CRT Gaming

Το ελυσα  το θεμα ,δηλαδη με τον καλυτερο τροπο .

Συνδεσα οχι το παλιο λαπτοπ αλλα αυτο που εχω με τα Win 10 ,ολα γινανε σε 5 λεπτα μεσα ,θυμηθηκα το τσιμιτσικι οτι καπου το χω ας το δοκιμασω λεω και ειχα ηχο και εικονα παροτι σε RCA ακρως εντυπωσιακα.

Δεν περιμενα να δειχνει ετσι,πειτε μου αν εχω αδικο.

Με τι το ελυσα με το παρακατω που το ειχα απο το 18 ,δειτε εδω για παραπανω.

20190509_081850.JPG

Δεν εκανα εκτεταμενες δοκιμες αλλα τραβηξα 2-3 φωτο στα γρηγορα.

20190509_081500_HDR.jpg20190509_081312_HDR.jpg
 
Στο mame σε direct3d βαλε αναλυση 640x480 - bilinear filtering - bitmap prescaling στο τερμα και switch resolutions to fit.Δες και τις ρυθμισεις της τηλεορασης για την καθαροτητα της εικονας.Bγαλε και τα bezels για full screen.
Σε μια 14" CRT που εχω δει με svideo σε composite και τις παραπανω ρυθμισεις ειχε καλη εικονα.Οχι την τελεια εικονα που εχει μεσω vga to scart rgb και αυθεντικες αναλυσεις με15khz αλλα μου αρεσε το αποτελεσμα.

Σε μια 14" και οι scanlines σε αυθεντικες αναλυσεις ισα ισα που ξεχωριζουν σε αντιθεση με μεγαλυτερες τηλεορασεις.Σε CRT 21"+ φαινεται πολυ μεγαλυτερη η διαφορα μεταξυ svideo 640x480  και vga to scart με χαμηλοτερες αναλυσεις.

Το mega drive απ οτι θυμαμαι εδειχνε καλα χωρις φιλτρο.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ωραια θα τα κανω ολα με τον πρωτο ελευθερο χρονο που θα εχω.

Με Groovy Mame που το ακουω πολλα χρονια να μην ασχοληθω ε;
 
O groovymame χρειαζεται και τον crt emudriver αν τον υποστιριζει η καρτα γραφικων.Δεν ειναι ομως απλος στην εγκατασταση οπως το soft15khz και μπορει σε καποιες καρτες σαν την δικια μου να μην παιζουν καποιοι emulators.Ειχα τον crt emudriver για groovymame στην hd 7770 με vga to scart αλλα τελικα σε μερικα παιχνιδια στον groovymame ειχα κολληματα σε καποιες αναλυσεις.Για να μην φαει καποιο γερο κολλημα με τις αναλυσεις ο υπολογιστης αφου ειχα και παιχνιδια για την hd τηλεοραση για hdmi οπως crysis-3 κλπ και μετα φτου κι απ την αρχη βρηκα ενα μτχ απο ενα μαγαζι και μου περασαν windows xp 32 bit τους πηγα και μια φθηνη καρτα asus hd 4350 με τον οδηγο catalyst 9,2 και ετοιμος να βαλω το soft15khz.

Eβαλα την αναλυση 640χ480 και το qickres για να βγαζει ολες τις αναλυσεις και εκανα την παρακατω αλαγη στο mame ini για να βγαινουν αυτοματα οι κανονικες αναλυσεις στα παιχνιδια η η πιο κοντινες σε αυτες.
Ανοιξα το προγραμμα soft15khz και πατησα instal 15khz με επιλογη της καρτα γραφικων hd 4350.Εκλεισα τον υπολογιστη εβαλα το ειδικο καλωδιο vga to scart 15khz στην crt τηλεοραση και ετοιμος για retrogaming.

Η καρτα εχει θυρες HDMI  DVI-I  VGA Χρησιμοποιησα τον ανταπτορα DVI-A σε VGA πριν και μετα για την συνδεση με το καλωδιο VGA to SCART 

Με το soft15khz ειναι ολα super.Aπλα και ευκολα.Η εικονα στην trinitron και σε κατι philips CRT που δοκιμασα ειναι φανταστικη.Eχω την ιδια εικονα που εβλεπα μικρος στα arcades. 

