Amiga vs Atari ST

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Shinobi
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Bspus για πότε μιλάς? Μετά το 92-94 να συμφωνήσω μαζί σου αλλά πιο πριν.....

Πρακτικά μιλάμε για μια σύγκριση 2 μηχανημάτων που είχαν 7+ χρόνια διαφορά

Και στην αμιγκα το sf2 δεν ειχε καμια σχεση στο gameplay με το coin-op.

Ηταν πανγρηγορο, πολυ καλα γραφικα, καλος ηχος, αλλα δεν ηταν street fighter 2

στο gameplay. Καμια απολυτως σχεση.

Και η συγκριση θα πρεπει να μεινει στα 16μπιτ, δηλαδη amiga 500 VS atari 1040STfm.

Τα 32μπιτ 386 αν θελουν να συγκριθουν με 32μπιτ μηχανηματα οπως ps1.

Πολυ γελιο. Ε, ρε γλεντια... με 2ΜΒ μνημη του ps1 επαιζες FFVIII ενω με 2ΜΒ μνημης

σε πισι δεν ανοιγαν τα windows, οχι να παιξεις.

ProjectX είχα και εγώ στον 386sx μου, δεν εντόπισα καμοιά διαφορά με την amiga έκδοση...

ας δούμε όμως και τα παιχνίδια των Bitmap Brothers για παράδειγμα: το ίδιο χάλια scrolling είχαν και στο pc και στην amiga.

IBM PS1/pro (386sx/20, 512kb VGA, 2MB Ram, 80MB HDD σε controller και μια ESS SBpro συμβατή) είχα το 1990. Όχι μόνο δεν το μετάνιωσα αλλά είχα και παιχνίδια ισάξιας αναψυχής με την amiga. Έπαιζα Ultima Underworlds, Βeholders, Ultima VII/VIII , Jazz JackRabbit, και λοιπές αηδιούλες :P

είχα και το "τρομερό" ProjectX που ωχριούσε μπροστά στο Raptor, είχα και την καλή έκδοση SSF2T της Capcom που ήταν 7 δισκέττες και ολόιδια με το arcade σχεδόν...

Το 1993-4 η Rainbow Arts μας χάρισε και την καλύτερη έκδοση TurricanII που υπάρχει παντού με 256 χρώματα, 50fps σταθερά ΠΑΝΤΟΥ και 44khz (ή 48khz για Windows Sound System) μουσική (.mod ήταν στην ουσία) (στον 386sx πάντα)

Αργότερα το 1992 απέκτησα και 1200αρα , έπαιζα κάποια platforms αλλά ως εκεί, πλέον στο pc είχα Yamaha Sound Edge κάρτα ήχου (SBpro + 2MB wavetable + DSP) και 1MB CL5422 vga... είχε ξεφύγει η δουλειά...

το ότι είχες δει pc οποιασδήποτε τιμής σε φίλους σου δεν λέει τίποτα απολύτως: αν είχαν 386 και σου δείχνανε το Duke Nukum , τότε πολύ απλά πετάξανε τα λεφτά τους... Αν στα τέλη του '91 σου δείχνανε το Ultima Underworld τί θα έκανες ; :P γιατί τα ProjectX είναι του 1992, το SWOS του 1994 και το DuneII που ειπώθηκε ήταν του 1993 ... Δεν βγήκαν το 1989 για να είμαστε ακριβείς, αν θυμάστε τότε υπήρχαν τα εντελώς μούφα OCS παιχνίδια με την halfbright παλέτα τους και την σπασμωδική τους κίνηση (εκτός φυσικά ελάχιστων εξαιρέσεων)...

επίσης mike ακόμα κολλάς ότι ο 6800 είναι 16αρης... ΔΕΝ είναι έτσι ακριβώς. Και στον 386DX να πας, ότι τον περιτρυγύριζε ήταν 16bit. Άρα κατ'εσέ τί είναι το μηχάνημα; 32bit? 16? 24? πώς ακριβώς προσδιόρισες τα bits ενός 386? Aπό την ISA vga? ISA soundcard?

Και σύγκριση 386 (επεξεργαστής του 1988 μην το ξεχνάμε κιόλας) με PS1 μόνο γελοία είναι....

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
bspus είπε:
Το streetfighter2 στο PC ηταν αισχος. Μονο καλα γραφικα ειχε αλλα δεν παιζοταν.Υπηρχε στα PC και μια ασχετη, μισοτελειωμενη εκδοση του sf2 με καπως χειροτερα γραφικα αλλα πολυ πιο πιστο στο coin op απο αποψη gameplay. Δυστυχως δεν κυκλοφορησε ποτε και δεν το εχω πια να το ανεβαζα καπου.
bspus, θα βγω προσωρινά off topic, αλλά μήπως το παιχνίδι που λες είναι το θρυλικό sfliu ? (το έχω ξανααναφέρει αρκετά παλιότερα στο forum).

Eπρόκειτο για μία hacked έκδοση, που όμως είχε πολύ ανώτερο gameplay απο το "ξεχειλωμένο" επίσημο release του SFII (μάλιστα οι πρώτες εκδόσεις είχαν και χαρακτήρες της SNK, όπως οι αδελφοί Bogard !! Για μένα, ήταν το πρώτο επίσημο "dream match" που έπαιξα !! :headbangdude: )

Aν το ψάξεις στο google, όλο και κάτι θα σου προκύψει...

keropi είπε:
Και σύγκριση 386 (επεξεργαστής του 1988 μην το ξεχνάμε κιόλας) με PS1 μόνο γελοία είναι....
1985 για την ακριβεια ;) . Το 1989 βγηκε ο 486. Ασχετα αν ειχαμε μπει για τα καλα στη δεκαετια '90 μεχρι να μπορεσουμε να αγορασουμε 386 εστω

Shock είπε:
Bspus για πότε μιλάς? Μετά το 92-94 να συμφωνήσω μαζί σου αλλά πιο πριν.....Πρακτικά μιλάμε για μια σύγκριση 2 μηχανημάτων που είχαν 7+ χρόνια διαφορά
Φυσικα για '92-94. Αφου μιλουσαμε για συγκριση 386 με SVGA και soundblaster να τρεχει dune 2 kai sf2.

Συμφωνω φυσικα οτι η συγκριση ειναι ανιση, ιδιαιτερα αν αναλογιστεις το κοστος, αλλα οχι οτι βγαινει και η a500 απο πανω!

Τελος παντων, αρκετα με την εμβολιμη συζητηση PC μεσα στο thread. Φωτιες αναψε αυτος που ανεφερε το doom εδω μεσα!

θα πρεπει να σε κανουν ban για τις ανακριβιες :D

Συμφωνα με το USER τευχος 34, Μαρτιος 93, σελιδα 115

εχουμε και λεμε για επεξεργαστες

286 data bus 16bit address bus 24bit

386sx data bus 16bit address bus 24bit

386dx data bus 32bit address bus 32bit (αρα παντου 32μπιτ)

Αρα δεν ειναι αμεσα συγκρισιμος με τον 16μπιτ 68000.

Αν θες ανεβασε ενα βιντεο σου project-x σε Α500 και σε 286, να δουμε αν ειναι τα ιδια.

Και ειχες 386 το 90? υπηρχε τοτε 386 σε λογικη τιμη? και ποσο το πληρωσες?

με αυτα θα επερνες Α500, αταρι520, megadrive2, NES και θα ειχες και ρεστα να παρεις κανα c64.

με τα ιδια χρηματα, θα τα εκανα πενηνταρικα και θα επαιζα μεχρι σημερα στα ηλεκτρονικα.

Παραιτησου επιτελους, δεν υπαρχει καλυτερο μηχανημα απο την Α500 στα 16μπιτ.

Γενικα για ολους ισχυει αυτο.

mike είπε:
Τα 32μπιτ 386 αν θελουν να συγκριθουν με 32μπιτ μηχανηματα οπως ps1.

Πολυ γελιο. Ε, ρε γλεντια... με 2ΜΒ μνημη του ps1 επαιζες FFVIII ενω με 2ΜΒ μνημης

σε πισι δεν ανοιγαν τα windows, οχι να παιξεις.
Ε καλά τώρα τι λογική είναι αυτή; Μιλάμε για κλειστή αρχιτεκτονική και φτιαγμένα για να δουλεύουν με συγκεκριμένα υποσυστήματα όχι όπως στα PC που μιλάμε για την χαρά της επεκτασιμότητας. Επίσης να σου θυμήσω πως οι 386 γίνανε mainstream από το 90 και μετά ενώ το PS1 κυκλοφόρησε το 1995.

mike θα μας τρελάνεις, έτσι δεν είναι; Δηλαδή ο 68000 που είναι 32bit και με bus 16bit λόγω κόστους τί είναι; Δηλαδή για σένα το ότι τα πάντα γύρω από το σύστημα ήταν 8/16Bit δεν λέει απολύτως τίποτα; Γιατί αν είναι έτσι, αφού και ο 68000 είναι εσωτερικά 32Bit τότε και η Α1000 είναι 32bit. Όταν λές ότι ένα μηχάνημα είναι πχ. 32bit εννοείς ότι η cpu είναι 32Bit, με 32bit databuses προς gfx/sound/whatever και τρέχει 32bit κώδικα. Όχι 32bit εσωτερικά με 8/16bits επικοινωνία προς τα έξω...

Kαι ΝΑΙ, είχα 386sx το 1990 (αυτόν με το 24αρι databus με max 16MB RAM) και το είχα πάρει 1.200.000 . Είχε λεφτά ο μπαμπάς μου και δεν μου έλειπε τίποτα. Εγώ ότι λέω δεν το λέω επειδή έτυχε να δω μερικά στιγμιότυπα κάποτε σε ένα φίλο μου, τα έχω ζήσει...

Δεν υπάρχει καλύτερο από Α500 σαν value-for-money ΝΑΙ είναι έτσι, αλλά καλύτερα υπήρχαν. Έχω γράψει και αρκετά πιο πάνω για το κόστος.

και στο κάτω της γραφής, πρέπει να αναλύσουμε τα bits του Jaguar γιατί ο DINO βαράει ενέσεις ως τώρα! :P

Και τι θες να πεις τωρα?

Τι θελεται να συγκρινουμε, ομοια ή παρομοια?

γιατι ομοια με Α500 ειναι αταρι, 286, megadrive, SNES.

Αν θελει καποιος να συγκρινει 8μπιτ δεν θα βαλει την αμιγκα μεσα.

Αν θελει καποιος να συγκρινει 32μπιτ, παλι δεν θα βαλει την Α500 μεσα.

Αρα ακυρη η συγκριση.

Και γιατι δεν τα εκανες πενηνταρικα να παιζεις μεχρι τωρα?

το σουπερ πισι δεν πιανει την τιμη της Α500 τωρα.

Ηταν καλη επενδυση?

Εμεις απλα με αυτα γελαγαμε. Δεν ειναι κακο που ειχες τα λεφτα να το παρεις,

εμεις παιζαμε το ιδιο καλα με λιγοτερα χρηματα. Θα μου πεις και χωρις καθολου λεφτα

παλι μπορουσες να παιξεις μια χαρα, το κρυφτο, ποδοσφαιρο, αμπαριζα, μηλα μια χαρα ηταν.

@ keropi: τελευταια ερωτηση: πιστευεις οτι υπαρχει πιο πρωτοπορικο μηχανημα απο την Α500?

Υπαρχει καλυτερο μηχανημα 16μπιτ?

Εγω πιστευω οτι η Α500 ειναι καλυτερη και απο την Α1200, με βαση αυτα που προσφερε στην εποχη της, η καθεμια.

Ναι κάποια δυνατά παιχνίδια βγήκαν το 90+ αλλά το hardware ήταν του 85. Για να δεις καλό παιχνίδι στο PC έπρεπε να περιμένεις τα 386 και μπορεί ο επεξεργαστής να κυκλοφόρησε γύρω στο 86 αλλά αυτο δε λέει τίποτα και ο 68000 βγήκε το 78!!

Επίσης συνήθως μετράμε το Databus και όχι το Address, o 386 ήταν μια χαρά 32bitος απλά το DOS ήταν ένα σκουπίδι και έπρεπε να φορτώσεις το DOS4GW (Dos Extender) για να δεις όλα του τα καλούδια. Θυμάμαι που γράφαμε σε Watcom C που έδινε το κάτι παραπάνω.

Αλλα όλα αυτά ήταν πολλάααα χρόνια αργότερα της Amiga και φυσικά μιλάω για την 1000άρα μιας και η 500 ήταν μια μικρογραφία της χωρίς τίποτα νεότερο.

Νομίζω πάντως ότι έχουμε καταστρέψει το thread ίσως να φτιάχναμε ένα άλλο και να μεταφέραμε τη κουβέντα εκεί.

Αλήθεια πότε είδαν παραθυρικό περιβάλλον σε multitasking λειτουργικό τα PC? lol

μπαινω και εγώ σαν σφηνοτετοια!!!

Δηλαδη το SNES με τα super mario bros 3, ολα τα SF, ολα τα DK ειναι χειρότερο απο την A500?

Εμμμ, δέν νομίζω...

Αυτό πιστεύω ότι είναι αλήθεια. Η A500 πρόσφερε υψηλές επιδόσεις για τα λέφτα που έδινες και είχε και το πλεονέκτημα της αποκλειστικότητας για πολλά χρόνια!!

billy είπε:
bspus, θα βγω προσωρινά off topic, αλλά μήπως το παιχνίδι που λες είναι το θρυλικό sfliu ? (το έχω ξανααναφέρει αρκετά παλιότερα στο forum).
Eπρόκειτο για μία hacked έκδοση, που όμως είχε πολύ ανώτερο gameplay απο το "ξεχειλωμένο" επίσημο release του SFII (μάλιστα οι πρώτες εκδόσεις είχαν και χαρακτήρες της SNK, όπως οι αδελφοί Bogard !! Για μένα, ήταν το πρώτο επίσημο "dream match" που έπαιξα !! :headbangdude: )

Aν το ψάξεις στο google, όλο και κάτι θα σου προκύψει...

Το κατεβασα αλλα πρεπει να φτιαξω πρωτα ενα dosbox η VM για να το τρεξω.

Δεν νομιζω οτι ηταν αυτο. Αυτο που λεω ειχε μονο τους 8 βασικους χαρακτηρες. Δεν ειχε τιποτα απο αρχικες εικονες, ενδιαμεσες, ουτε φυσικα τελη. Ολα τα χτυπηματα αφαιρουσαν την ιδια ενεργεια, ενω αν ηθελες να παιξεις διπλο με τον ιδιο παικτη, ο δευτερος εβγαινε παντα πρασινος!

Ολοφανερα μισοτελειωμενη δουλεια αλλα ειχε potential.

ρε mike, αφού το έχω γράψει 50 φορές... σαν value-for-money δεν παίζεται η 500αρα.

Και ναι ο 386 μου ήταν πολύ καλή επένδυση. Δεν υπάρχει καμοία αμφιβολία για αυτό, σε αυτόν έπαιζα την σειρά Ultima, και τα Underworlds, τα rgp της SSI, είδα τα adventures της Origin, της Delphine, έπαιξα και τα Alone in the Dark 1,2 , τα τρομερά shareware των Αpogee/Epic , τα πρώτα παιχνίδια της ID... γιατί δεν ήταν καλή επένδυση;

Και πηροφοριακά ο PS1/pro την σήμερον σε καλή κατάσταση έχει παραπάνω από τα 50-60ε της Α500 :P

Oμολογώ όμως ότι μετάνιωσα που είχα πάρει την 1200 και όχι το SNES.

Πάντως παιδιά, υπάρχει thread Amiga vs PC...

Επίσης, μπορούμε να φτιάξουμε και ένα Amiga vs the World... :P

όχι ΟΛΗ η εμπειρία συμπικνωμένη σε 1 thread!!!!

Saulot είπε:
μπαινω και εγώ σαν σφηνοτετοια!!!Δηλαδη το SNES με τα super mario bros 3, ολα τα SF, ολα τα DK ειναι χειρότερο απο την A500?

Εμμμ, δέν νομίζω...
Μόλις 5 χρόνια αργότερα από την Amiga.

Όλα αυτά που λέτε (mainstream χρήση 386, SNES) ήταν πολλά χρόνια αργότερα.

DINO είπε:
Πάντως παιδιά, υπάρχει thread Amiga vs PC...Επίσης, μπορούμε να φτιάξουμε και ένα Amiga vs the World... :P
Τι να *προυτς* το 3do μπροστά στην αμίγκα 600...

Συνέλθετε.....ορέ συνέλθετε...:Ρ

Πίσω
Μπλουζα