Raspberry Pi - o Η/Υ των 25$ του Braben

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Wally
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Λοιπον, το θέμα της λίγης μνήμης λύθηκε με το model b/512MB. Ομως ενα από τα, προς το παρόν, άλυτα θέματα είναι η αργή απόκριση των Χ εφαρμογών (του γραφικού περιβάλλοντος δηλαδή). Κι αυτό γιατί, από,τι διάβασα, δε χρησιμοποιείται ο γραφικός πυρήνας του Pi αλλα ο ιδιος ο ARM. Η λύση όμως βρέθηκε και είναι πολύ εντυπωσιακή! Ελπίζω να υποστηρίζει XMing για να μπαίνουμε κι απο τα Windows.
 
Γιατί δεν κάνεις απλά VNC?
 
Βρε τώρα μπαίνω με Xming, τί να το κάνω το VNC! Ούτως ή αλλως όμως, είτε με VNC είτε με οτιδήποτε αλλο και να συνδεθείς, το GUI είναι αργό. Ενα βίντεο να δεις, καποιες φορές σου κάνει frameskip.
 
[video=youtube;y-x-RseAns8]

Ενας 1/3 scale Macintosh μεσω Raspberry Pi και vMac.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ναι,πραγματι!!!Επιτελους κατι καλο!
 

Συνημμένα

  • Amiga+RPI+Drive+Design.JPG
    Amiga+RPI+Drive+Design.JPG
    100,4 KB · Προβολές: 51
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αυτό το πρότζεκτ εγώ προσωπικά το βάζω στην κατηγορία "το κάναμε για να πούμε ότι γίνεται", αφου στην ουσία πρόκειται για ενα κομπιούτερ μεσα σε ενα κομπιούτερ, υπερβολή δηλαδή. Και το κόστος δεν είναι μονο τα υλικά(περίπου 10 ευρώ/δολάρια), αλλα το ιδιο το Pi και η κάρτα. Μιλάμε για ενα 50ρικο, τιμή με την οποία μπορείς να βρεις άλλη λύση. Πολύ καλό παντως, και για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα καποιος να σκεφτεί να χρησιμοποιήσει το Pi έτσι, δηλαδή μεσα στην Αμίγκα.
 
Εγώ το ακύρωσα τελευταία στιγμή.

Έβγαιναν τρελά τα μεταφορικά τότε.

Υπάρχει καμιά πιο σοβαρή άκρη να το πάρουμε;
 
Να ρωτήσω βρε παιδιά, αν και διάβασα το θέμα, δεν πολυκατάλαβα. Τι ακριβώς δίνει αυτή η συσκευή που δεν δίνουν ήδη εδώ και καιρό σε παραπλήσιες τιμές συσκευές όπως αυτή;

http://www.myphone.gr/forum/showthread.php?t=325527

http://www.geekbuying.com/item/MK808-Dual-Core-Android-4-1-Jelly-Bean-TV-BOX-Rockchip-RK3066-Cortex-A9-Mini-PC-stick-307415.html

http://tvbox.geekbuying.com/
 
NLS είπε:
Εγώ το ακύρωσα τελευταία στιγμή.Έβγαιναν τρελά τα μεταφορικά τότε.

Υπάρχει καμιά πιο σοβαρή άκρη να το πάρουμε;
Το Μαιο που μας περασε πήρα το μοντελο των 512ΜΒ μνήμης από ΕΒΑΥ προς 58 ευρώ μαζί με τα μεταφορικά, και στην τιμή αυτή περιλαμβάνεται και ενα κουτάκι ωραίο για να μην είναι χύμα στο γραφείο. Η RS στην Ελλάδα ήθελε περίπου 77 ευρώ με τα μεταφορικά (χωρίς το κουτί βεβαίως), προφανώς είναι και οι φόροι μεσα. Με λίγο ψάξιμο θα πετύχεις καλή τιμή (στο ΕΒΑΥ πάντα). Μια άλλη εταιρία ελληνική το πουλάει 41 ευρώ +μτφ. Μαλιστα πουλάει ενα σκασμό περιφερειακά. Το σίγουρο είναι ότι η αξία του σταδιακά εκτοξεύεται αν αγοράσεις και κουτί φαντεζί ή το φορτώνεις περιφερειακά όπως καμερα ή κάποιο IO interface. Σίγουρα όμως δεν ξεπερνάει ενα λογικό μπατζετ της τάξεως των 100-120 ευρώ, με καμερα/io interface/κουτί/SD καρτα

gademosauros είπε:
Να ρωτήσω βρε παιδιά, αν και διάβασα το θέμα, δεν πολυκατάλαβα. Τι ακριβώς δίνει αυτή η συσκευή που δεν δίνουν ήδη εδώ και καιρό σε παραπλήσιες τιμές συσκευές όπως αυτή;
http://www.myphone.gr/forum/showthread.php?t=325527

http://www.geekbuying.com/item/MK808-Dual-Core-Android-4-1-Jelly-Bean-TV-BOX-Rockchip-RK3066-Cortex-A9-Mini-PC-stick-307415.html

http://tvbox.geekbuying.com/
Καμια σχέση. Αυτά που έβαλες είναι φορητά media players, που τρέχουν Android και με ΧΨ προσπάθεια μπορεί να τρέξουν Linux το οποίο συνήθως δεν υποστηρίζει πλήρως το hardware αυτό (π.χ. μπορεί να μην παίζει το bluetooth ή το wifi τους). Αυτά τα παίρνεις στην τσέπη σου, πας διακοπές, το συνδέεις στην τηλεόραση του δωματίου και βλέπεις ταινίες ή σερφάρεις στο ιντερνετ, όπως κανεις και μια ταμπλέτα ας πούμε. Το καθένα απ'αυτά είναι κινέζικης κατασκευής ως επι το πλείστον,και όλα μα ΟΛΑ έχουν κι απο ενα bug (άλλα δεν υποστηρίζουν 1080 αναλυση, άλλα δεν εχουν καλό σημα Wifi, άλλα ζεσταίνονται πολύ κλπ) και επίσης πολύ μικρή κοινότητα, αφου υπάρχουν δεκάδες μικροεταιρίες που κατασκευάζουν η καθε μια τη δική της έκδοση. Βεβαια όλα έχουν παρόμοιο επεξεργαστή που κατά 95% δεν είναι ARM αλλα καποιας αλλης εταιρίας όπως Mediatek ή Rockchip για να ρίξουν το κόστος κατασκευής. Θέλει πολύ μεγαλη προσοχή πριν κανείς προβεί κανείς σε αγορά τετοιας συσκευής. Θελει ψάξιμο σε φόρουμς για να μαθει τί μπορεί ή να μη δουλεύει. Οπως και να'χει, ας μη συνεχίσουμε εδώ την κουβέντα αυτή, θα χαλασουμε το θρεντ, νομίζω κατάλαβες περίπου τις διαφορές. Επίσης κατι που ξέχασα, το raspberry εχει εισόδους/εξόδους γενικής χρήσης, δηλαδή μπορείς να συνδέσεις επάνω του ρελέδες, θερμόμετρα, αισθητήρες κλπ κλπ, κάτι που αυτές οι HDMI συσκευές που εβαλες, ούτε κατά φαντασία δεν το επιτυγχάνουν, αφου όπως είπα είναι σε αλλη κατηγορία.

To πιο δυνατό όπλο του raspberry είναι η τεράστια κοινότητά του, μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
LOL

Από κάποιο από τα links του Gademosaurou

2013112001717553i9ohvry7.jpg

Δεν παλεύονται οι Κινέζοι
 
Η εμφάνιση κοστίζει 90 δολάρια, αφου με λίγο ψάξιμο ο 4πυρηνος RK3188 κοστίζει...πόσο;;;ΠΟΣΟ;;;;;12 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ντάλερρρς! Καταλαβαίνετε για τί κέρδος μιλάμε;;; Κάτι αλλο επίσης που κάνουν είναι να διαφημίζουν τη CPU ως 1.6Ghz, όμως τα 400-500 Mhz είναι η GPU shared με τη CPU(ή κατι τετοιο), δεν είναι δηλαδή η τελική συχνότητα. Τεσπα, ας το αφήσουμε εδώ το θεμα.
 
Rygar είπε:
Καμια σχέση. Αυτά που έβαλες είναι φορητά media players, που τρέχουν Android και με ΧΨ προσπάθεια μπορεί να τρέξουν Linux το οποίο συνήθως δεν υποστηρίζει πλήρως το hardware αυτό (π.χ. μπορεί να μην παίζει το bluetooth ή το wifi τους). Αυτά τα παίρνεις στην τσέπη σου, πας διακοπές, το συνδέεις στην τηλεόραση του δωματίου και βλέπεις ταινίες ή σερφάρεις στο ιντερνετ, όπως κανεις και μια ταμπλέτα ας πούμε.
Είσαι σίγουρος ότι μιλάμε για το ίδιο πράγμα; Τα στικάκια αυτά, φοράνε android 4.2, το οποίο είναι ανοιχτό λειτουργικό σύστημα, συνεπώς, δεν μιλάμε απλώς για «χαζούς» media players που βάζεις δυο αρχεία, τα αναπαράγουν και τέλος, αλλά για πλήρεις υπολογιστές όπου το μόνο που λείπει είναι μια οθόνη. Οπότε το αρχικό μου ερώτημα επανέρχεται: Το Raspberry Pi τι παραπάνω ή τι νέο δίνει; Το μόνο που βρήκα είναι αυτό:

Επίσης κατι που ξέχασα, το raspberry εχει εισόδους/εξόδους γενικής χρήσης, δηλαδή μπορείς να συνδέσεις επάνω του ρελέδες, θερμόμετρα, αισθητήρες κλπ κλπ, κάτι που αυτές οι HDMI συσκευές που εβαλες, ούτε κατά φαντασία δεν το επιτυγχάνουν, αφου όπως είπα είναι σε αλλη κατηγορία.
Ρελέδες, θερμόμετρα, αισθητήρες. Χμμμμμ....

Το «ούτε κατά φαντασία» είναι μάλλον υπερβολή. Π.χ. τα περισσότερα TV boxes έχουν θύρες USB, που σημαίνει ότι μπορείς να συνδέσεις πάνω οτιδήποτε σ' αυτήν την μορφή Ι/Ο και έχει drivers για android. Αυτό από μόνο του είναι αρκετά εντυπωσιακό για συσκευή αυτού του μεγέθους.

Δεν τα γράφω όλα αυτά για να βγω εκτός θέματος, απλά από όσα έχω διαβάσει και ψάξει μέχρι τώρα, το Raspberry μου φαίνεται απλά είτε για μια λύση σε ανύπαρκτο πρόβλημα, είτε για μια λύση που ξεπεράστηκε από τις εξελίξεις. Εκτός αν μιλάμε αποκλειστικά για εκπαιδευτικές εφαρμογές και χρήσεις.

Rygar είπε:
Η εμφάνιση κοστίζει 90 δολάρια, αφου με λίγο ψάξιμο ο 4πυρηνος RK3188 κοστίζει...πόσο;;;ΠΟΣΟ;;;;;12 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ντάλερρρς! Καταλαβαίνετε για τί κέρδος μιλάμε;;; Κάτι αλλο επίσης που κάνουν είναι να διαφημίζουν τη CPU ως 1.6Ghz, όμως τα 400-500 Mhz είναι η GPU shared με τη CPU(ή κατι τετοιο), δεν είναι δηλαδή η τελική συχνότητα. Τεσπα, ας το αφήσουμε εδώ το θεμα.
To συγκεκριμένο όντως κοστίζει 70 ευρώ, υπάρχουν σε διάφορες τιμές όμως, δες π.χ. αυτό στο πρώτο λινκ στα 30 ευρώ. Επίσης αυτή η τιμή είναι τελική και περιλαμβάνει και τα μεταφορικά, δηλαδή με 30 ευρώ έχεις σε 3 εβδομάδες το στικάκι στην πόρτα σου, οπότε το πραγματικό κόστος δεν είναι τα 70 ευρώ που λες, αλλά λιγότερα (αν σκεφτείς ότι δεν σε χρεώνουν επιπλέον 15 ευρώ ή και παραπάνω ανάλογα τον τρόπο αποστολής). Τα 12 «ντάλερς» που λες, είναι κόστος μόνο για τον επεξεργαστή, και μόνο για αγορά χονδρικής. Δεν αγοράζει κανείς έναν επεξεργαστή μόνο του. Επίσης θα πρέπει να λάβεις υπόψιν ότι αν δεν ήταν «κινέζικο» αλλά έγραφε πάνω «Sony», «Samsung», «Toshiba» κτλ εύκολα θα πρόσθετες ένα ακόμα ψηφίο στο κόστος μόνο και μόνο για τον «αέρα» του ονόματος. Και φυσικά υπάρχει περιθώριο κέρδους, μ' αυτό το σκεπτικό φτιάχνονται τα πάντα, αν δεν υπήρχε δεν θα κατασκευάζονταν εξαρχής. Οπότε τα πράγματα δεν είναι όσο μονοδιάστατα τα παρουσιάζεις.
 
Δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στα "tv sticks" και RPi! Όπως είπε και ο Rygar, τα sticks έχουν όλα τους απο ένα bug τουλάχιστον. Επίσης δεν έχουν κοινότητα, η υποστήριξη απο την κατασκευάστρια εταιρία είναι μηδενική και προορίζονται για 4-5 στανταρ χρήσεις.

Με το RPi έχεις ένα πλήρες σύστημα ηλ. υπολογιστή με το οποίο μπορείς να κάνεις ότι κατεβάσει ο νους σου. Ένα ψάξιμο να κάνεις, θα βρεις στην κυριολεξία άπειρα projects αρκετά απο τα οποία είναι φανταστικά!

Εγώ έχω ήδη τρία (2 raspbmc κι ένα που αντικατέστησε τον atom fileserver/downloadistiri/dlna κλπ) και σύντομα θα πάω για ακόμα δύο. Ένα για network streamer, παρόμοιο με το slingbox και ένα για carputer.
 
Είμαι γνωστός κακεντρεχής όσον αφορά το Android αλλά η αλήθεια να λέγεται

(Linux distros) != Android

π.χ

Debian != Android

Ubuntu != Android

(Windows Mobile 8) != (Windows 8)

(Windows RT) != (Windows 8)

και πάει λέγοντας

Και να ξεκαθαρίσω και κάτι. Δεν είναι όλα τα open source ίδια, εκτός και αν μπορεί ο οποιοσδήποτε πλην της Google να κάνει contribute στο trunk του Android αυτή τη στιγμή και δεν το ξέρω.

Μπορείς να κάνεις checkout σε επιλεγμένες εκδόσεις που αφήνει ελεύθερες η Google και να τους αλλάξεις τα μάτια αλλά μέχρι εκεί. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα κλασσικά Open Source projects που γνωρίζαμε ως τώρα.

Το έλεγα χρόνια τώρα ότι το Android θα είναι η καταστροφή του Linux. Σε λίγο στα commercial προϊόντα θα λένε Linux και θα εννοούν Android :(

@Asic δες και το parallela project. Μας έχουν τρελάνει στην καθυστέρηση αλλά δεν φαίνεται άσχημο. Ελπίζω μόνο όταν κυκλοφορήσει να μην είναι ήδη obsolete.
 
Επαναλαμβάνω τα hdmi sticks είναι media players, το rpi είναι κανονικό pc που τρέχει linux και κάνει ενα σωρό αλλα πράγματα που τα sticks δεν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν. Ενα απλό αλλα απίστευτο παράδειγμα για το τί μπορείς να κάνεις με το Pi. Ναι μπορείς και με το arduino και με διαφορα αλλα develpment boards, όχι όμως με ενα τετοιο stick, γιατί δεν εχει την υποδομή πρώτον και δευτερον δε φτιάχτηκε με αυτό το γνώμονα. Αν καποιος θελει να παρει stick ας παρει, αν καποιος θελει Pi ας πάρει. Απλως το stick εχει πανω του πραγματα που για το pi πρέπει να τα πληρώσεις, όπως π.χ. ενα bluetooth/wifi dongle, οπότε αυτομάτως φτάνουμε στο κόστος ενός hdmi stick και οι ομοιότητες σταματούν εκεί.

Αυτά που λέω για τις 2 συσκευές, δεν τα λεω έτσι. Εχω και το Pi και ενα hdmi dongle εδώ και ενα χρόνο συνδεδεμένο στην τηλεόρασή μου. Δεν πιάνει Wifi καλό, παρα μόνο αν το εχω δίπλα στο ρουτερ μου. Διάβασα στα φορουμς ότι έχει θέμα με το wifi, όμως όταν το πήρα, κανείς δεν είχε γράψει κάτι, ενώ τώρα όλοι τους βρίζουν μέσα στο ίδιο τους το φόρουμ, όμως οι κινέζοι δε σκάνε. Support μηδέν, οι χρήστες μυρίζουν τα νύχια τους. Καμία σχέση με το Pi. Οταν αγοράζουμε κάτι, πρέπει να ξέρουμε τί θέλουμε, τί απ'αυτά που θέλουμε κάνει αυτό που πάμε ν' αγοράσουμε και κυρίως τί υποστήριξη υπάρχει όχι μονο από την κατασκευάστρια αλλά και από κάποια ομάδα ανθρώπων (κοινότητα). Η γνώμη μου είναι ότι και το Pi και ενα stick κάνουν καλά τη δουλειά τους, όμως τα stick θα είναι πάντα υποσύνολα του Pi και του κάθε Pi-πέστο-όπως-θες. Και τα 2 μπορούν να είναι Media players και να σερφάρουν στο ιντερνετ κλπ κλπ, όμως το Pi δε θα το παρεις για να παίρνεις εμαιλ ή να σερφάρεις αλλα για να φτιάξεις με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος καποιον μινι-thin-client ή αυτοματισμό όπου απαιτείται επεξεργαστική ισχύς. Οσοι διαβάζουν και ασχολούνται με PLC, ξέρουν τί λέω. Το Pi μπορεί άνετα να κάνει ενα μικρό κομμάτι απ΄οσα κάνει ενα ακριβό PLC.
 
Τωρα και σε κινητο,amazing τι μπορει να κανει το μηχανακι.

 


[h=1]PiPhone - A Raspberry Pi based Smartphone[/h]

 
Εντελως αναπαντεχα απο σημερα βγαινει προς αγορα το νεο Pi με 6 φορες ισχυροτερο hardware απο το B+ (νεος Broadcom BCM2836 900MHz quad-core system-on-chip και 1GB RAM) στα 35$

Λεπτομερειες εδω

Specs εδω
 
Πίσω
Μπλουζα