Παιδιά καλό θα είναι επιτέλους να κοιτάξετε τις τηλεταινίες. Δημιουργούνται τεχνικά προβλήματα όπως παρατήρησα στις τελευταίες που πέρασα μέσα. Δεν λύνεται το πρόβλημα βάζοντας ένα επιπλέον "Διάρκεια" (Dur) στο TVseries (εκτός του episodeDur που έχει για τις σειρές) κι ένα "airDay" χοντροκομμένα να αντικαθιστά την "Πρεμιέρα" που έχουμε στις κινηματογραφικές... Η χρήση της "Ημέρας Προβολής" είναι για την ημέρα που προβαλόταν μία live action σειρά, ένα τηλεπαιχνίδι, μία σειρά ντοκυμανταίρ κτλ. Σε ταινίες δεν κολλάει, πόσο μάλλον που μπερδεύεσαι να χρησιμοποιείς την ίδια εντολή στο ίδιο template για 2 διαφορετικά πράγματα. Γιατί απαξιώνετε έτσι τις τηλεταινίες; Απ'τις αρχές του '80 μέχρι το '89 υπάρχουν παραπάνω από 300 ταινίες κι αν βάλουμε τις επόμενες δεκαετίες ξεφεύγουμε κι άλλο! Οι ταινίες αυτές εξυπηρετούσαν τον ίδιο σκοπό με τις βιντεοταινίες (και όχι "Βιντεοκασέτες αγαπητέ Wally. Αυτός ο όρος παραπέμπει στο μέσον αποθήκευσης και όχι στην τηλεοπτική κατηγορία)! Καλό θα ήταν λοιπόν να βρουν σιγά σιγά τον δρόμο τους γιατί έτσι χάνονται...
Στο θέμα "βιντεοταινίες" τώρα τα έχουμε ξαναπεί και ελπίζω πως καταλαβαίνουμε τον σκοπό που φτιάχτηκαν. Που επειδή ακριβώς δεν λέγονται "βιντεοκασέτες", αλλά "βιντεοταινίες" (που παραπέμπει στην κατηγορία) και εδώ αλλά και στο εξωτερικό από πάντα και ακόμα, είναι οι ταινίες που κυκλοφορούν απ'ευθείας προς πώληση/ενοικίαση και δεν πρόκειται για κινηματογραφικές παραγωγές. Επειδή τα χρήματα είναι λειψά και δεν έχουν όλοι οι παραγωγοί την δυνατότητα να βγάζουν κινηματογραφικές παραγωγές, ακόμη και σήμερα βγαίνουν αρκετές βιντεοταινίες σε μορφή DVD (και VHS αρχικά, μέχρι που σταμάτησε η κυκλοφορία τους). Ταινίες τέτοιες υπάρχουν στο είδος του ντοκυμανταίρ, του δράματος, της κοινωνικής σε μεγάλου αλλά και μικρού μήκους. Ακόμη και τα μουσικά ντοκυμανταίρ που δεν είναι τηλεοπτικές ή κινηματογραφικές παραγωγές και τα video clip που κυκλοφορούν σε DVD μορφή θεωρούνται βιντεοταινίες γιατί αυτό ακριβώς είναι.
Η νεοσύστατη "MacabroFilms" έχει κάνει μέχρι στιγμής τρεις ταινίες. Το
"Brutal" (2006), το
"Κόκκινο Σαν Αίμα" και το
"Razor" (2007). Υπάρχουν μικρού μήκους γυρισμένες για το "βίντεο" όπως είναι το
"The Wallet" (2009) του Γιώργου Νουρή, το
"Work Of Art" (2008 ) της Εύας-Μαρίας Λεονάρδου, το
"Secrets" (2010) του Βασίλη Μπλιούμη κ.α. Απ'το είδος του ντοκυμανταίρ έχουμε το
"The Age Of Fire" (2007) του Ζάχου Σαμολαδά, τα ντοκυμανταίρ του Γρηγόρη Ζώρσου κτλ. Επίσης υπάρχουν οι ταινίες
"Τα Ρεμάλια" (2002) και
"Η Επιστροφή Των Καθαρμάτων" (2003) του Φωκίωνα Μπόγρη (την 2η μάλιστα κακώς την έχουμε στις κινηματογραφικές!), το
"Greek Psycho Cannibal" (2009) του Νίκου Σαμαρά, το
"Ο Γίγαντας" (2000), επίσης με τον Απόστολο Σουγκλάκο και η λίστα συνεχίζεται... Σκοπός δεν είναι να δημιουργηθεί καινούργια κατηγορία αλλά το να κατανοήσουμε πως πρόκειται για την ίδια ακριβώς που ήδη έχουμε και σιγά σιγά να συμπεριλάβουμε κι αυτές μιας και πρόκειται
καθαρά για βιντεοταινίες. Θα είχα ξεκινήσει αλλά ενίσταμαι ακόμη στο που είναι τοποθετημένα τα "ντοκυμανταίρ" ενώ περιμένω με την σειρά μου την κατηγορία με τις "μικρού μήκους".
Σ'αυτό με την γενική πτώση στο "author" ("Συγγραφείς")
ΜΟΝΟ στις τηλεοπτικές σειρές, απλά δεν το καταλαβαίνω. Το "κάθε template είναι διαφορετικό" που είπες, δικαιολογεί αυτό εδώ; Δηλαδή τι πάμε να πετύχουμε μ'αυτό και ποιές είναι οι διαφορές στα templates, Bernard, που κάνουν τους συγγραφείς να εμφανίζονται άλλοτε σε γενική και άλλοτε σε ονομαστική πτώση; Ναι, αλλά αυτό σε μία βάση δεδομένων είναι επιζήμιο! Δεν βλέπετε πως το αποτέλεσμα είναι τα ονόματα στην γενική πτώση να μη μπαίνουν ποτέ στην κατηγορία των συγγραφέων που μελλοντικά, ίσως, χρειαστεί να περαστεί; Εάν πιάσουμε και περνάμε συγγραφείς αβέρτα τώρα, θα έχουμε πρόβλημα μετά γιατί θα πρέπει να τους αλλάζουμε όλους απ'την αρχή. Αποφασίστε τι πρέπει να γίνει και μ'αυτό λοιπόν για να μην τρέχουμε μετά.
Και τέλος υπάρχει ένα θέμα με την σειρά "Τα Εφτά Κακά Της Μοίρας Μου" και θέλω τα φώτα όσων γνωρίζουν περισσότερα, για να το σουλουπώσουμε λίγο. Με βάση τον "Οδηγό Τηλεοπτικών Σειρών (1967-1998 )" η σειρά αποτελείται από 172 επεισόδια με έναρξη και φινάλε αυτά που αναφέρουμε στην βάση. Φαντάζομαι πως έχει μέσα και τα επεισόδια του "sequel" "Όλα Τα Κακά Της Μοίρας Μου" που γνωρίζουμε σίγουρα πως είναι 43. Στα "Εφτά Κακά Της Μοίρας Μου" οι σαιζόν αναγράφονταν ως 2 και τα επεισόδια ως 86 (λογικά 43x2) ενώ λείπουν 43 επεισόδια σύμφωνα με τις ενδείξεις του οδηγού. Τα πρόσθεσα λοιπόν κι έβαλα μια 3η σαιζόν υπολογίζοντας πως ο κύκλος τελείωσε, με συνολικά 109 επεισόδια, τον Δεκέμβρη του 1994! Γιατί έτσι; Γιατί αν θυμάμαι καλά της σειράς "Όλα Τα Κακά Της Μοίρας Μου" προηγήθηκε ένα εορταστικό Χριστουγεννιάτικο/Πρωτοχρονιάτικο επεισόδιο που ΔΕΝ αναφέρουμε και λεγόταν "Όλα Τα Καλά Της Μοίρας Μου"! Συνεπώς αν αυτό προβλήθηκε στις 29 του μήνα (η τελευταία Τρίτη του έτους) τότε στις 22 Δεκεμβρίου 1993 είχαμε το τελευταίο επεισόδιο του 3ου κύκλου! Ως εδώ καλά; Πείτε μου τώρα πως από την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 1994 μέχρι την Παρασκευή 29 Ιουλίου 1994 είχαμε 43 επεισόδια, γιατί εμένα δε μου βγαίνουν με τίποτα... Για την αλλαγή ονομασίας ΜΕΤΑ απ'αυτό το σπέσιαλ εορταστικό επεισόδιο, είμαι κατά 95% σίγουρος! Εκτός κι αν η σειρά "Όλα Τα Κακά Της Μοίρας Μου" είχε 2 σαιζόν και άλλες 2 η πρώτη, με αποτέλεσμα το εορταστικό να ήταν τον Δεκέμβριο του '92. Αλλά το βλέπω πολύ δύσκολο να έκλεισε δύο κύκλους μ'αυτόν τον τίτλο και δύο με τον 1ο...
Υ.Σ. Όπως καταλαβαίνετε η σειρά δεν είχε το κλασικό μοτίβο Σεπτέμβρη-Ιούνη που συνηθίζεται για τόσα επεισόδια. Κατά πάσα πιθανότητα πήγαιναν σερί τα επεισόδια ή με μικρά, ίσως, διαλείμματα.