Με μπερδεύειςChrisTOS είπε:Πάλι δεν καταλαβαίνω που διαφωνείς. Σου έφερα το παράδειγμα του δίσκου. Μπορεί να είναι κάρτα δικτύου, μπορεί να είναι ότι θέλει. Απλά αν δεν κάνω λάθος η cartridge port έχει συγκεκριμένους καταχωρητές. Πάντως είναι direct processor slot. http://www.atarimagazines.com/st-log/issue27/138_1_A_16-BIT_CARTRIDGE_PORT_INTERFACE.php
Η ταχύτητα είναι μικρή, 256Κ/s αν και στον falcon πιάνω άνετα 400Κ/s, δεν έχω δοκιμάσει σε ST να σου πω. Το σύστημα είναι crippled αλλά υπάρχει. Η αλήθεια είναι ότι θύρες όπως αυτές που λες είχαν τα mega st (custom Atari), ta MSTE και TT (VME) και τα Falcon (custom atari).
Θα προσπαθήσω να ξεκαθαρίσω λίγο τα πράγματα, εσύ διόρθωσε εννοείται.
Ο ST (δε μιλάω για falcon), έχει μια θύρα επέκτασης στο αριστερό μέρος του. Αυτή βασικά είναι η Cartridge port που βάζαμε τα διάφορα περιφερειακά (π.χ κλειδιά). Δεν είχε δυνατότητα Daisy chain, βασικά ήταν πολύ limited ακόμα και σαν cartridge port (μικρή χωρητικότητα και ταχύτητα).
Η μόνη διέξοδος που έχει κάποιος στο πρόβλημα επεκταστιμότητα / ταχύτητα, direct access στον επεξεργαστή είναι η ACSI πόρτα δηλαδή η θύρα του σκληρού δίσκου.
Στο παράδειγμα που έφερες οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν την ACSI που συνδέουμε τον δίσκο γιατί έχει access στο DMA.
Λες ότι ο ST έχει plug and play δυνατότητα μέσω του IDE interface. Που; Εδώ δεν έχει κανονική θύρα επέκτασης τι plug and play να έχει; Απλά επειδή η ACSI είναι ξαδερφάκι του SCSI έχει τα κλασσικά IDs.
Πως θα βάλεις έναν accelerator πάνω στον ST που θα τον συνδέσεις; Πως θα ξέρει ο ST τι είναι αυτό;
Πως θα βάλεις extra μνήμη; Σε ποια διεύθυνση θα γίνει maped? Αν βάλεις κι άλλο interface? Θα υπάρχει conflict? Αυτό σε ποια διεύθυνση θα πάει;
Στα παραπάνω ερωτήματα οι απαντήσεις είναι οι εξής και διόρθωσε με.
Δεν βάζεις accelerator, εκτός και αν χειρουργήσεις τον ST βγάζοντας τον 68000. Δεν βάζεις μνήμη γιατί είναι πάνω στο μηχάνημα και δεν παίρνει εξωτερική. Δεν έχει plug and play γιατί δεν έχει κάπου να κάνεις plug το device. Η κατάσταση όσον αφορά τη μνήμη άλλαξε με τον STΕ το 89 και τα DiMMάκια του. Αλλά αυτό δεν είναι λύση. Αν θες να βάλεις κι άλλη; Σε ποια διεύθυνση θα πάει; Που θα τη βάλεις;
Περιφερειακά σαν το A530 δεν μπορούσε να πάρει ο ST ενώ μπορούσε να τα πάρει ακόμα και η αρχική Α1000.
Φαντάζομαι μιλάς για τον ST.ChrisTOS είπε:To 8MB δεν βγαίνει από τα νούμερα, 16-bit x 3.-7MHz. Το θεωρητικό μέγιστο του Bus είναι 6MB. Στον ST η bus τρέχει με 4MHz (με επιφύλαξη) οπότε έχουμε 16-bit x 4MHz = 8MB/s. Με το γεγονός ότι κάθε υποσύστημα έχει πρόσβαση στη bus κάθε τέταρτο κύκλο μας δίνει θεωρητικό μέγιστο 2MB/s για το DMA.
Από το hardware manual σελίδα 163
Και μιλάμε για τον blitter που έχει το δεύτερο χαμηλότερο priority. Από το HRM σελίδα 189:The blitter is one of the two co-processors in the Amiga. Part of the Agnus chip, it is usedto copy rectangular blocks of memory around and to draw lines. When copying memory, itis approximately twice as fast as the 68000, able to move almost four megabytes persecond. It can draw lines at almost a million pixels per second.
Disk DMA, audio DMA, display DMA, and sprite DMA all have the highest priority level.
The lowest priorities are assigned to the blitter and the 68000, in that order. The blitter isgiven the higher priority because it performs data copying, modifying, and line drawingoperations operations much faster than the 68000.
Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις τους κύκλους του ήχου μόνο. Αλλά δεν χρειάζεται, μπορείς να πας στα 4 bitplanes και σου μένει πολύ χρόνος.ChrisTOS είπε:Το floppy δεν είναι καλό μεσο, μιας και το bandwidth είναι γύρω στα 500ΚBps. Ας δώσουμε ένα πολύ γενναιόδωρο 128KB/s για το reading των floppy drive, x 4 μας κάνει 512KB/s σε μεταφορά δεδομένων από floppy στην RAM. Δυστυχώς η PAULA δεν ελέγχει σκληρούς δίσκους οπότε είναι δύσκολο να μετρήσουμε. Επιπλέον διόρθωσε με αν κάνω λάθος, αλλά όταν η Paula λειτουργεί το floppy δεν μπορεί να παίξει μουσική..
Το Mint ήταν μεγάλο άλμα.ChrisTOS είπε:Το MiNT βγήκε το 89 αλλά μιας και μιλάμε για πότε το έβγαλε η Atari ήταν το 1992, και το έβγαλε για όλους τους υπολογιστές Atari. Θες να σου στείλω την δισκέτα του MultiTOS να το τρέξεις στον STE σου; Αν όμως δεν σ' αρέσει το TOS στον STE σου μπορείς να το αντικαταστήσεις με το EmuTOS.
http://sourceforge.net/p/emutos/news/
Αυτό δεν καταλαβαίνω. Πως για παράδειγμα έλεγες στο λειτουργικό ότι τα fonts βρίσκονται σε εκείνο το mount point που μπορεί να ήταν ένα virtual device. Στην stock Amiga ήταν κάτω από το FONTS: που αυτό μπορεί να ήταν το πρώτο drive, μια δισκέτα με volume name FONTS, ή ένας σκληρός δίσκος ή κάποιο directory.ChrisTOS είπε:Ναι απλά η Amiga είχε τα fonts όπως τα windows και το TOS είχε τα system fonts ώστε να μπορείς να χειριστείς το σύστημα ακόμα και μετά από καταστροφή και σου επέτρεπε να κάνεις ότι ήθελες μέσω του GDOS.
Όλα αυτά τα δήλωνες στο γραφικό περιβάλλον (Workbench) ή μέσω script language όταν ξεκίναγε το σύστημα στο αντίστοιχο autoexec φαντάσου.
EDIT:Σπάω το κεφάλι μου να θυμηθώ τις εντολές και το αρχείο που τα βάζαμε και δεν τα καταφέρνω, γέρασα...
Σίγουρα Αναγκαίο κακό όμως.ChrisTOS είπε:Όχι, αλλά πάλι το Guru Meditation ήταν πολύ συχνό ακριβώς γι αυτό τον λόγο.
Στην 500+ με το 2.0 θυμάμαι είχες και την AREXX που μπορούσες να κάνεις ωραία πράγματα με το multitasking.
Άνοιξε τη βάση, κάνε query και πέρνα τα δεδομένα στο spreadsheet, αρκεί να την υποστήριζαν τα προγράμματα