PC vs Consoles... Μεγαλωμένος μέσα στο PC gaming για πολλά χρόνια, έχοντας ξενυχτήσει πολλά βράδια για να τερματίσω κάποιο παιχνίδι, κάποια στιγμή ήρθε αναπόφευκτα η ώρα όπου βαρέθηκα να κυνηγάω τις εξελίξεις ξοδεύοντας συνέχεια σε αναβαθμίσεις για να παίζω "τσάμπα" παιχνίδια. Έκανα το βήμα και πέρασα στις κονσόλες και πιστέψτε με, δεν το μετάνιωσα καθόλου.
Το μόνο που μου λείπει είναι η αναμονή του να φορτώσει ο υπολογιστής, να περιμένω όλα τα απαραίτητα του λειτουργικού να έρθουν στην θέση τους, η αναμονή στο installation (έστω κι αν είναι την πρώτη μόνο φορά), το πολύωρο φόρτωμα και εκεί να διαπιστώνεις ότι η ^%%#η κάρτα γραφικών μετά από όλα αυτά δεν υποστηρίζει το τριπλόπεριστροφικόμπάφερτουεξωγηινουσχέιντερ που εφευρέθηκε μόνο και μόνο για να πουλήσει περισσότερες νέες κάρτες γραφικών η τάδε εταιρεία. Γιατί ρε ^%*^%* δεν το λες την ώρα που πάω να σε κάνω install? ένα μικρό if είναι... Και όλα αυτά για να παίξω COD4? ΟΚ, το πήρα μεταχείρα στα 20? και το έχω λιώσει στο XBox 360, μπορεί να μην ήμουν ο πρώτος που το έπαιξα ή το τερμάτισα αλλά προσωπικά σκασίλα μου στην τελική. Πατάω ένα κουμπάκι, επιλέγω το παιχνίδι που θέλω και παίζω μέσα σε λίγα δεύτερα χωρίς άγχος και αγωνίες. Τα μόνα παιχνίδια που δυστυχώς δεν μπορώ να παίξω στις κονσόλες είναι κάτι real time strategy που μου άρεσαν και μου λείπουν λιγάκι και κάνα καλό adventure. Από την άλλη έχω βρει νέες παιχνιδάρες που τα σπάνε, χώρια τα racing παιχνίδια που πάντα μου άρεσαν και δεν υπήρχε περίπτωση να τα παίξω στο PC μου, χωρίς να νιώθω ότι το αυτοκίνητο μου στρίβει σαν να παίζω tetris.
Άντε μέχρι να φανεί το RRoD θα μου πεις. Από την άλλη, πόσες φορές έχουν σπάσει τα νεύρα μου με blue screens, πόσες φορές με κρέμασαν τροφοδοτικά, σκάρτες μνήμες και καμμένοι σκληροί δίσκοι; Μέχρι τα 90s ναι είχε νόημα για μένα να παίζω με PCs. Τώρα το θεωρώ περισσότερο αγγαρεία παρά απόλαυση. Άντε κάνα εμουλατόρι παρά κανονικά παιχνίδια. Το θέμα χειρισμού είναι παράγων εκτός συζήτησης, ειδικά για μένα που πλέον το gamepad είναι θέμα συνήθειας, ενώ κυριαρχεί και στο PC.
Ναι τα PC μπορούν να κάνουν πολλά άλλα πράγματα για να δικαιολογήσουν τα λεφτά τους, αλλά και οι κονσόλες τώρα πια το ίδιο και μάλιστα με πολύ - πολύ λιγότερα χρήματα. Όσο για το εάν χρειάζεται να έχω μηχάνημα 2.000 ευρώ για να κάνω αυτές τις άλλες δουλειές είναι μάλλον περιττό να το απαντήσω. Με το μηχάνημα που έχω τώρα, άνετα μπορώ να δουλέψω και να βγάλω ένα πρόσθετο εισόδημα, το οποίο όμως θα πρέπει να το επενδύσω επάνω στο PC εάν θέλω να παίξω ένα παιχνίδι της προκοπής. Από την άλλη βέβαια όλα αυτά είναι στην τελική δικαιολογίες αφού μιλάμε μόνο για gaming εδώ.
PC vs Consoles... Τελικά δεν με ενδιαφέρει τί καταναλώνει το κάθε μαραφέτι, εάν οι χρήστες είναι Χ εκατομμύρια από την κάθε πλευρά, εάν είναι θέμα χειρισμού, πειρατείας - νομιμότητας, είναι νομίζω όπως το νιώθει κανείς. Προσωπικά απολαμβάνω να παίρνω την κονσόλα μαζί μου παντού και να παίζω (φορητή), με ένα φορητό PC δεν μπορώ να το κάνω αυτό. Γουστάρω τρελά τις κονσόλες "σαλονιού" γιατί με ένα Α ποσό (εάν δεν είσαι παλαβός σαν το γουόλη να τις πάρεις στο launch) συνδέω ένα μεγάλο τεχνολογικό επίτευγμά στην τηλεόραση και μπορώ να πω ότι για πολλά χρόνια θα είμαι καλυμμένος όποιο παιχνίδι και να βγει. Δεν ασχολούμαι με συνεχείς αναβαθμίσεις ή πολύωρες ρυθμίσεις, δεν ψάχνω πριν αγοράσω ένα παιχνίδι να δω εάν μπορώ να το τρέξω στο μηχάνημα μου ή θα πρέπει να επενδύσω ένα μισθό για να το παίξω.
Το PC gaming δεν νομίζω ότι θα πεθάνει εξαιτίας των κονσολών. Εάν πεθάνει, θα είναι εξαιτίας των ίδιων των εμπλεκομένων εταιρειών τις με συνεχείς απαιτήσεις σε νέο hardware για κακογραμμένα παιχνίδια, κάποια στιγμή ο μέσος gamer δεν αντέχει να τα στάζει και αναζητεί άλλες διεξόδους. Μία από αυτές είναι οι κονσόλες, η άλλη είναι να μην ξανασχοληθεί ποτέ με το gaming. Είμαι ένας απλός gamer για την απόλαυση μίας ή δύο ωρών την μέρα το πολύ, παίζω για τον χαβαλέ δεν έχω χρόνο να αναλώνομαι σε αναβαθμίσεις, κόντρα αναβαθμίσεις, πολύωρα σεταρίσματα και overclocking για να παίξω ένα απλό παιχνίδι.