Joy-toy
RetroWannaBe
- Αντιδράσεις
- 59
telonio είπε:Με την ευκαιρία ψάχνω μια ταινία ασπρόμαυρη που όχι απλά με είχε συγκινήσει (σαν πιτσιρίκι) αλλά μου είχε χαλάσει την διάθεση για πολύ καιρό. Τίτλο δεν έχω την παραμικρή ιδέα. Ούτε καν το σενάριο. Θυμάμαι όμως πως έπαιζε ο Ξανθόπουλος και πουλούσε κάλτσες. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μία σκηνή που κάθετε στην άκρη στο πεζοδρόμιο, κρατάει καναδυό ζευγάρια κάλτσες και με σκυμένο το κεφάλι λέει: κάλτσες, αγοράστε κάλτσες. Γενικά στην ταινία επικρατεί μιζέρια και απογοήτευση (τι άλλο; ). Άλλη μία σκηνή που θυμάμαι (δεν θυμάμαι άλλη) ήταν που σκεφτόταν να πέσει να σκοτωθεί από ψηλά. Τι να την κάνω την ζωή αφού όλα πάνε ανάποδα ένα πράγμα. Δεν θυμάμαι αν τελικά πέφτει γιατί έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια που το είχα δει.
Αν μπορεί να βοηθήσει κανένας θα ήμουν ευγνώμων. Να στε καλά.
ps. Ε ναί. Πέρνω και κανένα ρεπό από το να βλέπω σπλάτερ!
Ἡ ταινία στὴν ὁποία ἀναφέρεστε φίλοι μου εἶναι ἡ περίφημη καὶ νομίζω μοναδικὴ (ἴσως νὰ ἔχῃ σκηνοθετήσῃ ἄλλη μία, δὲν εἶμαι σίγουρος) σκηνοθετικὴ δημιουργία τοῦ Ἀλέκου Ἀλεξανδράκη «Συνοικία τὸ ὄνειρο», ἴσως ἡ πρώτη ταινία στὴν Ἑλλάδα στὸ μῆκος κύματος τοῦ ἰταλικοῦ νεορεαλισμοῦ. Ἡ ταινία ἔχει πολὺ δυνατὲς σκηνές, κατὰ τὴν γνώμη μου ἀκατάλληλες γιὰ παιδιά. Ὁ Ἀλεξανδράκης φυλακίζει στὸν φακὸ μιὰ ἄλλη Ἑλλάδα, σίγουρα ὄχι τὴν Ἑλλάδα τῆς πλειοψηφίας, ἀλλὰ μιᾶς σοβαρὰ μεγάλης μειοψηφίας: ἐκείνη τῶν ἀπόκληρων καὶ τῆς διαολεμένης φτώχειας. Ἡ ταινία πρέπει νὰ γυρίστηκε στὰ κάτω Πετράλωνα, λίγα μόλις μέτρα μακρυὰ ἀπὸ τὸ μεγαλεῖο τῆς Ἀκρόπολης καὶ ἐλάχιστα χιλιόμετρα μακρυὰ ἀπὸ τὶς τότε καλὲς συνοικίες τῶν Ἀθηνῶν.Gryzor είπε:Τελικά ποια είναι η ταινία με τις κάλτσες; Θα ήθελα να τη δώ... (ό,τι πρέπει για καλοκαίρι!
Ὁ ἠθοποιὸς ποὺ δίνει τέλος στὴν ζωή του, ὅταν διαπιστώνῃ ὅτι οἱ ἐλπίδες ποὺ ἐναπόθεσε στὸν Ρίκο (Ἀλεξανδράκης) ἀποδείχτηκαν φροῦδες εἶναι ὁ Ἀλέκος Πέτσος στὸν ρόλο τοῦ Ἀσημάκη, τοῦ συζύγου τῆς Ἑλένης ποὺ τὴν ὑποδύεται ἡ συγκλονιστικὴ Ἀλέκα Παΐζη.
«Πάρτε κάλτσες, φτηνὲς κάλτσες…Πάρτε κάλτσες…»