Γιατί η μάνα μου μπορεί και δουλεύει Ubuntu..

Maddog είπε:
Αυτό δεν δίνει και ιδιαίτερο κουράγιο στο να προχωρήσεις νομίζω.Αν το έβλεπε η μάνα μου, σίγουρα θα ξέχναγε κάθε σκέψη για Ubuntu. ;)
τοτε θα επρεπε να ξεχασει και καθε σκεψη να οδηγησει το αυτοκινητο της,αν οδηγει βεβαια ,σε περιπτωση που δε θελει να φοραει ζωνη,γιατι περι αυτου προκειται,απλη συνεση.

οταν πας να κανεις φορματ σε μερος του δισκου(ενας απο τους λογους που λεω να εχουν χωριστει απο πριν τα partition ειναι αυτος)ετσι και κανεις λαθος η γινει δε ξερω και εγω τι,μπορει να χασεις κατι που ειναι χρησιμο,οποτε προβλεπεις απο πριν.

οσον αφορα τη λειτουργια μιας διανομης σα του ubuntu,η αληθεια ειναι οτι ειναι πανευκολη,που ομως κολλανε τα πραγματα?

στην αντιμετωπιση -διαχειριση καταστασεων που δεν εισαι εξοικειωμενος.

τωρα ειναι τοσο σοβαρα αυτα?

και ναι και οχι, εξαρταται .

εγω ξερω οτι σε φορουμ που διαβαζω,ακομη και για τα πιο καλα-ακριβα μοντελα mac, διαβαζω για κολληματα και μειωμενη αποδοση για κατι που εχεις χρυσοπληρωσει.

ειναι ο κανονας?δε νομιζω,αλλα αμα εχεις δωσει ενα καρο λεφτα νοιωθεις καπως.....ακομη και για το ελαχιστο σε σχεση με τη φημη τους.

οποτε προβληματα παντα υπαρχουν,στο λινουξ αρχικα σιγουρα μπαινεις σε περιπετιες επιδη πας να μαθεις κατι που δε ξερεις,οποτε εστω και αν στη πραξη μετα απο λιγο ειναι ευκολο, το θεμα ειναι οτι για να ασχοληθεις ,θα το κανεις κατα τη γνωμη μου,οχι επειδη ειναι καλυτερο,αλλα επειδη το βρισκει κανεις ενδιαφερον.

αν θα ταλαιπωρηθει η οχι και ποσο, θα δειξει,αλλα δεν ειναι και απαραιτητο.οδηγοι υπαρχουν ενα σωρο,οποτε το πιο πιθανο ειναι στην αρχη,το μονο προβλημα που θα αντιμετωπισει κανεις ειναι ο χρονος που θα διαθεσει να μαθει κατι καινουργιο,γιαυτο λεω οτι πρεπει να σε ενδιαφερει.

αν παλι οχι, ευκολα το βγαζεις και δε τρεχει και τιποτα.

εμενα δε μαρεσει να φανατιζομαι ,αλλα προτιμω να προσεχω ,οπως προσεχω και με τα win και εχω antivirus και δε συμμαζευεται.

δηλαδη με τοσους ιους και τα ρεστα δε θα πρεπε να χρησημοποιω ποτε win?

ε,δεν ειναι ετσι.
 
αν θες kde βαζεις κατευθειαν kubuntu και αποφευγεις να "διαλυθει" το συστημα σου,για αρχαριους τελειως το ubuntu ειναι μια πολυ καλη λυση.

Κατεβαζεις ενα live cd και μπουταρεις απο εκει και το βλεπεις πριν κανεις εγκατασταση.και μετά για αρχη πάντα κανεις μια εγκατασταση μεσω tvn win(wubi)

και εχεις ενα πληρες λειτουργικο εγκατεστημενο σε 5-8 λεπτά.
 
Ένα πάρα πολύ ωραίο τόπικ, το οποίο συνοψίζει εν ολίγοις όλες τις συζητήσεις που έχω με γνωστούς/φίλους/χρήστες/administrators κλπ.

 


Είμαι χρήστης υπολογιστών από πολύ μικρή (συγκεκριμένα από 7 ετών!), όπου τότε διδασκόμασταν στο σχολείο τη γλώσσα προγραμματισμού LOGO! Το σχολείο που πήγαινα (παρεπιπτόντως, ιδιωτικό για να προλάβω ενδεχόμενη απορία σας) είχε υποχρεωτικά 2 ώρες διδασκαλίας εβδομαδιαίως Η/Υ. Έκανα τη γνωριμία μου με το DOS, με τα Windows 3.11, τα Windows '95 κ.λ.π. (για να μην μακρυγορώ) με όλες τις εκδόσεις των Windows.


 


Δουλεύω στη μηχανογράφηση μιας εταιρίας και ανήκω στο IT department, με ειδικότητα στο hardware & στο supporting κομμάτι. Μέρος της δουλειάς μου είναι και η συνεργασία μηχανών βιομηχανικής παραγωγής (ελεγχόμενες από Η/Υ) με το αξιαγάπητο (και πολύπαθο!) domain μας. Στο δίκτυο περιλαμβάνονται και 5 server, οι οποίοι "φοράνε" Win 2000 Srv & 2003 Srv.



Οπότε έχω μια σφαιρική εικόνα για την αγαπητή Microsoft!


 


Με τα δε Linux συστήματα, ασχολήθηκα πρώτη φορά το 2001 (ή 2002 -δε θυμάμαι, να είμαι ειλικρινής!) και συγκεκριμένα με τη διανομή Mandrake έκδοσης 8.0 ή 8.1 (πάλι δε θυμάμαι, να με συμπαθάτε!). Η εγκατάσταση μου είχε φανεί απλή (μιας και γινόταν μέσω ενός interface, παραπλησίου των Windows συστημάτων). Είχα ενθουσιαστεί, θυμάμαι, με το δυναμικό αυτό λειτουργικό σύστημα, σε σημείο να προσπαθώ να μάθω όσο γίνεται περισσότερα γι' αυτό! Επένδυσα πολύ χρόνο για να κατανοήσω το διαφορετικό (και όχι απαραίτητα πιο δύσκολο) τρόπο λειτουργίας του. Εφοδιάστηκα με βιβλία (Linux for dummies, πλήρεις οδηγούς κτλ.), τα οποία μελέτησα μαζί με το help file της διανομής και με τη χρήση της εντολής man, η οποία είναι αρκετά χρήσιμη.


 


Νιώθοντας σίγουρη για τον εαυτό μου, δοκίμασα να εγκαταστήσω το modem μου, για να κάνω και μια βόλτα στο internet. Εδώ, μου επιτρέπετε να εξηγήσω ότι ψαχνόμουν σαν home user & όχι σαν guru! Μου πήρε 3 μέρες να τα καταφέρω και όταν τελικά τα κατάφερα (through trial and error), ένιωθα hi-tech-guru-pc-master (φτου και βγαίνω!).... Ήταν απίστευτη η χαρά μου!!! Να σας υπενθυμίσω ότι το σωτήριο έτος Κυρίου 2001-2002, δεν υπήρχαν οι πηγές που υπάρχουν τώρα στο ίντερνετ, αλλά ακόμα και να υπήρχαν, αντιλαμβάνεστε ότι χωρίς μόντεμ, θα ήταν λίγο δύσκολο να τις βρω!
:)

 


Γρήγορα απογοητεύτηκα, όχι από το λειτουργικό σύστημα, αλλά από το διαφορετικό τρόπο σκέψης που έπρεπε να υιοθετήσω, για να κάνω απλά πράγματα (όπως π.χ. η εγκατάσταση ενός εκτυπωτή), με αποτέλεσμα να δαπανώ χρόνο, που συχνά δε διέθετα!....


 


Οπότε, η μετάβαση στα Windows ήταν μονόδρομος!....


 


Όμως δεν απογοητεύτηκα με όλες αυτές τις γνώσεις που αποκόμισα, γιατί μου έμαθαν ένα νέο τρόπο σκέψης, εφαρμόσιμο και σε διάφορα προβλήματα που συνάντησα στη "Windows-based" ζωή μου!


 


Έπειτα από ένα-δυο χρόνια, ξαναδοκίμασα με τα Mandrake (νομίζω η έκδοση 10.0 τότε), πάλι χωρίς αποτέλεσμα -κυρίως από άποψη προσδοκιών μου, το τονίζω! Δοκίμασα τη διανομή SuSe, που μου είχε αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις, αλλά ξαναγύρισα γρήγορα στα Windows, διότι δεν είχα κάποιο γνωστό μου, να με βοηθήσει σε διάφορα προβλήματα, που το διάβασμα δε μπορούσε να λύσει.


 


Είχα δεχτεί το γεγονός, ότι τα Linux είναι ένα εκπληκτικό λειτουργικό σύστημα (κατ' εμέ!), αλλά δε μπορούσα να του αφιερώσω χρόνο & δοκιμές.... Μέχρι πριν από περίπου ένα μήνα! Περιπλανώμενη στο internet και σε άσχετα θέματα, έπεσα σε κάτι που μιλούσε για τα Ubuntu! Ψάχτηκα αρκετά και ανακάλυψα τον περίφημο Wubi installer (ο οποίος κάνει και ρίμα με το "Ζούμπι"
:D -για όσους έβλεπαν "Στο παρά πέντε"!)... Ήταν απλά το σωστό timing και αποφάσισα να δώσω μια ευκαιρία στο Wubi, μιας και μου ακουγόταν τόσο καλά! (γελάστε ελεύθερα! :D ). Άρχισα λοιπόν να διαβάζω και σε χρόνο dt βρέθηκα να κατεβάζω το Wubi για να φορτώσω τα Ubuntu, μέσα στο laptop μου (ένα Acer Aspire 7720G με Vista). Μάλιστα, αυτή τη φορά ήμουν και αρκετά "εγκρατής", μιας και δεν τα "ξήλωσα" όλα, αλλά κράτησα και μια "καβάτζα". Ακόμα πιο εγκρατής, είπα στο Wubi να χρησιμοποιήσει μόνο τα 15GB από τα 250 του σκληρού!!!

 


Την ώρα που στηνόταν το σύστημα, με πιάσαν οι φοβίες μου:



-Θα καταλάβει ότι είναι laptop;



-Θα παίζουν οι drivers της κάρτας γραφικών/ήχου/webcam/μικροφώνου;



-Θα αναγνωρίζει τα USB devices-στικάκια-φωτογραφικές μηχανές-εξωτερικούς σκληρούς; Θα τους κάνει mount ή θα πρέπει να κάνω τάμα στην Παναγιά;;;;



-Θα μπορώ να ρυθμίσω το ασύρματο/ενσύρματο δίκτυο;;; Ή πάλι τάμα στην Παναγιά;;;



-Θα μπορώ να δουλέψω με remote desktop/Ultra VNC;



-Θα μπορώ να ακούω τα τραγουδάκια μου/να γράφω cd-dvd/να βλέπω τις ταινίες μου (avi, dvd) κτλ.;;;



-Θα μπορώ να μπω στο messenger; Στο google talk;;;;;


 


Φοβίες, που στο σύνολό τους συνοψίζονται σε ένα μέσο χρήστη και όχι σε κάποιο ανώτερο επίπεδο.


 


Με το που τελείωσε η εγκατάσταση και μπήκα στο περιβάλλον Gnome (ανέκαθεν το προτιμούσα από KDE, κυρίως γιατί απλά ήταν κάτι διαφορετικό!), ένιωσα αρκετά "οικεία"! Το λειτουργικό είχε καταλάβει ότι μιλάμε για laptop και μου εμφάνιζε τις σωστές ρυθμίσεις τροφοδοσίας στο systray, είχε αναγνωρίσει το ενσύρματο δίκτυο και με κάποιες μικρορυθμίσεις (στην εταιρία χρησιμοποιούμε Static IPs) ήμουν στο δίκτυο της εταιρίας! Μπορούσα να πλοηγηθώ στο Network και στους υπολογιστές που ήταν στο domain, να συνδεθώ σε κοινόχρηστους πόρους!
:happyjump: :happyjump: :happyjump:

 


Το ίδιο ευχάριστη και η εμπειρία μόλις πήγα στο σπίτι, όπου εντόπισε το ασύρματο δίκτυο και με τα σωστά credentials (WPA key) ήμουν στο ίντερνετ!


 


Εξαιρετικό το update utility που "φύτρωσε" διακριτικά στο systray και άρχισε να ψάχνει για τα updates του ήσυχα-ήσυχα, ενώ μπορούσα να ανοίγω ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, καθώς ψαχούλευα το σύστημα!!! Μόλις με ενημέρωσε για τα updates, και αφού επιβεβαίωσα, άρχισε να κατεβάζει τα πακέτα για εγκατάσταση. Με μια τράμπα στην άλλη, καθαρή επιφάνεια εργασίας (God, πόσο μου είχε λείψει αυτό το καταπληκτικό asset των Linux!!!!), συνέχισα να παίζω και να ψαχουλεύω!!!


 


Να αναφέρω ότι με τα USB sticks μου, φωτογραφικές, εξωτερικούς σκληρούς, drivers κ.τ.λ. δεν είχα κανένα απολύτως πρόβλημα! Το μόνο πράγμα που δεν παίζει από όλες τις φοβίες μου, είναι το μικρόφωνο, και σκοπεύω να το λύσω!!!!

 


Λοιπόν, είχα ενθουσιαστεί τόσο με αυτό το σύστημα, που το ξήλωσα! Ναι, καλά ακούσατε!!! Το ξήλωσα και το ξανάστησα, αλλά αυτή τη φορά με 30GB!!! Άμεσος στόχος μου είναι πάρω ένα back up τα πάντα από τα Vista σε ένα εξωτερικό σκληρό και να προβώ στην πλήρη εγκατάσταση του Ubuntu 8.10. Θα κρατήσω καθαρά για επαγγελματικούς λόγους, 15GB για Windows και θα δω τι έκδοση θα βάλω (τραγική ειρωνία, ε; :) )

 


Μέσα στα σχέδιά μου είναι να δοκιμάσω και την έκδοση 9.04, όταν με το καλό βγει και είναι stable (υπολογίζεται μέσα στον Απρίλιο). Εξαιρετικά τα fora των Ubuntu Users τόσο στην αγγλική, όσο και στην ελληνική γλώσσα -από άποψη υποστήριξης! Εξαιρετικός και ο Googlης που το μόνο που δεν κάνω μαζί του είναι να παραγγέλνω σάντουιτς!

 


Και για να πω και κάτι ontopic, να σας πω ότι και η δική μου μητέρα χρησιμοποιεί Ubuntu. Είναι τρισευτυχισμένη, γιατί δε γκρινιάζω κάθε τρεις και λίγο "μην μπαίνεις εκεί, μην πειράζεις αυτό, κόλλησε το σύστημα, ιός" κτλ. Επειδή δοκίμασε και τα Windows, υποστηρίζει ότι τα Linux της φαίνονται πιο εύκολα και πιο απλά! Εγώ, να είμαι ειλικρινής, δε μπορώ να καταλάβω σε τι διευκολύνεται και σε τι όχι, αλλά αυτό είναι ήσσονος σημασίας!

 


Τέλος, κατέληξα (προσωπική μου εκτίμηση) ότι όλα τα λειτουργικά έχουν την χρηστικότητά τους. Κανένα δε θεωρώ καλύτερο από το άλλο σε overall επίπεδο και γι' αυτό δεν προβαίνω σε συγκρίσεις! Το θεωρώ άτοπο! (πάλι, προσωπική μου άποψη!!!)

 


Ζητώ συγνώμη για το μακροσκελές post! Γενικά δε γράφω συχνά, αλλά όταν ένα θέμα με ενδιαφέρει μπορώ να επεκταθώ στο +/- άπειρο! :D Επίσης ζητώ συγνώμη για τις "ξώφαλτσες" αγγλικές έννοιες, αλλά έχοντας ζήσει αρκετό καιρό έξω, έχουν ένα μικρό πρόβλημα τα ελληνικά μου!

 


Επειδή γνωρίζω ότι είμαι πολύ εκτός τόπικ, εκτός ίσως από μερικές σειρές στο τέλος, αν κρίνουν οι διαχειριστές ότι υπάρχει πρόβλημα, μπορούν να μετακινήσουν ή/και να διαγράψουν το post αν επιβαρύνει!
 
Τελικά οταν "πιάσεις" την ιδέα του LINUX, μπαίνεις σ' έναν καινούργιο κόσμο και ξαναέρχεται το χαμόγελο στα χείλη σου , με το νέο "adventure" που βρήκες !!!! :D :D

Καλως ήρθες Daredevil.
 
Welcome Linux sister!!!!

Πολύ ομορφο post και καλό θα ήταν να το διαβασουν μερικοι...

(Αν και τωρα που επεσε το καστρο του Wally... Τρέμε MS!!!!!)
 
Καλώς ήρθες D@redevil.

Να είσαι σίγουρη ότι με αυτά που γράφεις δε το γλυτώνεις το μονόπετρο από τον paspartoo :)

Πάντως για να είμαι και εγώ στο κλίμα θα στήσω αυτές τις μέρες ένα Ubuntu στην αδερφή μου που της κάνανε δώρο ένα φορητό.

Δεν θέλει να ασχολείται με commodo, antivirus, update notifications και τέτοια περίεργα οπότε της έρχεται κουτί.
 
το γνωστό firewall εννοώ :)
 
Παντως αν συγκρινω την πρωτη μου εμπειρια (Mandrake 8 ) με την τωρινη (Kubuntu 8.10 / 9.04 ) ειδα μεγαλες διαφορες ως προς τη φιλικοτητα (παρολο που επεσα σε τρελες και σπανιες περιπτωσεις).

Μερικα πραγματα που αποκομισα απο τη βραχυβια υμβιωση (και μπορει να ειναι και λαθος):

Αυτο που με κανει να μην το εχω ως βασικο συστημα ειναι η αισθηση της "αργης αποκρισης" που εχει, το μεγαλο (εως τεραστιο) footprint, οτι θελει αλλο partition για swap, οτι δεν εχει universal look (ανοιγεις μια εφαρμογη με Χ font και στο καπακι μια αλλη με Y font - δειχνει ασχημα και βγαζει μια προχειροτητα), οτι δεν εχει αρκετα εμουλατορια και media εφαρμογες (πχ streamers), οτι δεν εχει αξιοπρεπες HD playback, οτι εχει προχειρο installer (δεν καταφερα να βαλω ubuntu σε ext4 partition και το φορμαρα απο windows) κτλ

Απο την αλλη,δεν θελει antivirus και λοιπες λεπρες, εχει πολυ και τζαμπα πραγμα αμεσα διαθεσιμο στο internet, ως εγκατασταση ειναι μια γλυκια περιπετεια, πολυ καλη καταγραφη σε logs του οτιδηποτε λαμβανει χωρα στο συστημα, διαθετει με το παραπανω οτι χρειαζεται ενας casual χρηστης (αλλα με ψαξιμο διαθετει και για τους πιο "ψαγμενους)
 
Ευχαριστώ για το θερμό καλωσόρισμα και για τον κόπο σας να διαβάσετε ένα τόσο μεγάλο post! Καλώς σας βρήκα!

Χωρίς να θέλω να υπερθεματίσω ή να αναθεματίσω κάποιο λειτουργικό σύστημα, θέλησα να αποδώσω τους προβληματισμούς μου και την εντύπωσή μου, όπως φαίνονται μέσα από τα μάτια ενός Windows user επί σειρά ετών!

Να διευκρινίσω ότι δε θα ήθελα επ' ουδενί να δημιουργήσω ή να εντείνω καμία αντιπαράθεση περί λειτουργικών συστημάτων! Απλά, παρακολουθώ και προσπαθώ να ακολουθώ τις εξελίξεις, που στον κλάδο μας είναι ραγδαίες! Δοκίμασα ξανά τα Linux (και μεταξύ μας, αν δε μου "άρεζαν" κι αυτή τη φορά, θα ξαναδοκίμαζα μετά από 6-7 μήνες ή 1 χρόνο!) και αυτή η διανομή μου άρεσε και κόλλησα!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αν και προσωπικά είμαι αναγκασμένος να χρησιμοποιώ Windows λόγω προγραμμάτων δουλειάς που δε γίνεται να τρέξουν με wine και τα συναφή, προσπαθώ να έχω επαφή με την desktop πλευρά του linux, στα laptop μου ως εναλλακτικό λειτουργικό.

Σε διάφορες δουλειές που στήνω κατά καιρούς, σε μηχανήματα με server "αρμοδιότητες" χρησιμοποιώ linux και γλυτώσει πάρα πολλά λεφτά αξιοποιώντας μηχανήματα 10ετίας με απόλυτη επιτυχία.

Στο θέμα μας όμως, ναι, είναι πιο εύκολο για κάποιον τεχνολογικά αναλφάβητο να χρησιμοποιήσει linux, από τη στιγμή που στηθεί το μηχάνημα και θα επιλυθούν οι όποιες παραξενιές. Και φυσικά μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες του χρήστη, πχ αν η μάνα μου μπαίνει μόνο facebook και ακούει μουσική, θα της φτιάξω δύο τεράστια launchers για να κάνει αυτά τα 2, χωρίς να μπλέκεται με τίποτα άλλο που δεν την ενδιαφέρει/αφορά. Πέραν από τα cross platform προγράμματα όπως browsers που λίγο πολύ όλοι τα ξέρουν, τα υπόλοιπα desktop προγράμματα και enviroments του linux, είναι αναμφισβήτητα πολύ πιο φιλικά προς έναν τελείως άπειρο χρήστη.

Μάλιστα σε αντίστοιχη περίπτωση τεχνολογικά αναλφάβητου φίλου, χρησιμοποίησα Arch για να βάλω μόνο αυτά που θα χρησιμοποιούσε, και το χρησιμοποιεί ακόμα χωρίς κανένα πρόβλημα.
 
kourampies είπε:
Αν και προσωπικά είμαι αναγκασμένος να χρησιμοποιώ Windows λόγω προγραμμάτων δουλειάς που δε γίνεται να τρέξουν με wine και τα συναφή, προσπαθώ να έχω επαφή με την desktop πλευρά του linux, στα laptop μου ως εναλλακτικό λειτουργικό.Σε διάφορες δουλειές που στήνω κατά καιρούς, σε μηχανήματα με server "αρμοδιότητες" χρησιμοποιώ linux και γλυτώσει πάρα πολλά λεφτά αξιοποιώντας μηχανήματα 10ετίας με απόλυτη επιτυχία.

Στο θέμα μας όμως, ναι, είναι πιο εύκολο για κάποιον τεχνολογικά αναλφάβητο να χρησιμοποιήσει linux, από τη στιγμή που στηθεί το μηχάνημα και θα επιλυθούν οι όποιες παραξενιές. Και φυσικά μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες του χρήστη, πχ αν η μάνα μου μπαίνει μόνο facebook και ακούει μουσική, θα της φτιάξω δύο τεράστια launchers για να κάνει αυτά τα 2, χωρίς να μπλέκεται με τίποτα άλλο που δεν την ενδιαφέρει/αφορά. Πέραν από τα cross platform προγράμματα όπως browsers που λίγο πολύ όλοι τα ξέρουν, τα υπόλοιπα desktop προγράμματα και enviroments του linux, είναι αναμφισβήτητα πολύ πιο φιλικά προς έναν τελείως άπειρο χρήστη.

Μάλιστα σε αντίστοιχη περίπτωση τεχνολογικά αναλφάβητου φίλου, χρησιμοποίησα Arch για να βάλω μόνο αυτά που θα χρησιμοποιούσε, και το χρησιμοποιεί ακόμα χωρίς κανένα πρόβλημα.
Φίλε Κουραμπιέ και όποιο άλλο παιδί εδώ ξέρει, μπορώ να κάνω σε 4πύρηνο μηχάνημα Intel με 500άρη σκληρό και 4G μνήμες (τα λέω χονδρικά γιατί δεν θυμάμαι λεπτομερώς τι είχα ρίξει εκεί μέσα πριν 3,5 χρονια) dual boot με Ubuntu και Win7 χωρίς προβλήματα; Έκανα μια σχετική αναζήτηση αλλά με ενδιαφέρει η συμπεριφορά των Win7 συγκεκριμένα γιατί έχω ακούσει χωρίς να ξέρω αν αληθεύει, πως τα 7άρια προτιμούν να έχουν όλο τον σκληρό δικό τους χωρίς partition. Δεν έχω επιχειρήσει ποτέ αυτόν τον συνδυασμό και δεν είμαι απόλυτα εξοικειωμένη με τα Ubuntu ωστε να μπορώ να επιλύσω κάθε παραξενιά που όντως βγάζουν τα Linux και που πιστεύω πως είναι και η μόνη αδυναμία που έχουν (αν και δεν φταίνε βέβαια εξ ολοκλήρου εκείνα γι αυτό). Θέλω να μπω πιο βαθιά στα Linux χωρίς να εγκαταλείψω ακόμα τα Windows.
 
Shakti είπε:
Φίλε Κουραμπιέ και όποιο άλλο παιδί εδώ ξέρει, μπορώ να κάνω σε 4πύρηνο μηχάνημα Intel με 500άρη σκληρό και 4G μνήμες (τα λέω χονδρικά γιατί δεν θυμάμαι λεπτομερώς τι είχα ρίξει εκεί μέσα πριν 3,5 χρονια) dual boot με Ubuntu και Win7 χωρίς προβλήματα; Έκανα μια σχετική αναζήτηση αλλά με ενδιαφέρει η συμπεριφορά των Win7 συγκεκριμένα γιατί έχω ακούσει χωρίς να ξέρω αν αληθεύει, πως τα 7άρια προτιμούν να έχουν όλο τον σκληρό δικό τους χωρίς partition. Δεν έχω επιχειρήσει ποτέ αυτόν τον συνδυασμό και δεν είμαι απόλυτα εξοικειωμένη με τα Ubuntu ωστε να μπορώ να επιλύσω κάθε παραξενιά που όντως βγάζουν τα Linux και που πιστεύω πως είναι και η μόνη αδυναμία που έχουν (αν και δεν φταίνε βέβαια εξ ολοκλήρου εκείνα γι αυτό). Θέλω να μπω πιο βαθιά στα Linux χωρίς να εγκαταλείψω ακόμα τα Windows.
Αυτό για τον ολόκληρο δίσκο έπαψε να ισχύει από τα ΧΡ και μετά.
Δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα, και από ότι θυμάμαι ο installer του ubuntu, έχει επιλογή για dual boot με Windows. Καλύτερα να αφήσεις κενό χώρο από τα Windows, μικραίνοντας κάποιο partition ίσως, ώστε να μην χρειαστεί να το κάνεις μέσα από το linux που ίσως σε μπερδέψει.
 
Shakti είπε:
Φίλε Κουραμπιέ και όποιο άλλο παιδί εδώ ξέρει, μπορώ να κάνω σε 4πύρηνο μηχάνημα Intel με 500άρη σκληρό και 4G μνήμες (τα λέω χονδρικά γιατί δεν θυμάμαι λεπτομερώς τι είχα ρίξει εκεί μέσα πριν 3,5 χρονια) dual boot με Ubuntu και Win7 χωρίς προβλήματα; Έκανα μια σχετική αναζήτηση αλλά με ενδιαφέρει η συμπεριφορά των Win7 συγκεκριμένα γιατί έχω ακούσει χωρίς να ξέρω αν αληθεύει, πως τα 7άρια προτιμούν να έχουν όλο τον σκληρό δικό τους χωρίς partition. Δεν έχω επιχειρήσει ποτέ αυτόν τον συνδυασμό και δεν είμαι απόλυτα εξοικειωμένη με τα Ubuntu ωστε να μπορώ να επιλύσω κάθε παραξενιά που όντως βγάζουν τα Linux και που πιστεύω πως είναι και η μόνη αδυναμία που έχουν (αν και δεν φταίνε βέβαια εξ ολοκλήρου εκείνα γι αυτό). Θέλω να μπω πιο βαθιά στα Linux χωρίς να εγκαταλείψω ακόμα τα Windows.

Αν θέλεις απλά να δοκιμάσεις το ubuntu τότε το τρέχεις από το σιντί του και όταν τελειώσεις το κλείνεις χωρίς να έχει πειραχτεί τίποτα στο πισί σου.

Αν θες να το εγκαταστήσεις υπάρχουν 2 τρόποι.

1- μέσα από τα win, μόλις βάλεις το σιντί σε ρωτάει αν θες να τα εγκαταστήσει...

Χρησιμοποιεί το WUBI, μια εφαρμογή που κάνει αυτήν την δουλειά.

Μετά, κατά την εκκίνηση επιλέγεις εσύ ποιό λειτουργικό θέλεις να τρέξεις και αυτό ήταν.

Το ίδιο έυκολη είναι και η απεγκατάσταση του ubuntu μετά χωρίς να αφήσει ίχνη στο πισί και χωρίς να πειράξει τα 7.

2- εκκινείς το πισί με το σιντί του ubuntu και επιλέγεις να κάνεις κανονική εγκατάσταση.

Ο wizard που είναι πανεύκολος στην χρήση θα αναγνωσίσει τα 7 και θα σε ρωτήσει τί να κάνει και πόσο χώρο από το δίσκο θέλεις να χρησιμοποιήσει για το ubuntu.

ΕΔΩ έχε κατά νού πως η απεγκατάσταση μετά ΔΕΝ είναι το ίδιο απλή και θέλει τον τρόπο της για να γίνει και να μην πειρακτούν και τα 7άρια.

Κατά τα άλλα ΔΕΝ θα έχεις κανένα θέμα με την συνύπαρξη των 7 και το linux.

Ότι έχει ακούσει περί 7 και χρήση του δίσκου είναι ανοησίες εκτός μόνο αν χρησιμοποιείς πολλαπλούς δίσκους σε συστοιχία raid όπου τα πράματα θέλουν λίγο παραπάνω προσοχή...(και πάλι όλα γίνονται όμως)
 
To wubi δεν κανει καθαρη εγκατασταση και θα εχει προβληματα στο μελλον

Μονο καθαρη εγκατασταση η dual boot,μακρια απο wubi.
 
Εγώ να σας πω την αλήθεια μάλλον για dual boot το βλέπω, αλλά πριν βρω χρόνο να κάτσω να το κάνω, σπάω σημερα το κεφάλι μου να θυμηθώ ένα πρόγραμμα που σου επιτρέπει μέσω των Win να "εγκαταστήσεις" virtual όποιο λειτουργικό επιθυμείς χωρίς ουσιαστικά να το έχεις εγκαταστήσει αφου τρέχει εικονικά. Θυμάστε ποιο είναι;
34.gif


Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας. :)
 
Virtual PC

Αλλα δεν θα καταλάβεις linux ετσι.
 
Οποιοδηποτε προγραμμα virtual machine. Τα πιο γνωστα κατ' εμε ειναι τα vmware (χρειαζεται δωρεαν registration) ή virtualbox
 
To Virtual PC που λέει ο Saulot είναι, αυτό δεν θυμόμουν, ευχαριστώ παιδιά.

Βασικά μια πρόγευση θέλω να πάρω εκ του ασφαλούς αρχικά. Τα εχω μεν δουλέψει για κάποιο διάστημα σε άλλο pc αλλά ποτέ δεν έχω επιχειρήσει να τα εγκαταστήσω μόνη μου και να πω την αλήθεια σκιάζομαι κάπως.

Εν το μεταξύ μα το Θεό παιδιά, τις προάλλες που είχε γενέθλια ο Μητσοτάκης, εμένα μου χάλασε ο υπολογιστής!
BMK_01.gif
Μου κάνει διαρκείς επανεκκινήσεις οι οποίες κόβονται μάλιστα στην μέση και δεν βλέπει οθόνη, οπότε δεν έχω ιδέα αν μου έχει χτυπήσει μητρική, κάρτα γραφικών, ή μου τα παιξε το τροφοδοτικό. Πρέπει να τον κοπάνησα στην μετακόμιση.

Θέλω μόλις ξελασκάρω και τελειώσω με το σπίτι, να κάτσω να τον ανοίξω, να δω αν έχει ξεκουμπώσει τίποτα, να βάλω, να βγάλω, ουφ...
2070.gif


Και μόλις βγάλω άκρη να του τραβήξω και ένα format να στείλω τα Σβήστα και να τολμήσω να τον κάνω dual boot να τελειώνω. Αν δω οτι δεν προλαβαίνω θα του βάλω τα 7άρια και θα εξερευνήσω τα Ubuntu μέσω virtual. Απο το ολότελα...

Πολύ σπαστικό να έχεις χίλια δυο πράγματα και να σου τυχαίνει και αυτό. Εκνευρισμός. Και μου έτυχε τώρα που περιμένω την Forthnet την Παρασκευή και δεν θέλω να κάνω το laptop δίκτυο, ήθελα τον μεγάλο τον οποίο αν δεν τον φτιάξω γρηγορα, θα πληρώνω μια σύνδεση τζαμπα ή θα χώσω αναγκαστικά το Acer μου.

Χαζοαναποδιές τώρα... :cool:
 
Ρίχτου και ένα καθάρισμα, πολλές φορές η σκόνη τα κάνει αυτα.

Και προς θεού, όχι Ubuntu, βάλε Mint καλλιτερα...
 
Πίσω
Μπλουζα