Η καλύτερη έκδοση οκτάμπιτων games

τις έχω παίξει όλες και επιμένω...matchday 2 cpc rules...το ίδιο και στο basket master

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Match Day 2...θα ηταν ενα ενδιαφερον αλλα επιπονο συγκριτικο. Συνεχιζω να θεωρω την εκδοση του Spectrum ανωτερη.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
το bosconian '87 μετράει; αν και είναι ουσιαστικά home conversion του arcade έχει κάποιες διαφορές.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
πλάκα κάνεις έτσι; :p Στο παιχνίδι αυτό ο cpc υπερέχει...κατατσεκαρισμένο! :)

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Βρε κάντε ένα συγκριτικό για το Matchday 2 και μην βγάζετε τόσο γρήγορα συμπεράσματα. Επειδή τις έχω παίξει όλες τις εκδόσεις σας λέω ότι η έκδοση του Speccy είναι η καλύτερη. Gameplay is King, και εκεί ο Spectrum σκίζει (οι κάτοχοι C64 βέβαια είχαν καλύτερα ποδοσφαιράκια για να ασχοληθούν, οπότε δεν τους ενδιέφερε αν η έκδοση για C64 ήταν χάλια).
 
Aν και είμαι "ποδοσφαιροεχθρός" (το αντίθετο του ποδοσφαιρόφιλου δηλαδή :D ), θα ακούσω με ενδιαφέρον τι πλεονέκτημα είχε ο speccy στο gameplay του Match Day II.

Είχε να κάνει με την ταχύτητα μήπως; Παλιότερα που έτυχε να το τσεκάρω, μου είχε φανεί ίδιο με την CPC έκδοση σε ταχύτητα. (εκτός αν το μπερδεύω με άλλο παιχνίδι)
 
Ορίστε τώρα, με βάλατε να κάνω συγκριτικό σε μέτριο παιχνίδι! :mad: (πλάκα κάνω :D )

Match Day II

Λοιπόν...Το Match Day II βγήκε για ZX Spectrum, MSX, CPC και C64.

Γραφικά

cpcmatch1.jpg

Από αριστερά: Spectrum, MSX, Commodore 64, CPC

Τα γραφικά του Spectrum κυριολεκτικά δεν βλέπονται. Ένα απαίσιο πράσινο για τερέν, μονόχρωμοι παίκτες και τρελό color clash. Στον MSX βελτιώνονται λίγο τα πράγματα (καλύτερο πράσινο, απουσία color clash) αλλά όχι πολύ. Στον C64 τα γραφικά είναι πολύ χοντροκομμένα αν και έχουν καλύτερο χρώμα. Μακράν η καλύτερη έκδοση είναι του CPC με λεπτομερή γραφικά και ωραία χρώματα.

Ήχος

Ο ήχος σε όλα τα μηχανήματα είναι μετριότατος. Η έκδοση του C64 έχει μια συμπαθητική intro μουσική, αλλά χάνει μέσα στο παιχνίδι. Συνολικά νομίζω ότι η έκδοση για CPC κερδίζει και εδώ.

Χειρισμός

Το παιχνίδι είναι κακογερασμένο. Ο χειρισμός του και η αίσθηση του "παίζω μπάλα" είναι μετριότατες. Μάλλον έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές επειδή εκείνη την εποχή τους περισσότερους οκτάμπιτους δεν υπήρχε κάτι καλύτερο (δεν είναι τυχαίο ότι οι ποδοσφαιρόφιλοι της εποχής χαλάγανε τα κέρματά τους στο Tehkan World Cup). Η έκδοση για C64 είναι πιο αργή και από το θάνατο. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω πως το Zzap!64 του έβαλε 90%. Ο C64 είχε πολύ καλύτερο ποδοσφαιράκι, το International Soccer, παρά τα χρονάκια του (1983). Η έκδοση για CPC είναι σαν την έκδοση του Spectrum με...Βάλιουμ. Αρνητική εντύπωση προκαλεί και η έκδοση του MSX που την περίμενα να έχει την ίδια ταχύτητα με του Spectrum, αλλά φευ...Τα έχει πιει τα ποτάκια της πριν μπει στο γήπεδο (ούτε ο George Best να ήταν :) ). H μόνη που στέκεται είναι η έκδοση για Spectrum όπου έχουμε ταχύτητα επαγγελματιών εν ενεργεία (που κολλάνε τα τελευταία τους ένσημα στο πρωτάθλημα του Κατάρ) και όχι παλαιμάχων του A΄Παγκόσμιου.

Γενικά

Η έκδοση του Spectrum μπορεί να είναι πιο άσχημη και από τον Tevez και να ακούγεται σαν κομμένος υποψήφιος μουσικού talent show, αλλά τουλάχιστον παίζει μπάλα (μπορεί να είναι επιπέδου Βραδυποριακός-Ταλαιπωριακός, αλλά αναγνωρίζεται ως "ποδόσφαιρο").

Μακριά.

