Υπολογιστές και κονσόλες που σώθηκαν από τα σκουπίδια και κάδους ανακύκλωσης.

Ααααα μπραβο! Και το εψαχνα αυτο το ποστ!
Δεν βρισκω πουθενα στο Ebay τετοιο passthrough. Καποτε πουλαγε ενας Αγγλος αλλα εχει εξαφανιστει (τουλαχιστον δεν μπορω πλεον να τον βρω στο ebay)
 
Αααααα
Εχεις να προτεινεις καποιον που γνωριζεις οτι ειναι RGB (βασικα full wired)?
 
Οχι, γιατι χρησιμοποιησα εναν που βρηκα στην ρετροντουλαπα, που ειχα παρει ενας θεος ξερει πριν ποσα χρονια...

Βεβαιως για 3-4€ το κομματι δεν θα πονεσει παρα πολυ να δοκιμασεις κανα δυο.
 
Χρειζομουν σπιραλ για το ακουστικο του τηλεφωνου που ειχε γινει κοκορετσι (ειμαστε ρετρο!) και πηγα στο τοπικο μαγαζι ηλεκτρονικων.
Ανευ ελπιδας του ζητησα το συγκεκριμενο ανταπτοριδι...και το ειχε!!
Το πραμα εγινε ακομα καλυτερο οταν το δοκιμασα στο Saturn και η CRT μου εβγαλε ενδειξη RGB ;)

Θανξ freak
 
Μεγάλο ξεκαθάρισμα στην ηλεκτρονική σαβούρα τον τελευταιο καιρο και αναπόφευκτα ερχονται στην επιφάνεια διάφορα ενδιαφέροντα αντικείμενα.

Το λιγοτερο ενδιαφέρον, ενα floppy drive 1.44'' για φορητα Compaq Armada EVO D510. Δειχνει αχρησιμοποίητο. Ισως να το χρειαζεται καποιος, οποτε καποια στιγμη θα το βαλω για πουλημα.





Ενας Adaptec 1420SA PCI-X (μην το μπερδεύετε με PCI-Express) raid controller με 4 SATA καναλια που υποστηρίζει RAID 0, 1, 10, και JBOD. Δουλευει και με απλα PCI slots με μειωμένες επιδόσεις.



Αρχιζουν και ζεσταινουν τα πραγματα με μια καρτα γραφικων VESA Local Bus με επεξεργαστη CL-GD5426. Οχι ακριβως η πιο ενδιαφερουσα καρτα γραφικων, αλλα πρωτη φορα εχω κατι VLB δικο μου. Δεν ειμαι σιγουρος τι θα την κανω, αφου αυτη την στιγμη δεν εχω σχεδια να φτιαξω ενα VLB συστημα.




Κατι ελαφρα πιο χρησιμο, μια AGP καρτα γραφικών S3 Trio3D/2X 4mb μαρκας Sparkle. Τιποτα το ιδιατερο, αλλα συμπαθητική για DOS gaming.




Φτανουμε λοιπον στο πιο συναρπαστικό εύρημα, ενα κουτι Enlight της οικογένειας 7230, οπως το δικο μου που ειχα παρουσιασει προ καιρου και ειχα χρησιμοποιήσει για την κατασκευη του ATX 286. Ειναι η ελαφρώς μεταγενέστερη εκδοση με την μονιμη οροφη και τα αφαιρούμενα πλαινα, που ειναι πολυ πιο πρακτικο απο το αλλο.







Παρολο που εχει αυτοκόλλητα στο πισω μερος και εσωτερικα που υποδεικνύουν οτι ηταν καποτε υπολογιστής Plato, το κουτι ειναι σαν καινουριο, σαν να βγηκε απο το εργοστασιο χτες. Τα πλαστικα καλυματα της προσοψης δεν εχουν αφαιρεθει ποτε, δεν υπαρχουν γρατζουνιες απο τις ραγιες των drives στα εσωτερικα τοιχωματα ουτε ιχνη απο βιδες στο αποσπώμενο drive cage.

Ακομα πιο εντυπωσιακό ειναι το κουτάκι που περιεχει ολα τα παρελκόμενα του υπολογιστη το οποιο δεν ειχε ανοιχτει ποτε και το καλωδιο ρευματος που ειναι εμφανώς αχρησιμοποίητο.



Ειπα να σκαναρω αυτο το manual, γιατι ειναι διαφορετικό απο ενα αλλο που κυκλοφορεί στο web.






Θα τα βρειτε σε μεγαλύτερη ανάλυση στο archive.org.
 
Αρχιζουν και ζεσταινουν τα πραγματα με μια καρτα γραφικων VESA Local Bus με επεξεργαστη CL-GD5426. Οχι ακριβως η πιο ενδιαφερουσα καρτα γραφικων, αλλα πρωτη φορα εχω κατι VLB δικο μου. Δεν ειμαι σιγουρος τι θα την κανω, αφου αυτη την στιγμη δεν εχω σχεδια να φτιαξω ενα VLB συστημα.

P1229764.JPG

P1229764.JPG

Ωραία κάρτα. Πρέπει να είναι 1MB. Είχα την 5429 με 2 MB και την είχα βάλει στον i486Dx2 66 MHz, αλλά την αντικατέστησα με την SPEA V7-MIRAGE P64 VLB με 2 MB που είναι ταχύτερη και τρέχει ικανοποιητικά και το Quake.
 
Μερικα ακομα πραγματάκια.

Ενα κλασσικο σειριακό ποντικι microsoft. Οπως το βλεπετε ειναι μετα απο ενα καλο εξωτερικό καθάρισμα. Δεν το εχω δοκιμασει ακομα.




Μια ISA καρτα γραφικων Trident TVGA9000B.



Και η ανακαλυψη της δεκαετιας, ενα πληκτρολόγιο ΙΒΜ Model M. :happyjump: Προκειται για πληκτρολόγιο PS/2 102 πλήκτρων με την διαταξη Greek 319.



Απο την ετικετα διαπιστωνουμε οτι ειναι κατασκευη Lexmark και ειναι περιφερειακό της σειρας Power Systems, servers και workstations βασισμενα στην αρχιτεκτονικη IBM RS/6000. Το συγκεκριμένο εχει ημερομηνία παραγωγής 1992.



Προσοχη στην λεπτομερεια: το καλωδιο ειναι αποσπώμενο.



Το κλασσικο στυλ της IBM




Δυστυχως λειπουν δυο καπακια απο τα πληκτρα control και δεξι βελακι. Λογω της δημοτικότητας τους ανταλλακτικά υπάρχουν, αλλα δεν ειναι φτηνα και συχνα βρισκονται στην αλλη ακρη του ατλαντικού.



Το πληκτρολογιο ειναι εμφανως ταλαιπωρημενο, αλλα δειχνει να δουλευει σωστα, εκτος απο ενα πληκτρο που θελει λιγο παραπανω πιεση για να πιασει. Ευτυχως ειναι πληκτρο που δεν χρησιμοποιείται συχνα. Δεν μπηκα στην διαδικασια να το καθαρισω.

Αυτο που μπορω να πω ειναι οτι ειναι φτιαγμενο σαν τανκ, ειναι εξαιρετικα βαρυ και τα πληκτρα τυπου buckling spring κανουν τρελο σαματα. Βεβαιως ειναι προϊόν της εποχη του και σαν τετοιο δεν ειναι ακριβως πρακτικο για συγχρονη χρηση και σιγουρα δεν κανει για gaming. Δεν βοηθαει η εξαιρετικά σπαστική διάταξη 319. Αλλο ενα μείον ειναι οτι δεν ειναι φτιαγμενα για να επισκευάζονται ευκολα.

Συνεπως δεν ειμαι σιγουρος τι ακριβως θα κανω με δαυτο, αλλα τουλαχιστον θα του ριξω ενα καθαρισματακι και θα προσπαθήσω να βρω τα δυο καπάκια που απουσιάζουν.
 
Μερικα ακομα ψιλοπραγματα που διασώθηκαν απο την ανακύκλωση.

4 floppy drives 1.44mb NOS (new old stock) που ειχαν μείνει απούλητα απο το 2007.



Ενα DVDRW eide Plextor PX-716A που ειναι πιθανότατα refurbished αντικατάσταση σε εγγύηση απο την αντιπροσωπία και ειχε μεινει στο ραφι απο το 2006.



Σκετη απολαυση η παρουσιαση απο το cdrinfo.com. Δυστυχως τετοιες παρουσιασεις κοντευουν να γινουν τοσο ρετρο οσο το ιδιο το drive! Πια παρουσιαση hardware στο youtube θα πλησιασει τετοιου ειδους τεχνικη αναλυση;
 
Οχι ακριβώς sexy, αλλα τσάκωσα δυο καινούριες κάρτες δικτύου 10/100 PCMCIA πριν πάνε στην ανακύκλωση.

Digitus DN-2002C







D-Link DFE-690TXD







Υπαρχουν κανα δυο projects που εχουν PCMCIA slots, οποτε ισως να φανουν χρησιμες καποια στιγμη.
 
Πάει ο καιρός που βρίσκαμε ρετρό μηχανήματα. Πλέον αν βρείς θα είναι κάτι από PC.
 
Σε σχολική αποθήκη παρατημένες. Δεν ξέρω καν αν λειτουργούν μιας και δεν τις έβαλα όλες στην πρίζα. Η Hitachi πρεπει να είναι χαλασμένη γιατί αν και ανάβει το φωτάκι, είναι μαύρη η οθόνη χωρίς το μύνημα πως δεν έχει σήμα.
Οι πρώτες 6 είναι 17 ιντσων. Η Hp 920 και η LG Flatron 900p , η καλύτερη της συλλογής, είναι 19 ιντσών αλλά θεόβαρες και πολύ μεγάλες για το γραφείο που έχω. Η τελευταια IBM e54 την οποία και πήρα σπίτι είναι 15 ιντσών.
Να παίζω τώρα παιχνιδια σε HD σε οθόνη 19 ιντσών δε λέει μιας και έχω ultrawide gsync. Για αυτό με βολεύει η ΙΒΜ , κυρίως για τα παλιά δισδιάστατα παιχνίδια λόγω ελάχιστου input lag.
dell17.jpghitachi.jpghp17.jpgnokia17.jpgphillips17.jpgsamsung17.jpghp19.jpglg19.jpgibm.jpg
 
Εδω στα Γιαννενα παντως δεν μπορει να εξηγηθει διαφορετικα.Ο κοσμος μεχρι και σημερα πρεπει να εχει μεγαλο ερωτα με τις crt τηλεορασεις και τις κυνηγανε λες και ειναι χρυσος.

Στο παρελθον στα Γιαννενα ποτε δεν προλαβαινα να αγορασω crt tv 21"αν ηταν καποια ποιοτικη σε αγγελια οποτε για να μπορεσω να απκτησω crt tv απο εδω ηθελε πολλες φορες μεσα στην ημερα να κοιτας τις αγγελιες και επιπλεον πιστη και υπομονη οτι θα γινει το θαυμα της αποκτησης μιας crt τηλεορασης,

Ευτυχως ομως η αφοσιωση για μηνες και χρονια στον στοχο της αποκτησης της crt tv ειχε φερει καρπους οταν επρεπε να στειλω αμεσα μολις ειχα δει αγγελια με καλη crt tv απο εδω και ετσι πριν κλεισει 1 ωρα η εναρξη της αγγελιας εστειλα για να την αγορασω.Προσευχηθηκα κιολας ωστε να τα καταφερω αυτη την φορα και ευτυχως ολα πηγαν καλα και πηρα crt tv απο την περιοχη μου.

Εκεινη η μερα ηταν ημερα γιορτης με την αποκτηση της crt.

Πριν λιγες μερες που πουλουσαν μια επιπεδη crt tv sony 14" που ηθελα ηταν και η τελευταια crt που ηθελα με το που μπηκε η αγγελια επεσαν ολοι σαν τα κορακια και δεν προλαβα.Αναμενομενο μιας και ειχα δει την αγγελια μετα απο 5 μερες οποτε δεν υπηρχε καμια ελπιδα πλεον.:cry::cry::cry:
 
Τείνουν σιγά σιγά προς σχετική εξαφάνιση γενικώς οι CRT. Ειδικά αυτές που είναι παλαιότερες.
 
τελικά θα επιλέξω τη Syncmaster 797df και ας έχει μικρές χαρακιές, κυρίως λόγω 0.2 dot pitch. Έτσι και αλλιώς μόνο για κάνα dos/Windows παλιό παιχνίδι και emulator τα χρησιμοποιώ, όχι για να διαβάζω κείμενο.
Κυριως όμως γιατί χρειάζεται ανάλυση 1280χ1024χ75hz τουλάχιστον για να μπορώ να τρέχω τα πρόγραμμα αυτά χωρίς να στριμωχνονται τα μενού τόσο στο πρόγραμμά όσο και στη επιφάνεια εργασίας και να μου βγαίνουν τα μάτια.
Η LG έχει ίδιες προδιαγραφές αλλά είναι tco99 αντί 2003.

Αλλα δοκιμασα ένα τυχαίο fps και ήταν μέρα με τη νύχτα σε σχέση με LCD στην κίνηση και απόκριση.

αλλά δεν είναι να τις έχεις πλέον σε λειτουργία για ώρες όπως παλιά.
 
Μια μικρη μαστιγα ειναι τα παππουδια στα χωρια και οι ιδιοκτητες εξοχικων.
Προτιμουν CRT διοτι οι κλεφτες δεν θα τις πειραξουν οταν τους "επισκεφτουν"

Αγαπαω τις μικρες Sony αλλα ειναι πολυ σπαστικο οτι τα πιο φρεσκα μοντελα ειχαν συνηθως μονοφωνικο ηχο (ακομα και στα ακουστικα) και απο σοβαρες εισοδους μονο SCART (ευτυχως RGB). Θα ηθελα και ενα SVideo να παιζουμε και κανα 3DO πιο αξιοπρεπως...
 
Lol ,απο χωριο πριν καμμια βδομαδα παρατημενη για την σκουπιδιαρα σε ενα πεζουλι, τσιμπησα μια 17αρα philips.
To ιδανικο μεγεθος νομιζω μιας και οι παραπανω ιντσες θελουν γερανο για να τις βαλεις σε τραπεζι.
Επισης η 17PT1666 μου εκρυβε και μια εκπληξη , υποδοχη για κεραια FM για να ακους τους σταθμους οπως βλεπεις τα καναλια κατι που δεν ειχα ξανασυνταντησει.

tv philips.jpg
 
Bασικα την αναψα να δω αν λειτουργει και εδειξε χιονια μια χαρα.
Δεν ηξερα τι κεραια FM θελει αυτο το βυσμα εκανα μια ψαχτικη και κατεληξα να παρω ΑΥΤΟ το οποιο περιμενω για μια πιο ενδελεχη χρηση.
Η τιβι ειχε μαζι της ανταπτορα για αυτην την δουλεια ο οποιος φυσικα λειπει.
Ελπιζω να κανει.
 
Πίσω
Μπλουζα