Kαι οι ρυθμισεις που εγιναν στο αρχειο mame που ειναι μεσα στον φακελο ini 
Αν υπαρχουν και αλλα αρχεια με ρυθμισεις απο τα παιχνιδια τα σβηνουμε και κραταμε μονο το αρχειο mame για ρυθμισεις.

#
# WINDOWS VIDEO OPTIONS
#
video                     ddraw
numscreens                1
window                    0
maximize                  1
keepaspect                1
unevenstretch             0
prescale                  1
waitvsync                 1
syncrefresh               0
menu                      0

#
# DIRECTDRAW-SPECIFIC OPTIONS
#
hwstretch                 0

#
# DIRECT3D-SPECIFIC OPTIONS
#
filter                    0

#
# FULL SCREEN OPTIONS
#
triplebuffer              0
switchres                 1

Στην επιλογη video mode βαζουμε μονο DirectDraw

Εβαλα και snes9x στην αναλυση (256x240 αν θυμαμαι καλα) - fusion (320x240) - yabause (320x240) 

Σε μερικες τηλεορασεις η εικονα μπορει να βγαινει λιγο off.Στις crt philips που εχω ειναι οκ.
Στην trinitron ηταν λιγο πιο δεξια απο το κανονικο αλλα η συγκεκριμενη εχει ρυθμιση στο menu για rgb που μπορω να μετακινησω την εικονα δεξια η αριστερα.
Αν σε καποιες αλλες η εικονα ειναι λιγο off και δεν εχει επιλογη στο menu πρεπει να γνωριζει καποιος τις επιλογες στο service menu της τηλεορασης για να το ρυθμισει αυτο.
 
Τις ρυθμισεις που εβαλες για το Ini ειναι ειδικα για να δειχνει καλυτερα ο Groovy η μπορω να τα δοκιμασω και σε κανονικο ΜΑΜΕ;  :)
 
Aυτες οι ρυθμισεις στο ini ειναι για να βγαζει ο mame τις κανονικες αναλυσεις αυτοματα η τις πιο κοντινες στην καρτα γραφικων.
Για να δεις ομως τις χαμηλες αναλυσεις κατω απο 640x480 θες και καρτα που υποστηριζει το soft15khz η με την arcade vga διαφορετικα η πιο χαμηλη αναλυση που εχεις ειναι μεχρι 640x480 31khz
Ο groovymame στον crt emudriver βγαζει αυτοματα τις κανονικες αναλυσεις.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πέτυχα στην LCD μου ένα καλό αποτέλεσμα νομίζω:

Προβολή συνημμένου 20190513_031709.jpg

Είναι ένας συνδυασμός shaders (CRT_Geom), overlays και κάποιων πειραγμάτων στα settings τους από εμένα.

Ξεχωρίζουν οι γυαλάδες και οι βρομιές/γρατσουνιές στο "γυαλί" και το μαύρο background μέσα στο παιχνίδι το οποίο το φώτισα λίγο για να φαίνονται τα scanlines και να είναι πιο φωτεινή η οθόνη από το μαύρο "περίβλημα". Πιστεύω ότι φαίνεται πολύ πιο ρεαλιστικό έτσι από το να ήταν τελείως μαύρο μέσα στο παιχνίδι.

Φυσικά, στα δεξιά-αριστερά της οθόνης που είναι widescreen υπάρχουν τα bezels τα οποία είναι διαφορετικά σε κάθε παιχνίδι (συνήθως είναι τα αυθεντικά bezels).
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μερικες φωτο απο το nes για το πως φαινονται τα παιχνιδια του στην crt τηλεοραση μου με συνδεση composite.
Καταφερα και εβγαλα μερικες καθαρες φωτογραφιες αν και δυσκολο στην crt.

Δειχνει πως φαινονται τα παιχνιδια του nes σε μια crt τηλεοραση 21" που εχω με shadow mask 

Eβαλα και σαν συγκριση το αποτελεσμα που εχω στον emulator χωρις φιλτρα στην lcd.
Tα χρωματα και το contrast στην crt που παιζω nes ειναι φανταστικα.Kαι η κινηση καμια σχεση με την lcd που εχω.
Στην crt ειναι καθαρη χωρις θολουρα οσο γρηγορα και αν κινουνται τα αντικειμενα στην οθονη.

Στην lcd στον emulator χωρις φιλτρα βλεπουμε ενα ματσο απαισια pixels που καταστρεφουν την εικονα του παιχνιδιου.

contra - super mario 3 - castlevania - Yie Ar Kung Fu

contra emulator στην lcd tv μου

Contra_001.png

Και στην crt τηλεοραση μου με shadow mask

1.JPG

2 - Αντίγραφο.JPG

3 - Αντίγραφο.JPG

4 - Αντίγραφο.JPG
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Διπλα διπλα δεν τα 'χα ξαναδει ,μπραβο.
 
Eδω μια καθαρη φωτο απο crt με Aperture grille και το ιδιο παιχνιδι με emulator σε lcd τηλεοραση χωρις φιλτρα.

saturn.jpg
 
Πως φαινεται το donkey kong country στον emulator snes9x v1.53 στην lcd χωρις φιλτρα.Η εικονα απο κοντα δεν βλεπεται  με τιποτα στην lcd.

Εδω μια εικονα που ειχα ετοιμη απο καλη αποσταση που δειχνει πως φαινεται ολοκληρος ο χαρακτηρας σε μια crt trinitron που εχω και οι διαφορες με τον emulator στην lcd.

Aριστερα crt τηλεοραση  Δεξια lcd τηλεοραση

donkey kong country.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Στο mame σε direct3d βαλε αναλυση 640x480 - bilinear filtering - bitmap prescaling στο τερμα και switch resolutions to fit.

Βρηκα μια φτηνη μτχ ati hd 4890 με svideo 7 pins και πηρα και ενα φτηνο καλωδιο με ενα ευρω (svideo 7 pins σε av) και την δοκιμασα σε μια crt τηλεοραση 14"που ηταν να την πεταξει παλια ο αδερφος μου αλλα την ειχα κρατησει αφου ηταν σχεδον αχρησιμοποιητη.Σε σχεση με τις 21" crt τηλεορασεις που εχω και το svideo δεν ειναι οτι καλυτερο,στην μικρη crt 14" που εχω τεχνολογιας shadow mask με την απλη συνδεση της καρτας svideo σε av εχει για μενα καλο μπορω να πω αποτελεσμα σε mame και αλλους emulators απο atari 2600 μεχρι το sega model 3 που υποστηριζει η καρτα για ομαλη κινηση.Bilinear filtering εχω βαλει τελικα μονο σε capcom cps 1-2-3 και σε 4-5 παιχνιδια ακομη για σταθεροτητα εικονας.Bitmap prescaling στο τερμα σε ολα τα παιχνιδια στην εκδοση 0.152 Παρα πολυ μεγαλο + για μενα στα παλια παιχνιδια ειναι η λαμψη του φωσφορου στην οθονη που δινει εντονα λαμπερα χρωματα και δυνατο contrast.

Σε μεγαλυτερες ιντσες crt τηλεορασεων λογο μη αυθεντικης αναλυσης το αποτελεσμα δεν μου φαινεται το ιδιο καλο.Εκει προτιμω μονο αυθεντικες αναλυσεις.Στα αρνητικα ειναι το flickering λογο αναλυσης 640x480.

Εικονες απο svideo σε av σε crt tv 14" και επιλογη ntsc στο menu του υπολογιστη για την εικονα (δεξια της πρωτης φωτο ειναι η εικονα απο lcd τηλεοραση χωρις φιλτρα)

Δεξι κλικ για μεγαλη εικονα.

mame
1.JPG

mame
2.JPG

mega drive emulator
4.JPG

mame
3.JPG

mame
5.JPG

mame
6.JPG
 
Τελευταία επεξεργασία:
Με τίποτα δεν θα έπαιζα σε σήμα 480i, καλύτερα σε lcd με shaders. Για μένα τελικά η μόνη λύση και γενικά compact είναι Wii με rgb scart, μόνο που δεν έχει όλους τους emu και πάσχει ειδικά στα home Amiga, ST, c64 όπου παίζεις 480i.
 
Με τίποτα δεν θα έπαιζα σε σήμα 480i, καλύτερα σε lcd με shaders. Για μένα τελικά η μόνη λύση και γενικά compact είναι Wii με rgb scart, μόνο που δεν έχει όλους τους emu και πάσχει ειδικά στα home Amiga, ST, c64 όπου παίζεις 480i.

Σιγουρα με το rgb scart ειναι καλυτερα αλλα την hd 4890 δεν ειχα σκοπο να την συνδεσω και να παιζω mame με svideo αφου εχω vga to rgb scart για mame αλλα μονο για τα 3d games του sega model 3-ps1-saturn-3do.H εικονα ειναι μια χαρα σε αυτους τους emulators αλλα στην 14" crt (με shadow mask) εχει καλο αποτελεσμα και σε 2d παιχνιδια.Eννοειται για μενα ειναι προτιμοτερο ακομα και ετσι τα 2d παιχνιδια στην crt παρα με crt φιλτρα σε hd οθονες.Με ενδιαφερει πολυ να εχω καθαρη κινηση και λαμπερη εικονα

Γενικα με το θεμα της εικονας στα ρετρο ειμαι κομπλε.Στις 21" crt (shadow mask και aperture grille) εχω τις αυθεντικες κονσολες,σε 21" trinitron crt emulators mame-mega drive κλπ με vga to rgb scart και αυθεντικες αναλυσεις και μια καλη επιλογη στην crt 14" με svideo-av που βοηθαει πολυ η shadow mask και στα 2d retro οπως φαινεται καθαρα και στις φωτο που εβαλα στο παραπανω ποστ αλλα εννοειται θα ειναι καλυτερο το αποτελεσμα με rgb scart.
 
Και μερικες ακομη φωτο με απλη συνδεση svideo 7pin της καρτας γραφικων ati hd 4890 σε av 480i στην crt 14"

Kαι οι γνωστες διαφορες στο mame απο την lcd χωρις φιλτρα

street fighter 2 lcd tv

sf2.JPG

Kαι crt 14" mame

crt sf2.JPG

Pit fighter lcd tv mame

lcd.JPG

και crt 14" mame

crt pit fighter.JPG

mega twins crt mame (λιγα εκατοστα απο την οθονη crt)

mega twins.JPG

final fight crt mame

final fight.JPG
 
Τελευταία επεξεργασία:
Φοβερό video. Με κάνει να στεναχωριέμαι ακόμα περισσότερο που το CRT monitor μου έχει θέματα και δεν μπορώ να το χρησιμοποιήσω πια. Ακόμα και το 240hz LCD που πήρα τώρα είναι κατώτερο από ένα μέσο CRT monitor του 1999. Δεν μιλάμε για 60hz LCD οθόνες, αυτές είναι για γέλια.

Πραγματικά κρίμα που ο κόσμος αποδέχτηκε αυτό το βήμα προς τα πίσω όσον αφορά τις οθόνες.
 
Πραγματικά κρίμα που ο κόσμος αποδέχτηκε αυτό το βήμα προς τα πίσω όσον αφορά τις οθόνες.

Mεγαλες lcd οθονες 32" 42" 62" η μεγαλυτερες,ειναι λεπτες και με συνδεση hdmi 720p 1080p εδω και χρονια...Μονο αυτα τα χαρακτηριστικα νομιζω ηταν και ειναι αρκετα μεχρι και σημερα ωστε οι crt να αποτελουν παρελθον εδω και χρονια.

Oσον αφορα την ποιοτητα εικονας σε χρωμα-κινηση-αντιθεση σε 60hz δεν νομιζω να εδιναν οι περισσοτεροι ιδιαιτερη σημασια σε τετοιες λεπτομερειες αφου μονο με τα παραπανω χαρακτηριστικα ηταν καλυμμενοι.

Θυμαμαι τον λογο αντιθεσης με τα πολλα εκατομμυρια :1 στις lcd απο την δεκαετια του 2000 και μεχρι και σημερα οσες τηλεορασεις εχω δει απο lcd μεχρι oled δεν φτανουν ουτε στο μισο την αντιθεση που εχω στις παλιες crt τηλεορασεις.

Το χειροτερο ομως για μενα ηταν που ειχα φαει για χρονια στην μαπα 2d retro παιχνιδια σε 32" lcd απο mame-snes-mega drive κλπ με θολουρα στην κινηση και με billinear filtering και αργοτερα με τα χαλια φιλτρα οπως τα πρωτα hlsl φιλτρα και τις scanlines που ειχαν στο menu οι emulators.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Εγώ έχω παρατηρήσει ότι δυστυχώς ο περισσότερος κόσμος ενδιαφέρεται περισσότερο για την άνεση παρά για την ποιότητα, σε πολλά πράγματα. Γι αυτό βλέπεις και πολλές διαφημίσεις που επικεντρώνονται πχ το πόσο λεπτή είναι μία οθόνη. Γιατί σημασία έχει το μέγεθος και το βάρος μιας οθόνης και όχι η ποιότητα της εικόνας.

Και αν δεις συζητήσεις περί αυτού σε πιο mainstream sites, οι περισσότεροι θα σου πουν ότι δεν έχουν χώρο για CRT ή είναι πολύ βαριές. Κάποιοι θα πουν και για το μέγεθος της οθόνης που όντως εκεί οι LCD επικρατούν με άνεση αλλά ακόμα και αυτό δεν έχει σχέση με την ποιότητα της εικόνας, απλά με το μέγεθός της. Πάντως μου αρέσει που κανείς δεν έχει πια χώρο για μία 25άρα CRT, έχει όμως μπόλικο χώρο για μία 65άρα LCD...

Απλά κανείς δεν ενδιαφέρεται για την ποιότητα. Η απλά όλοι νομίζουν ότι μεγαλύτερη ανάλυση = καλύτερη ποιότητα και το αφήνουν εκεί. Από ότι έχω ακούσει και οι εταιρίες έσπρωξαν την τεχνολογία αυτή και σκότωσαν αρων αρων την CRT γιατί οι LCD είναι φτηνότερες στην παραγωγή, πράγμα λογικό αν σκεφτείς τα πολύ λιγότερα υλικά που χρειάζονται. Οπότε έχουμε ένα προϊόν που ο καταναλωτής ζητάει άνεση και ο κατασκευαστής μικρότερο κόστος παραγωγής. Αρα η ποιότητα πάει τελευταια.

Εντάξει, υπάρχουν και αυτοί που θέλουν ποιότητα. Αυτοί που αγοράζουν monitors με λίγα ms, πολλά hz για λιγότερο lag και ghosting και την χάλια ποιότητα εικόνας λόγω ΤΝ panel ή τις OLED με τα πανέμορφα χρώματα αλλά στα 60hz με πολύ lag και χάλια κίνηση. Ποιος να τους έλεγε ότι οι κοινές CRT συνδυάζουν τα προτερήματα και των δύο...
 
Βιομηχανία είναι, βγάζει κάτι καινούριο και φτιάχνει νέες θέσεις εργασίας. Η lcd είναι για office και εφαρμογές γραφείου κατά την γνώμη μου. Όσο για τον χώρο κολοκύθια τουμπανα εκτός και αν μένεις σε ένα δωμάτιο 3x2 μέτρα. Η lcd το μόνο πλεονέκτημα που έχει είναι ότι καίει λιγότερο ρεύμα.

Θα μπορούσαν να εξελίξουν την crt να πιάνει λιγότερο χώρο. Άμα θέλουν την φτιάχνουν να είναι το ίδιο μέγεθος με την lcd και βρίσκουν ένα καινούριο τρόπο να σαρώνει το mask. Όλα γίνονται

ΥΓ στο svideo παίζει 25καρε (480i)
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα