exetlaios
Retro PaTRi@RcH
- Αντιδράσεις
- 1.344
Ας με συγχωρέσουν οι συνφορουμίτες που συνεχίζω το διάλογο (και κυρίως ο Πάνος και ο Μάνος),
αν και πιστεύω ότι το ύφος μου είναι πάντα τόσο κόσμιο όσο επιβάλει η υψηλή ποιότητα του φόρουμ.
Φίλε Leon, να σου πω την αλήθεια δεν μπήκα στον κόπο να κάνω τόσο εκτεταμένη έρευνα
για το ποιοί τηλεφώνησαν στο σταθμό. Άλλωστε δεν με "καίει" και τρομερά η είδηση.
Απλώς το διάβασα, μου έκανε εντύπωση, το συνέδεσα με το συγκεκριμένο thread,
και αφού το "απογύμνωσα" από "ενοχλητικούς" χαρακτηρισμούς, το πόσταρα.
Σημασία δεν έχει αν τηλεφώνησε ο Μάκης ή ο Τάκης, αλλά ότι λογοκρίθηκε.
Και πάλι δεν έχει σημασία το αν καλώς-ή-κακώς έκαναν (είναι εκτός θεματολογίας του φόρουμ).
Απλώς αναφέρω ότι μια ρετρό ταινία (του 1971) λογοκρίθηκε ξανά, εν έτει 2009 !
Νομίζω ότι οι περισσότεροι που το διάβασαν το ποστ μου, το βρήκαν από "ενδιαφέρον" ως "αδιάφορο".
Ουδείς -πλην εσού- θίχθηκε.
Σε κάθε περίπτωση, όλοι καταθέσαμε τις απόψεις μας, οπότε ο κάθε αναγνώστης κρατάει ότι νομίζει.
Δεν αγαπάμε ή μισούμε τις ταινίες, αποκλειστικά για την πολιτική θέση τους.
Π.χ. το RAMBO είναι μια κλασσική "αμερικανιά" με στόχο να πρωθήσει τις αμερικάνικες απόψεις
και να δικαιολογήσει την αμερικάνικη πολιτική.
Αν και όλοι μας το γνωρίζουμε αυτό, δε μας εμποδίζει να αναπολούμε με θέρμη την τριλογία RAMBO,
χωρίς υποχρεωτικά να πρέπει να αναλύσουμε τα όποια πολιτικά μηνύματά του
και χωρίς η νοσταλγία για τα έργα RAMBO, να μας κάνει υποχρεωτικά μιλιταριστές ή αμερικανόφιλους.
Ομοίως, αν δεις τα φιλμάκια των Βαλκανικών Πολέμων, είναι καθαρά φιλοβασιλικά
(σε σημείο προσωπολατρείας) γιατί έτσι ήταν διαδεδομένο εκείνη την εποχή.
Αν κάποιος είναι αντιβασιλικός, θα πρέπει 90 χρόνια μετά να ζητήσει να μην προβάλονται πλέον αυτά ;
Ή αν κάποιος δε γουστάρει το καθεστώς Μεταξά, θα πρέπει να ζητήσει να καούν στην πυρά
όλα τα κινηματογραφικά αρχεία της περιόδου 1940-41 ;
Προφανώς γνωρίζεις ότι σχεδόν όλα τα πλάνα που δείχνουν κάθε 28 Οκτωβρίου είναι γυρισμένα
από το καθεστώς Μεταξά
και προβάλουν έντονα τη συμβολή του. Αλλάζει κάτι αυτό στην αξία τους ;
Η αξία του κινηματογραφικού υλικού, είναι ακριβώς η σύνδεσή του με το ευρύτερο κοινωνικοπολιτικό πλέγμα
της περιόδου κατά την οποία γυρίστηκε.
Και υπό αυτό το πρίσμα, όχι μόνο δεν πρέπει να απαγορεύονται και να λογοκρίνονται οι ταινίες,
αλλά αποτελούν πολύτιμο εργαλείο για τον μελλοντικό ιστορικό ερευνητή ή τον απλό περίεργο ή ιστοριοδίφη.
τουλάχιστον να το ήξερα νωρίτερα, να έβαζα ξερά copy-paste την είδηση,
να γινόταν και μεγαλύτερος ντόρος !
πολύ σημαντικότερα και ωραιότερα πράγματα να πούμε, αντί για τις ταινίες που γυρίστηκαν το 1971 !
Υ.Γ. Οι ταινίες που ανέφερα παραπάνω (ΘΩΡΗΚΤΟ ΠΟΤΕΜΚΙΝ και ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ)
δεν αποτελούν τυχαίο παράδειγμα.
Όντας λάτρης της ιστορίας, τις θεωρώ σταθμούς του κινηματογράφου,
όχι μόνο λόγω της εικαστικής τους αρτιότητας, αλλά κυρίως επειδή ακριβώς
δίνουν ενδεικτικές εικόνες του κοινονικοπολιτικού πλαισίου της εποχής.
Τις έχω και τις δύο στη συλλογή μου και τις θεωρώ ταινιάρες.
Θεωρώ τον ευατό μου τυχερό που έχω το δικαίωμα να τις βλέπω και τις δύο
και που κανείς δε μου το απαγόρευσε, χαρακτηρίζοντάς τες "μπολσεβίκικα σκουπίδια" ή "ναζιστικές αηδίες",
αναλόγως με την ιδεολογική άποψη του εκάστοτε (λογο)κριτή.
αν και πιστεύω ότι το ύφος μου είναι πάντα τόσο κόσμιο όσο επιβάλει η υψηλή ποιότητα του φόρουμ.
Φίλε Leon, να σου πω την αλήθεια δεν μπήκα στον κόπο να κάνω τόσο εκτεταμένη έρευνα
για το ποιοί τηλεφώνησαν στο σταθμό. Άλλωστε δεν με "καίει" και τρομερά η είδηση.
Απλώς το διάβασα, μου έκανε εντύπωση, το συνέδεσα με το συγκεκριμένο thread,
και αφού το "απογύμνωσα" από "ενοχλητικούς" χαρακτηρισμούς, το πόσταρα.
Σημασία δεν έχει αν τηλεφώνησε ο Μάκης ή ο Τάκης, αλλά ότι λογοκρίθηκε.
Και πάλι δεν έχει σημασία το αν καλώς-ή-κακώς έκαναν (είναι εκτός θεματολογίας του φόρουμ).
Απλώς αναφέρω ότι μια ρετρό ταινία (του 1971) λογοκρίθηκε ξανά, εν έτει 2009 !
Νομίζω ότι οι περισσότεροι που το διάβασαν το ποστ μου, το βρήκαν από "ενδιαφέρον" ως "αδιάφορο".
Ουδείς -πλην εσού- θίχθηκε.
Σε κάθε περίπτωση, όλοι καταθέσαμε τις απόψεις μας, οπότε ο κάθε αναγνώστης κρατάει ότι νομίζει.
Ο κινηματογράφος είναι γνωστό και επιτυχημένο μέσο κινηματογράφου.Leon είπε:Πέραν τούτου, ένα έργο, όποιο και αν είναι αυτό, δεν μπορεί να αποκοπεί από το πολιτικό και κοινωνικό background που δημιουργήθηκε. Πόσο μάλλον όχι μια απλώς πολιτική ταινία, αλλά μια ταινία-όχημα προπαγάνδας της Χούντας. Δεν είναι μόνο η απίστευτη στρέβλωση της ιστορίας αλλά και οι σκοποί που υπηρέτησε που την καθιστούν κατάπτυστη,
Δεν αγαπάμε ή μισούμε τις ταινίες, αποκλειστικά για την πολιτική θέση τους.
Π.χ. το RAMBO είναι μια κλασσική "αμερικανιά" με στόχο να πρωθήσει τις αμερικάνικες απόψεις
και να δικαιολογήσει την αμερικάνικη πολιτική.
Αν και όλοι μας το γνωρίζουμε αυτό, δε μας εμποδίζει να αναπολούμε με θέρμη την τριλογία RAMBO,
χωρίς υποχρεωτικά να πρέπει να αναλύσουμε τα όποια πολιτικά μηνύματά του
και χωρίς η νοσταλγία για τα έργα RAMBO, να μας κάνει υποχρεωτικά μιλιταριστές ή αμερικανόφιλους.
Ομοίως, αν δεις τα φιλμάκια των Βαλκανικών Πολέμων, είναι καθαρά φιλοβασιλικά
(σε σημείο προσωπολατρείας) γιατί έτσι ήταν διαδεδομένο εκείνη την εποχή.
Αν κάποιος είναι αντιβασιλικός, θα πρέπει 90 χρόνια μετά να ζητήσει να μην προβάλονται πλέον αυτά ;
Ή αν κάποιος δε γουστάρει το καθεστώς Μεταξά, θα πρέπει να ζητήσει να καούν στην πυρά
όλα τα κινηματογραφικά αρχεία της περιόδου 1940-41 ;
Προφανώς γνωρίζεις ότι σχεδόν όλα τα πλάνα που δείχνουν κάθε 28 Οκτωβρίου είναι γυρισμένα
από το καθεστώς Μεταξά
και προβάλουν έντονα τη συμβολή του. Αλλάζει κάτι αυτό στην αξία τους ;
Η αξία του κινηματογραφικού υλικού, είναι ακριβώς η σύνδεσή του με το ευρύτερο κοινωνικοπολιτικό πλέγμα
της περιόδου κατά την οποία γυρίστηκε.
Και υπό αυτό το πρίσμα, όχι μόνο δεν πρέπει να απαγορεύονται και να λογοκρίνονται οι ταινίες,
αλλά αποτελούν πολύτιμο εργαλείο για τον μελλοντικό ιστορικό ερευνητή ή τον απλό περίεργο ή ιστοριοδίφη.
Αφού με "χρέωσες" με ρόλο "πολιτικού προπαγανδιστή",Leon είπε:...να ξεκαθαρίσω ότι απάντησα σε πολιτική παρέμβαση του exetlaios, ίσως άθελά του, αλλά το έκανε ξεκάθαρα.
τουλάχιστον να το ήξερα νωρίτερα, να έβαζα ξερά copy-paste την είδηση,
να γινόταν και μεγαλύτερος ντόρος !

Θα χαρώ πολύ να σε γνωρίσω από κοντά σε μια μελλοντική συνάντηση, αν και νομίζω ότι θα έχουμεLeon είπε:Δυστυχώς (πάλι) δεν μπορώ να παρευρεθώ (την τύχη μου), οπότε δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε από κοντά.
πολύ σημαντικότερα και ωραιότερα πράγματα να πούμε, αντί για τις ταινίες που γυρίστηκαν το 1971 !

Υ.Γ. Οι ταινίες που ανέφερα παραπάνω (ΘΩΡΗΚΤΟ ΠΟΤΕΜΚΙΝ και ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ)
δεν αποτελούν τυχαίο παράδειγμα.
Όντας λάτρης της ιστορίας, τις θεωρώ σταθμούς του κινηματογράφου,
όχι μόνο λόγω της εικαστικής τους αρτιότητας, αλλά κυρίως επειδή ακριβώς
δίνουν ενδεικτικές εικόνες του κοινονικοπολιτικού πλαισίου της εποχής.
Τις έχω και τις δύο στη συλλογή μου και τις θεωρώ ταινιάρες.
Θεωρώ τον ευατό μου τυχερό που έχω το δικαίωμα να τις βλέπω και τις δύο
και που κανείς δε μου το απαγόρευσε, χαρακτηρίζοντάς τες "μπολσεβίκικα σκουπίδια" ή "ναζιστικές αηδίες",
αναλόγως με την ιδεολογική άποψη του εκάστοτε (λογο)κριτή.
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή: