Amiga vs Atari ST

Maddog είπε:
Τελικά αυτό το χτεσινοβραδινό reductio ad absurdo ή όπως το είπες σου άρεσε...άρχισες να το χρησιμοποιείς και εσύ! :)
Yep, I can play that game too ;)

P.S. Και οι δυο το χουμε λάθος σύμφωνα με την wiki.. :)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Maddog είπε:
Με samples είχα κάνει ακόμα και τον Spectrum να μιλάει με την φωνή μου (και να μπορείς να καταλάβεις τι ακούς...) κάποτε στα νιάτα μου. Δεν μπορούσε να κάνει τίποτα άλλο παράλληλα και με 6-7 δευτερόλεπτα γέμιζαν και τα 48K, αλλά who cares? :p
Τώρα πάμε να συγκρίνουμε τον ST με τον Spectrum!!! 8)

Όλο και καλύτερα πάμε!!!

(μετάφραση: το να δείχνεις ένα demo με sampled ήχο δεν λέει απολύτως τίποτα για τις δυνατότητες ενός μηχανήματος σε πραγματικές συνθήκες κανονικής λειτουργίας)
:confused:

Δηλαδή ο υπολογιστής όταν τρέχει ένα demo, δεν είναι πραγματικές - κανονικές οι συνθήκες λειτουργίας του;

Θα είχε πάντως ενδιαφέρον να γίνει ένα poll με το απλό ερώτημα. "Στην συνείδηση σας ποιό είναι το καλύτερο μηχάνημα, ST ή Amiga;". Για να μην διεξάγεται "μάχη" άδικα...
Η συμμετοχή στο thread, δείχνει οτι η "μάχη", δε διεξάγεται άδικα....

Προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα να πω, πως η Amiga σαν στεγνό hardware είναι καλύτερη! Θα ήμουν αφελής και υπερβολικά ρομαντικός για να πω κάτι άλλο.

Ξαναλέω, για πολλοστή φορά, πως οι γενικεύσεις που ακούω δε μου αρέσουν, αν και πολλοί Amigάδες με κάλυψαν σε προηγούμενα ποστς, με τα σχόλιά τους και κατάλαβαν ποιός ήταν ο σκοπός της "μάχης"...

Do not underestimate the power of the Atari ST!!! :headbangdude:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Παιδιά, μην ξεχνάτε και κάτι βασικό: την τιμή.

Ο ST σου έδινε δυνατότητες πανάκριβων μηχανημάτων σε εξευτελιστική, για τα τότε δεδομένα, τιμή. Χωρίς αυτόν δεν θα υπήρχε καν 500άρα πιθανότατα, ενώ η κούρσα τιμών ήταν κι ένας μεγάλος παράγοντας της πτώσης της Amiga καθώς δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί...

Κατά τ'αλλα, προφανώς τα παιχνίδια ήταν πιο εντυπωσιακά στην Α, και είμαι αταρόβιος...
 
Εγώ βασικά δε βρίσκω τρανταχτές διαφορές στα:

North & South


Metal Masters



Prince of Persia



Rainbow Islands



Another World



Gods


Και σε χίλια δύο άλλα... :boss:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
DINO είπε:
Αυτός ακριβώς ήταν ο σκοπός μου.Η ισοπέδωση "H Amiga τα σπάει, έχει ταυτότητα και ο ST sucks, είναι λαθρομετανάστης", δεν έχει βάση! :)
Ωραίο το threadάκιον τούτον και χαίρομαι που διάβασα παραπάνω και κάποιες σωστές κριτικές και γνώμες που στερούνται "fanboϊσμού". :D

Ωστόσο, θα πρέπει να πω ότι ποτέ δεν θυμάμαι σχόλια στο παρελθόν σχετικά με το αν ο ST αποτελεί "λαθρομετανάστη" - εκτός αν έγιναν βέβαια στα όρια της γνωστής πλακίτσας που κάνουμε μεταξύ μας κατά καιρούς. :D

Aλήθειες όπως τo ενσωματωμένο midi στον ST ή την χαμηλή του τιμή που του έδωσε ένα προβάδισμα στην αρχή της "καριέρας" του, τις παραδεχόμαστε όλοι.

Εχω όμως ορισμένες "ενστάσεις" για κάποια σημεία:

-Το αν ο ST είναι ομορφότερος απο την Amiga είναι θέμα καθαρά υποκειμενικό. Το ότι έχει στραβές γρίλλιες και στραβά function keys, δεν τον καθιστούν απαραίτητα πιό ελκυστικό !! :D

Εγώ πάντως, με το χέρια στην καρδιά, θα πω πως αισθητικά μου αρέσουν το ίδιο και τα δύο μηχανήματα. :)

- Δεν νομίζω ότι είναι σωστό να λέμε ότι η Amiga δεν είχε επαγγελματική πλευρά και ότι αντιμετωπιζόταν αποκλειστικά ως game machine. Γνωστοί μου με είχαν πληροφορήσει πως όσο ο ST χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον απο μουσικούς, άλλο τόσο έβλεπαν την Amiga να χρησιμοποιείται σε τηλεοπτικούς σταθμούς, κλπ.

Ας μην διαγράφουμε την επαγγελματική πλευρά ενός μηχανήματος έτσι απλά. Και τα δύο χρησιμοποιήθηκαν για games - αλλά σαφώς και τα δύο είχαν και επαγγελματική πλευρά, της ίδιας "δυναμικότητας" και στις δύο περιπτώσεις.

- Το ότι συντάκτες του Pixel -όπως ο Λεκό για παράδειγμα- ήταν κάτοχοι ST, δεν σημαίνει ότι ο ST είναι απαραίτητα "καλύτερος". Υπάρχει μία αντιστοιχία με την αγορά των οκτάμπιτων. Οποιος ήθελε υπολογιστή *τώρα*, αγόραζε spectrum, όποιος δύνατο να κάνει υπομονή και να μαζέψει λίγα περισσότερα χρήματα, αγόραζε π.χ. Amstrad. Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να συμβεί και στα 16 bit. Εκείνος που ήθελε "power without the price", αγόραζε έναν ST. Κάποιοι άλλοι προχωρούσαν αργότερα στην αγορά μίας Amiga.

Δεν ξέρω αν ο Λεκό ήθελε π.χ. σώνει και καλά να πάρει "υπολογιστή με midi" (πράγμα που θα δικαιολογούσε εν μέρει την συγκεκριμένη αγορά), αλλά ακριβώς επειδή δεν το γνωρίζω, δεν θα αποκλείσω και το ενδεχόμενο να αγόρασε ST επειδή βιαζόταν να πάρει δεκαεξάμπιτο μηχάνημα όσο το δυνατόν συντομότερα και φτηνότερα (για να είναι "μπροστά"), και όχι επειδή o "ST is the computer of choice", όπως πολύ πονηρά αφήνει να εννοηθεί ο φίλος Dino. :D :D

- Kάτι διάβασα και για Xenon 2 !!

Aπ' ότι φαίνεται, έχουμε ακούσει διαφορετικά κομμάτια, διότι η έκδοση της amiga μου φαίνεται σαφώς "φυσικότερη" στην εισαγωγική μουσική (αφήστε που το ίδιο το κομμάτι είναι και "πλουσιότερο"), ενώ ο ST ακούγεται πιό "τσίγκινος".

Για την in-game μουσική φυσικά ούτε λόγος. Η amiga υπερτερεί ολοφάνερα.

Eπειδή ξέρω ότι οι ST users τείνουν να ερμηνεύουν την οποιαδήποτε κριτική που "ρίχνει" το μηχάνημά τους, ως "προκατάληψη", "επίθεση", ή "fanboϊσμό", να συμπληρώσω πως τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι προτιμώ "στα τυφλά" τα παιχνίδια της Amiga. Υπάρχουν περιπτώσεις που κλίνω περισσότερο προς την πλευρά του ST, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του Captain Blood.

Dino, αν πιστεύεις ότι λέω λόγια του αέρα, μπορείς να κατεβάσεις και να ακούσεις την εισαγωγική μουσική του Xenon 2 για Amiga, απο εδώ.

-Περί Shadow of the Beast:

Κύριοι, ας είμεθα σοβαροί. :D

Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που μία έκδοση ενός παιχνιδιού για ST που κυκλοφορούσε και δεν ήταν "αυτό που περιμέναμε", να επικαλούμεθα την demoscene. Ποιό το νόημα τέτοιων συγκρίσεων, σας ερωτώ;

Στην demoscene κάθε μηχανήματος, βρίσκονται ταλαντούχα άτομα που έχουν "στίψει" και "ξεζουμίσει" τις δυνατότητές του σε τέτοιο βαθμό, που μας κάνουν να τρίβουμε τα μάτια μας - αυτό κανείς ποτέ δεν το αρνήθηκε - και μπράβο τους ασφαλώς !!

Ολοι μας έχουμε δεί demos ακόμα και σε οκτάμπιτα μηχανήματα (C64, CPC 6128, κλπ), που βγάζουν τέτοια πληθώρα χρωμάτων και τέτοια εφφέ, που μας κάνουν να νομίζουμε πως βλέπουμε demo δεκαεξάμπιτου συστήματος.

Το θέμα όμως δεν είναι αυτό, διότι όλοι (και η amiga ασφαλώς) μπορούμε να επικαλεστούμε demos-και δωσ' του demos-και κόντρα demos, αλλά για την αγορά ενός υπολογιστή και τις μετέπειτα πωλήσεις που κάνει, το κριτίριο δεν είναι ποιά και πόσα demos έχουν βγεί ή θα βγούν, αλλά το εμπορικό software που κυκλοφορεί, διότι αυτό είναι η "ζωή" και το "αίμα" ενός μηχανήματος, αυτό θα κρίνει την άποψη που θα σχηματίσει ο κόσμος, και αυτό θα ρίξει ή θα ανεβάσει τις πωλήσεις.

Κανείς δεν αρνείται ότι τα σαϊνια της demoscene μπορούν να κάνουν "παπάδες", και αν φτιάχτηκε ένα demo που κοντράρει το SotB της amiga, μπράβο στα παιδιά που το έφτιαξαν, αλλά απο εκεί και πέρα εγώ τι να το κάνω; Φαντάζομαι και στην amiga κάποιο παλληκάρι της demoscene θα μπορούσε να φτιάξει ένα SotB demo που να αποδειχθεί ανώτερο και απο το original των προγραμματιστών της Psygnosis, αλλά και πάλι τι να το κάνω;

Και εμένα πρέπει να ομολογήσω πως δεν με εντυπωσίασε η έκδοση του Goldrunner στην amiga. Το περίμενα αρκετά καλύτερο, αλλά δεν θα αρχίσω να γκρινιάζω "αχ, και να το 'χε αναλάβει η demoscene". Δέχομαι ότι δεν είναι τόσο εντυπωσιακό όσο θα μπορούσε να είναι, το ξεπερνάω, και συνεχίζω.

Νισάφι πιά αυτή η "μανιέρα" με την demoscene !! :D

Επειδή ξέρω ότι με αυτά που γράφω πολλές φορές τείνω να στενοχωρώ κάποιους, να πω πως ναι, διαθέτω και ST, και μου είναι μάλιστα και αρκετά συμπαθής ως υπολογιστής.

Αλλωστε οι περισσότεροι απο την ρετροπαρέα μας, έχουμε φροντίσει να αποκτήσουμε διάφορα παλιά μηχανάκια (και όχι απαραίτητα εκείνα μίας συγκεκριμένης μάρκας της οποίας είμασταν κάτοχοι παλιότερα) γιατί έτσι είναι το κέφι μας, η αδυναμία μας, το χόμπυ μας.

Μάλιστα, όσοι δεν έχουμε αποκτήσει μία ευρεία γκάμα retro-μηχανημάτων, έχουμε φροντίσει τουλάχιστον να τα εξομοιώσουμε στα PC μας (και δεν λέω ασφαλώς για "τώρα", αλλά εδώ και αρκετά χρόνια που το emulation έχει πάρει "τα πάνω του").

Με αφορμή τα παραπάνω, θέλω να παρακαλέσω τον Dino για άλλη μία φορά για κάτι που έχουμε συζητήσει και "κατ' ιδίαν": :diablotin:

Αντιλαμβάνομαι το ότι δεν είναι εφικτό για τον καθένα να μαζεύει παλιούς υπολογιστές - άλλωστε χρήματα τις μέρες μας σπάνια μας περισσεύουν, και επιπλέον δεν έχουμε και ελεύθερο χώρο (και είναι κρίμα τα μηχανήματα να τα βλέπουν μόνο το πατάρι και οι ντουλάπες).

Ομως, Dino, (αποκλειστικά σε εσένα απευθύνομαι αυτή τη φορά :diablotin: ), θα ήθελα πάρα πολύ μία φορά να έρθεις και να μου πείς, "ξέρεις billy, εκτός απο τους Atari800Win και STeem, τους μόνους emulators που καταδέχομαι να χρησιμοποιήσω εδώ και χρόνια, εξομοίωσα επιτέλους και amiga στο pc μου, έτσι για να δοκιμάσω απο πρώτο χέρι το "εκεί" software και να έχω μία πιό σφαιρική άποψη".

(σημείωση: το σετάρισμα ενός emulator όπως ο WinUAE [ή έστω ο WinAPE βρε αδερφέ - ας μην αφήνουμε τα οκτάμπιτα απ' έξω :D ] είναι υπόθεση πέντε λεπτών το πολύ).

Φίλε μου Dino, χωρίς παρεξήγηση, ελπίζω πραγματικά κάποια στιγμή να σε πείσω να ασχοληθείς και με άλλα μηχανήματα εκτός απο Ατάρι, έστω και μέσω emulation (διαφορετικά -ως άλλος Ρόμπαξ- θα αναγκαστώ να φάω το καπέλο μου :D :D :D ).
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Mια μικρή παρατήρηση να κάνω εγώ μόνο.

Επειδή αναφέρθηκε ο κ. Λεκόπουλος 1-2 φορές τρόπον τινά ως επιχείρημα υπέρ του ST,θεωρώ ότι αυτό αναφέρεται ασφαλώς -και αποκλειστικά και μόνο- ως αστείο.Αν είναι ποτέ δυνατόν να αποτελούσε ή να μπορεί ν' αποτελεί ένα άτομο επιχείρημα υπέρ κάποιου μηχανήματος,επειδή απλά το κατείχε.

Στην τελική κανείς Λεκόπουλος δεν υπήρξε φωστήρας της οποιαδήποτε εποχής,ούτε είχε φυσικά το αλάθητο....του πάπα,συνεπώς η αναφορά αυτή μόνο υπό μορφή αστείου θα μπορούσε να γίνει. :)

Συμπαθήσαμε και διαβάσαμε κάποιους ανθρώπους κάποτε,αλλά δε μπορούν να αποτελούν κριτήρια σε ένα τέτοιο θέμα... ;)
 
Εγώ έκανα αυτό που έγραψε ο billy πέρισυ. Πριν καν ξαναβγάλω μετά από 10 χρόνια την αμίγκα από την ντουλάπα και την εξοπλίσω με τα καλούδια που μου είπατε(σκληρους,cf,030 κλπ)

-μια και πρέπει να επαναλάβω ότι την λόξα με την αμίγκα μου την έδωσε το retromaniax και σας ευχαριστώ για αυτό- έβαλα winuae και steem για να δω τελικά αν η απόσταση ήταν τέτοια όση νόμιζα. Πράγματι στα παιχνίδια πριν το 1989 οι διαφορές ήταν μικρές αν και υπαρκτές. Από εκεί και πέρα όμως τα πάντα ήταν καλύτερα στην αμίγκα! Θυμήθηκα φίλους με ατάρι στ τότε να το βλέπουν οι ίδιοι και να το σχολιάζουν. Βέβαια πλέον δεν λέω wow τι γραφικά είναι αυτά αφού πλέον μας έχουν εντυπωσιάσει τα μηχανήματα της εποχής στον τομέα όμως ακόμα και τώρα την αμίγκα την ευχαριστιέμαι όταν ασχολούμαι!

Εδώ λοιπόν είναι το σημείο που μας ενώνει και μας χωρίζει παράλληλα...τι εννοώ...

και τα 2 στρατόπεδα έχουμε όμορφες αναμνήσεις από το παρελθόν με την ενασχόληση με τ' αγαπημένα μας μηχανήματα οι οποίες μαζί με την νοσταλγία για την εφηβεία μας έχει οδηγήσει κατά τρόπο τινά στην μυθοποίηση της εποχής και των τότε μηχανημάτων μας. ¨Όλοι έχουμε περάσει λοιπόν ωραίες στιγμές με αυτά και κρίνουμε τα γεγονότα προκατειλημμένα. Ακόμα λοιπόν και αν υπάρχει ένα παιχνίδι που έπαιζε καλύτερα στον στ εγώ θα δυσκολευτώ να το δεχτώ ενώ και οι αταρικοί δεν θα δεχτούν την όποια ανωτερότητα της αμίγκα ή έστω θα θεωρούν την απόσταση μικρότερη των όσων λέμε, ανάξια λόγου. Απλά σε δουλειά αν βρισκόμαστε δηλαδή...αυτό που μένει είναι να κάνουμε καλοπροαίρετη πλάκα...κα σε αυτό είμαστε καλοί και εμείς και εκείνοι και ας τους λείπουν τα εξειδικευμένα τσιπάκια :)
 
Ναι ρε παιδιά! Κάνουμε και ολίγη πλάκα, εννοείται!

Όταν λέω οτι κοιμόταν ο Λεκόπουλος πάνω στον ST, δεν εννοώ οτι ο ST είναι το super computer και στις προδιαγραφές του, συμπεριλαμβανόταν και η χρησιμότητά του ως μαξιλάρι... Αλλοίμονο!!!

@billy:

Φίλε billy, χαίρομαι πραγματικά για το ποστ σου, γιατί είναι ίσως το μόνο που απάντησε στα επιχειρήματα που έθεσα νωρίτερα.

Συμφωνώ σε πολλά και διαφωνώ σε κάποια...

Όπως για το Shadow of the Beast!

Το οτι είχε δυνατότητες ο Atari για κάτι καλύτερο, είναι οφθαλμοφανές και δεν καταλαβαίνω ποιό είναι το κακό, επειδή το καλύτερο έρχεται από την demo scene.

Αν οι προγραμματιστές της Psygnosis, είχαν Α+ πτυχίο στον προγραμματισμό της Amiga και στον ST, δε σκάμπαζαν και πολλά, δε φταίμε εμείς οι έρμοι χρήστες του ST, να ακούμε τους Amigάδες κάθε τρεις και λίγο να μιλάνε για το SOTB.

Καλύτερα να μην έβγαινε ποτέ για ST!!!

Τέλος πάντων...

billy, έχεις το λόγο μου οτι θα ξεκινήσω το emulation με Amstrad, έτσι για να σε "φτιάξω" και να μην αναγκαστείς να φας και το καπέλο σου! :D

.

.

.

.

Ξέρω πως κάποιοι, ίσως μου κολλήσουν το παρατσούκλι του fanboy...

Αν ένας άνθρωπος που υποστηρίζει τον υπολογιστή της αρεσκείας του, θεωρείται fanboy, τότε κάποιος άλλος που "ακυρώνει" αυτόν τον υπολογιστή, τι είναι;

Σίγουρα έχουμε να ασχοληθούμε με πολύ πιο σημαντικά πράγματα σήμερα, από το ποιός υπολογιστής ήταν καλύτερος (τα ποστς μου, δεν πραγματεύονταν αυτό - όσοι το πιάσανε, το πιάσανε)...

Όμως είπα να ξαναθυμηθούμε λίγο τα παλιά και να δώσουμε στον ST τη θέση που του ανήκει στο πάνθεον των υπολογιστών και όχι σε κάποιο πατάρι ή λεβητοστάσιο...

Σας ευχαριστώ για την απολαυστικότατη συζήτηση! :)
 
Ας ανοίξει τώρα και ένα thread Amiga vs PC ή καλύτερα Amiga/Atari vs PC.Θα γίνει της κακομοίρας...
 
Amiga vs Atari , παιδιά δεν ειπάρχει συγκριση μεταξύ αυτών των 2.

Amiga φισικά , το Atari είταν προσχολικού ενδιαφέροντος ,την εποχη φισικα που ειχαμε κατακλιστει και απο τα ουφαδικα! (εκτος και αν υπήρχε παλιοτερα και δεν το ξέρω)
 
Μετά από όλη αυτή τη συζήτηση, εγώ που είμαι ένας "άσχετος", "μειονεκτικός" Atari user, κατάλαβα το εξής:

1) O ST δεν χαρακτηρίζεται "16-μπιτος" διότι είχε κύκλωμα ήχου αντίστoιχου ή και υποδιαίστερου του C64. Τουναντίον, εντάσσεται σε μια καινοτόμο κατηγορία, φέρουσα την ονομασίαν: "ΕΩΣ κ 16-bit". "So, there IS a curse! That's interesting..."

2) O ST δεν χαρακτηρίζεται "16-μπιτος" διότι δεν είχε παιχνίδι αντίστοιχης ποιότητας του

SOTB.

2,5) Αλήθεια, ένας υπολογιστής δεν χαρακτηρίζεται από το ΤΙ CPU "φοράει"?

3) O ST θεωρείται ένας υπολογιστής με ανύπαρκτο user-base από τους κατόχους....της Amiga!!!

4) Η Amiga ήταν πολύ "κοντά" στα Silicon Graphics, με τους RISC!!!MIPS CPU και το multithreaded, parallel processing....Ναι....ΟΚ. Τι άλλο θα ακούσουμε σε αυτό το forum...

5) Η Amiga ήταν "πνευματικό παιδί" του J. Miner (ex-Atari employee).

6) O Tramiel "έριξε" την Atari στο βάραθρο με την κυκλοφορία του ST εν έτει '85. Μάλλον την ανέβασε, θα έλεγα... Την ΈΡΙΞΕ όμως στο τέλος με το Jaguar...Μαζί ή χωρίς το CD addon...

7) Η Amiga είχε καλύτερο hardware. (Φυσικά, αφού τους πήρε 2 χρόνια για να την φτιάξουν, ενώ ο ST σχεδιάστηκε, κατασκευάστηκε και κυκλοφόρησε σε διάστημα λιγότερο του 1 χρόνου).

7,5) To BLIT or Not To BLIT?

8) Πού να ΜΗΝ είχαν και έτοιμα τα σχέδια του Lorraine (από την μαμά Atari). Ακόμη C64 θα έφτιαχναν, άντε και καμμιά γραφομηχανή με ενσωματωμένο calculator....Και USB.

9) Οι Atari users δεν ασχολούνται με το αν ήταν καλά ή όχι τα μηχανήματά τους την εποχή που τα αγόρασαν. Από τότε ήξεραν...Απλά άφησαν τους Amiga users να ασχολούνται με αυτό το θέμα, 2 δεκαετίες μετά.

10) Με μέτρο σύγκρισης ένα παιχνίδι που είχε ΜΟΝΟ καλή εισαγωγή και ένα "ΗΑΜμενο" gfx_mode που κανείς τους δεν ξέρει τι έκaνε και τι κάνει (εκτός αν κάνει query στο wikipedia...)

10,5) Mήπως η Amiga είναι τελικά 8-bitη? Πέρι Paula's ο λόγος.....

11) O STE δεν ήταν "Amiga killer". Ήταν απλά ένας "βελτιωμένος ST". Εμείς, οι Αταράδες είμαστε φιλήσυχοι άνθρωποι. Δεν σκοτώνουμε κόσμο και δεν ασχολούμαστε με τις ζωές άλλων. Αφήστε λοιπόν εμάς και τους υπολογιστές μας στην "ησυχία" μας, όπως είμαστε, πριν χρόνια. Εμείς, εκεί έχουμε μείνει και εκεί μας αρέσει. 68000 & single-tasking GUI. Ή Multitasking, 68030, SCSI2 και DSP??? Εεε? Και ΟΛΑ onboard παρακαλώ!

11,5) Δεν ακούω κανένα να μιλάει...

12) Τον Fatboy Slim, δεν τον χάλασε πάντως. Ούτε και τους άπειρους μουσικούς της δεκετίας '80-'90 που είχαν τον ST στα μουσικά studios. Μια χαρά "χαρτζηλίκι" έβγαλαν όλοι αυτοί.

13) Οι Αμιγκάδες εχουν γνώμη για όλα, άποψη για όλα, μα πάνω από όλα, ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ. Σαν τον....υπολογιστή τους!

14) Το MEGA είχε χρησιμοποιήσει Amiga για το "φοβερό" πρώτο του σήμα (Α2000). Όντως "για Amiga", είχε τα γραφικά..."ΓΡΑΦΙΚΟΤΑΤΟ", όπως έλεγε και ένας παλιός συμμαθητής, amiga user....

15) Η Α500, σαν το καλύτερο home computer όλων των εποχών, ΔΕΝ είχε ενσωματωμένο tv-modulator. To eίχε όμως ξεχωριστά, σαν αξεσσουάρ κάτι. Ήταν και τεράστιο. Το δε όνομα αυτού: A520!

16) O Atari είχε extra monitor για την "υψηλή" μονόχρωμη ανάλυση. Γι αυτό κυριάρχησε στα low-cost DTP εφημερίδων (Αδεσμ.Τύπος μέχρι πριν κάτι χρόνια (ΤΤ030)), στα μουσικά studio k στα entry-level CAD.

16,5) Τομείς "ανύπαρκτους" για την Amiga και το άμεσα επαγγελματικά προσανατολισμένο (99,9%) κοινό (λέγε με Pacman/Quickshot) της.

17) Τελικά το βρήκα. Ο ST είναι 32-μπιτος (λόγω του 68000 address-bus bandwidth). Hooray!!!

18 ) O Atari με ένα ασπρόμαυρο monitor (working system) κόστιζε τα μισά: 120.000δρχ (ίσως και λιγότερα) από μια Amiga με color monitor 230.000δρχ (games system) ή πολύ λιγότερα από μια "σκέτη" Amiga, χωρίς monitor, χωρίς rfmodulator: 150.000δρχ.(non-working system) ΌΤΙ πρέπει για το βαλάντιο του κάθε home user...

18,5) SixteenThirtytwo. 16+32=48-bit????

19) Ο Falcon030 "Amiga-wannabe"??? Θα διαφωνήσω... Μάλλον δική του κατηγορία στα home computers. Καρασπάνιο και πανάκριβο. Γιατί, τέτοια μηχανήματα, μόνο ΜΙΑ φορά βγαίνουν. Και αφήνουν εποχή.

19,5) Μια σύγκριση με την Α1200 δεν έβλαψε κανένα. Do the math.

20) ΝΕΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΤΟ FORUΜ, ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ATARI ST: 48-BIT. Ω ΝΑΙ!!!

21) Έχω και 'γω Amiga. Γιατί απλά κρύβει μέσα της κομμάτι της Atari, ανεξαρτήτως "εποχής".

22) Kαι εσείς, αν το καλοσκεφτείτε, Atarαδες είσαστε. Απλά έχετε εξωκείλει λίγο παραπάνω από ότι θα έπρεπε...

23) Τελικά ο ST θεωρείται 16-bitos, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ???

24) ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΝ ΘΕΟ (KAI TON FATHER MOY) ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΗΡA AMIGA ΣΤΑ 12 ΜΟΥ. ΘΑ ΗΜΟΥΝ ΑΚΟΜΗ NA χαρο-ΠΑΛΕΥΩ ΜΕ ΤΟ JOYSTICK.

25) ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ SOTB. Όλη την τριλογία...

26) Το ξέρω ότι μπορεί να με ban-αρετε μετά από αυτό το post, αλλά δεν με νοιάζει.

27) Γιατί είμαι ο Hulk!

28 ) Ας μιλάνε για ST-AMIGA αυτοί που είναι πάνω από την ηλικία των 32-33. Οι υπόλοιποι διαβάστε, παίχτε με κανα emul8or....Ή ψωνίστε κανα ρετρο απο ebay, ασχοληθείτε και μετά postarete...

29) Πολλά από τα παραπάνω δεν τα εννοώ φυσικά, απλά τα έγραψα για να περάσει η ώρα μου... Να 'στε καλά όλοι, ανεξαρτήτως υπολογιστικής πλατφόρμας :)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
DINO είπε:
@billy:

Φίλε billy, χαίρομαι πραγματικά για το ποστ σου, γιατί είναι ίσως το μόνο που απάντησε στα επιχειρήματα που έθεσα νωρίτερα.

Συμφωνώ σε πολλά και διαφωνώ σε κάποια...

Όπως για το Shadow of the Beast!

Το οτι είχε δυνατότητες ο Atari για κάτι καλύτερο, είναι οφθαλμοφανές και δεν καταλαβαίνω ποιό είναι το κακό, επειδή το καλύτερο έρχεται από την demo scene.

Αν οι προγραμματιστές της Psygnosis, είχαν Α+ πτυχίο στον προγραμματισμό της Amiga και στον ST, δε σκάμπαζαν και πολλά, δε φταίμε εμείς οι έρμοι χρήστες του ST, να ακούμε τους Amigάδες κάθε τρεις και λίγο να μιλάνε για το SOTB.

Καλύτερα να μην έβγαινε ποτέ για ST!!!
Dino μου, δεν είμαι εντελώς αντίθετος σε αυτά που ανέφερες παραπάνω, απλά υπάρχει μία μικρή διαφωνία "στα σημεία". :)

Π.χ. αν έρθει κάποιος και σου πεί ότι "ο ST δεν μπορεί να αναπαράγει το τάδε εφφέ, το οποίο το έχω δεί στο SotB της Amiga", τότε έχεις όλο το δίκιο να του αντιπαραθέσεις το οποιοδήποτε demo.

H δικιά μου ένσταση ήταν σε ελαφρώς διαφορετικό σημείο...

DINO είπε:
billy, έχεις το λόγο μου οτι θα ξεκινήσω το emulation με Amstrad, έτσι για να σε "φτιάξω" και να μην αναγκαστείς να φας και το καπέλο σου! :D
Xαίρομαι πραγματικά που δέχεσαι να κάνεις κάτι τέτοιο - και φυσικά το εκτιμώ πολύ!! :thumbup: Ο,τι πληροφορία χρειαστείς, (αν χρειαστείς), εδώ είμαστε !! :)

DINO είπε:
Ξέρω πως κάποιοι, ίσως μου κολλήσουν το παρατσούκλι του fanboy...

Αν ένας άνθρωπος που υποστηρίζει τον υπολογιστή της αρεσκείας του, θεωρείται fanboy, τότε κάποιος άλλος που "ακυρώνει" αυτόν τον υπολογιστή, τι είναι;
Bρε, δεν θα σου κολλήσει κανείς κανένα παρατσούκλι !! :D

Η συζήτηση ήταν ήρεμη και πολιτισμένη, απο ανθρώπους ευχάριστους, με κατανόηση και χιούμορ, και χωρίς κακίες !!

Ολοι λίγο-πολύ υποστηρίζουμε τους υπολογιστές που μας αρέσουν, αλλά όπως είπες και εσύ, δεν "ακυρώνουμε" τους άλλους, αλλά παραδεχόμαστε τις όποιες αλήθειες (δες παραπάνω σχόλια περί χαμηλής τιμής, ύπαρξη midi, κλπ).

DINO είπε:
Όμως είπα να ξαναθυμηθούμε λίγο τα παλιά και να δώσουμε στον ST τη θέση που του ανήκει στο πάνθεον των υπολογιστών και όχι σε κάποιο πατάρι ή λεβητοστάσιο...

Σας ευχαριστώ για την απολαυστικότατη συζήτηση!
Πολύ καλά έκανες !! Εγώ (και όλοι οι υπόλοιποι ασφαλώς) απολαύσαμε εξίσου την συζήτηση. :)

Oσο για την θέση του Ατάρι στο πάνθεον των Η/Υ, την έχει ήδη "καπαρωμένη" εδώ και χρόνια, όπως και οι υπόλοιποι home-micros που αγαπήσαμε !!
 
@falcon030

Στα 14 και 25 θα σβησω απο μια λεξουλα - το 26 δεν προκειται να συμβει - οσο για το 28, εγω που πιανω τα 40 μπορω να γραψω εδω ή να παω για κανα mame και μετα για υπνο ? :p
 
Έλα να δανειστείς μηχάνημα για test και μετά γράψε ότι θες....
 
@ falcon030

Παραλιγω να τα καταφερω (να τον δω απο κοντα) τοτε που μιλησαμε στο τηλεφωνο για τον Archimedes. Τωρα εχω βγει αρκετα εξω απο τα πραγματα. Αλλα παντα θα ειμαι atarian.
 
Πότε είχαμε μιλήσει??? Για τον Α3000 λες? Πάει καιρός ρε man... Ισχύει πάντως ο δανεισμός για ανάγκες testing. για μερικές εβδομάδες... 030 ειναι αυτός...
 
Να σαι καλα αδερφε - καποια στιγμη που θα ξεπηξει και ο Wally θα επαναφερουμε το θεμα - ο falcon ειναι "αλλο" μηχανημα και πρεπει να το δουμε απο κοντα.
 
Paspartoo είπε:
Δεν ειχα ποτε μου ουτε ST ουτε Amiga - τουλαχιστον οχι ιδιοκτητα - αλλα αυτο που ξερω ειναι οτι το 85 και το 86 δεν υπηρχε πουθενα amiga - και τα super 16bitα παιχνιδια τα παιζαμε στον ST. Τωρα αν οι αναφορες στην μη υπαρξη ST φανς παραπεμπει στη δεκαετια του 90 πιθανως να εχετε και δικιο.
Έτσι είναι. Η Amiga 1000 ήταν πολύ ακριβή για τις περισσότερες τσέπες ενώ ο ST πολύ πιο προσιτός. Για μεγάλη υιοθέτηση της Amiga μιλάμε από το '87 και μετά με την εμφάνιση της 500.

Αυτό φυσικά είχε επίπτωση και στο software (βλέπε παιχνίδια) αφού τα περισσότερα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) ήταν ports από τον ST με ελάχιστες ή καθόλου βελτιώσεις. Η Amiga άργησε να πάρει μπρος και να ξεχωρίσει του ST με παιχνίδια που εκμεταλλεύονταν το hardware της.
 
Μήπως κάποιοι αδυνατούν να ξεχωρίσουν την πλάκα και την καζούρα; Έτσι νιώθω...

Ειλικρινά αν κάποιοι πειραχτήκατε ν' ανακαλέσω όλα τα ποστ μου...
 
Πίσω
Μπλουζα