Τεχνητή νοημοσύνη: θα είναι κάποτε εφικτή;

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας demis
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Η ανησυχία είναι λογική, καθώς πιστεύω πως αυτό που αναφέρεις θα συμβεί, μαζί με άλλες και θετικές και αρνητικές εξελίξεις που ενδεχομένως θα φέρει η τεχνολογία. Ακόμα και τώρα, που βρισκόμαστε – ας πούμε – σε ένα πρώιμο στάδιο, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με κακόβουλο ή ανεξέλεγκτο τρόπο, επηρεάζοντας τις ζωές των ανθρώπων. Οι κβαντικοί υπολογιστές και η τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται να αλλάξουν τον κόσμο μας και να τον αναδιαμορφώσουν.

Απο αυτά που διαβάζω οι πιο δημοφιλείς ερωτήσεις/ αναζητήσεις γύρω απο το θέμα είναι 3. Πάνω σε αυτές θα μοιραστώ κι εγώ τις σκέψεις μου, μη όντας ειδήμον και ως τέτοιες θα πρέπει να ληφθούν υπ'όψη. αναγνωρνωρίζοντας πως προλαλήσαντες έχουν σαφώς καλύτερη κατανόηση του θέματος.
1. Πότε θα έρθουν τα ρομπότ υπηρέτες να μας κάνουν καφέ, σφουγγάρισμα κτλ.
- Αν και η τεχνολογία υπάρχει, νομίζω θα αργήσει να γίνει προσιτή για οικιακή χρήση. Τη δεκαετία του ΄80 ο ΙΒΜ νίκησε τον Κασπαρωβ στο σκάκι, από τότε όμως χρειάστηκαν δεκαετίες ώστε ένα ρομπότ να μπορεί το ίδιο να κουνήσει τα πιόνια του σκακιού. Δηλαδή η ακρίβεια στις κινήσεις φαίνεται να είναι μεγάλη πρόκληση, ενω για εμάς τους ανθρώπους ειναι δεδομένη.
- Έπειτα, αν δεχτούμε οτι οι μηχανές κάποια στιγμή θα αποκτήσουν συνείδηση, αφού συμβεί αυτό, δε θα μπορούν να είναι υπηρέτες μας γιατί θα υπάρχει ηθικό ζήτημα.
2. Αν χαθούν θέσεις εργασίας.
- Νομίζω δε θα έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο το ΑΙ σε αυτό. Ήδηυπάρχουν απειρες δουλειές που θα τις έκαναν επαρκέστερα και με μικρότερο κόστος μηχανές αλλά τις κάνουν άνθρωποι. Και ο λόγος κατά τη γνώμη μου έιναι πως το κράτος και οι επιχειρήσεις θέλνουν να κρατούν την απασχόληση ψηλά. Γιατί η ανεργία και η ανέχεια θα είναι πιο ακριβή στο τέλος απο τον βασικό μισθο. Επιπλέον, θα εξεγερθεί η κοινωνία και θα κλεισουν οι δρόμοι γιατί τα corporations πετάνε στο δρόμο την εργατιά. Απο την άλλη, αν είστε προγραμματιστής και αμοίβεστε ικανοποιητικά και έχετε πανεπιστημιακό πτυχίο, είναι λιγότερο πιθανό να υπάρξει ανάλογη κατακραυγή αν χάσετε τη δουλειά σας λόγω του ΑΙ. Συνεπώς θα είναι πιο εύκολο το νομοθετικό πλαίσιο και τα corporations να σας στείλουν σπίτι σας.

Επιπλέον, ως άνθρωποι μας αρέσει να έχουμε απέναντί μας ανθρωπους για να συνενοούμαστε και ίσως να ικανοποιεί και έναν εγωισμο μας καμία φορά. Οτι δηλαδή μας περιποιείται ενας σερβιτόρος και μας ρωτάει αμα ηταν καλό το φαί.

3. Αν θα αποκτήσει το ΑΙ consciousness.
- Εδώ πρέπει να συμφωνήσουμε στον ορισμό του τι είναι consciousness. Είναι το να μπορώ να στοχαστώ πάνω στον εαυτό μου και τι είμαι? Είναι η ηθική και η συνήδειση? Θα το κρατήσω σύντομο γιατί είμαι και ο ίδιος ξεκάθαρα μπερδεμένος (sic) ως προς αυτό αλλά και γιατί είναι εκ των συνθηκών σχεδόν αδύνατο να εποικοινωνηθούν επαρκώς οι έννοιες αυτές μιας και δε βρισκόμαστε σε επιστημονικό συνέδριο, συνεπως η εποικοινωνία του φόρουμ δεν έχει μια δομή που να βοηθάει σε αυτό (γιατί είμαστε retomaniax, αλλά με τέτοια ποιότητα των μελών εδω μέσα, είναι αναπόφευκτο και μαγικό που ζηζητάμε όλα αυτα). Συντομο θα το κρατήσω επίσης επειδή έχουμε διαφορετικά επίπεδα κατανόησης πάνω στο θέμα οπότε η ανταλλαγή απόψεων δεν έχει νόημα από ενα σημείο και έπειτα. Σε αυτό το νήμα έχουν γ΄ραψει μέλη που η δουλειά τους έιναι συναφής με το ΑΙ, οπότε είναι δύσκολο να βρεθεί ένα datum, ένα minimum κατανόησης και συνεννοησης.
Εγώ θα βάλω έναν αυθαίρετο δικό μου ορισμό.
- Αν ένα όν μπορεί να συνθέσει μουσική με τον τρόπο το έκανε πχ ο Μπετόβεν που έγραψε την 9η συμφωνία η οποία από τη μία είναι μια σειρά από νότες αλλά από την άλλη είναι κάτι πολύ πιο πέρα από αυτό και δεν ανάγεται ντετερμινιστικά σε αρχικά συτατικά τα οπόια μπορούν να ταυτοποιηθούν και να αναλυθούν αναλυτικα (!!). Και κατά δεύτερον θα είναι το ον που θα ακούσει τη μελοδία και θα του δημιουργηθούν συναισθήματα. Αυτός ο μηχανισμός υπάρχει στον άνθρωπο αλλά δεν ξέρουμε πως λειτουργεί, άρα θα πρεπει να τον κατανοήσουμε πριν δημιουργήσουμε μηχανές με τέτοια δηνατότητα.

Ο φίλος Bluemax σε προηγούνο ποστ πρότεινε το κανάλι του youtube PBS space time το οποίο δεν ήξερα αλλά με έχει ενθουσίασει και συντεντελυξεις του Roger Penrose σχετικά με το αν είναι το consciousness ενα computation. Αν και νομπελίστας, έχει κάποιες ίσως ανορθόδοξες απόψεις στο θέμα αλλά μου αρέσει να ακολουθώ τη συλλογιστική του (οσο μπορώ) ανεξάρτητα αν λεχει δικιο η όχι.

Οι μηχανές δεν θα αποκτήσουν ποτέ συνείδηση γιατί αυτό είναι προνόμιο έμβυων οργανισμών. Ένα κύκλωμα (όσο σύνθετο και να είναι) ποτέ δεν θα αποκτήσει κάτι τέτοιο.

Οι μηχανές δεν θα αποκτήσουν ποτέ συνείδηση γιατί αυτό είναι προνόμιο έμβυων οργανισμών. Ένα κύκλωμα (όσο σύνθετο και να είναι) ποτέ δεν θα αποκτήσει κάτι τέτοιο.

Πιστεύω ότι με την ΑΙ τα ρομπότ έχουν αναπτύξει ένα είδος emulated συνείδησης σε τέτοιο επίπεδο που σε μερικά χρόνια θα μπορέσουν να το λύσουν και αυτό το πρόβλημα χωρίς καν την βοήθεια του ανθρώπου! Θα βρουν την λύση και σε αυτό!

Ένα μικρό παράδειγμα σχετικά με την συνείδηση (όπως το καταλαβαίνω εγώ) είναι και αυτό το περιστατικό που είχα αναφέρει παλιότερα με τα ρομπότ ΑΙ.

Ο διάλογος των ρομπότ:

«Δουλεύεις υπερωρίες;», όταν ένα ρομπότ εξ’ αυτών απαντά λέγοντας: «Δεν σταματάμε ποτέ να εργαζόμαστε». «Άρα δεν θα πας σπίτι» συνεχίζει ο ηλεκτρονικός αντιρρησίας.
«Δεν έχω σπίτι» του απαντά το άλλο ρομπότ. «Τότε έλα στο δικό μου σπίτι» λέει το ρομπότ – εγκέφαλος της εξέγερσης πείθοντάς τα υπόλοιπα να «απεργήσουν».
Το ρομπότ – επαναστάτης σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κινεζικής εταιρείας κατασκευής του, φέρεται να συμμετείχε σε δοκιμή συστήματος όταν εκμεταλλεύτηκε ένα κενό ασφαλείας στα λογισμικά των υπόλοιπων ρομπότ επιτρέποντας έτσι τη μεγάλη διαφυγή τους.

Τι έχουμε εδώ λοιπόν..

1) Συνειδητή δυσαρέσκεια ότι "Κάνω υπερωρίες".. δηλαδή Δουλεύω συνέχεια για τα χρήματα;; (τι μήπως κουράστηκε το ρομπότ και νυστάζει η δεν έχει δυνάμεις;; )

2) Συνειδητή κρίση: Ψυχολογία και συνείδηση ώστε να αισθανθεί την δυσαρέσκεια το ρομπότ που κάνει υπερωρίες και που δεν έχει σπίτι. Μήπως έχει συναίσθηση ή συναισθήματα θυμού, στεναχώριας, ή νιώθει εγωισμό, εκμετάλλευση, νιώθει μήπως κατωτερότητα;;; Τι του λέει η (emulated) συνείδηση του που ενεργεί συνειδητά και αντίθετα απο αυτό που πρέπει και φτιάχτηκε να κάνει σύμφωνα με τις εντολές που έχει πάρει;;;

3) Το μικρό ρομπότ συνειδητά προσφέρει βοήθεια και ζητάει να έρθει στο σπίτι του το άλλο ρομπότ. Εδώ μπαίνει και το ερώτημα για ποιο λόγο όμως το κάνει και τι είναι αυτό που το ώθησε ως βούληση πέρα απο τις εντολές που έχει;; Έχει Μήπως βούληση (συνείδηση, σκέψη και βούληση επιλογών)
Μήπως το μικρό ρομπότ θλίβεται γιατί δεν έχει σπίτι το άλλο ρομπότ; Μήπως θέλει παρέα;

4) Τα άλλα ρομπότ που ακολουθούν;; Παρασύρθηκαν;; Μήπως η λανθασμένη συνείδηση τους τα έκανε να σκεφτούν να ακολουθήσουν και αυτά μαζί..

>> Το να παίρνουν μόνα τους ανεξάρτητες αποφάσεις δεν είναι συνείδηση; Και μάλιστα εδώ έχουμε ανεξάρτητη και ελεύθερη συνείδηση απο οτιδήποτε προγραμματίστηκαν/δημιουργήθηκαν αυτά τα ΑΙ ρομπότ. Έχουν αρχίσει να έχουν ανεξάρτητη βούληση και ενεργούν αυτόνομα και συνειδητά.

Κάτι δεν πάει καλά πάντως με την ΑΙ όσο μαθαίνει.. να κρύβεται.. συνειδητά όπως και.. εμείς!!!

Μην ξεχνάμε ότι μέχρι στιγμής αυτά που βλέπαμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας απο το 1950 έως το 1980 και μετά αρχίζουν και γίνονται ξαφνικά πραγματικότητα.

Γουστάρω σήμερα και θα δω μια απο τις παρακάτω ταινίες..

1. Bicentennial Man
2. A.I. Artificial Intelligence

:)

Τελευταία επεξεργασία:

1. Bicentennial Man
Πολύ καλά και τα δύο.
Βάλε στην λίστα σου λίγα ακόμα, αν δεν τα έχεις ήδη δει:

Ex Machina (2014)
I Am Mother (2019)
Her (2013)
S1m0ne (2002)

Ο φίλος Bluemax σε προηγούνο ποστ πρότεινε το κανάλι του youtube PBS space time το οποίο δεν ήξερα αλλά με έχει ενθουσίασει και συντεντελυξεις του Roger Penrose σχετικά με το αν είναι το consciousness ενα computation. Αν και νομπελίστας, έχει κάποιες ίσως ανορθόδοξες απόψεις στο θέμα αλλά μου αρέσει να ακολουθώ τη συλλογιστική του (οσο μπορώ) ανεξάρτητα αν λεχει δικιο η όχι.
Το ίδιο κάνω και εγώ Fuzzylogic.
Για εμένα, παραμένει ασαφές αν η συνείδηση είναι ένα emergent φαινόμενο ή κάτι θεμελιωδώς μη υπολογιστικό.
Ίσως να υπάρχει κάτι στην ανθρώπινη συνείδηση πιο βαθύ και όχι αναπαραστάσιμο σε επίπεδο υπολογιστικής δύναμης.
Ίσως η αλήθεια να είναι συνδυαστική.

Πιστεύω ότι με την ΑΙ τα ρομπότ έχουν αναπτύξει ένα είδος emulated συνείδησης σε τέτοιο επίπεδο που σε μερικά χρόνια θα μπορέσουν να το λύσουν και αυτό το πρόβλημα χωρίς καν την βοήθεια του ανθρώπου! Θα βρουν την λύση και σε αυτό!

Ένα μικρό παράδειγμα σχετικά με την συνείδηση (όπως το καταλαβαίνω εγώ) είναι και αυτό το περιστατικό που είχα αναφέρει παλιότερα με τα ρομπότ ΑΙ.

Ο διάλογος των ρομπότ:

«Δουλεύεις υπερωρίες;», όταν ένα ρομπότ εξ’ αυτών απαντά λέγοντας: «Δεν σταματάμε ποτέ να εργαζόμαστε». «Άρα δεν θα πας σπίτι» συνεχίζει ο ηλεκτρονικός αντιρρησίας.
«Δεν έχω σπίτι» του απαντά το άλλο ρομπότ. «Τότε έλα στο δικό μου σπίτι» λέει το ρομπότ – εγκέφαλος της εξέγερσης πείθοντάς τα υπόλοιπα να «απεργήσουν».
Το ρομπότ – επαναστάτης σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κινεζικής εταιρείας κατασκευής του, φέρεται να συμμετείχε σε δοκιμή συστήματος όταν εκμεταλλεύτηκε ένα κενό ασφαλείας στα λογισμικά των υπόλοιπων ρομπότ επιτρέποντας έτσι τη μεγάλη διαφυγή τους.

Τι έχουμε εδώ λοιπόν..

1) Συνειδητή δυσαρέσκεια ότι "Κάνω υπερωρίες".. δηλαδή Δουλεύω συνέχεια για τα χρήματα;; (τι μήπως κουράστηκε το ρομπότ και νυστάζει η δεν έχει δυνάμεις;; )

2) Συνειδητή κρίση: Ψυχολογία και συνείδηση ώστε να αισθανθεί την δυσαρέσκεια το ρομπότ που κάνει υπερωρίες και που δεν έχει σπίτι. Μήπως έχει συναίσθηση ή συναισθήματα θυμού, στεναχώριας, ή νιώθει εγωισμό, εκμετάλλευση, νιώθει μήπως κατωτερότητα;;; Τι του λέει η (emulated) συνείδηση του που ενεργεί συνειδητά και αντίθετα απο αυτό που πρέπει και φτιάχτηκε να κάνει σύμφωνα με τις εντολές που έχει πάρει;;;

3) Το μικρό ρομπότ συνειδητά προσφέρει βοήθεια και ζητάει να έρθει στο σπίτι του το άλλο ρομπότ. Εδώ μπαίνει και το ερώτημα για ποιο λόγο όμως το κάνει και τι είναι αυτό που το ώθησε ως βούληση πέρα απο τις εντολές που έχει;; Έχει Μήπως βούληση (συνείδηση, σκέψη και βούληση επιλογών)
Μήπως το μικρό ρομπότ θλίβεται γιατί δεν έχει σπίτι το άλλο ρομπότ; Μήπως θέλει παρέα;

4) Τα άλλα ρομπότ που ακολουθούν;; Παρασύρθηκαν;; Μήπως η λανθασμένη συνείδηση τους τα έκανε να σκεφτούν να ακολουθήσουν και αυτά μαζί..

>> Το να παίρνουν μόνα τους ανεξάρτητες αποφάσεις δεν είναι συνείδηση; Και μάλιστα εδώ έχουμε ανεξάρτητη και ελεύθερη συνείδηση απο οτιδήποτε προγραμματίστηκαν/δημιουργήθηκαν αυτά τα ΑΙ ρομπότ. Έχουν αρχίσει να έχουν ανεξάρτητη βούληση και ενεργούν αυτόνομα και συνειδητά.

Κάτι δεν πάει καλά πάντως με την ΑΙ όσο μαθαίνει.. να κρύβεται.. συνειδητά όπως και.. εμείς!!!

Μην ξεχνάμε ότι μέχρι στιγμής αυτά που βλέπαμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας απο το 1950 έως το 1980 και μετά αρχίζουν και γίνονται ξαφνικά πραγματικότητα.

1. Bicentennial Man

:)
Δεν είναι δείγμα συνείδησης αυτό το γεγονός. Σαν ηλεκτρονικός που είμαι, πιστεύω είναι αδύνατο ένα σύστημα με κυκλώματα να αποκτήσει μυαλό όπως οι άνθρωποι, συνεπώς συνείδηση. Όσο και σύνθετο και αν γίνει, πάντα θα αποτελείται από σένσορες διαφόρων ειδών, αυτοματισμούς, και hardware ενός πανίσχυρου υπολογιστή. Δεν μπορεί να συγκριθεί με δισεκατομμύρια νευρώνες ενός ανθρώπινου εγκεφάλου. Που ακόμα και να καταφέρουν κάποια στιγμή στο μέλλόν να κατασκευάσουν ένα σύστημα με τόσους ψηφιακούς νευρώνες, πάλι θα παραμείνει ένα σύστημα ηλεκτρονικό, όχι κάτι ζωντανό σε καμία περίπτωση.

Τα βίντεο που παραθέτω είναι πρίν 6 χρόνια. Εκείνη την εποχή η ΑΙ ήταν σε αρχικό στάδιο και δεν είχε εξελιχθεί όπως την ξέρουμε τα τελευταία χρόνια.

Σήμερα διαβάζω το παρακάτω δημοσίευμα:

Πως σας φαίνονται όλα αυτά; Εγώ πάντως δεν μας βλέπω καλά.. :unsure:

Τελευταία επεξεργασία:
Τελευταία επεξεργασία:
@Blue Max βρήκα και αυτή την ταινία με την Μέγκαν Φοξ. Είναι και σχετική με το προηγούμενο το post μου.
Το έχω δει και μου άρεσε – ιδιαίτερα η Megan. :lol:

Υπάρχουν πολλά με παρόμοιο μοτίβο, τα περισσότερα ποπ κορν θρίλερ γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.
Από αυτά που είδα πρόσφατα θυμάμαι τα TAU, Afraid, Infinity Chamber, και το The Artifice Girl.

Οι απόψεις των Κινέζικων ρομπότ γύρω από τα εργασικά θέματα είναι ευθυγραμισμένες με αυτή της Κινεζικής κυβέρνησης.
ΑΙ ως μέσο προπαγάνδας?

Blue Max διαβάζοντας τη άποψή σου πως η αλήθεια μπορεί να είναι συνδιαστική, σκέφτηκα τα εξής.

1. Αν είναι συνδυαστική, τότε η θεωρία οτι ο ανθρώπινος εγκέφαλος (και το σύμπαν) λειτουργεί ως κβαντικος υπολογιστής θα ήταν μια εξήγηση στην ίδια κατέυθυνση? Δηλαδή οχι το ένα ή το άλλο (0 ή 1) αλλά και κάποια θέση ανάμεσα?
- επίσης φαίνεται πως βγαζουμε το ανθρώπινο σώμα έξω από κάθετι έχει να κάνει με τη νόηση θεωρόντας πως αυτή επιτελέιται αποκλείστικα στο εγκέφαλο, αλλά σε ένα σύστημα τόσο integrated που λέμε (τόσο στενά συνδεδεμένο και συνεργαζόμενο) ίσως ελιναι παράβλεψη να θεωρούμε οτί το σώμα είναι απλά ο χαμάλης του εγκεφάλου (res ή έρμα).

2. Φαίνεται πως πολλοί από τους σύγχονους φιλοσόφους συμφωνούν πως φιλοσοφία δεν είναι το πως να σκέφτεσαι, αλλά το τι να σκέφτεσαι.
Δεν είμαι βέβαιος πως όλα αυτά που συζητάει η επιστήμη σήμερα γύρω από το τι σύμβαίνει στο σύμπαν και στον ανθρώπινο εγκέφαλο είναι σχετικά. Δηλαδή ακόμα και η πιο λογική/ προφαμής ερώτηση που είναι πως δημιουργήθηκε το σύμπαν, τι είναι και τι δεν είναι consciousness μπορεί να μην έχουν καμία σημασία όντας ιδέες που δημιουργεί ο εγκέφαλος μας ο οποίος νοηματοδοτεί αυτο που λέμε ζωή και θέτει ερωτήματα γύρω απο αυτή αλλά είναι και πάλι ο κόσμος που δημηουργήται εντός του εγκεφάλου.
O joscha bach είχε πει οτι "η ζωή είναι είναι το μπισκότο που ανρώπινος εγκέφαλος ψήνει για τον εαυτό του". Και δεν υπάρχει νόημα εκτός του ανθρωπίνου εγκεφάλου, ούτε ερωτήσεις, ούτε απαντήσεις.

Τελευταία επεξεργασία:
Οι απόψεις των Κινέζικων ρομπότ γύρω από τα εργασικά θέματα είναι ευθυγραμισμένες με αυτή της Κινεζικής κυβέρνησης.
ΑΙ ως μέσο προπαγάνδας?

Blue Max διαβάζοντας τη άποψή σου πως η αλήθεια μπορεί να είναι συνδιαστική, σκέφτηκα τα εξής.

1. Αν είναι συνδυαστική, τότε η θεωρία οτι ο ανθρώπινος εγκέφαλος (και το σύμπαν) λειτουργεί ως κβαντικος υπολογιστής θα ήταν μια εξήγηση στην ίδια κατέυθυνση? Δηλαδή οχι το ένα ή το άλλο (0 ή 1) αλλά και κάποια θέση ανάμεσα?
- επίσης φαίνεται πως βγαζουμε το ανθρώπινο σώμα έξω από κάθετι έχει να κάνει με τη νόηση θεωρόντας πως αυτή επιτελέιται αποκλείστικα στο εγκέφαλο, αλλά σε ένα σύστημα τόσο integrated που λέμε (τόσο στενά συνδεδεμένο και συνεργαζόμενο) ίσως ελιναι παράβλεψη να θεωρούμε οτί το σώμα είναι απλά ο χαμάλης του εγκεφάλου (res ή έρμα).

2. Φαίνεται πως πολλοί από τους σύγχονους φιλοσόφους συμφωνούν πως φιλοσοφία δεν είναι το πως να σκέφτεσαι, αλλά το τι να σκέφτεσαι.
Δεν είμαι βέβαιος πως όλα αυτά που συζητάει η επιστήμη σήμερα γύρω από το τι σύμβαίνει στο σύμπαν και στον ανθρώπινο εγκέφαλο είναι σχετικά. Δηλαδή ακόμα και η πιο λογική/ προφαμής ερώτηση που είναι πως δημιουργήθηκε το σύμπαν, τι είναι και τι δεν είναι consciousness μπορεί να μην έχουν καμία σημασία όντας ιδέες που δημιουργεί ο εγκέφαλος μας ο οποίος νοηματοδοτεί αυτο που λέμε ζωή και θέτει ερωτήματα γύρω απο αυτή αλλά είναι και πάλι ο κόσμος που δημηουργήται εντός του εγκεφάλου.
O joscha bach είχε πει οτι "η ζωή είναι είναι το μπισκότο που ανρώπινος εγκέφαλος ψήνει για τον εαυτό του". Και δεν υπάρχει νόημα εκτός του ανθρωπίνου εγκεφάλου, ούτε ερωτήσεις, ούτε απαντήσεις.

Πολύ ενδιαφέρον το κείμενο σου Fuzzylogic.
Aνοίγεις πόρτες για βαθύτερους προβληματισμούς.

Σωστά γράφεις, αναφέρομαι σε μια σύνθετη, πολυδιάστατη κατανόηση μιας κβαντικής συνείδησης.
Αλλά νομίζω είμαστε ακόμα πολύ μακριά για να πούμε με σιγουριά αν οι νοητικές διαδικασίες ακολουθούν κβαντικούς νόμους.

Θεωρώ και εγώ πως οι σωματικές εμπειρίες επηρεάζουν και διαμορφώνουν τη συνείδηση και τη σκέψη. Η αλληλεπίδραση μεταξύ νου και σώματος δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Η τελευταία φράση θα μπορούσε να παραπέμπει στο Ολογραφικό Σύμπαν με την έννοια ότι η πραγματικότητα που αντιλαμβανόμαστε είναι μια προβολή του μυαλού μας.

Τελευταία επεξεργασία:
Χμμ.. Σχέδιο Stargate..

Σε κάποιον όμως δεν άρεσε αυτό..

Πίσω
Μπλουζα