Retro μάρκες μʼ έκαψες!!!

Amstrad1981

RetroActive
Joined
26 Απρ 2009
Μηνύματα
432
Αντιδράσεις
86
Σίγουρα κάποιοι είχαν λόγω οικονομικής στενότητας κυρίως, πολλά τεχνολογικά επιτεύγματα, αντιγραφές επώνυμων εταιριών, αμφιβόλου ποιότητας και περιορισμένης αντοχής! Μια αρκετά συνηθισμένη περίπτωση ήταν οι γονείς μας να μας αγοράζουν τέτοια προϊόντα για το λόγο πως δεν πρόκειται να άντεχαν για πολύ στα χέρια μας!

 


Και βέβαια η διασημότερη ʽʼπατάταʼʼ ήταν η εταιρία SILVER!!! Τι BlueSky και βλακείες κινέζικες μου λες τώρα!!!
:p

 


Εμένα από τα χέρια μου πέρασε ένα φορητό στερεοφωνικό ραδιόφωνο γαλάζιου χρώματος Silver, ένα φορητό ραδιοκασετόφωνο μαύρου χρώματος μάρκας Weiko, και αρκετά Walkman που δεν άντεχαν και πολύ! Επίσης είχαμε στο σαλόνι μας ένα midi στερεοφωνικό, με πικάπ, κασετόφωνο και ραδιόφωνο Silver!!! Κι όμως με αυτό αντιγράφαμε τις κασέτες για τον Amstrad! Χρησίμευσε και κάπου!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αα εγώ πάντως είχα ένα Bluesky που άντεξε 8 χρόνια!! Με καθημερινή χρήση παρακαλώ!! Σκυλί!

Φίλος μου αγόρασε απο γνωστή γερμανική αλυσίδα καταστημάτων ένα dvd player Silvercrest μαζί με καμιά 10αριά λουκάνικα! Τα λουκάνικα λήξανε σε έναν μήνα, το player σε 1 εβδομάδα!! :p
 
Θυμάμαι αρχές ή μέσα δεκαετίας 90 κυκλοφορούσαν κάτι μούφες στερεοφωνικά Amstrand (Όχι δεν είναι ορθογραφικό!)
 
κυριοι...τα ρολόγια βεντεξ που ήταν χαρά της Κυριακής και λύπη της Δευτέρας αποτελούν κορυφαία μάρκα μ' έκαψες!

Εκεινα τα χρόνια λόγω ακριβών επώνυμων προϊόντων υπήρχαν και πολλές εταιρίες με χαμηλότερης ποιότητας προϊόντα όπως τηλεοράσεις ambasador!
 
Το Bluesky DVD ειναι δυναμη, παιζει τα παντα το πηρα πριν 5 χρονια με το σκεπτικο ''και 6 μηνες να βγαλει, τα λεφτα του τα πιασε'' και παιζει ακομα αδιακοπα! Οπως το ηρωικο aircondition Funai αξιας 100 ευρω στο καθιστικο του εξοχικου.

Ειχα ενα τρελο μουφιδι στερεοφωνικο ομως, μαρκας EROICA. Και καλα αντιγραφη JVC.
 
Ρολογάκι "SFIKO" αντί για "SEIKO". Δούλεψε για κανένα εξάμηνο πριν με αποχαιρετήσει.
 
Retro κινεζιες δεν μπορω να θυμηθω αλλα σιγουρα ειχαμε αρκετες στο σπιτι,λογω οικονομικης καταστασης.

Ισως και να βγαινω λιγο off topic αλλα:

Εχω bluesky dvd και σας πληροφορω οτι 10 χρονια τωρα και παρολο μια δυνατη τουμπα που εχει φαει,δουλευει μια χαρα!

Funai 14αρα επισης σκυλι μαυρο!

Ακομα,επειδη ασχολουμαι με τον μοντελισμο,αρκετα κινεζικα rc cars που ειχα κατα καιρους στη κατοχη μου,αντεχουν μια χαρα στο χρονο.

Alaska κλιματιστικο 9000btu 110 ευρω σε γνωστη γερμανικη αλυσιδα πριν 3 χρονια,δουλευει ακομα μια χαρα και με παρα πολλες ωρες χρησης.

Γενικα με τα κινεζικα το τοπιο ειναι καπως θολο:

Αυτος που θα κανει μια παραγγελια φασον απο μια μικρη κινεζικη βιοτεχνια,ειτε αφορα αντιγραφη καποιου προιοντος(βλεπε i-phone κλπ) ειτε κατασκευη μιας ηλεκτρικης συσκευης,μπορει να απαιτησει ελεγχο στην μοναδα παραγωγης ανα συγκεκριμενα τεμαχια.Αυτο σημαινει ομως επιπλεον τελικο κοστος και εξαρταται καθαρα ανα ποσα τεμαχια θελει να γινεται ο ελεγχος.

Οπως καταλαβαινετε λοιπον,ειδικα στις μερες μας που σχεδον ολοι κοιτανε την αρπαχτη,ο καθενας θα κοιταξει να αγορασει οσο το δυνατον φθηνοτερα για να πουλησει οσο το δυνατον ακριβοτερα για να μεγιστοποιησει τα κερδη του.Ισως γι αυτο πριν 10-15 χρονια τα κινεζικα προιοντα/απομιμησεις επωνυμων,δεν ηταν τοσο "μαπα" απο αποψη αξιοπιστιας.

Επισης οι περισσοτερες κινεζικες εταιριες/βιοτεχνιες,δεχονται χωρις κανενα μα κανενα δισταγμο αλλαγη προιοντος σε περιπτωση προβληματος και προσφερουν πληθωρα ανταλλακτικων σε αντιθεση με την ισχυουσα αποψη για το αντιθετο.

Το αν ο Ελληνας εισαγωγεας δεν το αλλαζει η δεν μπαινει σε διαδικασια να ασχοληθει,ειναι καθαρα δικο του θεμα και απλα ριχνει την ευθυνη στον κινεζο.

Την τακτικη αυτη ακολουθει πολυ μεγαλη αλυσιδα παιχνιδιων στην χωρα μας και εχει ηδη αρκετους δυσαρεστημενους γονεις..

Συγνωμη για το off,αλλα ηθελα να μοιραστω μαζι σας τις εμπειριες μου στο θεμα αυτο.
 
Πάντως κι εγώ με DVD Bluesky ζώ ακόμα, αγορασμένο τουλάχιστον 10-12 χρόνια πριν.

Μια φορά κι έναν καιρό "μάρκα μ' έκαψες" στα στερεοφωνικά θεωρούνταν τα Crown και τα Aiwa. Για τα πρώτα θα συμφωνήσω, αλλά ένα Aiwa που έχω (κι αυτό εδώ και πάνω από δεκαετία) δουλεύει μια χαρά με ένα μόνο γενικό service που υπέστη (σε αυτά συνήθως δε χαλάνε τα ηλεκτρονικά, αλλά τα μηχανικά : πορτάκια κασέτας, disc changer, μηχανισμοί dubbing κλπ.). Εκατοντάδες τέτοια στερεοφωνικά εξακολουθούν να ζουν σε ταβέρνες, εστιατόρια, τουριστικά μαγαζιά.

Από την άλλη, αν σας πώ ότι σε 6 χρόνια, δύο διαφορετικά ηχοσυχτήματα αυτοκινήτου Βlaupunkt έχουν κάψει την κεφαλή του CD και υποβαθμίστηκαν σε απλά ραδιόφωνα; Και πριν προλάβετε να μου πείτε για αντιγραμμένα CD και CD εφημερίδων, να σας πώ ότι το Pioneer ευκαιρίας του άλλου αυτοκινήτου (από Carrefour) δεν έχει καταλάβει Χριστό...

Τελευταία την έπαθα και με μια τοστιέρα Kenwood, που έκαψε 3 φορές θερμική ασφάλεια (μέσα στην ετήσια εγγύηση ευτυχώς), μέχρι να μου πούνε να μην την αφήνω να καίει χωρίς να έχει κάτι μέσα (!!!).

Έγω και τη γνωστή ασημί 14άρα τηλεόραση COMET (από Praktiker). Άρχισε να "τσιρτσιρίζει" στα 13 της χρόνια, δημιουργώντας γραμμές στην εικόνα, όμως ένας καταπληκτικός τεχνικός που έχω για όλα αυτά, την επανέφερε στον ίσιο δρόμο με μόλις 20 ευρώ, αλλάζοντας τροφοδοτικό.

Αντιπαραδείγματα : πλυντήριο Linde του 1972 (!!!!!) που εξακολουθεί να λειτουργεί, με ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ανοξείδωτο κάδο. Του έχω κάνει εγώ τη συντήρηση, γιατί ποτέ όταν χάλαγε δεν ήθελε να το αναλάβει κανείς ! Δεν έχει κάψει μοτέρ, δεν έχει κάψει πυκνωτή, δεν έχει τρυπήσει κάδο, και ό,τι είχε πάθει ήταν από διαρροές νερών από κολλάρα και τσιμούχες (peanuts, δηλαδή...).

Το γνωστό ημιαυτόματο πλυντηριάκι Biancaneve : το θυμάστε; Μια πρασινο-άσπρη πλαστικούρα, με φυμέ καπάκι και με το χαρακτιριστικό "πρίμο" μούγκρισμα του μοτέρ του; του έριχνες εσύ μέσα το ζεστό νερό, έριχνες τα ρούχα (από πάνω), στέριωνες το λάστιχο αποχέτευσης ψηλά, κούρδιζες το χρονοδιακόπτη και τα ρούχα πλένονταν στριφογυρίζοντας οριζοντίως. Η μάνα μου λέει ότι τέτοιο πλύσιμο που έκανε δεν το έχει ξαναβρεί. Και κακώς χρησιμοποίησα παρατατικό, γιατί εννοείται ότι, παρ' ότι κατασκευής 79, εξακολουθεί να παρέχει τις υπηρεσίες του στο εξοχικό...

Και φυσικά η γνωστή ραδιοπικάπ κονσόλα Grundig του 1964, με μηχανικό πικάπ 110V (κατασκευάζονταν στη γερμανία αλλά "φορούσαν" αμερικάνικο πικάπ) με τροφοδότες δίσκων, auto-stop κλπ., που εκτός όλων των άλλων, με μια σωστή κεραία σου πιάνει και short-waves κανόνι...

Μάλλον βγήκα πιο πολύ "off-topic" παρά "on"...Ή μήπως να ανοίγαμε το "ρετρό αθάνατες συσκευές";
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Καποια απο αυτα που εχω και θα αναφερω ειναι κινεζιες για τα υπολοιπα δεν ξερω αλλα υποθετω πως ειναι:DEχω 2 14αρες τηλεορασεις μαρκας satellite αλλη μια Princess και μια τεταρτη Ηumax επισης 14αρες.Eπισης απο DVD players εχω ενα Digital,ενα Bluesky,ενα Gowel και ενα Sommy:Dπου το εχει ο αδερφος μου θεσσαλονικη.Μιλαμε ολα ειναι σκυλια και δεν καταλαβαινουν τιποτα οπως και δεν εχουν βγαλει κανενα προβλημνα.Ειδικα το Gowel ειναι το αγαπημενο μου εχει τους κορυφαιους υποτιτλους για τα γουστα μου που εχω δει σε dvd player.Eννοω οταν πετας μεσα το divx με ξεχωριστο srt αρχειο υποτιτλων.Φανταστικη υποτιτλοι και τελειο μεγεθος.Κριμα που δεν πηρα αλλα δυο,τρεια πριν χρονια γιατι τωρα δεν μπορω να βρω πουθενα.
 
Ρε σεις... μην "ξεφεύγετε" με off topic πράγματα... Κάτι Funai και κάτι Bluesky, δεν είναι ρετρό...

Για την μάρκα Silver που αναφέρθηκε πιο πάνω... είχα και εγώ ένα "διπλοκάσσετο"... το τί κασσέτα που είχε "φάει" δεν λέγεται...

Το είχα ταλαιπωρήσει όμως και εγώ...

Μέχρι πάνω στο ποδήλατο το "κότσαρα" για να... βολτάρω με μουσική!
 
Χμμμ... Μάρκα "μ' έκαψες" δεν θυμάμαι πολλά.. Ίσως μία τηλεόραση SABA που το τηλεκοντρόλ τα έφτυσε σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, και από το 1985 με 86, ως πριν 2 χρόνια που πήρα άλλη, κάθε 2 με 3 χρόνια παρουσίαζε πάντα το ίδιο πρόβλημα (Και γιαυτό την άλλαξα..)..

Όμως από "ανώνυμα", και από τότε που ήμουν πιτσιρικάς (Τώρα δεν τα κάνω αυτά τα πράγματα!), πάρα πολλά..

Από σφυριά που με το πρώτο χτύπημα έσπασαν, ως και παπούτσια που τα φοράω για πρώτη φορά, βγαίνω έξω, και γυρίζω ξιπόλητος..

Όπως και αντίθετα (Και όχι ρετρό.. Όμως αφού τα λένε και οι άλλοι.. :p ), έχω πάρει κλιματιστικό εντελώς no name (Να φανταστείτε ότι το "όνομα" που δεν το έχω δει και ποτέ άλλοτε, μου το είχαν δώσει σε αυτοκόλλητα που τα κόλλησα εγώ!:biglaugh:), που το έχω 6 με 7 χρόνια τώρα και δεν έχει καταλάβει Χριστό!!
 
Στα τέλη των 70'ς άκουσα από κάποιους όταν θέλανε να αναφερθούν με περιφρόνηση σε προϊόντα κακής ποιότητας να τα αποκαλούν "Μάρκα Ρούχλα!". Νόμιζα ότι δεν ήταν υπαρκτή μάρκα αλλά μια "τεχνητή" λέξη που να δείχνει προχειροδουλειά, φτηνοπράμα, κάτι συνδυασμός μούχλα, ροχάλα, ξερω γω τι άλλο έφερνε στο μυαλό μου. Δηλαδή "Μάρκα ΡΟύχλα" = "Μάρκα μ' έκαψες"

Αλλά τελείως τυχαία είδα ότι το ξυπνητήρι μου έγραφε επάνω "Ruhla". Για όσους είναι πολύ νέοι να θυμούνται, μια φορά κι έναν καιρό τα ξυπνητήρια είχαν περιστρεφόμενους δείκτες, τα κούρδιζες κάθε βράδυ, έκαναν τικ-τακ, ΔΕΝ είχαν ραδιόφωνο / CD Player / υποδοχή για iPod, και δεν σε ξυπνούσαν με μπιπ μπιπ αλλά με κουδούνισμα. Το συγκεκριμένο το είχα πάρει γιατί ήταν σε σχήμα κύβου οπότε όσο και να το κοπάναγα με μίσος όταν με ξυπνούσε δεν έπεφτε.

Ωστε τελικά η μάρκα ρούχλα ήταν αληθινή. Ήταν Ανατολικογερμανική, έμαθα αργότερα... όχι μόνο ρετρό ρολόι αλλά και ρετρό χώρα! Και μπορεί το Ruhla να ήταν μάρκα ρούχλα, αλλά κράτησε χρόοοοονια. Δεν νομίζω να χάλασε ποτέ, αλλά δεν έχω ιδέα πού είναι τώρα.
 
Θυμάμαι πάντως απίστευτα πολλές φτηνές παραλλαγές στα ρολόγια CASIO και στα προιόντα της SONY (κυρίως φτηνά walkman - είχα ένα τέτειο)
 
Επίσης ν' αναφέρουμε μερικές αντίστοιχες "ρετρό" εκφράσεις του "Μάρκα μ' έκαψες", όπως το "της φωτιάς", "της πυρκαγιάς", "καφεκούτι", [edit], "για καφέ και για ζάχαρη" αλλά και το "της Κυριακής χαρά και της Δευτέρας λύπη". Και τη σύγχρονη έκφραση "Κινεζιά"...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
οτι παιζει μεχρι αρχες δεκαετιας 90 και μουφα μαρκα να ηταν,σιγουρα αξιζε. Πριν χρονια ειχε ο πατερας μου ενα στερεοραδιοκασσετοφωνο SANIOTEX το οποιο ειχα ξανα σε ιδιο μοτιβο με αλλες ονομασιες το οποιο εσπερνε...

στο μαγαζι μου εχω ενα φορητο ραδιοκασσετοφωνο του παππου μου JVC made in japan και οταν θελω να παιξω ραδιο παιζω μονο απο αυτο.μιλαμε για ενταση και ευκρινεια απιστευτη!

και το καλυτερο ειναι ενα αρχαιο walkman μαρκας SANSUI δημοσιογραφικο με voice activator και μεγαφωνακι τουλαχιστον 20ετιας το οποιο παιζει ακομα τουμπανο....και αναφερει την ΥΠΕΡΤΑΤΗ ατακα που εχω δει ποτε σε μηχανημα...:

'IF THIS PRODUCT MALFUNCTIONS,

TRY NEW BATTERIES" επος...

δεν χρειαζεται να αναφερω οτι,οτι ειναι φτιαγμενο Ιαπωνια εκεινη την εποχη ανεξαρτητα τι λεει επανω,ειναι απλα απο πολυ καλο και βαλε.
 
Μπαταρίες somy αντί sony.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Adibas αντί για Adidas. Mike αντι για Nike
 
απο που βγηκε οτι η bluesky ειναι κινεζικη εταιρια??αφου made in turkey λεει να σας πληροφορησω οτι εχω ενα που το ειχα αγορασει εν καιρο ολυμπιακων τον αυγουστο του 2004 και επειδη πηρα ενα dvd εγγραφης και δεν χρειαζοταν το εδωσα στην κοπελα μου στην θεσσαλονικη και παιζει ακομα μια χαρα και τα παντα ενω το πρωτο που ειχαμε παρει ποτε μαρκας sony προς 200+ ευρω τοτε το εχει τωρα η μητερα μου στην κρεβατοκαμαρα της και περιττο να πω οτι δεν παιζει ουτε αντιγραμμενα ουτε τιποτα επισης ενα polystation που εχω ξερετε εκεινο με τα 2000 παιχνιδια παιζει επισης μια χαρα και μπορω να πω οτι ειναι απο τις αγαπημενες μου κονσολες εχει μεσα σουπερ μαριο κλασσικο και track and field επισης εχουμε ενα διπλο κασσετοφωνο μαρκας aiwa το οποιο εχει χασει το ενα πορτακι ομως παιζει μια χαρα ακομα
 
BETTY BOOP είπε:
Μπαταρίες somy αντί sony.


οι μπαταρίες έχω την εντύπωση οτι είναι SQNY και είναι ετσι γραμμένο το λογότυπο ώστε να παραπέμπει σε SONY.

θανος είπε:
επισης εχουμε ενα διπλο κασσετοφωνο μαρκας aiwa το οποιο εχει χασει το ενα πορτακι ομως παιζει μια χαρα ακομα
θεωρείτε η aiwa μάρκα μ'έκαψες; εγώ θυμάμαι ολα τα καταστηματα να είχαν αυτή τη μάρκα τη δεκαετια του 90 και να την πλασσαρουν ως ποιοτική.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα