Παρουσίαση MouSTer DB9 σε USB HID adapter

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.858
Αντιδράσεις
10.747
Ενα απο τα πιο συνηθισμένα περιφερειακά που χρησιμοποιεί ο καθε amiga user ειναι κάποιου είδους μετατροπέας που του επιτρέπει να συνδέσει σύγχρονα ποντίκια (και οχι μονο) στην amiga του. Ανα τα χρονια εχουν εμφανιστεί πολλοι τετοιοι μετατροπείς, τοσο για ps/2, οσο για usb.

Καποιοι απο τους πιο δημοφιλείς προσφερουν πολλαπλες δυνατοτητες, οπως εξομοίωση joystick ή συμβατότητα με διαφορους αλλους 8bit και 16bit υπολογιστες. Δυστυχως ολες αυτες οι δυνατοτητες κανουν τους μετατροπεις δυσχρηστους, με πολλαπλους συνδιασμους που θελουν καλο συγχρονισμο και αντανακλαστικα για να ενεργοποιηθούν και συχνα χρειαζονται πολυσελιδα εγχειριδια για να καλυψουν ολες τις δυνατοτητες τους.

Πιο συγκεκριμένα ειχαμε δει στο παρελθον το Tom+ που εχει δεκαδες συνδιασμους κουμπιων σε συγκεκριμενες χρονικες στιγμες για να ενεργοποιηθουν. Ο μετατροπεας αυτος επιπλεον πασχει απο κακιστη εως ανυπαρκτη υποστηριξη, αφου οι σελιδες υποστηριξης συχνα εξαφανίζονται για μηνες και χρονια, οπως και ο server που παρεχει το firmware στην ειδικη εφαρμογη για φλασαρισμα. Ειχαμε δει ακομα τον μετατροπεα που συνοδευει το ασυρματο Tank Mouse και την κακη σχεδιαση του που κανει δυσκολη την χρηση του αμα θελουμε να αλλαξουμε ρυθμο λειτουργιας.

Μια απλη και ευκολη λυση στο συγκεκριμενο προβλημα ερχεται να δωσει ο μετατροπεας MouSTer. Προκειται για εναν μετατροπεα DB9 σε USB HID με συμβατοτητα με υπολογιστες Atari 8 και 16bit, Commodore 8 kai 16bit, ΖΧ Spectrum (kempston), κονσολες Atari 2600, CD32 κλπ. Ειναι συμβατος με παντως τυπου ποντικια usb, gamepads και joysticks. Εξομοιωνει ποντικι Atari, Amiga, joystick, ποντικι commodore 1351 και εχει πειραματικη υποστηρικη trackball.

Μεχρι στιγμης ολα αυτα δεν ειναι ιδιαιτερα εντυπωσιακά, αλλα αυτο που ειναι εντυπωσιακό ειναι η φοβερη ευκολια στην χρηση και οι εξαιρετικες δυνατοτητες παραμετροποιησης. Μπορουμε πανευκολα να επιλεξουμε υπολογιστη, συσκευη και εξομοιωση. Μπορουμε να κανουμε αντιστοιχιση οποιασδηποτε λειτουργιας σε οποιοδηποτε κουμπι, να ενεργοποιησουμε autofire σε οποιοδηποτε κουμπι και να ελεγξουμε την ταχυτητητα του autofire. Το firmware ειναι ελευθερα διαθεσιμο.

Το MouSTer απο κοντα. Αγορασα δυο. Δεν συνοδευονται απο εγχειριδιο, γιατι δεν ειναι απαραιτητο.



Εχει καλης ποιοτητας 3d printed case.




Στο κατω μερος υπαρχει μια ενδεικτικη λυχνια λειτουργιας.



Η ρυθμιση του MouSTer ειναι απλουστατη. Συνδεουμε τον μετατροπεα με την Amiga (χρησιμοποιησα μια επεκταση db9 για ευκολια στην φωτογραφηση, αλλα δεν ειναι απαραιτητη). Συνδεουμε ενα usb stick φορμαρισμενο σε FAT32. Αναβουμε τον υπολογιστη και περιμενουμε μερικα δευτερολεπτα. Σβηνουμε τον υπολογιστη.



Βαζουμε το στικακι στον υπολογιστη μας. Μεσα θα βρουμε ενα ini αρχειο που εχει ολες τις ρυθμισεις για το MouSTer. Στον header του αρχειου βλεπουμε και την εκδοση του firmware. Αν ειναι παλια τοτε μπορουμε να την αναβαθμισουμε, αλλα στην περιπτωση μου ειχαν την πιο προσφατη εκδοση.

Κανοντας αλλαγες στο ini αρχειο δηλωσα τον υπολογιστη σαν amiga και στο ενα MouSTer ειπα οτι θα συνδεσω ποντικι. Εσωσα τις αλλαγες και ξανασυνδεσα το στικακι στο MouSTer. Ξαναναψα την Amiga και μερικα δευτερολεπτα αργοτερα πηρε τις αλλαγες. Στο δευτερο MouSTer ειπα οτι θα συνδεσω gamepad.

Εκανα την πρωτη δοκιμη με το ασυρματο Tank Mouse, το 8bitdo NEOGEO Wireless Controller και το Amiga Test Kit. Ολα καλα.



Εριξα και λιγο Xenon 2 Megablast.




Ειπα να δοκιμασω και την αντιστοιχηση κουμπιων και σε ενα κουμπι του gamepad εβαλα την λειτουργια up. Δουλεψε χωρις προβλημα.




Η δοκιμη εγινε με το all time classic The Great Giana Sister. Απολαυση με το gamepad.




Στην συνεχεια θα δουμε την συμβατοτητα του MouSTer με διαφορες usb συσκευες.
 
Πριν προχωρήσουμε να δουμε την συμβατότητα με διάφορα περιφερειακά, ήθελα να αναφέρω οτι υπάρχει και αυτόματος ρυθμός λειτουργίας που δεν χρειάζεται να δηλώσουμε την χρήση στο ini αρχείο, αλλα επειδη υπαρχει μια μικρη πιθανότητα να μην αναγνωρίσει κάτι σωστά, προτίμησα να τα δηλώσω εξαρχής, ετσι ωστε να ειμαι 100% σίγουρος οτι δεν θα υπάρξει ποτέ πρόβλημα.

Αλλη μια ενδιαφερουσα παρατηρηση ειναι οτι απο την μερια του usb το MouSTer προσφέρει hotplugging. Συνεπως μπορουμε να αποσυνδέσουμε πχ ενα ποντικι και να συνδέσουμε ενα αλλο χωρις να χρειαστει να κλεισει ο υπολογιστης, φτάνει να προσέξουμε να μην βγει το MouSTer απο την DB9 υποδοχή.

Ας δουμε τωρα την συμβατότητα με διαφορα περιφερειακά ξεκινώντας απο ποντίκια.

Microsoft Basic Optical Mouse, ολα καλα.



Logitech g700s με 2.4GHz dongle, ok



Ενσύρματο Logitech G502 Hero, κανένα πρόβλημα.



Προχωράμε στο πιο ενδιαφέρον θεμα, τα controllers.

Xbox 360 με αυθεντικό wireless adapter, όλα καλά.



Xbox 4 controller ενσυρματα δεν λειτουργεί. :(



Dualshock 3 και 4 ενσύρματα χωρίς δυσκολίες.




8bitdo Arcade Stick με το 2.4GHz dongle, ok.



8BitDo Mod Kit για NES gamepad με NES Retro Receiver, ok.



8BitDo Mod Kit για SNES gamepad με SNES Retro Receiver, ομοίως.



Retro-bit Mega Drive Wireless 8-button Arcade Pad 2.4GHz, ολα καλα.



Ετσι για πλακα ειπα να δοκιμασω το Tom+ στην λειτουργία του σαν μετατροπέα DB9 joystick σε usb, αλλα δυστυχώς δεν παίζει. :fafoutis::diablotin:



Αξιζει εδω να αναφερω οτι οσα controllers εχουν αριστερο analog stick, αυτο συμπεριφέρεται σαν το dpad. Επιπλεον controllers που χρησιμοποιούν τυπου bluetooth usb dongles δεν λειτουργούν.

Ας παίξουμε και τίποτα. Mercs, οτι πρέπει με το autofire. :gun:




Ballistix.




Στην συνεχεια θα δουμε την συνεργασια με αλλους υπολογιστες και κονσολες.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα