Ωραίο τόπικ, αργά το ανακάλυψα
.... Θα μου επιτρέψετε να συνεισφέρω με "retro μύθους / θρύλους από το νησάκι μου" [άγονη γραμμή νοτίων Κυκλάδων] !!! Εντάξει, δεν είναι "αστικοί μύθοι", είναι ... νησιώτικοι, αλλά ... πιστεύω ότι δεν είμαι οφφτόπικ ....
- Ένας πρώτος "μύθος" είναι ότι όποιος πιει νερό από την πηγή του Μπουναμά, θα παντρευτεί κοπέλα από το νησί !!! Η πηγή του Μπουναμά είναι πάνω στον ανηφορικό δρόμο που συνδέει το λιμάνι του νησιού με τη Χώρα του, όχι σε μεγάλη απόσταση απ' το λιμάνι !!! Για κάποιους γιατρούς, που πήγαν στο νησί να κάνουν το αγροτικό τους, κάποιους χωροφύλακες, που τοποθετήθηκαν εκεί για να υπηρετήσουν κλπ, οι οποίοι παντρεύτηκαν κοπέλες από το νησί, λένε ότι ... όλα ξεκίνησαν επειδή ... ήπιαν νερό απ' τον Μπουναμά !!! "Εσύ, τότε, Rinus πώς τη γλίτωσες ???", θα με ρωτησετε .... Μα ... εγώ έχω καταγωγή από το νησάκι κι έτσι ... το νερό του Μπουναμά "πιάνει" σε μένα
.... Εδώ και πολλά - πολλά χρόνια η πηγή του Μπουναμά έχει ξεραθεί, δεν βγάζει ούτε μια σταγόνα νερό .... Το νησάκι μου έχει κάααπως οργανωθεί τουριστικά και έχει ανοίξει και μαγαζάκι που πουλά σουβενίρς σχετικά με αυτό, όπως t-shirts, καπελάκια και αναπτήρες με το χάρτη του κλπ. Σε ένα t-shirt η ατάκα είναι : "Ξεδίψασα στον Μπουναμά κι έβαλα στο κεφάλι μου μπελά"
.....
- Την παρακάτω ιστορία την έχει διηγηθεί ένας θείος μου και συνέβη την εποχή που υπηρετούσε στο νησί [τέλη 50ς με αρχές προς μισά των 60ς] !!! Βρισκόταν σε κάποιο σπίτι στη Χώρα του νησιού, όπου ήταν μαζεμένοι πολλοί κάτοικοι και τρώγανε, πίνανε κλπ κλπ !!! Αργά το βράδυ, όταν τέλειωσε το γλέντι, ο θείος μου επέστρεφε από το γλέντι και έξω από το νεκροταφείο της Χώρας είδε έναν πανύψηλο τύπο - σχεδόν 2 μετρα - να στέκεται στην άκρη του δρόμου και ... να αγναντεύει τη θάλασσα [η Χώρα του νησιού μου βρίσκεται σε ύψωμα στα βορινά του νησιού και τη θάλασσα από εκεί την αγναντεύεις από ψηλά] !!! Στο λιγοστό φως πρόσεξε ότι ο πανύψηλος τύπος φοράει τεράστιο νούμερο παπούτσι !!! Από απόσταση του φώναξε : "ε, ε, εσύ", αλλά αυτός ... δεν γύρισε καν να κοιτάξει, παρέμενε ακίνητος να αγναντεύει τη θάλασσα από τα βορινά !!! Ο θείος μου φοβήθηκε και δεν ασχολήθηκε άλλο, γύρισε στο σπιτάκι του ....
Την άλλη μερα ρώτησε όλους τους κατοίκους του νησιού : "χθες αργά το βράδυ, ποιος ήταν έξω απ' το νεκροταφείο και αγνάντευε τη θάλασσα ???", αλλά η απάντηση ήταν αρνητική !!! Επίσης, όταν τους περιέγραψε ότι "ο τύπος ήταν πανύψηλος με τεράστιο νούμερο παπούτσι", η απάντηση που πήρε ήταν : "μα, εμείς εδώ στο νησί δεν έχουμε κανέναν τόσο ψηλό άνδρα, αποκλείεται να ήταν από εδώ" [εκείνη την εποχή το ... ανώτατο ύψος των ανδρών στο νησάκι μου δεν ξεπερνούσε το 1 : 84 ] !!! Πήρε, όμως, μιαν απάντηση από κάποιους παλιούς : Κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι Γερμανοί βομβάρδισαν ένα καϊκι που φυγάδευε κόσμο στη Μέση Ανατολή !!! Όλοι όσοι ήταν στο καϊκι πνιγήκανε, μεταξύ των οποίων και ένας πανύψηλος Άγγλος στρατιώτης, σχεδόν δύο μέτρα !!! Το πτώμα του Άγγλου στρατιώτη το έβγαλε η θάλασσα στα βορινά του νησιού μου, και από εκεί τον μάζεψαν οι ντόπιοι, που τον βρήκανε [κατάλαβαν ότι ήταν Εγγλέζος από τη στολή που φορούσε], και τον μετέφεραν στη Χώρα, όπου και τον θάψανε στο νεκροταφείο !!!!
Κι από τότε .... κυκλοφορούσε στο νησάκι μου ο θρύλος ότι το φάντασμα του Άγγλου στρατιώτη κάποια βράδυα εμφανίζεται και στέκεται έξω από το νεκροταφείο, κοιτάζοντας το πέλαγος [από τη βορινή πλευρά του νησιού μου] επειδή ... ψάχνει να βρει την πατρίδα του
!!!
Προσωπικά πάντως .... αυτά που είχε δει ο θείος μου εκείνο το μακρινό βράδυ τα αποδίδω .... στα κρασιά και στα τσίπουρα που είχε καταναλώσει