Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Σημείωση: This feature may not be available in some browsers.
Τέλος, όσον αφορά το θέμα της διάρκειας των επεισοδίων, όπως θα ξέρεις είναι αδύνατον όλα τα επεισόδια μιας τηλ. σειράς να έχουν την ίδια διάρκεια, οπότε, αυτό που κάνουμε είναι να στρογγυλοποιούμε το νούμερο της διάρκειας των επεισοδίων για την κάθε σειρά. Εξηγούμαι:Mandrake είπε:Εντάξει μόλις είδα στην "Κραυγή Των Λύκων" τοepisodeDur= 50'
Το θέμα είναι, γιατί δεν πιάνει γραμμή μόνο του ξεχωριστά; Θεωρείται δευτερεύουσα πληροφορία και πρέπει να είναι μαζί με την αρίθμηση επεισοδίων; Θέλω να πω δείτε στους "Μικρομεσαίους" που μόλις έβαλα διάρκεια επεισοδίου για να καταλάβετε τι εννοώ. Και κάτι τελευταίο (για την ώρα). Η τιμή που δίνουμε είναι αριθμητική μόνο; Ή μπορούμε να δώσουμε σχόλια σε παρένθεση δίπλα του; Π.χ. σε μία σειρά τα επεισόδια να γνωρίζουμε πως είναι 60΄με τις διαφημίσεις οπότε θα πρέπει να το βάλουμε σε παρένθεση δίπλα. Ή να γνωρίζουμε πως πως ένα εορταστικό επεισόδιο έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Που θα το αναφέρουμε αυτό;
Φίλε Mandrake, δε νομίζω ότι εδώ μας λες κάτι που δεν γνωρίζουμε, ή ότι εγώ υποστήριξα κάτι διαφορετικό! Ίσα-ίσα που με το υποθετικό παράδειγμα που παρέθεσα ("... το 1ο επ της οποίας είναι 27', το 2ο είναι 25' και το 3ο 24'...") αυτό ακριβώς ήθελα να θίξω: εξυπακούεται ότι τα επεισόδια κάθε σειράς πρέπει να έχουν συγκεκριμένη χρονική διάρκεια (πχ 25', δεν γυρίζουν κάθε επεισόδιο με σκοπό να μην τηρήσουν τη συμφωνία με τον τηλεοπτικό σταθμό!), αλλά επειδή αυτό είναι στην πράξη αδύνατο (με συνήθως μικρές αποκλίσεις των +/- 1-2 λεπτών, αλλά και μεγαλύτερες κατά καιρούς +/- 4 λεπτών), πρότεινα την "στρογγυλοποίηση".Mandrake είπε:.. Έχω μια ένσταση σ'αυτό που λες για τις διάρκειες διότι στο πρόγραμμα του κάθε παραγωγού είναι φαντάζομαι να βγουν επεισόδια με συγκεκριμένη διάρκεια κι απλά πολλές φορές δε βγαίνει ακριβώς. Έτσι γίνεται στις τηλεοπτικές σειρές σε όλον τον κόσμο.
Πάλι εδώ παρεξήγησες τα γραφόμενά μου - ίσως να φταίω εγώ που ήμουν σχετικά λακωνικός στην απάντησή μου (είχα γράψει ένα αρκετά μεγαλύτερο post, αλλά το έχασα πριν πατήσω καταχώρηση κι έτσι αναγκάστηκα να το ξαναγράψω από την αρχή...) Με τον όρο στρογγυλοποίηση, εννοούσα τον (κατά προσέγγιση) μέσο όρο. Γράφω "κατά προσέγγιση" διότι θεωρώ απίθανο να μπορέσουμε να βρούμε τις ακριβείς διάρκειες όλων των επεισοδίων για όλες τις Ελληνικές τηλεοπτικές σειρές που έχουν καταχωρηθεί στη RetroDB, ούτως ώστε να είμαστε σε θέση να υπολογίσουμε τον ακριβή μέσο όρο για την κάθε μία από αυτές. Αν όμως γνωρίζουμε ότι η διάρκεια των επεισοδίων μίας σειράς είναι συνήθως γύρω στα 24'-25', να μπορούμε να καταχωρίσουμε ένα από τα δύο αυτά νούμερα σαν "ασφαλή" προσέγγιση.Mandrake είπε:.. Καλό θα είναι λοιπόν ένας μέσος όρος και όχι στρογγυλοποίηση!
Πολύ σημαντικό αυτό που αναφέρεις. Από την άλλη, μπορεί εμείς να μην έχουμε ασχοληθεί με την database της IMDB, αλλά είμαστε κι εμείς "παλιές καραβάνες" και έχουμε κάνει αρκετή δουλειά στη RetroDB.Mandrake είπε:Επειδή ασχολούμαι αρκετά χρόνια στο IMDB και έχω κάνει μέχρι στιγμής πάνω από 1200 updates (από πολύ μικρότερα και ασήμαντα μέχρι πολύ σημαντικότερα)...
Καμιά αντίρρηση σε αυτό.Mandrake είπε:... έχω δει πως στις σειρές, στο "Running Time", μπαίνει η διάρκεια του επεισοδίου και όταν σε κάποια σειρά αυτά "παίζουν" συνέχεια, τότε βάζουν σε παρένθεση το "approx." (απ'το approximately) που σημαίνει κατά προσέγγιση.
Εδώ διαφωνώ. Ποιος ο λόγος να καταχωρίσει κάποιος τη συνολική διάρκεια ενός επεισοδίου μιας σειράς συνυπολογίζοντας τα διαφημιστικά μηνύματα, από τη στιγμή που μπορεί να τα αφαιρέσει και να καταγράψει την "καθαρή" ώρα προγράμματος?Mandrake είπε:Επίσης μπαίνουν διάφορα άλλα όπως σε παρένθεση το "including commercials" που υποδηλώνει ακριβώς αυτό που λέει. Η διάρκεια του επεισοδίου μαζί με τις διαφημίσεις!
Αν αναλογιστείς (1) πόσα άτομα ασχολούνται ενεργά με την ανανέωση των στοιχείων στη RetroDB μέχρι σήμερα (πέρα από τις αρχικές "μαζικές" καταχωρήσεις που αποτέλεσαν και τον "σκελετό" της RetroDB), τα οποία δεν είναι παραπάνω από τα δάχτυλα του ενός χεριού, για να μην σου πω ότι και τα 3 δάχτυλα είναι αρκετά..., (2) το πόσο διάστημα έχει περάσει από τότε που τέθηκε σε "λειτουργία" η RetroDB και τέλος (3) το γεγονός ότι η RetroDB "πάει πακέτο" με το forum retromaniax και δεν είναι μία ανεξάρτητη και αποκομμένη βάση δεδομένων, που σημαίνει ότι πέρα από την ενημέρωση της RetroDB, κάποιοι έχουν παράλληλα και την ευθύνη της οργάνωσης των θεμάτων στο forum, σχολιασμού κάποιων θεμάτων και ακόμα και "παρέμβασης" αν χρειαστεί, καθώς και άλλες συναπτόμενες του forum δραστηριότητες (λχ κείμενα συνεντεύξεων κτλ), τότε θα καταλάβεις γιατί ο ρυθμός ενημέρωσης της RetroDB πιθανόν να μην ανταποκρίνεται στις δυνατότητες και στην όρεξη της (μικρής) ομάδας που ασχολείται με αυτήν.Mandrake είπε:Εδώ μέσα λοιπόν, λείπουν πάρα πολλές διάρκειες επεισοδίων. Βασικά σε ελάχιστες, μέχρι στιγμής, σειρές έχω εντοπίσει να υπάρχουν (καλά μη φανταστείς... Δεν έχω δει παρά ένα ψήγμα απ'την τεράστια βάση δεδομένων σας!)!
Συμφωνούμε απόλυτα - αυτό ήδη εφαρμόζεται στη RetroDB. Και για του λόγου το αληθές, σε παραπέμπω σε αντίστοιχο παράδειγμα:Mandrake είπε:Καλό θα είναι να τις έχουμε έστω ως "κατά προσέγγιση", λοιπόν, με όσο το δυνατόν γίνεται κοντινότερη σε μέσο όρο διάρκεια σε όλα τα επεισόδια μιας σειράς, εκτός αν σε έναν κύκλο έχουν τάδε διάρκεια και σε άλλον αποφασίζει η παραγωγή να είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη!
Καμία αντίρρηση και εδώ.Mandrake είπε:Η πρότασή μου είναι λοιπόν αν π.χ. τα επεισόδια παίζουν από 22-26 λεπτά κι έχουμε ένα των 30 να μπαίνουν 25 λεπτά διάρκεια επεισοδίου. Έχω πετύχει και βάλει και στο imdb Ελληνικές και ξένες σειρές με 34, 45, 48, 50, 55, 25, 15, 12 (βλέπε: σειρές κινουμένων σχεδίων) και ούτω καθεξής.
Σωστό αυτό που λες και ισχύει φίλε bernard.c,αλλά επέτρεψέ μου να κάνω μία παρατήρηση,πάντα με απεριόριστο σεβασμό στη δουλειά που κάνετε εκεί μέσα,καθότι θα έχεις καταλάβει ότι είμαι απ' αυτούς που τον γοήτευσε το στήσιμο αυτής της εξαιρετικά σημαντικής database,εξ' ου και θέλησα να συνδράμω όσο μπορούσα (ελάχιστα δηλαδή) σ' αυτό.bernard.c είπε:Αν αναλογιστείς (1) πόσα άτομα ασχολούνται ενεργά με την ανανέωση των στοιχείων στη RetroDB μέχρι σήμερα (πέρα από τις αρχικές "μαζικές" καταχωρήσεις που αποτέλεσαν και τον "σκελετό" της RetroDB), τα οποία δεν είναι παραπάνω από τα δάχτυλα του ενός χεριού, για να μην σου πω ότι και τα 3 δάχτυλα είναι αρκετά...
........τότε θα καταλάβεις γιατί ο ρυθμός ενημέρωσης της RetroDB πιθανόν να μην ανταποκρίνεται στις δυνατότητες και στην όρεξη της (μικρής) ομάδας που ασχολείται με αυτήν.
+1!ChristosM είπε:Μα τοσο μεγαλη σημασια εχει η ακριβης διαρκεια των επεισοδιων? Απο την στιγμη που το 90% των σειρων απο το 1970 μεχρι το 1985 δεν υπαρχουν πια και κανεις δεν θα μπορεσει να τις ξαναδει, τι νοημα εχει αν το επεισοδιο του Λουνα Παρκ, για παραδειγμα, ηταν 50, 52 ή 55 λεπτα? Αν ειχαμε στα χερια μας το αρχειο ολων των εκπομπων (οπως συμβαινει στις περισσοτερες χωρες του κοσμου), τοτε θα το καταλαβαινα. Προσωπικα θα προτιμουσα να καταναλωναμε την ενεργεια μας στην προσπαθεια ευρεσης αυτου του υλικου.
Διαφωνώ. Από τη στιγμή που κάποιος εργάζεται σε μια βάση δεδομένων και διαθέτει τις γνώσεις ή/και το υλικό για να περάσει περισσότερες πληροφορίες, γιατί να μην το κάνει; Με την ίδια λογική γιατί θα πρέπει να ξέρουμε τους ηθοποιούς που παίξαν σε μια ταινία που δεν πρόκειται να βρούμε ποτέ; Γιατί θα πρέπει να ξέρουμε το έτος προβολής της; Δεν χτίζονται έτσι οι βάσεις δεδομένων και δεν ξεκινάμε με τέτοιο σκεπτικό αλλά με το αντίθετο. Όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν, τόσο καλύτερα! Και όπως ο χρόνος διαρκείας μιας ταινία θεωρείται σημαντικός, άλλο τόσο θεωρείται και μιας σειράς.ChristosM είπε:Μα τοσο μεγαλη σημασια εχει η ακριβης διαρκεια των επεισοδιων? Απο την στιγμη που το 90% των σειρων απο το 1970 μεχρι το 1985 δεν υπαρχουν πια και κανεις δεν θα μπορεσει να τις ξαναδει, τι νοημα εχει αν το επεισοδιο του Λουνα Παρκ, για παραδειγμα, ηταν 50, 52 ή 55 λεπτα? Αν ειχαμε στα χερια μας το αρχειο ολων των εκπομπων (οπως συμβαινει στις περισσοτερες χωρες του κοσμου), τοτε θα το καταλαβαινα. Προσωπικα θα προτιμουσα να καταναλωναμε την ενεργεια μας στην προσπαθεια ευρεσης αυτου του υλικου.
Κοίταξε να δεις. Στο IMDB γίνεται αυτό σε περιπτώσεις κυρίως talk-show, magazinos και τέλος πάντων εκπομπές που δεν έχουν απαραίτητα συγκεκριμένη διάρκεια επεισοδίων. Δηλαδή σε εκπομπές που η διάρκεια επεισοδίων τους δεν έχει απλά απόκλιση +-4 λεπτά όπως πολύ σωστά αναφέρεις παραπάνω, αλλά +-20 και βάλε! Έπειτα είναι εκπομπές μεγαλύτερης διάρκειας (2ωρες, 3ωρες, 4ωρες...) και οι διαφημίσεις αλλάζουν την διάρκεια τους ανάλογα τα "νούμερα" που πιάνουν. Δεν τις έχει κανείς, δεν έχουν κυκλοφορήσει σε DVD οπότε είναι λίγο ρευστά τα πράγματα. Αν παρατηρήσεις το παράδειγμα που έφερα είναι η εκπομπή "Οι Πύλες Του Ανεξήγητου" του Κώστα Χαρδαβέλα που ναι μεν δε μας αφορά εδώ πέρα (ίσως για την ώρα) αλλά η μοναδική "πηγή" θα μπορούσε να ήταν κάποιος που θυμάται την διάρκεια αυτή ΜΕ τις διαφημίσεις και αναφέρθηκε στο retromaniax ή σε κάποιο άλλο forum, κάποιος που να'χει περάσει την πληροφορία κάπου αλλού που να μπορούμε να την αλιεύσουμε κι εδώ και τέλος πάντων είναι προσωρινό μέτρο! Στο IMDB γι'αυτό ακριβώς και το επιτρέπουν!Wally είπε:Εδώ διαφωνώ. Ποιος ο λόγος να καταχωρίσει κάποιος τη συνολική διάρκεια ενός επεισοδίου μιας σειράς συνυπολογίζοντας τα διαφημιστικά μηνύματα, από τη στιγμή που μπορεί να τα αφαιρέσει και να καταγράψει την "καθαρή" ώρα προγράμματος?
Φίλε Bernard με συγχωρείς. Δηλαδή εδώ κατάλαβες πως σκοπός μου ήταν να αναφέρω πως δεν έχει γίνει δουλειά, πως είστε ελλιπείς πως είστε..δηλαδή τι να πω... Μην πιάνουμε να κοσκινίσουμε μία μεμονωμένη φράση και "γεννάμε" ότι θέλουμε απ'την φαντασία μας. Διάβασε πιο προσεκτικά σε παρακαλώ όλο το κείμενο και πες μου τον λόγο που θα έμπαινα εδώ να γίνω μέλος αν δεν πίστευα σε αυτό, αν δε μου άρεσε αυτό που βλέπω ή αν δεν καταλάβαινα πως υπάρχουν άτομα με μεράκι που πραγματικά τους ενδιαφέρει να συμπληρωθεί και να ολοκληρωθεί αυτή η δουλειά. Αυτό να στο πει κάποιος "απ'έξω" καταλαβαίνω κάπως να πάει το μυαλό σου εκεί. Αλλά κάποιος που δήλωσε συμμετοχή κι ας είναι και καινούργιος, λυπάμαι, αλλά δεν το καταλαβαίνω. Φαντάζομαι πως ο καθένας σας που μπήκε εκ των υστέρων είχε ως σκοπό να συμπληρώσει γιατί έβλεπε κενά και όχι απλά να μπει για να υπάρχει.bernard.c είπε:Η "πικρία" μου εστιάζεται στο γεγονός ότι πιστεύω ότι δεδομένων των συνθηκών που αναφέρουμε (και οι δύο μας) παραπάνω (μικρή ομάδα, λιγοστός διαθέσιμος χρόνος), η "ποσότητα" των δεδομένων που έχει καταχωρηθεί είναι σχετικά ικανοποιητική και δεν αποδέχομαι χαρακτηρισμούς του τύπου "ελάχιστες σειρές περιλαμβάνουν διάρκειες επεισοδίων". Γιατί δεν "αποδέχομαι" τέτοιους χαρακτηρισμούς?
Πολύ καλό που ειπώθηκε γιατί ήθελα κάποια στιγμή να το ρωτήσω! Οπότε δεν πειράζουμε ήδη υπάρχουσες πληροφορίες αν νομίζουμε πως έχουμε πιο σωστές αν δεν το αναφέρουμε πρωτίστως π.χ. εδώ μέσα ή σε κάποιο παρεμφερές thread (ή και παρουσίαση της ίδιας της σειράς αν υπάρχει)! Λειτουργούμε συμπληρωματικά! Πολύ ωραία!bernard.c είπε:Αυτό που έχω εκτιμήσει ως σήμερα περισσότερο από κάθε άλλο είναι ότι το κάθε μέλος της ομάδας δρα πολύ περισσότερο "συμπληρωματικά" στη δουλειά του άλλου και όχι "διορθωτικά" (εκτός βεβαίως αν υπάρχει κάποιο "χοντρό" λάθος). Κατ' αυτόν τον τρόπο, εγώ τουλάχιστον εκλαμβάνω (με ευχαρίστηση) ότι η δουλειά στη RetroDB είναι περισσότερο συλλογική και λιγότερο ατομική.
Δεν διαφωνώ σε αυτό! Στο IMDB, βέβαια, για παράδειγμα το κάνουν σε mini series όπου είναι σε parts και όχι σε επεισόδια όπου το κάθε part δεν έχει ίσο χρόνο απαραίτητα με το άλλο. Βλέπε "5 Μέρες Πριν Τα Μεσάνυχτα" ("5ive Days To Midnight") (2004), "Το Τρίγωνο" ("The Triangle") (2005), "The Lost Room" (2006) κτλ. Στο πρώτο μάλιστα, δείτε πως αναφέρονται άλλα parts σε άλλη χώρα κι άλλα σε άλλη. Συνεπώς το συνολικό εκεί βολεύει!Wally είπε:Τωρα αυτο που λετε περι διαρκειας.
Νομιζω πως το πιο σωστο ειναι να παρουσιαζεται η διαρκεια οπως την δινει το εκαστοτε καναλι.
Τι νοημα θα εχει ενα λημμα τηλεοπτικης σειρας να δινει μεσο ορο διαρκειας ολων των επεισοδιων - προφανως με ακριβεια δευτερολεπτων?
Ενδιαφερον απο την αλλη ομως, θα εχει ο καθαρος και ακριβης χρονος διαρκειας ολης της σειρας (του συνολου των επεισοδιων).
Ομως ποιος εχει αυτη τη πληροφορια?
Εδώ να πω μόνο αυτό. Σε οποιαδήποτε βάση δεδομένων έχω συναντήσει διαδικτυακά η διάρκειά της τοποθετείται, όπως είναι πολύ φυσικό, απ'την αρχή των τίτλων αρχής μέχρι το τέλος των τίτλων τέλους! Παντού! Κανονικά έτσι θα πρέπει να υπολογιστεί κι εδώ! Αλλιώς είναι σαν να έχεις ένα βιβλίο και να μην προσμετρήσεις τις σελίδες εξωφύλλου και οπισθοφύλλου στις συνολικές, κάτι που θεωρείται δεδομένο μιας και είναι το στο σύνολο του έργου. Στην περίπτωση που έχουμε κοψίματα και ραψίματα πάω πάσο... Ότι μπορούμε και γνωρίζουμε ας το συγκεντρώσουμε όμως και θα έρθουν και τα υπόλοιπα στην πορεία. Αυτό ελπίζω τουλάχιστον.Wally είπε:Και αν θελουμε να το εμβαθυνουμε, σε καθε επαναληψη εχουμε προσθεσεις και (κυριως) αφαιρεσεις πλανων και αρα διαρκειας. Οποτε αν θελουμε παλι να ειμαστε ακριβεις πρεπει να ανοιγουμε νεο λημμα για την καθε επαναληψη ή να δημιουργησουμε ενα "σεντονι" στο κυριο λημμα.
Θα πρέπει όμως να γίνει η αρχή για να πατάει κάποιος που editάρει! Όπως μία αρχή έγινε με τους τίτλους! Γι'αυτό και οι ερωτήσεις μου στο πως και γιατί!Wally είπε:Θελω να καταληξω στο οτι, καλο πραγμα η εξειδικευση αλλα προυποθετει τμηματικες ολοκληρωσεις βηματων, αλλαγες δομης και παρουσιασης για καθε φρεσκια ιδεα-περοχη.
Θα συμφωνήσω με την πρόταση της sunset89. Θα ήταν πολύ ωραίο να μπορούμε στα τρίβια του κάθε καλλιτέχνη να προσθέτουμε πληροφορίες - και να προσθέσω κάτι που θέλω κι εγώ (είναι η μέρα των προτάσεων φαίνεται η σημερινή):sunset89 είπε:Πρόταση προς Νάσο: Μπράβο που άνοιξες σελίδα για τoν συνθέτη Παπαδημητρίου και τα Soundtracks του. Θα ήθελα να σου προτείνω να κάνεις κάτι αντίστοιχο για μερικούς ακόμα συνθέτες (αν και μπορεί να το έχεις ήδη υπόψιν σου). Βασίλης Δημητρίου, Παναγιώτης Καλατζόπουλος, Ευανθία Ρεμπούτσικα. Μας έχουν χαρίσει αρκετές υπέροχες μουσικές για "ντύσιμο" των σήριαλ.
Και μία ερώτηση: Μπορούμε στα τρίβια του κάθε καλλιτέχνη να προσθέτουμε πληροφορίες;; (και ηθοποιών και μουσικών κτλ)
Τέλεια! Ποιος ξέρει/μπορεί να αναλάβει να επεξεργαστεί τις σελίδες των καλλιτεχνών και των τηλεοπτικών σταθμών για να μπορούμε να προσθέτουμε κείμενα?nasos kolias είπε:Όσο για την πρόταση της sunset συμφωνώ απόλυτα.