64.

Όποιος ήθελε μόνο ή κυρίως παιχνίδια και δεν είχε άλλο ενδιαφέρον έπαιρνε c64.

-

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Παίδες διαφωνώ σε πολλά με το συγκριτικό των 3 μηχανημάτων!

Ας γράψω που συμφωνώ! Ο σπέκτρουμ είχε καλύτερα γραφικά απ' όλους λόγω του μοναδικού mode γραφικών και της καλ΄υτερης ανάλυσης αυτού σε σχέση το 160X200 των άλλων! Η ταχύτητα του επεξεραγαστή του σε σχέση με τον κόμοντορ και η χρήση λιγότερων χρωμάτων του έδινε σε μερικά παιχνίδια προβάδισμα! Μέχρι εκεί όμως! Στα υπόλοιπα έχανε από τον ακριβό του ανταγωνιστή!

Διαφωνώ όμως ότι ο σπέκτρουμ ήταν καλύτερος απ' όλους στα παιχνίδια και ότι υπερτερούσε στον ήχο! ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ! Το sid είναι καλύτερο συνολικά ενώ -ως κάτοχος όλων τον μηχανημάτων- θεωρώ καλύτερο τον ήχο του cpc ή στην καλύτερη περίπτωση ισάξιο σε σχέση με το σπεκτρουμ 128!

'Ελεος δηλαδή! ΤΑ λατρεύω τα σπεκτρουμάκια, αυτά με βάλανε στον χώρο των υπολογιστών στις αρχές του 1984, τα θεωρώ έξυπνη ιδέα, πρωτοποριακή αλλά όχι την συνολικα καλύτερη υλοποίηση στα 8μπιτ! Ο ανταγωνισμός αντέγραψε σε πολλά τα σπέκτρουμ βελτιώνοντας επιμέρους χαρακτηριστικά!

Προσωπικά θεωρώ καλύτερο all around υπολογιστή τον cpc! Θα μου πείτε: Μα πιο πολύ παιχνίδια έπαιζες άρα ο c64 είναι καλύτερος! Ναι αλλα ήταν πανάκριβος στην κτήση, με πολύ αργό drive, με ευαίσθητες πλην όμως φθηνές δισκέτες αλλά με απαράδεκτη basic και εν γένει φιλικότητα στο χρήστη! Όποιος έχει ξέρει... ας συγκρινουμε το cat, run"*" enter με την διαδικασία των εντολών που ήθελε ο c64! Ειδικά αν μιλήσουμε για την tape έκδοση η υπομονή πρέπει να είναι Ιώβεια! Σαν να βλέπεις ταινία του Αγγελόπουλου! Υπάρχει συγκριση με τον 464 ή με τον ταχύτατο σπέκτρουμ στον τομέα; Δεν νομίζω!

Επαναλαμβάνω επίσης ότι ξεχάσαμε τις συνθήκες της εποχής και πως ζούσαμε τότε!

Μπορούσε κανείς να έχει κόμοντορ με μονιτορ και drive; Εδώ και με τον σπέκτρουμ τις έτρωγα για ν' αφήσω την τηλεόραση ελέυθερη!Ο cpc ηταν αλλιώς...μέχρι και με ακουστικά έπαιζες...ανενόχλητος στο δικό του μόνιτορ και drive!

μη ξεχνάμε και αυτά

picture.php

picture.php

picture.php

picture.php

picture.php

και τον C64c

c64c.jpg

δεν είναι όμορφο? :P

δεκτό wally απλά ενεπλάκη ένα ακόμα μηχάνημα στην κουβέντα και με τον τρόπο μου το απέκλεισα επαναλαμβάνοντας παράλληλα τα υπέρ και τα κατά των 2 άλλων μηχανημάτων!

Ο C64 δεν προοριζοταν για παιχνιδομηχανη και εγινε υπολογιστης. Το αντιθετο συνεβει. Οπως και για τον CPC, δημιουργηθηκε spin-off κονσολα με βαση το hardware του home.
Και οι δυο προσπαθειες φαληρησαν εμπορικα...
Ποιες ειναι οι 2 προσπαθειες ?
Οποτε αφηνεις εξω απο τη σκεψη σου - προφανως επειδη βολευει - το Max machine.

Anyway - απλα λεω οτι κανεις δεν μπορει να ξερει τα σχεδια της Commodore το 1982-1983 , και γιαυτο δεν πρεπει - και δεν εχει και σημασια - να ειμαστε απολυτοι.

Οσον αφορα ενα σημειο στο offtopic κομματι του post του Σπυρου - "Ο ανταγωνισμός αντέγραψε σε πολλά τα σπέκτρουμ βελτιώνοντας επιμέρους χαρακτηριστικά!" - θελω να θυμησω , βγαινοντας επισης offtopic, οτι το home computing δεν ξεκινησε το 1982 - o spectrum δεν ειναι σε καμια περιπτωση κατι πρωτοποριακο - περαν της εκπληκτικης συμπιεσης κοστους (με οτι αρνητικο αυτη εφερε). Home Computing ειχαμε απο το 1979 με μηχανηματα που και γραφικα και χρωματα και ηχο ειχαν - και την ιδια gaming εμπειρια προσφεραν. Πλαισιωμενα απο πληρη σειρα περιφερειακων και disc drives πολυ ταχυτερα απο το αντιστοιχο του c64.

Θα συμπληρωνα επισης, οτι ευτυχως που και ο C64 και ο CPC αλλα και τα MSX και ολοι σχεδον οι home micros του 83+ δεν αντεγραψαν τιποτα απο τον spectrum.

Μη κοροιδευόμαστε ο κόσμος ήθελε παιχνίδια και κατά 2ο λόγο υπολογιστή. Αυτό ήθελαν όλοι που έπαιρναν 8μπιτο, και γιαυτό το σκοπό ο 64 ήταν ο πιο καλός.

Μη μου πείτε οτί πήρατε CPC464 για να προγραματίζετε C++ ε? :P :P

Από πού βγάζεις το συμπέρασμα ότι όσοι έπαιρναν 8μπιτο ήθελαν καταρχήν παιχνίδια και μετά υπολογιστή ;

Όσοι διάλεγαν συνειδητά cpc, πρωταρχικά για προγραμματισμό τον διάλεγαν.

Πληρούσε άριστα την ιδέα ενός home computer όπως την ανάφερα σε προηγούμενο post.

O c64 ήταν καλή παιχνιδομηχανή αλλά πολύ κακός υπολογιστής.

-

Οσοι θελανε πρωτιστως προγραμματισμο, φυσικα και δεν πηγαιναν σε CPC. Κατευθειαν σε BBC Master (του οποιου οι πωλησεις στην Ελλαδα ηταν μηδαμινες, τυχαιο?)...

Development περιβαλλον χωρις standard-ised σειριακη και παραλληλη επικοινωνια on-board??

Για εμένα (που είχα Αμστραντ 6128) το δυνατοτερο σημειο ηταν οτι στα ίδια χρήματα που θα έδινα για Κομοντορ η Αμστραντ ειχε και το μονιτορ μεσα, ενω ο τοτε πωλητης (Μικροπολις Στουρναρα) μου ειχε πει οτι στο δευτερο το μονιτορ πωλειται χωριστα. Και φυσικα ο,τι εχετε ηδη πει για το γεγονος οτι γενικοτερα ηταν "πακετο", και εφαρμογων και παιχνιδιου δηλαδη.

To ΒΒC το κορυφαίο από πολλές πλευρές αλλά κόστιζε πανάκριβα.

Κανείς χομπίστας δεν θα αγόραζε BBC master - διαφορετικά δεν θα ήταν απλός χομπίστας !

Για να εισαχθεί κάποιος στον προγραμματισμό σε ερασιτεχνικά ("σπιτικά") πλαίσια, το cpc ήταν ιδανικό μηχάνημα.

Ειδικά την εποχή '84-'86.

Με το c64 ένας χομπίστας δεν μπορούσε από προγραμματισμό να μάθει σχεδόν τίποτε.

Όλα έπρεπε να ελέγχονται από ατελείωτα και μυστήρια pokes. Η δυσχρηστία σε όλο το μεγαλείο της...

-

Οσοι θελανε πρωτιστως προγραμματισμο, φυσικα και δεν πηγαιναν σε CPC. Κατευθειαν σε BBC Master (του οποιου οι πωλησεις στην Ελλαδα ηταν μηδαμινες, τυχαιο?)...
Development περιβαλλον χωρις standard-ised σειριακη και παραλληλη επικοινωνια on-board??
Ολοι οι μαθητες των ΤΕΛ στο τμημα πληροφορικης 86-88 ειχαν CPC6128 και ετρεχαν κανονικα CP/M - αυτα που περιγραφεις ηταν PC oriented καταστασεις και δεν απασχολησαν κανεναν το πρωτο μισο της δεκαετιας του 80 (εποχη BBC-B).

V.I.Smirnov είπε:
Για να εισαχθεί κάποιος στον προγραμματισμό σε ερασιτεχνικά ("σπιτικά") πλαίσια, το cpc ήταν ιδανικό μηχάνημα.

Ειδικά την εποχή '84-'86.

-
απ'οτι ξέρω οι περισσότεροι έμαθαν στο γομολάστιχα Spectrum.

Εκτος απο χαρακτηριστικα και επιδοσεις.. να ριξουμε και μια ματια του τι επικρατουσε στα γραφεια και τις βιβλιοθηκες μας οταν ημασταν πιτσιρικαδες...

Εδω οι κασσετοφωνοι (!) εκπροσωποι..

To ονειρο.. η πεμπτουσια της πρακτικοτητας και της καλαισθησιας.. καθε λεξη απλα περιτευει..

images

Και εδω ο αχταρμας.. η κακομοιρια προσωποποιημενη! Κουτια απο δω, κουτια απο κει, οτι να ταν για monitor (απο ασπρομαυρη 12αρα, εως την 19αρα την παλια της γιαγιας.. οτι ηθελε να δωσει η οικογενεια στον πιτσιρικα να μην γκρινιαζει δηλαδη!). Να αρχισω να μετραω τροφοδοτικα και πριζες? Αστο καλυτερα.. να βγηκε αραγε τοτε η μοδα των πολυμπριζων στην χωρα μας? :)

images

Kαι οι drivers (!)..

Αν εφτιαχνε ο θεος computer, ετσι ακριβως θα ηταν.. στυλατο, compact, σοβαροτατο image που εδινε ενα τονο επαγγελματισμου σε καθε γραφειο που θα ειχε τοποθετηθει, ευχρηστια.. enough said..

images

Εδω παλι.. και του "κουτιου" το γαλα! Παλι μια αναρχια, καμια συνοχη.. αστο, δεν σωζεται με τιποτα. Να ξαναμετρησω τροφοδοτικα και καλωδια? Σημερα εχω τις καλες μου οποτε δεν θα το κανω. Aν και στην συγκεκριμενη εικονα στην θεση του monitor βαλτε παλι τηλεοραση, μιας και το συγκεκριμενο setup με το monitor της Commodore πρεπει να ηταν μετρημενοι στα δακτυλα σε ολη την Ελλαδα οσοι το ειχαν.. οποτε πειτε μινι κακομοιρια να εισαστε μεσα.. :)

c64system.jpg

"απ'οτι ξέρω οι περισσότεροι έμαθαν στο γομολάστιχα Spectrum. "

Στο διάστημα που προηγήθηκε και δεν υπήρχε το cpc.

Mετά, το cpc ήταν η καλύτερη προφανής επιλογή.

Όποιος δεν ήθελε μόνον παιχνίδια και ενημερωνόταν για τα μηχανήματα, το c64 το απέκλειε σχεδόν αμέσως.

Να μην το κουράζουμε το θέμα.

Το c64 ήταν καλή εως πολύ καλή παιχνιδομηχανή και κακός εως πολύ κακός υπολογιστής...

-

Shinobi είπε:
απ'οτι ξέρω οι περισσότεροι έμαθαν στο γομολάστιχα Spectrum.
Nαι κατα ενα μερος ισχυει, π.χ. εγω ξεκινησα με τον γομολαστιχα να μπαινω στα πρωτα βηματα της Basic, και συνεχεισα με τον CPC, και στην δικια μου περιπτωση ηταν σπανια γιατι πολλοι φιλοι και παιδια τοτε απο το σχολειο ξεκινησαν με τον CPC, και σε ολοκληρο σχολειο μονο ενας ειχε Commodore 64, παντως και στην σχολη που ειχα παει, στα μαθηματα της Basic, ειχαν PC και CPC.

Πίσω
Μπλουζα