Ρετρό αστικοί μύθοι

Δεν γνωριζα την υπαρξη του παραπανω ως αστικου μυθου με το φιδι -πελαργο.

Αλλα μου θυμισε κατι ,που με πολυ μεγαλη σιγουρα διαβασα σε αρθρο εφημεριδας δεκαετια του 80 ή του 90, την περιπτωση καποιου ατυχου στρατιωτη (μπορει να ανεφερε και ονομα δεν ειμαι σιγουρος ,που πεθανε ,οταν περιμενοντας στην σταση του λεωφωριου καπου στην επαρχια της κεντρικης μακεδονιας,τον τσιμπησε στο λαιμο φιδι, που επεσε απο τα νυχια καποιου αρπακτικου πτηνου....

Λετε ο δημοσιογραφος να λειτουργησε αντι δημοσιογραφικα <<δημιουργικα>> ????
 
Ωραία , όλα αυτά είναι αστικοί μύθοι . Χωριάτικοι μύθοι υπάρχουν ;

Καλά , μην βαράτε !
 
iliekater είπε:
Ωραία , όλα αυτά είναι αστικοί μύθοι . Χωριάτικοι μύθοι υπάρχουν ;Καλά , μην βαράτε !



Εκει δεν ειναι χωριατικοι μυθοι ....

Ειναι τοπικοι θρυλοι ...

Υ.γ. κανονικα ισως θα επρεπε να λεγονται/να αποδιδονται ως παγιωμενοι ή εδραιωμενοι μυθοι οπως καποιοι προτειναν .....
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Θυμηθηκα ενα δυο ακομη

1. Ο εξυπνακιας στις εξετασεις

Πολυ δημοφιλες στο σχολειο και στο πανεπιστημιο. Καποιος δινει εξετασεις σε εκθεση για Πανελληνιες ή στο μαθημα της φιλοσοφιας στη σχολη. Το θεμα ειναι 'Γιατι?' Απαντα 'Γιατι ετσι' και περνα απο τους πρωτους. Υπαρχει σε απειρες παραλλαγες καθως και σε παραλλαγη για Καλοτεχνιτες με το τυπο που δειχνει λευκο καμβα ή καρεκλα στον τοιχο (οχι και χωρις μια δοση αληθειας!)

2. Ο κρυμμενος θησαυρος

Μαλλον ξεκινα απο τα κιουπια που κρυψαν οι προπαππουδες μας στην Μικρα Ασια που λεγαμε και παραπανω. Ο μυθος εχει να κανει με σπιτι ή χωραφι που πουληθηκε σε ωρα αναγκης και μετα ο επομενος βρηκε θησαυρο καπου κρυμμενο. Μια θεια μου ισχυριζεται πως οι τοιχοι ενος σπιτιου που νοικιαζε ηταν περιεργοι σαν κουφιοι και πως ο επομενος νοικαρης βρηκε χρυσα. Στεναχωριεται κιολας η θεια που εχασε την τυχη!

3. Ο μεταναστης

Αλλο βγαλμενο μεσα απο την ζωη και εχει να κανει με καποιον που ειναι λουζερ εδω αλλα θριαμβευει στο εξωτερικο. Δεν ειναι ακριβως μυθος αλλα μαλλον μια ωραιοποιημενη εκδοχη της αληθειας

-Ειναι καθηγητης πανεπιστημιου στην Αγγλια ή στην Αμερικη (δουλευει ωρομισθιος στους πρωτοετεις)

- Εγινε ζαμπλουτος (του βγηκε η πιστη 30 χρονια και ανακαινησε τελικα το ερειπωμενο σπιτι στο χωριο, σπουδασε τα παιδια και πηρε και μια γκαρσονιερα στην Αθηνα)

- Εγινε σταρ στο Μπροντγουει (παιζει τριτους ρολους και μια φορα αντικατεστησε τον γριπιασμενο πρωταγωνιστη)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Θυμάμαι στο χωριό μου που έλεγαν ότι ήταν κάποτε μια κοπέλα που είχε βγει βόλτα αργά το βράδυ. Μόνη καθώς περπατούσε, την πλησίασε ένας νεαρός με μηχανάκι και της είπε: ''έλα κούκλα μου να σε πάω μια βόλτα'' και αυτή ανυποψίαστη τον ακολούθησε. Έπειτα από λίγο ο νεαρός πήγε την κοπέλα σε μια ερημιά, της έβγαλε τα ρούχα, την άλειψε με γιαούρτι (ναι αυτό είχα ακούσει!!!) και την παράτησε...(λεπτομέρειες δεν θυμάμαι να μας είχαν πει).

Υποψιάζομαι ότι την ιστορία αυτή (προφανώς δεν θα ήταν αληθινή) την έλεγαν οι μεγάλοι για να μη μένουν τα παιδιά και παίζουν μέχρι αργά στους δρόμους.

Επίσης υπήρχε ένα σπίτι με ξύλινη πόρτα μονίμως κλειστή και λεγόταν ότι ο ιδιοκτήτης είχε πεθάνει από ναρκωτικά...

Μια άλλη ιστορία που είχα ακούσει όταν είχα πάει κατασκήνωση, αφορούσε έναν τύπο που είχε παρασύρει στο σπιτάκι του μερικά παιδιά, τα είχε κλείσει μέσα και τα είχε κάψει...(?). Σε ένα απομονωμένο σημείο της κατασκήνωσης υπήρχε το σπιτάκι αυτό, το οποίο είχαν μετατρέψει σε αποθήκη με παλιά πράγματα. Σε παλιότερη κατασκηνωτική περίοδο κάποια παιδιά είχαν γράψει στα σανίδια των κρεβατιών την ιστορία του τύπου αυτού...(τρέχα γύρευε!) και μάλιστα το φάντασμά του κυκλοφορούσε όταν είχε πανσέληνο...!
 
Δεν ειναι αστικος μυθος αλλα μαλλον παραπληροφορηση που μαθαιναμε στο σχολειο:

Στο δημοτικο, δε θυμαμαι ποια ταξη, συγκεκριμενα στο μαθημα φυσικής, εμεις και ο κοσμος ή κατι ανάλογο, σε κεφαλαιο για τις αισθησεις.

Ειχε σχεδιαγραμμα μια γλωσσα και σε ποια περιοχη αναλογει η καθεμια απο τις 7 γευσεις. Μαλιστα ειχε και ασκηση και μας ελεγε να δοκιμασουμε διαφορες γευσεις (λεμονι, ζαχαρη κλπ) και να δοκιμασουμε να 'εντοπισουμε' σε ποια περιοχη της γλωσσας το νιωθουμε.

Απο την αρχη μου ειχε φανει καπως ακυρο αυτο το μαθημα και η ασκηση, αλλα σημερα διαβασα οτι η συσχετιση γευσεων και περιοχων της γλωσσας βασιζεται σε μια διαδεδομενη παρανοηση του 1900 και δεν ανταποκρινεται στην πραγματικοτητα. Φαινεται ηταν τοσο διαδεδομενη που περασε και στα σχολικα βιβλια!!! :)

Αλλη παρανοηση που διδασκεται στα σχολεια ειναι ο λεγομενος "στρουθοκαμηλισμός". Στην πραγματικοτητα η στρουθοκαμηλος δεν κανει αυτο που βλεπουμε στα καρτουν, να χωνει το κεφαλι της στο εδαφος :)
 
Υπάρχει πάντα ο ρετρό αστικός (ή επαρχιακός) μύθος της τάδε σκοπιάς στο τάδε στρατόπεδο που αυτοκτόνησε ο τάδε φαντάρος, αλλά και του τρελού/γύφτου που έρχεται έξω από το σύρμα στην τάδε σκοπιά κι επειδή εκεί είχε κοιμηθεί το παιδί του και το σκοτώσανε, τρομάζει τους σκοπούς πετώντας πέτρες στη λαμαρίνα/πόρτοκάλια/ανάβοντάς τους το τσιγάρο με τον αναπτήρα του ξαφνικά μέσα στο σκοτάδι, για να μην κοιμηθούν...

ΜΠΡΡΡΡ, ανατρίχιασα και που το γράφω, δύο η ώρα το πρωϊ...
 
Δεν ξέρω αν ο παρακάτω μύθος είχε κάποια δόση αλήθειας, αλλά τον καιρό που έκαναν θραύση τα παιχνίδια-ασύρματοι, κάποιοι συμμαθητές, υποστήριζαν πως κάτω από ορισμένες συνθήκες, μπορούσες να πιάσεις κουβέντα με... ταξιτζήδες ή να ακούσεις διάλογο από περιπολικό...
 
RIO είπε:
Δεν ξέρω αν ο παρακάτω μύθος είχε κάποια δόση αλήθειας, αλλά τον καιρό που έκαναν θραύση τα παιχνίδια-ασύρματοι, κάποιοι συμμαθητές, υποστήριζαν πως κάτω από ορισμένες συνθήκες, μπορούσες να πιάσεις κουβέντα με... ταξιτζήδες ή να ακούσεις διάλογο από περιπολικό...
το επιβεβαιωνω μου εχει τυχει τωρα το πως δεν ξερω να απαντησω....
 
θανος είπε:
το επιβεβαιωνω μου εχει τυχει τωρα το πως δεν ξερω να απαντησω....
Το επιβεβαιώνω και εγώ...

Πριν 6-7 χρόνια, έπαιρνα μέρος σε αγώνες με θερμικά τηλεκατευθηνόμενα αυτοκίνητα.

Για να μπορώ να συνεργάζομαι με την ομάδα μου στα "πιτ στοπ" είχα πάρει ένα σετάκι "walkie talkie" της πλάκας...

Ένα βράδυ, είμασταν με τη σύζηγο στο αυτοκίνητο και γυρνάγαμε σπίτι.

Είχα ξεχάσει το ένα Walkie Talkie ανοικτό στο αυτοκίνητο... Ξαφνικά, αρχίσαμε να ακούμε συζητήσεις από ταξιτζίδες...

Έ... δεν χάσαμε ευκαιρία...και τους κάναμε και λίγη πλάκα! :)
 
Aυτο με τα walky talkie το επιβεβεωνω και γω απλα ειχε γιννει με πολυ ακριβα walkie talkie ενος φιλου πολυ ευκαταστατης οικογενειας και οχι αυτα απο τα πανηγηρια που ειχαμε ολοι εμεις οι υποληποι πιτσιρικαδες.Ειχαμε ακουσει και αστυνομια και πυροσβεστικη και σχεδον παντα ταξιτζηδες.

Επισης σε φυλακιο στον εβρο στο διδυμοτειχο κοντα που μας εστελνε η μοναδα υπηρχε ο θρυλος της ακεφαλης νυφης η ματωμενης νυφης που εμφανιζοταν και καλα στη σκοπια 4.Το περιστατικο βεβαια ηταν αληθηνο γεγονος και ειχε γιννει σε ενα κοντινο χωριο πριν παρα πολλα χρονια.Η ιστορια ελεγε οτι η κοπελα αγαπησε εναν φανταρο ο οποιος την ελεγε οτι θα την παντρευτει μολις απολυθει και θα την παρει απο κει πανω.Τελικα ο φανταρος αφου απολυθηκε την εκανε και μη τον ειδατε.Η κοπελα απο τον καημο της ντυθηκε νυφη και αυτοκτονησε.Πρωσοπικα κουκουλωμενος με ενα σεντονι γεματο με κετσαπ εκανα πολλες πλακες σε φανταρους που φυλουσαν σε κεινη την σκοπια κατα την διαρκεια της θητειας μου εκει :D και μια μερα που φυλουσα εγω πραγματικα και χωρις πλακα ειδα μια γυναικια φιγουρα στα ασπρα.Φυσικα σκεφτηκα οτι τα μαθητουδια ηθελαν να κανουν πλακα στο δασκαλο και δεν εδωσα πολυ σημασια και γενικα ελεγα διαφορα απευθηνομενος στην φηγουρα με τα ασπρα.Τελικα μετα την ερευνα που εκανα αποδειχτηκε οτι ηταν αδυνατων να με εκανε καποιος πλακα δεν ηταν κανενας απο τους φανταρους δηλαδη.Οποτε παραμενει μυστηριο πια ηταν η φιγουρα με τα ασπρα που ειδα εκεινο το βραδυ.
 
Καλά, μην το πιστέψεις και πολύ με τη νύφη...
 
panp είπε:
Καλά, μην το πιστέψεις και πολύ με τη νύφη...
Και ποιος σε ειπε σενα ρε μεγαλε οτι πιστευω πως ειδα την νυφη.Ειδα κατι με τα ματια μου μια ασπρη φιγουρα και φανταρος δεν ηταν το ξερω πολυ καλα αυτο.Τωρα το τι ηταν λιγο με νοιαζη απλα ειπα τι ειδα.Και ωσο για το αν πιστευω γενικα τετοια πραγματα ναι τα πιστευω γιατι μια ζωη στο χωριο και στα γυρω χωρια γενικα υπαχουν παρα πολλα τετοια θεματα που λεγονται και ακουγονται και γενικα εχω δει καποια πραγματα με τα ματια μου που δεν μπορω να τα εξηγησω και δεν ειναι της ωρας να τα αναφερω.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Rakeesh είπε:
Εφαγε καζουρα δηλαδη το καημενο το φαντασμα :Ρ
Nαι ρε φιλε πραγματικα νομιζοντας οτι με κανουν πλακα οπως εκανα και γω ελεγα χιλια δυο :D Τωρα το τι ηταν δεν ξερω οπως ειπα παραπανω αλλα πραγματικα φανταρος δεν ηταν και να ηταν καποιος πολιτης εκει δεν υπηρχε περιπτωση ουτε μια στο δισεκατομυριο.
 
Όταν ήμουν φαντάρος στην Κομοτηνή κάπου στα μέσα του 90, πέρα από την κλασσική ιστορία με τον φαντάρο που τον ξεχάσανε στη σκοπιά, πέθανε και τώρα γυρνάει στις σκοπιές και ψάχνει τον δεκαννέα αλλαγής είχα ακόύσει και μια αστεία ιστορία που τότε μου φάνηκε αληθινή. Πριν 3-4 χρόνια, έμενα εξωτερικό και ήρθα για διακοπές στο Πήλιο, στον Βόλο λοιπόν ξανάκουσα την ίδια ιστορία. Ψάχνοντας σήμερα στο google βρήκα το http://urbanlegends.gr/ το οποίο έχει μια ιστορία παραπλήσια μ'αυτή που είχα ακούσει. Τέλος πάντων, η ιστορία έχει κάπως έτσι: Ένας οικοδόμος που εργάζεται στην ανέγερση μιας πολυκατοικίας. Νιώθει ότι μέσα στο παπούτσι του έχει μπει κάποιο πετραδάκι και τον ενοχλεί. Τι να κάνει ο κακομοίρης, πιάνει με το χέρι μια κολώνα της ΔΕΗ και τινάζει το πόδι του για να αλλάξει θέση το πετραδάκι. Τον βλέπει ένας άλλος οικοδόμος, νομίζει ότι έχει πάθει ηλεκτροπληξία, παίρνει ένα φτυάρι.... και του σπάει τα πλευρά.

Επίσης είχα ακούσει μια ιστορία που αφορά ένα ζευγάρι, μια κατσαρόλα με βραστό νερό, ένα τηγάνι και διάφορες σεξουαλικές περιπτύξεις. Δυστυχώς δεν μπορώ να επεκταθώ, αλλά υποτίθεται η ιστορία είχε πάρει δημοσιότητα από ένα νοσοκόμο που δούλευε στο νοσοκομείο όπου έφεραν το ζευγάρι
 
Κι εμενα μου ειχαν πει την ιστορια με το τηγανι. Για αρχη την περασα για αληθινη μεχρι που την ακουσα και απο αλλου :)
 
H ιστορία με το τηγάνι, είναι μια που είχαν δείξει τα κανάλια όπου μια ζεμάτισε το έτερον ήμισυ με καυτό λάδι , αλλά μετά τα ξαναβρήκαν σαν να μην τρέχει τίποτα; Αν λέμε το ίδιο, δεν είναι μύθος...
 
Στην ιστορία που έχω ακούσει το καυτό λάδι ή βραστό νέρο ή κάτι παρόμοιο πέφτει πάνω στην γυναίκα σε μια στιγμή "ερωτικού παροξυσμού" και το τηγάνι χρησιμοποιείται ως μέσο "απεγκλωβισμού"
 
Ωραίο τόπικ, αργά το ανακάλυψα :cool: :cool:.... Θα μου επιτρέψετε να συνεισφέρω με "retro μύθους / θρύλους από το νησάκι μου" [άγονη γραμμή νοτίων Κυκλάδων] !!! Εντάξει, δεν είναι "αστικοί μύθοι", είναι ... νησιώτικοι, αλλά ... πιστεύω ότι δεν είμαι οφφτόπικ ....

- Ένας πρώτος "μύθος" είναι ότι όποιος πιει νερό από την πηγή του Μπουναμά, θα παντρευτεί κοπέλα από το νησί !!! Η πηγή του Μπουναμά είναι πάνω στον ανηφορικό δρόμο που συνδέει το λιμάνι του νησιού με τη Χώρα του, όχι σε μεγάλη απόσταση απ' το λιμάνι !!! Για κάποιους γιατρούς, που πήγαν στο νησί να κάνουν το αγροτικό τους, κάποιους χωροφύλακες, που τοποθετήθηκαν εκεί για να υπηρετήσουν κλπ, οι οποίοι παντρεύτηκαν κοπέλες από το νησί, λένε ότι ... όλα ξεκίνησαν επειδή ... ήπιαν νερό απ' τον Μπουναμά !!! "Εσύ, τότε, Rinus πώς τη γλίτωσες ???", θα με ρωτησετε .... Μα ... εγώ έχω καταγωγή από το νησάκι κι έτσι ... το νερό του Μπουναμά "πιάνει" σε μένα :p :p:p .... Εδώ και πολλά - πολλά χρόνια η πηγή του Μπουναμά έχει ξεραθεί, δεν βγάζει ούτε μια σταγόνα νερό .... Το νησάκι μου έχει κάααπως οργανωθεί τουριστικά και έχει ανοίξει και μαγαζάκι που πουλά σουβενίρς σχετικά με αυτό, όπως t-shirts, καπελάκια και αναπτήρες με το χάρτη του κλπ. Σε ένα t-shirt η ατάκα είναι : "Ξεδίψασα στον Μπουναμά κι έβαλα στο κεφάλι μου μπελά" :eek: o_O .....

- Την παρακάτω ιστορία την έχει διηγηθεί ένας θείος μου και συνέβη την εποχή που υπηρετούσε στο νησί [τέλη 50ς με αρχές προς μισά των 60ς] !!! Βρισκόταν σε κάποιο σπίτι στη Χώρα του νησιού, όπου ήταν μαζεμένοι πολλοί κάτοικοι και τρώγανε, πίνανε κλπ κλπ !!! Αργά το βράδυ, όταν τέλειωσε το γλέντι, ο θείος μου επέστρεφε από το γλέντι και έξω από το νεκροταφείο της Χώρας είδε έναν πανύψηλο τύπο - σχεδόν 2 μετρα - να στέκεται στην άκρη του δρόμου και ... να αγναντεύει τη θάλασσα [η Χώρα του νησιού μου βρίσκεται σε ύψωμα στα βορινά του νησιού και τη θάλασσα από εκεί την αγναντεύεις από ψηλά] !!! Στο λιγοστό φως πρόσεξε ότι ο πανύψηλος τύπος φοράει τεράστιο νούμερο παπούτσι !!! Από απόσταση του φώναξε : "ε, ε, εσύ", αλλά αυτός ... δεν γύρισε καν να κοιτάξει, παρέμενε ακίνητος να αγναντεύει τη θάλασσα από τα βορινά !!! Ο θείος μου φοβήθηκε και δεν ασχολήθηκε άλλο, γύρισε στο σπιτάκι του ....

Την άλλη μερα ρώτησε όλους τους κατοίκους του νησιού : "χθες αργά το βράδυ, ποιος ήταν έξω απ' το νεκροταφείο και αγνάντευε τη θάλασσα ???", αλλά η απάντηση ήταν αρνητική !!! Επίσης, όταν τους περιέγραψε ότι "ο τύπος ήταν πανύψηλος με τεράστιο νούμερο παπούτσι", η απάντηση που πήρε ήταν : "μα, εμείς εδώ στο νησί δεν έχουμε κανέναν τόσο ψηλό άνδρα, αποκλείεται να ήταν από εδώ" [εκείνη την εποχή το ... ανώτατο ύψος των ανδρών στο νησάκι μου δεν ξεπερνούσε το 1 : 84 ] !!! Πήρε, όμως, μιαν απάντηση από κάποιους παλιούς : Κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι Γερμανοί βομβάρδισαν ένα καϊκι που φυγάδευε κόσμο στη Μέση Ανατολή !!! Όλοι όσοι ήταν στο καϊκι πνιγήκανε, μεταξύ των οποίων και ένας πανύψηλος Άγγλος στρατιώτης, σχεδόν δύο μέτρα !!! Το πτώμα του Άγγλου στρατιώτη το έβγαλε η θάλασσα στα βορινά του νησιού μου, και από εκεί τον μάζεψαν οι ντόπιοι, που τον βρήκανε [κατάλαβαν ότι ήταν Εγγλέζος από τη στολή που φορούσε], και τον μετέφεραν στη Χώρα, όπου και τον θάψανε στο νεκροταφείο !!!!

Κι από τότε .... κυκλοφορούσε στο νησάκι μου ο θρύλος ότι το φάντασμα του Άγγλου στρατιώτη κάποια βράδυα εμφανίζεται και στέκεται έξω από το νεκροταφείο, κοιτάζοντας το πέλαγος [από τη βορινή πλευρά του νησιού μου] επειδή ... ψάχνει να βρει την πατρίδα του :eek: o_O :eek: !!!

Προσωπικά πάντως .... αυτά που είχε δει ο θείος μου εκείνο το μακρινό βράδυ τα αποδίδω .... στα κρασιά και στα τσίπουρα που είχε καταναλώσει :cool: :cool:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα