Rygar είπε:
Καμια σχέση. Αυτά που έβαλες είναι φορητά media players, που τρέχουν Android και με ΧΨ προσπάθεια μπορεί να τρέξουν Linux το οποίο συνήθως δεν υποστηρίζει πλήρως το hardware αυτό (π.χ. μπορεί να μην παίζει το bluetooth ή το wifi τους). Αυτά τα παίρνεις στην τσέπη σου, πας διακοπές, το συνδέεις στην τηλεόραση του δωματίου και βλέπεις ταινίες ή σερφάρεις στο ιντερνετ, όπως κανεις και μια ταμπλέτα ας πούμε.
Είσαι σίγουρος ότι μιλάμε για το ίδιο πράγμα; Τα στικάκια αυτά, φοράνε android 4.2, το οποίο είναι ανοιχτό λειτουργικό σύστημα, συνεπώς, δεν μιλάμε απλώς για «χαζούς» media players που βάζεις δυο αρχεία, τα αναπαράγουν και τέλος, αλλά για πλήρεις υπολογιστές όπου το μόνο που λείπει είναι μια οθόνη. Οπότε το αρχικό μου ερώτημα επανέρχεται: Το Raspberry Pi τι παραπάνω ή τι νέο δίνει; Το μόνο που βρήκα είναι αυτό:
Επίσης κατι που ξέχασα, το raspberry εχει εισόδους/εξόδους γενικής χρήσης, δηλαδή μπορείς να συνδέσεις επάνω του ρελέδες, θερμόμετρα, αισθητήρες κλπ κλπ, κάτι που αυτές οι HDMI συσκευές που εβαλες, ούτε κατά φαντασία δεν το επιτυγχάνουν, αφου όπως είπα είναι σε αλλη κατηγορία.
Ρελέδες, θερμόμετρα, αισθητήρες. Χμμμμμ....
Το «ούτε κατά φαντασία» είναι μάλλον υπερβολή. Π.χ. τα περισσότερα TV boxes έχουν θύρες USB, που σημαίνει ότι μπορείς να συνδέσεις πάνω οτιδήποτε σ' αυτήν την μορφή Ι/Ο και έχει drivers για android. Αυτό από μόνο του είναι αρκετά εντυπωσιακό για συσκευή αυτού του μεγέθους.
Δεν τα γράφω όλα αυτά για να βγω εκτός θέματος, απλά από όσα έχω διαβάσει και ψάξει μέχρι τώρα, το Raspberry μου φαίνεται απλά είτε για μια λύση σε ανύπαρκτο πρόβλημα, είτε για μια λύση που ξεπεράστηκε από τις εξελίξεις. Εκτός αν μιλάμε αποκλειστικά για εκπαιδευτικές εφαρμογές και χρήσεις.
Rygar είπε:
Η εμφάνιση κοστίζει 90 δολάρια, αφου με λίγο ψάξιμο ο 4πυρηνος RK3188 κοστίζει...πόσο;;;ΠΟΣΟ;;;;;
12 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ντάλερρρς! Καταλαβαίνετε για τί κέρδος μιλάμε;;; Κάτι αλλο επίσης που κάνουν είναι να διαφημίζουν τη CPU ως 1.6Ghz, όμως τα 400-500 Mhz είναι η GPU shared με τη CPU(ή κατι τετοιο), δεν είναι δηλαδή η τελική συχνότητα. Τεσπα, ας το αφήσουμε εδώ το θεμα.
To συγκεκριμένο όντως κοστίζει 70 ευρώ, υπάρχουν σε διάφορες τιμές όμως, δες π.χ. αυτό στο πρώτο λινκ στα 30 ευρώ. Επίσης αυτή η τιμή είναι τελική και περιλαμβάνει και τα μεταφορικά, δηλαδή με 30 ευρώ έχεις σε 3 εβδομάδες το στικάκι στην πόρτα σου, οπότε το πραγματικό κόστος δεν είναι τα 70 ευρώ που λες, αλλά λιγότερα (αν σκεφτείς ότι δεν σε χρεώνουν επιπλέον 15 ευρώ ή και παραπάνω ανάλογα τον τρόπο αποστολής). Τα 12 «ντάλερς» που λες, είναι κόστος μόνο για τον επεξεργαστή, και μόνο για αγορά χονδρικής. Δεν αγοράζει κανείς έναν επεξεργαστή μόνο του. Επίσης θα πρέπει να λάβεις υπόψιν ότι αν δεν ήταν «κινέζικο» αλλά έγραφε πάνω «Sony», «Samsung», «Toshiba» κτλ εύκολα θα πρόσθετες ένα ακόμα ψηφίο στο κόστος μόνο και μόνο για τον «αέρα» του ονόματος. Και φυσικά υπάρχει περιθώριο κέρδους, μ' αυτό το σκεπτικό φτιάχνονται τα πάντα, αν δεν υπήρχε δεν θα κατασκευάζονταν εξαρχής. Οπότε τα πράγματα δεν είναι όσο μονοδιάστατα τα παρουσιάζεις.