Τεχνητή νοημοσύνη: θα είναι κάποτε εφικτή;

Ο καθένας έχει φυσικά το δικαίωμα της δικής του άποψης, αλλά με κάθε σεβασμό, διαφωνώ στο να κατατάσουμε κάτι που στη ουσία είναι νευρωνικό δίκτυο ως μια παπάτζα που επιλέγει απο μια βάση δεδομένων και σου απαντά τι το ρωτάς.

Το νευρωνικό δίκτυο ( του είδους ενός μεγάλου γλωσικού μοντέλου για παράδειγμα ) είναι εκπαιδεύμενο πάνω σε μια βάση δεδομένων, δεν επιλέγει απο αυτή. Το ίδιο ισχύει με όλα τα ΑΙ μοντέλα που έχουμε δει στα τελευταία 2-3 χρόνια - δηλαδή και αυτά της παραγωγής εικόνων, μουσικής, βίντεο ... έχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορά απο ένα προγραμματάκι που επιλέγει απο μια βάση δεδομένων και σου δίνει μια απάντηση. Στη ουσία αντιγράφει οτι κάνει ενας αληθινός εγκέφαλος. Το ότι μεγάλοι επιστήμονες και μεγάλα ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού εχουν δημοσιεύσει ηδη εργασίες οτι είμαστε στο δρόμο για να επιτευχθεί στα αλήθεια το AGI, είναι ασήμαντο και δεν ξέρουν τι λένε ;

Η τεχνολογία τρέχει, και μάλιστα αναπτύσσεται με εκθετικό ρυθμό. Καλύτερο είναι να το αποδεχτούμε τι έρχεται και να αποφασίσουμε πως θα κινηθούμε η θα αντιμετωπίσουμε. Και δεν εννοώ τον ... "Skynet". Ο αληθινός κίνδυνος απο τη A.I δεν είναι ενα superintelligent AI που θα ρίξει τα πυρηνικά - τουλάχιστον, οχι δεν είναι μέσα στα πιθανά σενάρια. Οι αληθινοί κίνδυνοι μπορεί να είναι και πράγματα που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε ακόμα.
 
Το οτι, σοβαροι μορφωμενοι ανθρωποι, συζητουν σοβαρα, αντι για πλακα, με κανει να φοβαμαι, λιγο, τις μελλοντικες επερχομενες Σοφουλες. Ευτυχως δεν θα ζω, για να δω, την οποια εξελιξη. Καλα ειμαστε με τα πισια, (νταξ σκλαβακια τους εχουμε γινει πολλοι, δειξε μου το κινητο σου, να σου πω ποιος ειμαι). Ναι ωραιο μου φαινεται, ναχω μια Σοφουλα και να κανει οτι της λεω, (ησυμβια με αγριοκοιταζει, δεν ξερω γιατι), δεν θαθελα με την καμια ομως, να κανω οτι θα μου λεει αυτη.
Αυτο τιποτα αλλο! Θωμας Ματσιος
 
Το νευρωνικό δίκτυο ( του είδους ενός μεγάλου γλωσικού μοντέλου για παράδειγμα ) είναι εκπαιδεύμενο πάνω σε μια βάση δεδομένων, δεν επιλέγει απο αυτή. Το ίδιο ισχύει με όλα τα ΑΙ μοντέλα που έχουμε δει στα τελευταία 2-3 χρόνια - δηλαδή και αυτά της παραγωγής εικόνων, μουσικής, βίντεο ... έχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορά απο ένα προγραμματάκι που επιλέγει απο μια βάση δεδομένων και σου δίνει μια απάντηση. Στη ουσία αντιγράφει οτι κάνει ενας αληθινός εγκέφαλος.
To ότι αντιγράφει ότι κάνει ένα αληθινός ανθρώπινος εγκέφαλος είναι πολύ μεγάλες κουβέντες για να είναι αλήθεια. Σαφώς και το νευρωνικό δίκτυο βασίζεται επάνω σε μια τεράστια βάση δεδομένων με σχέση με το παρελθόν. Όμως να αποκτήσει ένα ηλεκτρονικό σύστημα όλη την γνώση του ανθρώπου είναι εφικτό, αλλά να αποκτήσει συνείδηση και ηθική είναι αδύνατο. Εκτός και αν καταφέρουν να δημιουργήσουν ένα νέο ζωντανό πλάσμα. Ιστορικά αν το δούμε και στο μακρινό παρελθόν συζήταγαν οι επιστήμονες για απίθανα πράγματα, όμως ποτέ μέχρι σήμερα δεν έγιναν πραγματικότητα. Πάντως, δεν πιστεύω τουλάχιστον όσοι είμαστε εδώ στο forum σαν ηλικίες, να προλάβουμε να δούμε κάτι τόσο αλλόκοτο και συνταρακτικό, σε περίπτωση που υπάρξει ποτέ.
 
Το ξέρατε ότι σαν ιδέα εμείς το επινοήσαμε και αυτό!

Did you know artificial intelligence was first conceptualized in Ancient Greece? That some of its early uses didn't work out? What did the first successful AI actually do? Today, even Alexa and Sophia are still no match for the human brain, but that’ll likely change very soon.

Έχει πολύ ενδιαφέρον και το παρακάτω βίντεο:

 
Τελευταία επεξεργασία:
αλλά να αποκτήσει συνείδηση και ηθική είναι αδύνατο. Εκτός και αν καταφέρουν να δημιουργήσουν ένα νέο ζωντανό πλάσμα.
Δεν ξέρω... Δεν μπορώ να είμαι τόσο απόλυτος για ένα τόσο high concept και με το average μυαλό μου και τις ελάχιστες έως ανύπαρκτες γνώσεις μου πάνω στην βιολογία, προγραμματισμό AI, κλπ.

Ποια είναι η πραγματική διαφορά του εγκεφάλου και ενός τεχνητού δικτύου ας πούμε? Τι σημαίνει "ζωντανό"? Η βιομάζα είναι το σημαντικό? Τα υλικά δηλαδή? Όλα άτομα και μόρια είναι. Στην ουσία η μνήμες μας και όλες οι λειτουργίες του εγκεφάλου κάτω από το μικροσκόπιο είναι τρισεκατομμύρια νευρώνες που συνδέονται και αποσυνδέονται μεταξύ τους και φτιάχνουν διάφορα patterns καθώς μεγαλώνουμε και μαθαίνουμε από το περιβάλλον. Ολοι αυτοί οι αμέτρητοι συνδυασμοί είναι αυτό που κάνει τον καθένα να ξεχωρίζει.

Πες ότι έχουμε φτάσει (που δεν το έχουμε καταφέρει ακόμα) αλλά πες ότι έχουμε φτάσει στο σημείο να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έναν τεχνητό εγκέφαλο με gates αντί για νευρώνες που έχουν ακριβώς την ίδια λειτουργία. Και έναν αλγόριθμο που να αντιδρά στο περιβάλλον και να φτιάχνει παρόμοια patterns. To ίδιο δηλαδή που κάνει ένα μωρό όταν μαθαίνει τον κόσμο γύρω του. Δεν ξέρω κατά πόσο ένας αλγόριθμος ή ένα πρόγραμμα μπορεί να το κάνει αυτό αλλά δεν είμαι ούτε προγραμματιστής, ούτε καμία ιδιοφυΐα αν κάποιος είναι ειδικός μπορεί να με διαψεύσει. Δεν είναι και το ποιο ανήκουστο concept ένα πρόγραμμα που μαθαίνει.

Οπότε ποια θα είναι η διαφορά? Αν πούμε ότι η προσωπικότητα, το τι θεωρούμε ηθικό, ακόμα και η συνείδηση είναι όπως και οι μνήμες, απλά patterns, τότε ποια η διαφορά? Μην ξεχνάς ότι οταν γεννιόμαστε έχουμε ένα βασικό "bios" από την εξέλιξή μας αλλά κατά τα άλλα είμαστε "άδειοι". Ούτε συνείδηση του εαυτού μας έχουμε, ούτε ηθική, ούτε μνήμες, τίποτα. Ολα αυτά "γράφονται" στον εγκέφαλο καθώς μεγαλώνουμε. Σαφώς και δεν μετράω τον γνώμονα ψυχή καθώς δεν πιστεύω σε αυτή.

Αν κάποιος καταλάβει τι ακριβώς είναι η συνείδηση και μπορεί να αποδείξει ότι μία μηχανή δεν μπορεί να το έχει, τότε κομπλέ. Αλλά δεν νομίζω να το έχει κάνει κανείς αυτό ακόμα οπότε προσωπικά δεν ξέρω, δεν μπορώ να είμαι απόλυτος με το μικρό μου μυαλό.
 
αλλά να αποκτήσει συνείδηση και ηθική είναι αδύνατο
Σωστα, συνειδηση και ηθικη ειναι προνομια μονο του Α-νθρωπου. Ανθρωπου οπως ο Ιρακι που μαχαιρωνει στους δρομους, ο Πακος που βιαζει στα ανσασερ, ο Ιμεδαπος μπαμπας που βιαζει την ανηλικη κορη, η μανα που βγαζει στο κλαρι την 14χρονη κορη της και κανει την παπια μετα κτλ κτλ κτλ. Τετοια συνειδηση και ηθικη, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, περιπτωση κανενα ρομποτ να αποκτισει.
 
Σημερινό δημοσίευμα..

Το μεγαλύτερο πείραμα της Silicon Valley ξεκίνησε: Τι είναι το «dogfooding» – Οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες!

 
Aς επικρατήσουν οι κβαντουπολογιστές πρώτα και το συζητάμε μετά.
 
Το όνειρο του Ελον και της Neuralink με το τσιπακι στον εγκέφαλο και την ΑΙ την δεκαετία 80...


:biglaugh:
 
Προσωπικά όσο δοκίμασα το ChatGTP και το Gemini της Google, είναι απλά χιλιάδες αναζητήσεις στο Google (Gemini) και εμφανίζει τα αποτελέσματα πιο συγκεντρωμένα και άμεσα λόγο υψηλής ταχύτητας πολυπύρηνων CPU στην οθόνη σου. Αυτές οι παπάτζες του στυλ θα σκέφτονται σαν άνθρωποι κτλ είναι για γέλια. Ουδέποτε θα φτάσει ένα σύνολο κυκλωμάτων στο σημείο να έχει την υπερβολικά πολύπλοκη νόηση και τα συναισθήματα ενός ανθρώπου. Είναι εντυπωσιακό πάντως πόσο εύκολα πείθονται πολλοί με ότι διαβάζουν και ότι τους πλασάρουν.

ChatGTP την δεκαετία 80..


:biglaugh::biglaugh::biglaugh:
 
Καλησπέρα καλησπέρα. Ποιός το φανταζόταν ένα thread που ξεκίνησε το 2009 ότι θα έφτανε μέχρι σήμερα! Ικανό μέρος της εργασίας μου είναι επάνω στα big-data analytics και είχα την ευκαιρία να χρησιμοποιώ το chatGPT 2 μήνες πριν βγεί public, το Νοέβριο του 2022, ως evaluator. Και εξακολουθώ να το χρησιμοποιώ επαγγελματικά. Ουδεμία σχέση με ΕΠΙΓΝΩΣΙΑΚΕΣ διαδικασίες και self awareness. Τεράστιες οι δυνατότητες του για γλωσσολογική ανάλυση, αλλά από κατανόηση ΜΗΔΕΝ. Η σύνθεση που κάνει μετά την ανάλυση μιας ερώτησής μας, το οδηγεί να δίνει με 85% rating επιτυχημένες απαντήσεις σε τεχνολογικά θέματα, αλλά από λογοτεχνικά και λοιπά είναι σκέτη σύνθεση γλωσσολογικά συναφών δομών. Το έχω δοκιμάσει και στα ελληνικά και στα αγγλικά. Δεν ΚΑΤΑΝΟΕΙ, αλλά ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ οντολογικά δεδομένα που συνθέτουν την οντολογία της ερώτησης. .
Ακόμα και στα τεχνικά θέματα, εάν οι ερωτήσεις δεν τεθούν στακάτες και κοφτές (μεγάλου ή μικρού μήκους), το chatGPT "gone fishing". Πριν λίγους μήνες του έβαλα 2 γρίφους και μέχρι να καταλάβει κάναμε κουβέντα μιάς ώρας. Ο πρώτος ήταν το γνωστό 1,5 ψάρι 1,5 ευρώ 10 ψάρια πόσα ευρώ. Μεγαλοπρεπώς η πρώτη απάντηση ήταν 15 ευρώ. Μετά από λίγη κουβέντα "ήρθε στα ίσα". Αλλά στον δεύτερο γνωστό επίσης γρίφο με τον οδοιπόρο που ξεκινάει 6 πρωί και φτάνει 6 βράδυ και την άλλη μέρα ανάποδα..κ.λπ. τα έκανε μούσκεμα συνεχώς επί 1 ώρα μέχρι να καταλάβει την μαθηματική σχέση.
Αλλά επειδή το σύστημα εν γένει, πέραν των "μαύρων" άλλων, έχει από πολλά χρόνια οργανώσει και κατατμήσει τις εργασίες των πολιτών σε πολύ στενές και πεπερασμένες δεξιότηες, εύκολα πλέον υλοποιήσιμες οι περισσότερες από μοντέλα Machine Learning και ρομποτοειδή της πλάκας, καταλαβαίνουμε ότι η απειλή για την κοινωνική συνοχή δεν είναι απλή δημοσιοκαφρίλα. Προϊοντος του χρόνου θα γίνεται ολοένα και πιό απτή.
Ακόμα και εργασίες που γράφουν, και γράφουν καλές εργασίες, αυτά τα μεγάλα όπως αποκαλούνται γλωσσικά μοντέλα, είναι εύκολα ανιχνεύσιμο πλέον με χρήση άλλων λειτουργιών των ίδιων των μοντέλων. Το chatGPT μπορεί να σου πεί όλες τις αναφορές και χρήσεις υλικού που περιλαμβάνει μια εργασία που θα του τροφοδοτήσεις, που την έχει κάνει το ίδιο 2-3 μέρες πριν.

Δεν θεωρώ ότι οι κοινωνίες κινδυνεύουν από την Α.Ι. αλλά από τους κανάγιες που την "τρέχουν". Αυτοί είναι το πρόβλημα, αλλά όλα δείχνουν ότι ο ορίζοντάς τους είναι πεπερασμένος και τελειωμένος.

Τα λέμε...........
 
Κάποτε είχαμε την τεχνίτη Ευφυΐα σε μια δισκέτα. :D

Τα πράγματα όμως εξελίχθηκαν και η AI τεχνολογία γίνεται πραγματικότητα στην Amiga!!

AmigaGPT is a text generation program that runs on the classic AmigaOS. Utilising the power of the OpenAI's GPT-3 and GPT-4 architectures, this program brings state-of-the-art language modeling to your Amiga computer.

246142954-ca5e0db3-4e37-4ea9-a6ac-9fff2d5c195a.png

AmigaGPT is a text and image generation program that runs on the classic
AmigaOS. Utilising the power of the OpenAI's GPT-3 and GPT-4 architectures,
this program brings state-of-the-art language modeling to your Amiga computer.

Features:

- Generates text based on input prompts
- Generates images based on input prompts
- UI customisation
- Full conversation history
- Text-to-speech

Requirements:
- OCS/ECS/AGA Amiga
- Motorola 68020 or higher CPU or PPC for AmigaOS 4

- AmigaOS 3.9 and AmigaOS 3.X (included in Amiga Forever) supported but 3.2 or higher required for best experience. AmigaOS 4.1 version also included.

- AmiSSL 5.9 or higher (http://aminet.net/util/libs/AmiSSL-5.9-OS3.lha)

- Internet access using a TCP/IP stack such as Roadshow (http://roadshow.apc-tcp.de/index-en.php)

- An active OpenAI API key

- For speech on AmigaOS 3, any version of narrator.device

- For speech on AmigaOS 4, Flite Device
(http://aminet.net/package/mus/misc/flite_device)

Installation:

1. Install AmiSSL and a TCP/IP stack if not already done so
2. Unpack the archive to a directory of your choice.
3. Run the Installer script included in the package.
4. Follow the prompts to complete the installation.

Optional steps to enable speech functionality:
AmigaGPT supports reading the output aloud. How AmigaGPT does this depends
on whether you are using AmigaOS 3 or 4.



Συζήτηση στο ΕΑΒ forum:

Ένα βίντεο παρουσίαση απο κάποιον που δοκίμασε την AmigaGPT:

Και παρακάτω το official τραγούδι που έχει ανεβάσει ο προγραμματιστής που έφτιαξε την AmigaGPT στο κανάλι του:
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα