Megadrive ή SNES; [και ολίγον από AMIGA πλέον]

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας telonio
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Εγω θα εβαζα σε ολα 9/10 κυριως γιατι τα alien soldier/probotector ειναι απαραδεκτα δυσκολα, εαν καποιος ειναι φαν των rpg ή των strategy ακομα θα βριζει μολις τα παιξει.

Oχι δεν φτάνουν αυτά για να με καλύψουν. Πρώτων γιατί τα μισά που λες υπήρχαν και στις κονσόλες και δεύτερον... τα συγκρίνεις με την τριλογία DKC και όλα τα Mario. Επίσης οι 16bit κονσόλες ήταν πνιγμένες στα platform άμα κάτσω να γράψω λίστα θέλω 1 σελίδα ολόκληρη.... Οσο για τα fighting... μία από τα ίδια. Αν θέλεις μπορώ να φτιάξω μία λίστα αλλά δεν ξέρω μου φαίνεται δεδομένο ότι δεν συγκρίνεις fighting/platform με τις κονσόλες. Τέλος πάντων, να λέμε την γνώμη μας, δεν λέω, αλλά να προσπαθούμε να είμαστε και λίγο αντικειμενικοί γιατί διαβάζουν και άλλοι.

Μου αρέσει πάντως που έβαλες και το Lion King στην λίστα. Που αν θυμάμαι καλά ήθελε AGA (άρα amiga 1200) για να είναι ίδιο με του SNES?

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Amiga στα platform, έχει τα πιο πολλά "καλά" (δεκάδες μπορεί και εκατοντάδες) χωρίς να έχει metroid-mario μετά έρχεται η snes και 3η επιλογή η megadrive.

Στα platform shoot em up Megadrive, Amiga, 3η η snes

Megadrive στα shoot em up στυλ r-type, μετά Amiga kai 3η η snes

RPG τύπου zelda φυσικά snes και 2η επιλογή μακρυά η megadrive

Fighters: 1 snes, 2 megadrive, 3 amiga

Σε όλες τις κατηγορίες οι 2 κονσόλες έχουν κάποια κομμάτια που ξεπερνάνε τα παιχνίδια της Amiga αλλά λίγα σχετικά (metroid-mario all stars-sonic-gunstar heroes-street fighter 2 κ.α)

Πάντως νομίζω ότι θα έπρεπε να ρίξουμε μία ματιά και στα platform των 16bit console που να μην είναι Mario/Sonic/DKC γιατί έχω την εντύπωση πως αυτοί οι λίγοι τίτλοι τα έχουν επισκιάσει και έχουμε ξεχάσει ότι υπάρχουν. Και οι 2 κονσόλες είναι τίγκα στα platforms, κάτι σαν τα σημερινά FPS games δηλαδή. Και τα περισσότερα προσπαθούσαν να τα κάνουν με πιο ωραία γραφικά και ξεζούμιζαν τα μηχανήματα με animation cartoon-quality.

Για παράδειγμα: World of Illusion, Castle of Illusion, Mickey Mania, Bugs Bunny Rabbit Rampage, Ristar, Chuck Rock, Cool Spot, Demon's Crest, Aladdin (στο Mega Drive είναι σαν cartoon), Earthworm Jim, Lion King, Gargoyles, Strider, Kid Chameleon, Quackshot, Pinocchio, Dynamite Headdy (treasure παρακαλώ), Ren & Stimpy series, Bonk series, Rocket Knight, Flink, Toy Story (Καλύτερα γραφικά και από DKC) και ένα σωρό άλλα...

Δηλαδή ακόμα και αν αγνοήσουμε τα Sonic/Mario/Donkey Kong/Yoshi/Kirby, ακόμα και αυτά τα "δεύτερης διαλογής" Platforms θα ήταν αρκετά για να βάλουν τις κονσόλες στην πρώτη θέση. Δεν μιλάω για ποσότητα αλλά για ποιότητα.

mike είπε:
Τωρα τι σχεση μπορει να εχουν αυτα τα παιχνιδια, περα απο την alien θεματολογια? Tα alien soldier/Super Probotector ειναι side shooter, με πολλα εφφε, εκρηξεις, οπλα κλτλ αλλα και πανδυσκολα, το alien breed ειναι ενα action adventure που ψαχνεις κλειδια, ενεργοποιεις διακοπες, μαζευεις χρηματα, αναβαθμιζεις το χαρακτηρα με ασπιδες και οπλα. Δεν ειναι μονο action, εχει πολυ περισσοτερο ψαξιμο σε λαβυριθνους παρα ατελειωτη δραση οπως τα αλλα δυο.
Η τοποθετηση/κατηγοροποιηση ευρυτερα ειναι ως run and gun. Βεβαιως και τα (εξαιρετικα) Alien Breed εχουν και αλλα στοιχεια, ωστοσο η βασικη δομη τους παραμενει shooter με πολλους εχθρους και δραση. Και τα μετεπειτα αντιστοιχα loaded, ειναι επισης κατηγοροποιημενα στο συγκεκριμενο ειδος. Μπορει να αλλαζει η προοπτικη και ο σχεδιασμος/θεματολογια, ωστοσο το run & gun στοιχειο ειναι το επικρατες.

mike είπε:
και για να σοβαρετουμε, στα fighting ποσα παιχνιδια ειχε το SNES που δεν ειχε η αμιγκα (εκτος του ultimate body blows) ? και μιλανε ολοι για το ΜΚ2, στην Α500 που ετρεχε σε υψηλοτερη αναλυση γιατι θα πρεπει να ειναι και χειροτερο? το disk swapping σε χαλαγε?
Ειχε Super Street Fighter, Street Fighter Alpha 2, Weaponlord, Killer Instinct, Justice League, TMNT: Tournament Edition. Συν ποσα wrestling και "αγνωστα" Ιαπωνικα. Το ultimate body blows ειναι αντιστοιχου επιπεδου με τα Power Instinct / Tuff E Nuff. Τιτλοι που μονο οι πιο πορωμενοι/ψαγμενοι θα ασχοληθουν. Κοινως ειναι πολυ λιγο μπροστα στα προηγουμενα. Α, επισης το Mortal Kombat 2 της Amiga ειναι χειροτερο γιατι παιζει μολις με δυο κουμπια. Αντι για πεντε οπου ειναι και το κανονικο.

mike είπε:
Γιατι στα platform δεν ειχες επιλογες με fire&ice, superfrog, kid chaos, MrNutz (100 φορες καλυτερο απο του MD/SNES), chuck rock, yojoe, jim power, arabian nights, Beavers, Brian the lion, cool spot, elf, james pond 2, lion king, oscar, Zool, sleepwalker, soccer kid, trolls, titus, leander (τι ειπα τωρα!), toki, global gladiators? δεν φτανουν αυτα για να σε καλυψουν?
Τα μισα και βαλει υπηρχαν και στα δυο αλλα συστηματα, και δεν γνωρισαν επιτυχια γιατι.. Ηταν τα περισσοτερα μετρια παιχνιδια. Οχι μετριες μεταφορες, αλλα υποδιεστερα σε σχεση με τον ανταγωνισμο και λοιπες απειρως καλυτερες επιλογες. Παρεπιπτωντος το Superfrog το αναφερα για πλακα, φανταζομαι ομως οτι εχει πολυ αμεση σχεση με αλλες συγκρισεις του παρελθοντος, οπως πχ των Gloom με τα Doom, οπως πολυ σωστα τονισε ο Imgema. Τουλαχιστον ας γινοτανε καποια αναφορα στο Giana Sisters, αντιγραφαρα ηταν, αλλα ειχε εστω καποιο υποτυπωδες ενδιαφερων.

Getta Robo είπε:
Α, επισης το Mortal Kombat 2 της Amiga ειναι χειροτερο γιατι παιζει μολις με δυο κουμπια.
To σκέφτομαι, το ξανασκέφτομαι και δεν μπορώ με τίποτα να φανταστώ πως στο καλό το παίζανε το MK2 με 2 κουμπιά. Αν είναι όντως έτσι τότε ουσιαστικά μιλάμε για σχεδόν unplayable ή υπεραπλουστευμένη έκδοση (με πιο λίγες κινήσεις), όπως αυτή του Master System, απλά με καλύτερα γραφικά και ταχύτητα προφανώς. Πολύ θα ήθελα να δω και ένα τουρνουά amiga users με τα 2 κουμπιά VS console users με τον κανονικό χειρισμό.

Shinobi είπε:
60 η 50 fps βγάζει ένα σύστημα που μπορεί να τα βγάλει ανάλογα το παιχνίδι. Στο mario land τα sprites ειναι 2 το πολύ 3, 4χρωμα διαστασεων 8χ8 η το πολύ 16χ16. ενδεικτικά το αταρι st βγάζει 150 πολύχρωμα sprites 16x16 στα 50 fps χωρίς scrolling.
Απλά για την ιστορία, είναι 271 τα sprites ;)

Imgema είπε:
To σκέφτομαι, το ξανασκέφτομαι και δεν μπορώ με τίποτα να φανταστώ πως στο καλό το παίζανε το MK2 με 2 κουμπιά. Αν είναι όντως έτσι τότε ουσιαστικά μιλάμε για σχεδόν unplayable ή υπεραπλουστευμένη έκδοση (με πιο λίγες κινήσεις), όπως αυτή του Master System, απλά με καλύτερα γραφικά και ταχύτητα προφανώς. Πολύ θα ήθελα να δω και ένα τουρνουά amiga users με τα 2 κουμπιά VS console users με τον κανονικό χειρισμό.
Στην πραγματικοτητα ολοι επαιζαν το ΜΚ2 με 1 κουμπι, και σιγουρα ειναι πιο ευκολο να κανεις fatality πατωντας στο tomahawk πανω, κατω, δεξια,πανω και fire απο το να κανεις τα ιδια σε joypad και να πατησεις και το σωστο κουμπι. Με 1 κουμπι τουλαχιστον δεν εκανες λαθος με τιποτα!

Το super street fighter βγηκε για Α500, βγηκε και εκδοση AGA, και βγηκε και το Super Street fighter 2 turbo για AGA, δεν λεει και πολλα, εχει απλα τεραστεια sprites (οχι οπως το sf alpha 2 του SNES που παιζει στη μιση οθονη και νομιζεις οτι κολησε πριν ξεκινησει γιατι δεν γινεται τιποτα για μερικα sec). Τωρα που ειπα για τεραστεια sprites, για ριχτε μια ματια στο fighting spirit, τα sprites των fighting των MD/SNES δεν τα φτανουν, οπως και γενικα τα γραφικα του παιχνιδιου (ασχετα που το παιχνιδι πρακτικα δεν παιζεται).

Παλι δεν με καταλαβες στα platform. Μιλαμε στο SNES για mario/DK. Γιατι sony και καλα πρεπει να αρεσουν σε ολους αυτα? επειδη ειναι καλα παιχνιδια δεν σημαινει οτι αρεσουν σε ολους. Εμενα το μαριο δεν μου αρεσει καθολου, μεχρι του ΝΕΣ την παλευα, μετα θεωρω οτι ειναι πολυ πολυπλοκο για platfrom, προτιμω π.χ. το απλοικο sonic. Ετσι οταν εχεις 100 παιχνιδια του 9/10, σιγουρα θα βρεις καποιο να λατρεψεις, και για αυτο θα βαλεις 10/10 στην Α500, ολο και κατι θα σου αρεσει απο την τεραστεια συλλογη.

Ακουω συγκριση Gloom με Doom, καλα πλακα κανετε? ειναι καλο το Doom? ολο πιξελιες ειναι. οχι οτι το Gloom λεει κατι, αλλα μονο τα pc ειχαν σωστα FPS επειδη μπορουσαν να κανουν πολλους μαθηματικους υπολογισμους στα 3D. Και τι μανια και αυτη τοτε να παιζουν ολοι FPS, κουσουρι τους εμεινε μεχρι σημερα που εχουμε πηξει στα ιδια και τα ιδια. Και στο MD υπηρχε το bloodshot, σιγα το παιχνιδι, απλα δεν υπηρχε καποιο καλυτερο.

Μια αλλη κατηγορια παιχνιδιων που δεν βλεπω να αναφερετε (γιατι θα κρυφτουν οι κονσολαδες) ειναι τα strategy. Εκτος και εαν καποιος ανεχεται να παιζει sim city με joypad. Τι γνωμες υπαρχουν για τα strategy ?

mike είπε:
Στην πραγματικοτητα ολοι επαιζαν το ΜΚ2 με 1 κουμπι, και σιγουρα ειναι πιο ευκολο να κανεις fatality πατωντας στο tomahawk πανω, κατω, δεξια,πανω και fire απο το να κανεις τα ιδια σε joypad και να πατησεις και το σωστο κουμπι. Με 1 κουμπι τουλαχιστον δεν εκανες λαθος με τιποτα!Το super street fighter βγηκε για Α500, βγηκε και εκδοση AGA, και βγηκε και το Super Street fighter 2 turbo για AGA, δεν λεει και πολλα, εχει απλα τεραστεια sprites (οχι οπως το sf alpha 2 του SNES που παιζει στη μιση οθονη και νομιζεις οτι κολησε πριν ξεκινησει γιατι δεν γινεται τιποτα για μερικα sec). Τωρα που ειπα για τεραστεια sprites, για ριχτε μια ματια στο fighting spirit, τα sprites των fighting των MD/SNES δεν τα φτανουν, οπως και γενικα τα γραφικα του παιχνιδιου (ασχετα που το παιχνιδι πρακτικα δεν παιζεται).

Παλι δεν με καταλαβες στα platform. Μιλαμε στο SNES για mario/DK. Γιατι sony και καλα πρεπει να αρεσουν σε ολους αυτα? επειδη ειναι καλα παιχνιδια δεν σημαινει οτι αρεσουν σε ολους. Εμενα το μαριο δεν μου αρεσει καθολου, μεχρι του ΝΕΣ την παλευα, μετα θεωρω οτι ειναι πολυ πολυπλοκο για platfrom, προτιμω π.χ. το απλοικο sonic. Ετσι οταν εχεις 100 παιχνιδια του 9/10, σιγουρα θα βρεις καποιο να λατρεψεις, και για αυτο θα βαλεις 10/10 στην Α500, ολο και κατι θα σου αρεσει απο την τεραστεια συλλογη.

Ακουω συγκριση Gloom με Doom, καλα πλακα κανετε? ειναι καλο το Doom? ολο πιξελιες ειναι. οχι οτι το Gloom λεει κατι, αλλα μονο τα pc ειχαν σωστα FPS επειδη μπορουσαν να κανουν πολλους μαθηματικους υπολογισμους στα 3D. Και τι μανια και αυτη τοτε να παιζουν ολοι FPS, κουσουρι τους εμεινε μεχρι σημερα που εχουμε πηξει στα ιδια και τα ιδια. Και στο MD υπηρχε το bloodshot, σιγα το παιχνιδι, απλα δεν υπηρχε καποιο καλυτερο.

Μια αλλη κατηγορια παιχνιδιων που δεν βλεπω να αναφερετε (γιατι θα κρυφτουν οι κονσολαδες) ειναι τα strategy. Εκτος και εαν καποιος ανεχεται να παιζει sim city με joypad. Τι γνωμες υπαρχουν για τα strategy ?
Να το δεχτω οτι η amiga εχει εξαιρετικα strategy και adventure γιατι αυτη ειναι και η αληθεια δεν εχω και τσιμπλες στα ματια για να μην το βλεπω αυτο.Να το δεχτω οτι η amiga μπορει να ειναι μεγαλητερο μεγεθος ως προς αυτο που πιστευω εγω αντε να το δεχτω ως ενα σημειο γιατι το αμφισβητο γενικοτερα.Να δεχτω οτι γενικοτερα εχει πολλα καλα παιχνιδια φυσικα και θα το δεχτω γιατι ειναι η αληθεια και εννοοιται αυτο αλλα να υπερασπιζεσαι ρε φιλε το Μortal Kombat στην amiga και οτι παιζεται καλητερα και ειναι πιο ευκολο με ενα κουμπι κλπ ειναι ο ορισμος του amiga fanboy.Δεν ειναι κακο αυτο φυσικα γιατι ολοι ημαστε fanboys με καποια εταιρια οσο και αν δεν το παραδεχονται πολλοι αλλα μη γραφεις τετοια πρωι πρωι γιατι θα ξεχασουμε

Και αυτα που ξερουμε.

Εντάξει, αν έπαιξες εσύ το Doom το 1993 και είπες "όλο πιξελιές είναι" τότε τι να πω, σηκώνω τα χέρια ψηλά. Ολοι έπαιζαν FPS?? Που τα βρήκαν? Γιατί το 1993 δεν υπήρχαν και πάρα πολλά (το Gloom βγήκε πολύ αργότερα btw και παρόλα αυτά ήταν απαρχαιωμένο). Στις κονσόλες platforms παίζαμε κυρίως πάντως... Μετά λες για το Bloodshot! Καλά εκεί το έχασα τελείως. Και μόνο που συγκρίνεις το Doom με το Bloodshot για να μας πεις για τα FPS, δείχνει 100% ότι δεν έχεις ασχοληθεί ιδιαίτερα με το genre και μάλλον δεν είχες παίξει και το Doom, τουλάχιστον όχι τότε. Είναι σαν να σου λέω ότι τα "Shootemups δεν λένε κάτι, έπαιξα και το Space Invaders στο coin op, δεν έλεγε κάτι"

Για τα platforms έκανα μία μικρή λίστα από τα αγαπημένα μου για κονσόλες χωρίς Mario/Sonic/DKC μέσα. Υπάρχουν πολλά (πάρα πολλά) καλά platforms και δεν χρειάζεται καν να αναφέρει κανείς τα Mario/Sonic/DKC για να δει ότι οι κονσόλες είναι τα μηχανήματα με τα καλύτερα platforms.

Βλέπω ότι αρχίσαμε να συγκρίνουμε AGA παιχνίδια τώρα. Amiga CD32, Amiga 1200 κλπ. Μάλιστα. Οπότε τώρα εγώ τι να κάνω να αρχίσω να συγκρίνω παιχνίδια του Saturn/PS1/N64?

Οσο για το Mortal Kombat... Ειλικρινά τώρα, χωρίς πλάκα. Και χωρίς trolling. Γιατί με σας δεν ξέρω πότε κανετε πλάκα και πότε όχι. Εννοείς αυτό που λες? Η έχεις σκάσει στα γέλια μπροστά από την οθόνη σου που τσιμπάω? Αλήθεια προτιμάς το 1 ή τα 2 κουμπιά για να παίξεις ένα τέτοιο παιχνίδι? Εχω ξαναδεί fans κάποιου μηχανήματος να προσπαθούν με νύχια και με δόντια να αποδείξουν ότι το δικό τους είναι το best ever αλλά τέτοιο πράγμα δεν έχω ματαδεί! Α, έχω και μία καλύτερη ιδέα από το να παίζεις MK με ένα κουμπί... κανένα κουμπί! Γιατί όχι? Ποιο εύκολο θα είναι το παιχνίδι αν παίζει μόνο του... Βασικά τι λέω, καλύτερα να δεις ένα longplay video, εκεί αποκλείεται να κάνεις λάθος και να μην σου βγει το fatality, το λέω σωστά?

Για τα Strategy δεν μίλησε κανείς και σίγουρα δεν είπε ότι στις κονσόλες είναι καλύτερα. Θα ήταν τρελός να το κάνει (σαν amigας ένα πράμα). Είπαμε κάποια genres παίζουν καλύτερα σε υπολογιστή με mouse, kayboard και οθόνη με πιο σταθερή/καθαρή εικόνα από την τηλεόραση. Αλλά αν ακολουθήσουμε την ίδια λογική που υπάρχει εδώ τότε όχι, δεν πρέπει να το παραδεχτούμε αλλά να βγάλουμε ότι τελικά τα strategy είναι καλύτερα με το joypad και το MD/SNES έχουν τα καλύτερα strategy. Α και το ότι τα Strategy δεν λένε τίποτα στην τελική. Ολο κάτι μικροσκοπικά ανθρωπάκια και tanks που πάνε πέρα δώθε είναι...

Πολύ ισοπέδωση ρε παιδιά, όντως θα ξεχάσουμε και αυτά που ξέραμε όπως λέει και ο Bill.

Εξακολουθω να εχω την απορια που ακριβως υπερτερουσε η Amiga στα περι των χειρηστηριων. Ναι ενταξει υπηρχε το Tomahawk οπου προφανως του εχουνε κανει και καποιο ταμα αρκετοι, αλλα οι κονσολες ειχανε επιλογες απο arcade stick, programmable gamepads μεχρι wireless controllers. Κατι που φυσικα εβλεπε στον υπνο της η Amiga.

Επισης το bloodshot δεν εκανε κατι νεο, αλλα ητανε μια αξιοπρεπη προσπαθια σε περιορισμενο hardware και αγοραστικο κοινο. Εβαλε καποιες ιδεες μεν, αλλα φυσικα δεν θα μπορουσε να ανταγωνιστει τα αλλα θηρια του χωρου.

Υγ. Super Street Fighter 2 - OCS Amiga

Οντως, φαινεται πολυ καλο και τεχνικο παιχνιδι.

Για Spectrum.

ChrisTOS είπε:
Απλά για την ιστορία, είναι 271 τα sprites ;)
Το ξέρω (demo leonard κλπ) αλλά δεν ήθελα να μπω σε ιδιαίτερες λεπτομέρειες. Έριξα ένα 150 για να υπάρχουν και περιθώρια.

Αουτς! Πολύ κακό port. Τα Backgrounds τελείως στατικά, αργό, λείπουν frames κλπ κλπ. Φαντάζομαι ότι το κανανε έτσι για να χωρέσει σε μία δισκέτα? (δεν ξέρω πόσες δισκέτες είναι). Τουλάχιστον οπτικά το MK2 είναι πιο κοντά στις κονσόλες (αν και πάλι λείπουν frames) όμως είναι και τρεις δισκέτες αν θυμάμαι καλά.

Imgema είπε:
Αουτς! Πολύ κακό port. Τα Backgrounds τελείως στατικά, αργό, λείπουν frames κλπ κλπ. Φαντάζομαι ότι το κανανε έτσι για να χωρέσει σε μία δισκέτα? (δεν ξέρω πόσες δισκέτες είναι). Τουλάχιστον οπτικά το MK2 είναι πιο κοντά στις κονσόλες (αν και πάλι λείπουν frames) όμως είναι και τρεις δισκέτες αν θυμάμαι καλά.
Και ομως, ηταν πεντε δισκετες!!! Το χειροτερο πραγμα ηταν και παραμενει, να αλλαζεις δισκετα επειτα απο καθε κινηση.. Με καθε hadouken συνηθως ειχες και αλλαγη δισκετας δωρο. Και μετα λενε αργο το Street Fighter Alpha 2 για το Snes!!!

Το Mortal Kombat 2 ειναι σαφως πιο αξιοπρεπης μεταφορα, και παλι ομως, ηταν και ειναι πολυ λιγο μπροστα στα Mortal Kombat των κονσολων.

Υγ. Για του λογου το αληθες:

JypAPwk.jpg
ze0NiMO.jpg

Φυσικα και μιλαμε για ανωτερη εκδοση. Παραμενει τοσο φοβερο οπου χρειαστηκαν να επιστρατευσουν πεντε ολοκληρες δισκετες για να χωρεσει το μεγαλειο του! Τι να πουνε και τα Snes / Mega Drive με την μια ποταπη κασετουλα; Α ρε Amiga, δεκα χρονια μπροστα παντα ησουν!

Εξακολουθω να εχω την απορια που ακριβως υπερτερουσε η Amiga στα περι των χειρηστηριων. Ναι ενταξει υπηρχε το Tomahawk οπου προφανως του εχουνε κανει και καποιο ταμα αρκετοι, αλλα οι κονσολες ειχανε επιλογες απο arcade stick, programmable gamepads μεχρι wireless controllers. Κατι που φυσικα εβλεπε στον υπνο της η Amiga.Επισης το bloodshot δεν εκανε κατι νεο, αλλα ητανε μια αξιοπρεπη προσπαθια σε περιορισμενο hardware και αγοραστικο κοινο. Εβαλε καποιες ιδεες μεν, αλλα φυσικα δεν θα μπορουσε να ανταγωνιστει τα αλλα θηρια του χωρου.

Υγ. Super Street Fighter 2 - OCS Amiga

Χμμμ, 5 δισκέτες επί 800κ... Δεν έχει διαφορά με το SNES port δηλαδή, 4ΜΒ κασέτα ήταν. Οπότε δεν δικαιολογείται το κόψιμο frames και η απλοποίηση των backgrounds.

Εdit: Ωραίο το Elfmania, τα χρώματα και τα backgrounds είναι πολύ καλά και το animation φαίνεται να έχει αρκετά frames αλλά... ο σχεδιασμός και ο τρόπος που κινούνται οι χαρακτήρες, ο τρόπος που πετάνε στον αέρα σαν να μην έχουν βάρος.... Δεν θα το σύγκρινα με τίποτα με ένα Street Fighter 2, ή ένα Mortal Kombat 2-3.

Imgema είπε:
Εντάξει, αν έπαιξες εσύ το Doom το 1993 και είπες "όλο πιξελιές είναι" τότε τι να πω, σηκώνω τα χέρια ψηλά. Ολοι έπαιζαν FPS?? Που τα βρήκαν? Γιατί το 1993 δεν υπήρχαν και πάρα πολλά (το Gloom βγήκε πολύ αργότερα btw και παρόλα αυτά ήταν απαρχαιωμένο). Στις κονσόλες platforms παίζαμε κυρίως πάντως... Μετά λες για το Bloodshot! Καλά εκεί το έχασα τελείως. Και μόνο που συγκρίνεις το Doom με το Bloodshot για να μας πεις για τα FPS, δείχνει 100% ότι δεν έχεις ασχοληθεί ιδιαίτερα με το genre και μάλλον δεν είχες παίξει και το Doom, τουλάχιστον όχι τότε. Είναι σαν να σου λέω ότι τα "Shootemups δεν λένε κάτι, έπαιξα και το Space Invaders στο coin op, δεν έλεγε κάτι"
Για τα platforms έκανα μία μικρή λίστα από τα αγαπημένα μου για κονσόλες χωρίς Mario/Sonic/DKC μέσα. Υπάρχουν πολλά (πάρα πολλά) καλά platforms και δεν χρειάζεται καν να αναφέρει κανείς τα Mario/Sonic/DKC για να δει ότι οι κονσόλες είναι τα μηχανήματα με τα καλύτερα platforms.

Βλέπω ότι αρχίσαμε να συγκρίνουμε AGA παιχνίδια τώρα. Amiga CD32, Amiga 1200 κλπ. Μάλιστα. Οπότε τώρα εγώ τι να κάνω να αρχίσω να συγκρίνω παιχνίδια του Saturn/PS1/N64?

Οσο για το Mortal Kombat... Ειλικρινά τώρα, χωρίς πλάκα. Και χωρίς trolling. Γιατί με σας δεν ξέρω πότε κανετε πλάκα και πότε όχι. Εννοείς αυτό που λες? Η έχεις σκάσει στα γέλια μπροστά από την οθόνη σου που τσιμπάω? Αλήθεια προτιμάς το 1 ή τα 2 κουμπιά για να παίξεις ένα τέτοιο παιχνίδι? Εχω ξαναδεί fans κάποιου μηχανήματος να προσπαθούν με νύχια και με δόντια να αποδείξουν ότι το δικό τους είναι το best ever αλλά τέτοιο πράγμα δεν έχω ματαδεί! Α, έχω και μία καλύτερη ιδέα από το να παίζεις MK με ένα κουμπί... κανένα κουμπί! Γιατί όχι? Ποιο εύκολο θα είναι το παιχνίδι αν παίζει μόνο του... Βασικά τι λέω, καλύτερα να δεις ένα longplay video, εκεί αποκλείεται να κάνεις λάθος και να μην σου βγει το fatality, το λέω σωστά?

Για τα Strategy δεν μίλησε κανείς και σίγουρα δεν είπε ότι στις κονσόλες είναι καλύτερα. Θα ήταν τρελός να το κάνει (σαν amigας ένα πράμα). Είπαμε κάποια genres παίζουν καλύτερα σε υπολογιστή με mouse, kayboard και οθόνη με πιο σταθερή/καθαρή εικόνα από την τηλεόραση. Αλλά αν ακολουθήσουμε την ίδια λογική που υπάρχει εδώ τότε όχι, δεν πρέπει να το παραδεχτούμε αλλά να βγάλουμε ότι τελικά τα strategy είναι καλύτερα με το joypad και το MD/SNES έχουν τα καλύτερα strategy. Α και το ότι τα Strategy δεν λένε τίποτα στην τελική. Ολο κάτι μικροσκοπικά ανθρωπάκια και tanks που πάνε πέρα δώθε είναι...

Πολύ ισοπέδωση ρε παιδιά, όντως θα ξεχάσουμε και αυτά που ξέραμε όπως λέει και ο Bill.
1) τι εννοεις "δεν εχω ασχοληθει με το FPS" ? ξερεις τι κανω σπιτι μου? φυσικα εχω παιξει οσο μπορω το Doom και το Bloodshot, μπορω να τα κρινω. Το Doom δεν με ενθουσιασε, οπως δεν θα με ενθουσιαζε κανενα FPS τοτε, δεν κανουν αυτες οι 16μπιτ μηχανες για FPS, ουτε θελω να παιζω FPS σε αυτα. Γενικα δεν θελω να παιζω 3D παιχνιδια σε 16μπιτ hardware, δεν φτανει. Το 3D θελει δυναμη και μαθηματικα, απο 32μπιτ και πανω. Aν και υπηρχαν καποια καλα 3D παιχνιδια οπως το starwing ή το zeewolf σε Α500.

2) Τωρα κολλησες με AGA μηχανηματα επειδη κατα λαθος ανεφερα το lion king και σου ειπα οτι το SSF2T υπαρχει σε AGA, ουτε το συγρινα με καποιο αλλο, απλα ανεφερα οτι υπαρχει. Δεν χρειαζεται να βαλω τα SF στην συγκριση, στην αμιγκα υπαρχει το SF2 το οποιο ειναι πολυ καλο, αλλα δεν ειναι SF ! δεν εχει καμια σχεση το gameplay, απλα το ονομα ειναι κοινο. Δεν συγκρινεται με του SNES/MD γιατι απλα δεν ειναι το ιδιο παιχνιδι, εαν θες να παιξεις SF2, το πιο κοντινο ειναι του SNES, απο κοντα του MD, αλλα στην Α500 το sf2 ειναι ενα καλο παινχιδι που εχει απλα αυτον το τιτλο.

3)Για το θεμα MK2 σε παραπεμπω στο review τευχος 54 ενος κλασικου αντι-αμιγκικου περιοδικου της εποχης, του USER, που μεσα μονο οτι ειναι το καλυτερο παιχνιδι ολων των εποχων δεν γραφει, κατι "θριαμβος", κατι " καλυτερο beat em up μεχρι στιγμης" και τετοια, απο ατομα που ουτε στο SOTB δεν βαζουν καλο βαθμο και ολοι ηξεραν οτι ειχαν υποχθονιες σχεση με καποιες εταιριες, αλλα τελικα αγοραστηκαν απο τη νιντεντο και ηρεμισαν (οποιος διαβασει προσεκτικα καποια γραφομενα θα καταλαβει, σε απαντησεις αλληλογραφιες, σε ασχετα review κτλ). Και ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ θα πρεπει να καταλαβεις οτι το ΜΚ2 στην Α500 ειναι πολυ καλο, θες δεν θες, εσενα μπορει να μην σου αρεσει. Eιναι hiresolution, εχει ολα τα sampling του coin-op, εχει ολες τις κινησεις και αυτο ειναι θαυμα με ενα μονο κουμπι, ειναι γρηγορo, εχει πολυ καλα backgrounds, γενικα ειναι καλο, απλα χανει σε σχεση με τις κονσολες μονο στο disk swapping. Οσο nintendo fan boy και να εισαι, τα βλεπεις αυτα, βαλε να το παιξεις εαν δεν το θυμασαι καλα. Αλλο πραγμα αυτο που λες "δεν ειναι καλο -γενικα-", αλλο πραγμα το "δεν ειναι καλυτερο απο το .....". Το οτι δεν παιζεται με 4 κουμπια, ειναι διαφορετικο απο την κανονικη εκδοση, μπορει να ενοχλει και ολα αυτα που λες να τα λαμβανω υποψη, αλλα στην τελικη το ιδιο το παιχνιδι δεν μειωνεται απο αυτο.

3)Μαλλον τελειωσε η λογικη σου σκεψη και αρχιζουν οι χαρακτηρισμοι οταν μιλας για τα strategy. Γιατι δεν ειναι μονο μικροσκοπικα τανκς, και υπαρχουν και ανθρωποι που παιζουν strategy, επειδη εσενα δεν σου αρεσουν, δεν παει να πει οτι δεν υπαρχουν. Και δεν θυμαμαι πραγματικα εαν το civlization/colonization υπηρχε σε καποια κονσολα. Θυμαμαι και εχω παιξει καποια οπως το simcity, theme park, αλλα και το πολυ κακο dune2 στο MD.

Πολυ ισοπεδωση που λεει και ο bill, φαινεται οτι τα nintendo fan boys κοιμουνται με το μαριο, εαν θες να σου απαντησω οπως μιλας ΛΟΛ και παλι ΛΟΛ.

Να κανω τον δικηγορο του διαβολου, μαλλον δεν καταλαβες και πολυ καλα τι προσπαθουσε να πει ο φιλτατος Imgema. Σου λεει οπως δεν νοειται να υπαρχουν πολλες κατηγοριες παιχνιδιων με ενα η και δυο πληκτρα σε εκεινη την εποχη, αντιστοιχος υπο τους ορους σου σατυρικα κατηγοροποιησε τα παιχνιδια στρατηγικης με αντιστοιχο τροπο οπως εσυ εκανες παραπανω σε μια ντουζινα αλλα. Ο λογος που δεν αναφεροντε λοιπον αυτα, ειναι γιατι οντως τα αντιμετοπιζαμε σαν φθηνα και προσιτα υποκαταστατα αυτων που ειδαμε σε αλλους υπολογιστες, και φυσικα μονο κατι γραφικοι κανανε συγκρισεις με τα αντιστοιχα των pc, atari st & amiga. Σε αντιθεση με αλλους βεβαιως βεβαιως.

Για την παρουσιαση τωρα του Mortal Kombat 2 απο που να το πιασω. Εξαιρουμενου την αποψαρα του Κροντηρα περι "το καλυτερο beat em up σε οποιοδηποτε υπολογιστη μεχρι στιγμης", απο την στιγμη που η SNK ειχε βγαλει ποσες παιχνιδαρες, μαλλον ο κυριος συντακτας ειχε περιορισμενες γνωσεις η και απλοικο επιπεδο να εκτιμησει τα καλυτερα παιχνιδια τοτε φαινεται.

Αν και οντως το Mortal Kombat 2 ηταν συμπαθητικη μεταφορα, και σιγουρα καλυτερη απο την υπολοιπη αντιστοιχη σαβουρα και οχετο της Amiga 500, υπερβολαρει αγριως στα περι διαφορων, καθως οι διαφορες ειναι παραπανω απο εμφανεις, και της Amiga συγκεκριμενα ειναι υποδιεστερη εκδοση σε σχεση με μερος του ανταγωνισμου, και πιο συγκεκριμενα με τα Snes / Mega Drive. Δες ποσα frames χανει καταρχας. Κουραζει χωρις λογο. Και αντι να κερδισει στη ταχυτητα, ειναι και πιο αργο! Περι χειρισμου τα ειπαμε, Mortal Kombat 2 με δυο κουμπια (σε λιγο θα πιστεψουμε οτι επειδη ειναι το δευτερο της σειρας δεν ειναι προβλημα να εχει και δυο κουμπια!) δεν ειναι τιποτα αλλο παρα μειωμενη εμπειρια. Το οτι δεν ειναι για τα σκουπιδια δεν το κανει και καλο, οντως καποιος μπορει να την βρισκει με τον γνωμονα τυχη / τα παταω ολα και οτι κατσει, αλλα δεν παιζετε ετσι σοβαρα το παιχνιδι ουτε στη πραγματικοτητα ειναι διασκεδαστικο. Ακομα, τα υποβαθρα δεν εχουν animations σε αντιθεση με τις αλλες εκδοσεις. Επειτα, οι αστειες αναφορες για "αν εχετε τρια floppies το παιζετε τελεια διχως να αλλαζετε δισκετα" ειναι αστειες και δειχνει ερασιτεχνισμο στη καλυτερη. Αν ειναι δυνατον να προτρεπει η να δικαιολογει την αγορα hardware 100.000δρχ ποσο κοστιζαν ολα αυτα προκειμενου να παιξεις και με τις τρεις δισκετες διχως να αλλαζεις καθε λεπτο για να φορτωση.

και ναι, κοιμομαστε αγκαλιτσα με τον Mario, με τον Yoshi, με τον Ristar και τον Sonic και ολες τις πριγκιπισσες απο ολα τα βασιλεια.

Φανταζεσαι ομως να κοιμομασταν με τον Superfrog και τον Cool Coyote; μπρρ!

Street fighter aplha 2 στο SNES : οι χαρακτηρες σε υψος εχουν το μισο απο τους χαρακτηρες του fighting spirit. Kαι ομως το SSF2 (οχι το SFA2) ειναι καλυτερο παιχνιδι απο το fighting spirit, δεν ειπε κανεις το αντιθετο.

Fightin-_Spirit_-_1996_-_neo_Software_Produktions.jpg

αυτο πρεπει να ειναι καποιο remake, δεν ξερω ακριβως :

Fightin___Spirit___HD_version_by_giaci78.jpg

Πίσω
Μπλουζα