Match Day II (1987)(Ocean Software)_0002.jpg

c64match.png

zxmatch1.jpg
 
krem13 είπε:
το bosconian '87 μετράει; αν και είναι ουσιαστικά home conversion του arcade έχει κάποιες διαφορές.
Αν θεωρείς ότι είναι τελείως διαφορετικό παιχνίδι και όχι απλώς μεταφορά από το coin-op, τότε ναι. Αν στην ουσία είναι το ίδιο παιχνίδι με μόνο κάποιες μικρές διαφορές (λόγω porting, αδυναμίας του home hardware, κλπ), τότε όχι.
 
Πάμε να δούμε και το Daley Thompson's Decathlon

Format: Amstrad CPC, ZX Spectrum, Commodore 64

Ένας τίτλος βασισμένος στο Hyper Sports της Konami, που έχει την ίδια λογική: τρελό button mashing και πάμε για αλλαγή joystick. :D Φέρει το όνομα του μεγάλου δεκαθλητή Daley Thompson που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στη Μ. Βρετανία εκείνη την εποχή (κάτι ήξερε η Ocean).

Γραφικά

cpcdaley1.jpg

Από αριστερά: Spectrum, C64, CPC

Τα γραφικά είναι λειτουργικά και στις τρεις εκδόσεις χωρίς όμως να έχουν κάτι το ιδιαίτερο, Οι εκδόσεις του Spectrum, αλλά ιδίως του CPC έχουν πολύ μεγάλα sprites. Δυστυχώς όμως το sprite στον CPC είναι πολύ κακοσχεδιασμένο και έχει μάλλον κακό animation. επίσης όσο και γρήγορα να πηγαίνεις, δεν έχεις την αίσθηση της ταχύτητας που έχεις στις άλλες δύο εκδόσεις. Ο μπάμιας, ανεξάρτητα με το τι λέει το κοντέρ, φαίνεται να κινείται το ίδιο. Τουλάχιστον όμως φαίνεται ότι παίζεις μαύρο αθλητή σε αντίθεση με τον Spectrum. Στον C64 μπορεί τα sprites να είναι μικρά αλλά έχεις και αντίπαλο που τον βλέπεις στην οθόνη στους αγώνες δρόμου. Επίσης στον C64 το ταρτάν φαίνεται καλύτερο αν και το πλήθος είναι μερικά pixels, σε αντίθεση με τον Spectrum που βλέπουμε φάτσες. Από την άλλη όμως στον C64 έχουμε διαφημίσεις (όπως Woolworth, WH Smith, Barclays) που δίνουν άλλη ατμόσφαιρα. Σαν συνολικό αποτέλεσμα νομίζω ότι η πιο ευχάριστη οπτικά έκδοση είναι του C64.

Ήχος

Εδώ ο CPC έχει χαλαρά το προβάδισμα. Ο λόγος; Στην εισαγωγή, κάποιο τζιμάνι της Ocean έκλεψε τη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου από το Chariots of Fire. Μπορεί να είναι Clopyright, αλλά κατευθείαν σε βάζει στο πνεύμα και σε πορώνει. :D

Χειρισμός

Κακά τα ψέμματα. Τέτοια παιχνίδια είναι καλύτερα αν τα παίζεις με παρέα, και εδώ ο C64 υπερέχει, αφού έχει επιλογή για διπλό. Άσε που τρέχεις γρηγορότερα αν βλέπεις τον αντίπαλο να τρέχει δίπλα σου, παρά κυνηγώντας χρόνο (καρατσεκαρισμένο αυτό). Συν ότι τη σφαίρα την παίζει "σωστά" σε αντίθεση με τις άλλες εκδόσεις (ο αθλητής στριφογυρίζει και την πετάει δεν τρέχει κρατώντας τη σφαίρα!). Από την άλλη, οι εκδόσεις του CPC και του Spectrum έχουν πιο ρεαλιστικά το αγωνίσματα δρόμου αφού μπορείς να κάνεις άκυρη εκκίνηση.

Γενικά

Σαν συνολική αίσθηση, βρήκα την έκδοση του C64 πιο ευχάριστη, κυρίως λόγου της ύπαρξης διπλού αλλά και γιατί οπτικά έμοιαζε περισσότερο στο Hyper Sports, το οποίο το παιχνίδι ξεκάθαρα αντιγράφει.*

*Ή μήπως είχε πάρει άδεια από την Konami, άρα μιλάμε για Coin-op conversion, άρα ντισκαλιφιέ; :)

zxdaley1.jpg

c64daley.jpg
 
Θεωρώ ότι στο συγκριτικό match day 2 έκανες το review έχοντας προαποφασίσει τον νικητή! Σαν...αυτοεκπληροπύμενη προφητεία!

Σαφέστατα αδίκησες την έκδοση του cpc!
 
spyros_s είπε:
Θεωρώ ότι στο συγκριτικό match day 2 έκανες το review έχοντας προαποφασίσει τον νικητή! Σαν...αυτοεκπληροπύμενη προφητεία!Σαφέστατα αδίκησες την έκδοση του cpc!
Δεν είχα "προαποφασίσει" κάτι, απλά ήδη γνώριζα ότι η έκδοση του Spectrum ήταν η ταχύτερη και η πιο playable. Κάνοντας το συγκριτικό, απλά επιβεβαιώθηκε αυτό που θυμόμουν. Παίξε και τα δύο και θα δεις πόσο βασανιστικά αργή είναι η έκδοση του CPC σε αντίθεση με του Spectrum. Επίσης ξαναπαίζοντας το παιχνίδι τώρα, το βρίσκω πολύ χειρότερο από ότι θυμόμουν. Πραγματικά δε νομίζω ότι αξίζει να ασχοληθεί κανείς μαζί του σήμερα, μιλάμε για ένα μετριότατο παιχνίδι, το οποίο πήρε υψηλές βαθμολογίες είτε λόγω α) έλλειψης σοβαρού ανταγωνισμού στους home ή β) συμπάθειας των Άγγλων reviewers στον John Ritman (τα κάνουν κάτι τέτοια οι Άγγλοι, πχ. η υπερβολική συμπάθεια στον πλέον overrated σχεδιαστή, τον Minter). Οι "δικοί μας", του Pixel, μάλλον αντέγραψαν τους Άγγλους και του έγραψαν καλή κριτική.
 
Αν και διαφωνώ με μέρος των γραφόμενων σου δεν θα το συνεχίσω διότι δεν έχει νόημα. Να προτείνω το επόμενο παιχνίδι;

krakout!

Μελλοντικά συγκριτικά, Manic Miner, TTRacer,Ping Pong, Barry McGuigan Boxing, 3 weeks in paradise, West bank
 
Ωχ, στο Krakout θα "θερίσει" ο commie !! :D

Καλή η πρόταση του Barry McGuigan, Σπυρο. Ισως το καλύτερο παιχνίδι μποξ στα οκτάμπιτα, κατά την άποψή μου (δεν έχω ασχοληθεί με το sequel όμως).

Tο έχω τελειώσει πάνω απο μία φορά σε amstrad, και το προτιμώ απο κάτι By Fair Means or Foul, Fight Night, το Punchoutoειδές Frank Bruno's Boxing, κ.α.

Το παιχνίδι ονομάζεται στην πραγματικότητα Star Rank Boxing - είναι αμερικάνικο, παραγωγή Scott Orr (GameStar) - με πολλά αθλητικά παιχνίδια στο ενεργητικό της εταιρίας του.

Δυστυχώς στις ευρωπαϊκές εκδόσεις με την κασσέτα κόπηκαν αρκετές απο τις ευκολίες της δισκέττας (σώσιμο αγώνων, κλπ) - αν και σε κάποιες εκδόσεις έμειναν κάποια "απομεινάρια".

Μακάρι να βρω χρόνο να κάνω ένα συγκριτικό !!
 
για μένα ήταν εκπληκτικό και στον σπέκτρουμ το κρακαουτ!
 
Δεκτόν !! :)

Για μένα η σειρά πάντως είναι C64 > CPC > Spectrum. Φυσικά η σειρά ενδέχεται να αλλάξει, διότι μέχρι σήμερα δεν έχω παίξει τις εκδόσεις του MSX και του BBC, και δεν ξέρω πόσο καλά "στέκονται".

---EDIT---

Οκ, τις εξομοίωσα και αυτές. Εννοείται ότι ο commie παραμένει (κατά την άποψή μου) νο1.

O MSX... spectrumίζει σε βαθμό κακουργήματος !! (κλασσικά).

Ο ΒΒC κάααατι πήγε να κάνει με τα graphics (έχει και background patterns στις πίστες), αλλά και πάλι δεν "τραβάει" ιδιαίτερα. (δεν άκουσα να έχει και κάποιο tune...).

O Thompson (υπάρχει και εκεί καθώς φαίνεται έκδοση, και κατά 90% είναι real-deal, όχι fan-made), δυστυχώς πλησιάζει και αυτός πολύ τις σπεκτρουμοεκδόσεις σε εκτέλεση...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
spyros_s είπε:
για μένα ήταν εκπληκτικό και στον σπέκτρουμ το κρακαουτ!
Ήταν το καλύτερο break out παιχνίδι γενικά! Το είχα απολάυσει περισσότερο από το arkanoid. Γύριζα και την tv στο πλάϊ γιατί μετά από καιρό με το arkanoid δε συνήθησα εύκολα το landscape στυλ του! Στο μαύρο είχε τα ποιο καθαρά γραφικά.
 
Στα 8bit γουσταρω περισοτερο το "δωρεαν" (covertape στο YS) Batty

http://www.youtube.com/watch?v=KlNE3NfdzPU

και την μοντιφα που ειχε κανει ο Theo Devil στο Arkanoid I (αλλα δεν την εχει κρατησει αγκρρρρ)...
 
Theo Devil! Τι μου θύμισες τώρα ρε Wally!!!
 
Διαβασε τη συνεντευξουλα που του ειχα παρει στο Phoenix 2
 
Πίσω
Μπλουζα