Φωτό από παλιές κασέτες

Ημουν 10 ετων!! Ελεος :)
 
Wally είπε:
Ημουν 10 ετων!! Ελεος :)

Υποστηριζω Wally...και γω καπου τοσο ημουνα....και το "Wild boys"(Duran-Duran) εμοιαζε και πολυ μεταλ να πουμε...

Εβλεπα και το βιντεο-κλιπ με τα πανκια/ινδιανους στο Μουσικοραμα της ΕΡΤ και γουσταρα τρελα...

Μετα ανακαλυψαμε το σκληρο ροκ...

Και το "Α View to a kill" παραμενει κομματαρα.... :D
 
Πάντως με τις κασέτες δύο πράγματα δεν κατάλαβαινα :

- πρώτον, πώς δεν κοβόταν η ταινία όταν τερμάτιζε ! Μερικά κασσετόφωνα τις γύριζαν τόσο γρήγορα που απορούσες πώς το ξαφνικό στοπ δεν τις κομμάτιαζε. Με τα χρόνια, κάποιος μου εξήγησε ότι τα γρανάζια του κασετοφώνου είχαν ένα ελατηριάκι, με το οποίο μειωνόταν η αντίσταση (το καταλάβαινες βυθίζοντας το γραναζάκι προς το κασσετόφωνο με το χέρι).

- δεύτερον, πώς "μασιόνταν" ! Πολλοί έλεγαν ότι δεν έπρεπε π.χ. να πατάς από forward play κατευθείαν, χωρίς τη μεσολάβηση του stop, και το αντίστροφο. Πράγματι αυτό είχε κάποια λογική γιατί δημιουργούσε κενό έλξης στην ταινία. Αλλά ήταν και πολλές κασέτες που είχαν τόσο καλή κύλιση στο καρούλι τους, που σταμάταγες το forward ή το rewind, και τα καρούλια γύριζαν λόγω αδράνειας ακόμα ! Με αποτέλεσμα να ξεχειλίζει η ταινία από το κουτί και τελικά να μασιέται. Φυσικά κι έχω σιδερώσει (ναι, όπως το ακούτε) μασημένες κασέτες, καίγοντας τις 2-3 πρώτες που μου έτυχαν, αλλά μετά μαθαίνοντας. Επίσης έχω κολλήσει αρκετές με μανόν (τα πρώτα χρόνια αυτό ήταν το tip) και μετά με σελοτέιπ (που πάλι, κάποιος καλός άνθρωπος μια μέρα μου είπε το πολύ απλό, να το βάζω από την ανάπωδη, για να μην υπάρχει κενό στον ήχο !)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εγώ πάλι έχω διακαή πόθο, να μου εξηγήσει κάποιος το -ιδιαίτερα σύνηθες εκείνα τα χρόνια- θέαμα των μασουριών από ταινία κασέτας πάνω στα κιγκλιδώματα κάθε γέφυρας!!

Ήταν αυτό που λέμε "μαλλιά-κουβάρια"..
 
saboter είπε:
Εγώ πάλι έχω διακαή πόθο, να μου εξηγήσει κάποιος το -ιδιαίτερα σύνηθες εκείνα τα χρόνια- θέαμα των μασουριών από ταινία κασέτας πάνω στα κιγκλιδώματα κάθε γέφυρας!!Ήταν αυτό που λέμε "μαλλιά-κουβάρια"..
Το θυμάμαι κι εγώ! Μπορεί να πετούσαν απ έξω μασημένες/χαλασμένες κασέτες, οι οποίες έσπαγαν με το πρώτο πάτημα μιας ρόδας, κι αφού έφευγε από μέσα όλη η μαγνητοταινία, την έπαιρνε ο αέρας και κολλούσε στα κιγκλιδώματα στο πλάι. Δεν ήταν μόνο σε γέφυρες, αλλά γενικά σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας με κιγκλιδώματα (νομίζω τουλάχιστον στο Ποτάμι). Μπορεί και να το έκαναν από σκοπού, να κατέβαιναν και να έδεναν την ταινία στα κιγκλιδώματα, δεν ξέρω.
 
ΦΖΠ1 είπε:
Πάντως με τις κασέτες δύο πράγματα δεν κατάλαβαινα : - πρώτον, πώς δεν κοβόταν η ταινία όταν τερμάτιζε ! Μερικά κασσετόφωνα τις γύριζαν τόσο γρήγορα που απορούσες πώς το ξαφνικό στοπ δεν τις κομμάτιαζε...

- δεύτερον, πώς "μασιόνταν"!
Σου απαντάω και στα δύο:

- 1. Στα παλιότερα κασετόφωνα η ταχύτητα περιέλιξης δεν ήταν τόσο μεγάλη ώστε να κοπεί η ταινία. Στα νεώτερα, που έφταναν μεγάλες ταχύτητες τυλίγματος, όταν η ταινία έφτανε προς το τέλος (ή την αρχή) μέσω ενός αισθητήρα μειωνόταν η ταχύτητα και έτσι δεν κοβόταν. (το ίδο γινόταν και στα VCRs)

- 2. Ο μηχανισμός περιέλιξης της κασέτας δε γινόταν μόνο από το αριστερό καρούλι, αλλά κυρίως από το λεγόμενο capstan, ένα μοτέρ που φρόντιζε για την ομαλή και σταθερή ροή της ταινίας από τις κεφαλές. Εάν για κάποιο λόγο το αριστερό καρούλι σταματούσε ή δυσκολευόταν να γυρίσει λόγω π.χ. χαλάρωσης του ιμάντα, το capstan συνέχιζε να τραβάει την ταινία σταθερά, αλλά το προβληματικό καρούλι δεν μπορούσε να την τυλίξει, και έτσι μαζευόταν ("μασιόταν") γύρω από το capstan.

Cassettenfach_innen.jpg


Cassettenfach_innen.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
A, μάλιστα ! Ευχαριστώ για την επεξήγηση ! Κινούνταν νομιζω και τα δύο από το ίδιο μοτεράκι, αλλά νομίζω το capstan έπαιρνε αξονικά την κίνηση (στο μεταλλικό αξονάκι), ενώ το γρανάζι την έπαιρνε μέσω ιμάντα, έτσι δεν είναι; Οπότε το ένα κινούνταν χωρίς απώλειες στροφών ενώ το άλλο μπορούσε να χάνει !
 
Eπισης οταν σταματουσε η κασσεττα (στα κασσετοφωνα που ειχαν auto stop) διπλα στην κεφαλη ηταν ενα μικρο πλαστικο εξαρτημα,το οποιο λογω της αυξημενης πιεσης που του εξασκουσε η σταματημενη ταινια, πιεζε τον μηχανισμο και εκλεινε το κασσετοφωνο.
 
Ναι, ήταν ένα άσπρο "γλωσσίδι" ! Στην ουσία τεντωνόταν η ταινία, φρακαρισμένη από το ένα μέρος, και το "πέταγε" πίσω.

Πάντως εγώ ήμουν σχεδόν σίγουρη ότι για το "μάσημα" έφταιγε πολλές φορές και η χαλάρωση του ελάσματος με το σφουγγαράκι που βρισκόταν πάνω στην κασέτα, εκεί που κατέβαινε η κεφαλή. Αυτό πολλές φορές με τα πετάγματα της κασέτας από δω κι απο κει, μπορούσε να εκτραπεί ή να φύγει ολόκληρο, οπότε η κασέτα ακουγόταν "θαμπά" και σχεδόν σίγουρα μασιόταν.
 
ΦΖΠ1 είπε:
Πάντως εγώ ήμουν σχεδόν σίγουρη ότι για το "μάσημα" έφταιγε πολλές φορές και η χαλάρωση του ελάσματος με το σφουγγαράκι που βρισκόταν πάνω στην κασέτα, εκεί που κατέβαινε η κεφαλή. Αυτό πολλές φορές με τα πετάγματα της κασέτας από δω κι απο κει, μπορούσε να εκτραπεί ή να φύγει ολόκληρο, οπότε η κασέτα ακουγόταν "θαμπά" και σχεδόν σίγουρα μασιόταν.
Όχι, δεν ισχύει αυτό για το μάσημα, ισχύει όμως για τον "μπουκωμένο" ήχο. Πολλές φορές ξεκόλλαγε το σφουγγαράκι και η ταινία δεν ακουμπούσε σωστά πάνω στην κεφαλή, με αποτέλεσμα να μην ακούγεται σωστά. Βέβαια, αν στράβωνε το έλασμα ή καμιά φορά έβγαινε από τη μια πλευρά, οπότε εκεί παραμόρφωνε και την ομαλή πορεία της ταινίας.
 
Κι αλλες παλιες κασσετες...δεκαετιας 70...

Αυτη με τον ινδιανακο ηταν και ειναι η αγαπημενη μου...

Και μια θηκη με κασσετες....

Οι περισσοτερες πολυ παλιες κασσετες εχουν βιδα για ισιο κατσαβιδι...

Αργοτερα ειχαν σταυρο...

P1100081.jpg

P1100083.jpg

P1100087.jpg

P1100088.jpg

P1100092.jpg

P1100094.jpg
 
Μερικά αυτοκόλλητα που διασώθηκαν, κυρίως από TDK.

attachment.php
 
Η κασετα ειναι....Πολυ σκληρη για να πεθανει!!!! :cool:

Η συνεχεια εδω... ;)
 
stayros είπε:
Η κασετα ειναι....Πολυ σκληρη για να πεθανει!!!! :cool:
Η συνεχεια εδω... ;)
Nεκρανάσταση ενός μέσου που ευτυχώς αποτελεί (κατά κανόνα) παρελθόν! Θα το θυμόμαστε πάντα με αγάπη!!! :supergrin:
 
Ποια νεκρανάσταση? Εμένα καθυστερημένο πρωταπριλιάτικο αστείο μου μυρίζει :popcorn:
 
gremlinakos είπε:
Ποια νεκρανάσταση? Εμένα καθυστερημένο πρωταπριλιάτικο αστείο μου μυρίζει :popcorn:
Kαι εμενα ετσι μου φανηκε οποτε εκανα μια ψαχτικη και ειδα οτι αναφερεται στο site της SONY ,και αφορα κυριως αποθηκευση δεδομενων.
 
:eek: o_O :eek: o_O :eek: o_O Να το δω κι αυτό και τι στον κόσμο, η μαγνητική ταινία να σκοτώσει τους οπτικούς δίσκους!!!

Λέτε με κάθε κασέτα η Sony να δείνει δώρο και το μολύβι? :D
 
Πίσω
Μπλουζα