Χειρότερα παγωτά .... μα, φυσικά, όσα έφαγα στο νησί της καταγωγής μου εκεί στα 80ς κατά τη διάρκεια των καλικαιρινών διακοπών !!! "Γιατί έτσι" ??? θα με ρωτήσετε !!! Λοιπόν, δείτε πώς είχαν τα πράγματα ....
Το νησάκι μου βρίσκεται στις Νότιες Κυκλάδες και ανήκει στη λεγόμενη "άγονη γραμμή" με ό,τι αυτό συνεπάγεται : Μέχρι τα τέλη των 80ς δεν υπήρχε λιμάνι και το καράβι άραζε μεσοπέλαγα, άνοιγε τις πλαϊνές πόρτες και τη μπουκαπόρτα και ... κατέφθαναν οι βάρκες για να πάρουν τον κόσμο από εκεί και να τον βγάλουν στο μώλο !!! Το δε καράβι .... περνούσε από εκεί 2 το πολύ 3 φορές την εβδομάδα [αυτό τους καλοκαιρινούς μήνες ... φαντασθείτε το χειμώνα τι γινόταν ... ] ... Επίσης, τα καράβια που εξυπηρετούσαν το νησάκι ήταν από τα πιο παλιά που υπήρχαν και τα πιο "βραδικίνητα" ["Μιαούλης", "Κυκλάδες", "Κανάρης", "Έλλη" ... σάς λένε τίποτα αυτά τα ονόματα ??? Πάντως .... respeeeeect όσο δεν πάει άλλο σε όλα αυτά τα παλιά καράβια, δώσανε για πολλά χρόνια ζωή στην άγονη γραμμή του Αιγαίου] !!!
Ε, με όλες αυτές τις συνθήκες .... καταλαβαίνετε πώς φτάνανε τα παγωτά της ΕΒΓΑ και της ΔΕΛΤΑ στο νησάκι μου εκεί στα 80ς !!! Τα χαρτόκουτα με τα κυπελλάκια, τους πυραύλους κλπ στιβαγμένα στο γκαράζ του καραβιού, δίπλα στα αυτοκίνητα [αλήθεια, γιατί δεν τα βάζανε σε ψυγεία ??? ] .... Το δε καράβι έφτανε στο νησί μετά από ... 15 - 18 ώρες, οπότε ... καταλαβαίνεται πώς έφταναν και τα παγωτά : λιωμένα, έχοντας μετατραπεί σε ... σούπες, χυμένα έξω από τα κυπελλάκια κλπ κλπ !!! Και σαν να μην έφταναν αυτά .... κάποιοι επιβάτες, στη "φούρια" τους να βγουν από τη μπουκαπόρτα για να μπουν στη βάρκα, πατούσαν αρκετές φορές τις κούτες με τα παγωτά !!!!
Κι όταν τα παγωτά έφταναν [όπως έφταναν] στο μώλο του νησιού, μετά από τόοοσες περιπέτειες ... τα έπαιρναν οι μαγαζάτορες [στο νησί είχε τόοοτε μόλις 2 μαγαζιά που λειτουργούσαν ως καφενεία - εστιατόρια - μπακάλικα κλπ κλπ, δηλαδή ... πολλαπλών χρήσεων] και τα βάζανε στα ψυγεία τους για να ξαναπαγώσουν και να μετατραπούν, ξανά, από .... σούπες σε παγωτά !!!!
!!!
Αυτά, λοιπόν,ήταν τα χειρότερα παγωτά που έχω φάει στη ζωή μου : λιωμένα και ξαναπαγωμένα, που με τις τόσες περιπέτειες που πέρασαν είχαν χάσει τη γεύση τους, που το περιεχόμενό τους είχε χυθεί γύρω - γύρω απ' το κυπελλάκι κι είχε ξαναπαγώσει εκεί [σκεφθείτε ... αντί να περιστρέφεις το πλαστικό κουταλάκι μέσα στο κυπελλάκι του παγωτού να το περιστρέφεις ... έξω από αυτό !!! ] κλπ κλπ ....
Κι εύλογα θα με ρωτήσετε : "καλά, γιατί πήγαινες και τα αγόραζες αυτά τα παγωτά" ??? Μα ... παιδί ήμουνα, καλοκαιράκι ήτανε, σε διακοπές ήμουνα ... ήταν αδύνατον να μη λαχταρήσω λίγο παγωτό .....