"Πέφτουν οι σφαίρες σαν το χαλάζι" (1984 ΕΡΤ-2)

Δεν την είδα τότε που έγινε ο χαλασμός, αλλά θυμάμαι η φιλόλογος την άλλη μέρα να μας μιλάει για το απαράδεκτο θέμα, ξεφτίλα και τέτοια.

Εντελώς σουρεάλ φάση πρέπει να ήταν η σκηνή, απορώ πως δεν έχει ανεβεί στο youtube ακόμα. Εδώ ανέβασαν τις φάρσες των Πατρινών lol.
 
Βρήκα video στο youtube με σκηνές απο το ( o θεός να το κάνει ) έργο:

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Βρέθηκε το cult αριστούργημα όντως!!!

Μάλιστα. Απ' ότι φαίνεται το cult αριστούργημα κυκλοφόρησε φέτος μετά από απαγόρευση 26 χρόνων(!!!) και μάλιστα παρουσιάστηκε στον ΙΑΝΟ μέσα από μια εντελώς σουρεάλ συζήτηση - αν κρίνω υποκειμενικά πάντα από τον τίτλο.

Θέμα: «Γιατί η συγκολύμβηση είναι απαραίτητη μεταξύ των ανθρώπων και των σκηνοθετών για τη δημιουργία της ΑΡΜΟΝΙΑΣ, μέσω του έρωτα και της επανάστασης»;! :p

[edit] Από γνωστό βιβλιοπωλείο [/edit] για όποιον ενδιαφέρεται με βιβλιαράκι παράλληλα με το DVD το οποίο έχει πρωτοσέλιδα της εποχής κλπ.

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Νομιζω οτι την καλυτερη απαντηση για το θεμα αυτο και τις ευτελεις με αλλοθι τον νεωτερισμο για τον νεωτερισμο ταινιες συγκεκριμενης ιδεολογικης αποχρωσης (χωρις να σημαινει οτι δεν υπαρχουν και αριστουργηματα τεχνης απο τον χωρο αυτο,ουτε και αντιστοιχα ανοσιουργηματα τεχνης απο καθε πλευρα) της δεκαετιας 80 ,που δυστυχως συνεβαλαν σε υποκαταστατες αντιαξιες κρατικου ευκολου πλουτισμου και αναξιοκρατιας και ταλαιπωρουν μεχρι σημερα με αλλες μορφες την χωρα μας, δινει ο πολυπειρος και πανεξυπνος κυριος ομηρος ευστρατιαδης στην αξιολογη συνεντευξη που τα δραστηρια μελη του φορουμ εχουν δημοσιευσει στην κατηγορια "συνεντευξεις" του φορουμ.

Ιδιως οταν αναφερεται στο ελλαδικο κεντρο κινηματογραφιας.Παραπομπη λοιπον εκει...
 
ertfan είπε:
[edit] Από γνωστό βιβλιοπωλείο [/edit] για όποιον ενδιαφέρεται με βιβλιαράκι παράλληλα με το DVD το οποίο έχει πρωτοσέλιδα της εποχής κλπ.
Aν βρεθεί άνθρωπος που θα δώσει [edit] λεφτά [/edit] γι' αυτό το πράγμα,πραγματικά ας πρόσεχε!!!! :D :D :D
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Aν βρεθεί άνθρωπος που θα δώσει [edit] λεφτά [/edit] γι' αυτό το πράγμα,πραγματικά ας πρόσεχε!!!!
Γιατί όχι? Σε λίγα χρόνια μπορεί να είναι και Collector's Item:p.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
τι μου θυμίσατε

θυμάμαι τον σάλο που προκάλεσε εκείνο το βραδυ. Στην γειτονιά μου βγήκαν έξω και ούρλιαζαν. xaxaxa απίστευτα είχαν γίνει εκείνο το βραδυ
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πωπω μιλαμε θρυλος η ταινια!!!
 
Θρύλος, ξεθρύλος εγώ σκέφτομαι να ρίξω το 20άρι γιατί δε βλέπω να υπάρχει στο Internet. :sealed:
 
ρε παιδιά, δεν ξέρω αλλά ποτέ δεν μου άρεσαν τέτοιου είδους ταινίες. Ψευτοκουλτουριάρικες που το μόνο που κάνουν είναι να σοκάρουν με κάποιες σκηνές και μετά τρέχουν όλοι οι αργόσχολοι, semi-retired, άπλυτοι να τις αποθεώσουν και ψάχνουν να βρουν όλοι τι συμβολίζουν οι σκηνές και τι μήνημα θέλει να περάσει ο σκηνοθέτης κλπ

Προσωπικά θεωρώ οτί οι πιο πολλοί απο αυτους τους σκηνοθέτες (έλληνες και ξένους) έχουν ψυχολογικά θέματα, αρρωστημένα μυαλά που προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο οτι η πάθηση που έχουν τους κάνει ανώτερους πνευματικά και δημιουργικά απο εμάς τους ʽαστούςʽ. Και η πλάκα είναι οτί βρίσκουν πάντα υποστηρικτές.

Από την άλλη, πιστεύω στην ελευθερία της σκέψης και της έκφρασής, δεν τους σέβομαι τέτοιους "καλλιτέχνες" αλλά τους αποδέχομαι. Επίσης θεωρώ οτι το να σοκάρει κάποιος είναι η εύκολη λύση.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Whatever - to each their own που λένε και οι Αμερικάνοι, πάντως αυτό το άπλυτοι δεν το πολυκατάλαβα. ::)
 
Ο thamonas τα είπε όλα !

Άλλο μια "so bad - it's good" ταινία που βγάζει γέλιο και άλλο η .... του κάθε .... !

Σωκράτη ( καλά το θυμάμαι; ), επέτρεψέ μου μόνο, να διορθώσω το "ψευτοκουλτουριάρηδες" και να το κάνω "θολοκουλτουριάρηδες" !
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ertfan είπε:
Whatever - to each their own που λένε και οι Αμερικάνοι, πάντως αυτό το άπλυτοι δεν το πολυκατάλαβα. ::)
χα χα...βασικά "φωτογράφησα" συγκεκριμένα άτομα στο μυαλό μου..βάση αστεϊσμου ήταν ο χαρακτηρισμός, δεν ηταν προσβλητικό. Ωραία το λένε και οι Αμερικάνοι αλλά και μεις έχουμε ένα ωραίο "saying" για τέτοιες περιπτώσεις: περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα :)

και Κωνσταντινε, βεβαίως και συμφωνώ με το "θολοκουλτουριάριδες"..
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το ξέρω - πλάκα κάνω. :D Ανάθεμα κι αν κατάλαβε ποτέ κανένας τι γινόταν μ' αυτές τις ταινίες πίσω τη δεκαετία του 80 που γυρνούσαν συγκεκριμένα άτομα για την παρέα τους και μόνο.

Κανένα πρόβλημα αν ήταν με δική τους χρηματοδότηση, πράγμα βέβαια που στην πλεινότητα δε συνέβαινε αφού έπαιρναν έτοιμο χρήμα από το ΕΚΚ. Ταινίες που δεν έφταναν ποτέ στις αίθουσες...

[EDITED: ας αφησουμε τις ανωνυμες επικρισεις εναντιον επωνυμων - ισχυει για ολο το thread]΄

Ωχ, έπεσε σφαλιάρα... Συγνώμη... :sealed:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Νικος Αλευρας

Να θυμησω κι εγω οτι ο σκηνοθετης της ταινιας Νικος Αλευρας εμφανιζεται σε εναν μικρο ρολο στην ταινια "Ο Ασυμβιβαστος" (1979) όπου παίρνει συνεντευξη απο τον Παυλο Σιδηροπουλο (ως κύριος Αχιλλέας Λιβάνης) και μαλιστα δινει και οδηγιες στον μοντερ για "ψαλιδισμα" των επιμαχων φρασεων, εξου και το στιγμιοτυπο ονομαστηκε "Το ψαλιδι". Περιτο να σημειωσω οτι την πρωτη φορα που ειδα τη σκηνη νομιζα οτι ηταν ο δημοσιογραφος Παυλος Τσιμας!!!

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τελικά, έδωσα τα ?19 και μπορώ να βεβαιώσω ότι δεν πρόκεται για άθλια ταινία όπως ίσως πιστεύουν όλοι - έχουν υπάρξει πολύ πιο κουλτουριάρικες ταινίες με τα χρήματα του λαού για "ταινίες" που δεν έφτασαν ποτέ στις σκοτεινές αίθουσες. :sealed:

Θα έλεγα ότι πρόκειται για μια μάλλον αυτοβιογραφική ταινία με αρκετή περιπλάνηση σε μια Αθήνα που δεν υπάρχει πια, μπόλικη δόση από ένα ιδιόρυθμο χιούμορ και πινελιές από μια αναρχίζουσα θεώρηση της ζωής. Σίγουρα λιγότερη κουλτούρα από τις ταινίες εκείνης της εποχής με τις αρχικές σκηνές να δημιουργούν ένα απίστευτο και μοναδικό στα χρονικά κωμικο-τραγικό σκάνδαλο. Μ' αυτά και μ' αυτά η ταινία έγινε κάτι παραπάνω από cult - έγινε μύθος, για εντελώς όμως λάθος λόγους. :p

Θα πιστεύτατε ότι στη χώρα που υποτίθεται ότι γέννησε τη δημοκρατία, μια ταινία κόβεται ενώ είναι στον αέρα και ο Πρόεδρος της εν λόγω "δημοκρατίας" τη ζητάει για να τη δει στο Προεδρικό Μέγαρο για να κάνει evaluate? ::)

Απίστευτα κι όμως Ελληνικά... :eek:
 
Καλα τα λες ertfan - αλλα τα λες το 2010 ;)

Ειμαι απο αυτους που δεν την θεωρουν αθλια ταινια - απο αυτους που πηραν τηλεφωνο εκεινο το βραδυ να διαμαρτυρηθουν επειδη κοπηκε αποτομα - απο αυτους που τη θυμουνται αρκετα καλα (αν και τα 20 ευρω δεν τα δινω για να την ξαναδω)

Και πραγματι ειναι βιογραφικη και αφηγηματικη ταινια - και πραγματι δειχνει πολλα πραγματα απο εκεινα τα χρονια που δεν υπαρχουν πια. Αλλα επισης εχει και καποιες σκηνες που δεν ειχαν ξαναπαιχτει στην Ελληνικη τηλεοραση - πχ τη σκηνη με το ταλκ ή το θηλασμο του "μικρου" πρωταγωνιστη.

Σου θυμιζω οτι εκεινα τα χρονια περιπου η πρωτη τηλεοπτικη προβολη του "Αγκιστριου" ή και αλλων απλα "τολμηρων" ταινιων (βλεπε πχ Ευστρατιαδης) ειχαν ξεσηκωσει μεριδα του κοσμου - και γραφτηκαν μυδροι σε εφημεριδες - να μην αναφερω τα κυρηγματα στις Εκκλησιες... 4 χρονια μετα ισως θυμασαι τι εγινε στους κινηματογραφους που επαιξαν Καζαντζακη...

Και κατι ακομα που με παραξενεψε στην κριτικη σου - Φυσικα και εισαι (και ειμαστε ολοι) ελευθεροι να βαζουμε εισαγωγικα στη λεξη "δημοκρατια" οποτε δεν μας αρεσει κατι - αλλα ακομα και αυτο δειχνει οτι παρολη την κριτικη και τα δικαια παραπονα μας - αυτη υπαρχει - αποδειξη ειναι ακομα και το βημα αυτο που εχουμε εδω για να γραφουμε τις αποψεις μας.
 
"Δημοκρατία" όχι για τα sites & blogs του 2010, αλλά για τα χρόνια της "Αλλαγής" όπου μια ταινία λογοκρίνεται στην ψύχρα, την τρέχουν στο γρήγορο στην ΕΡΤ μήπως και καλά έχει τσόντα, τη βλέπει ολόκληρος Καραμανλής με την παρέα του και ρίχνουν γέλιο και τελικά για πάνω από 20 χρόνια η ταινία είναι καταχωνιασμένη στα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ.

Αν σ' αρέσει όλο αυτό το καυσίγελο παραμυθάκι που ανέβηκε στη χώρα που ανθίζει η φαιδρά πορτοκαλέα, I rest my case που λένε...
 
Σου ξαναλεω λοιπον - οτι αυτα συνεβησαν το 1984 - που ο κοσμος ειχε μια τελειως διαφορετικη νοοτροπια και αντιληψη - και δεν δεχοταν πολλα απο αυτα που σημερα τα θεωρεις δεδομενα.

Δεν ηταν η πολιτικη της "Αλλαγης" που εκοψε την ταινια - αλλα η νοοτροπια του κοσμου - εστω των υπαλληλων της ΕΡΤ που καθυστερημενα την εκοψαν , μιας που απο ανικανοτητα δεν την ειχαν δει.

Δεν σηκωνε τετοια θεαματα ο κοσμος το 1984 - και ειναι περισσοτερο κοινωνικο φαινομενο αυτο, παρα "μη δημοκρατικη" λειτουργια.
 
Πίσω
Μπλουζα