Ρετρό εκλογές στην Ελλάδα! (Ή αλλιώς η εποχή των δεινοσαύρων)!

Ιούνιος 1989. Εκλογικό τμήμα κάπου στο Κιλκίς. Είμαι γραμματέας εφορευτικής επιτροπής. 2 περιστατικά.

1. Γιαγιά μπαίνει στο παραβάν με την απαραίτητη τσάντα ανά χείρας. Καθυστερεί αρκετά με συνέπεια να δυσανασχετεί η ουρά. Κάποια στιγμή ο δικαστικός αντιπρόσωπος παρεμβαίνει.

"Τελειώνετε κυρία;"

"Μια στιγμή, δεν μπορώ να βρω το..."

"Δεν πειράζει γιαγιά, δώστε μου την τσάντα σας να βγάλω το (σταυρωμένο) ψηφοδέλτιο. Περιμένουν κι άλλοι..."

2. Άντρας περί τα 50 προσέρχεται για να ψηφίσει.

"Καλημέρα (σπαστά). Είμαι από την Τσεχοσλοβακία και ήρθα πρόσφατα και δεν ξέρω τι γίνεται. Μπορείτε να μου πείτε ένα καλό κόμμα να ψηφίσω;"

Σε ριπή οφθαλμού τον πλησιάζουν οι κομματικοί αντιπρόσωποι και τον αρχίζουν πολιτική κατήχηση...
 
Eκλογές 1989 και ηλικιωμένη γυναίκα, πηγαίνει στο εκλογικό κέντρο με σημειωμένο ψηφοδέλτιο από το σπίτι, του σοσιαλιστικού κόμματος.

Κάτι η ηλικία, κάτι η βιασύνη, δεν μπορεί στο παραβάν να το βρει μέσα στην τσάντα της και αποφασίζει η καλοκάγαθη γριούλα, να σταυρώσει καινούργιο. Ψάχνοντας ανάμεσα στα ψηφοδέλτια, βλέπει την φλόγα της ΕΠΕΝ , που της θυμίζει τον ήλιο(!) και το ρίχνει στον φάκελλο ικανοποιημένη. Όταν στο σπίτι ο φανατικός γιός κατάλαβε τι συνέβη, λίγο ακόμη και θα την...αποκλήρωνε! :rant:
 
prisma είπε:
Eγώ στις πρώτες εκλογές που ψήφισα, ήμουν φαντάρος και κατά συνέπεια με είχαν τοποθετήσει σε εκλογικό κέντρο.
Εσύ ήσουν αυτός που με χαιρέτησε στρατιωτικότατα όταν πήγα να ψηφίσω? :lol:

Στις εκλογές του 1989 (και τις δύο) έκανα τη θητεία μου στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, αλλά δεν με είχαν βάλει σε φρουρά, οπότε (επειδή ψήφιζα στην Αθήνα) απλώς πήρα μια 5ωρη άδεια - οι "τυχεροί" της επαρχίας έπαιρναν μέχρι τριήμερη. Βγαίναμε βεβαίως με τη στολή εξόδου, μπελαμάνα, μαντήλια, κορδόνια, σκαρπινάκι, όλα τα στολίδια, και είχαμε απόλυτη προτεραιότητα στην ψήφο, διότι έπρεπε να γυρίσουμε να συνεχίσουμε την προστασία της πατρίδας, τι θα έκανε η πατρίς αν δεν ήμουν εγώ στο Ναύσταθμο να μαζεύω τις γόπες και να αδειάζω τα σκουπιδοκάλαθα των πιλαφιών της ΔΤ, καθήκον το οποίο το ΓΕΝ θεώρησε ότι ήταν η σωστότερη αξιοποίηση ενός μηχανικού με διδακτορικό?

Λόγω ηλικίας μπαμπά ήμουν προστάτης οικογενείας κι έκανε μειωμένη μεν θητεία αλλά δεν έγινα κελευστάκι, είχα παραμείνει σκέτος ναύτης. Σημαντικό αυτό, διότι δεν φορούσα πηλίκιο αλλά ασπιρίνη, και δεν είχα χρυσές σαρδέλες στο μανίκι, οπότε ακόμη και για κάποιον που δεν είχε ιδέα για βαθμούς του ναυτικού θα έπρεπε να είναι φανερό ότι ήμουνα τελείως πάτο στην ιεραρχία, πιο πάτο δεν είχε . Πάω λοιπόν στο εκλογικό τμήμα, με βλέπει ο φρουρός φαντάρος, ντάααααν, κλαρίνο και χαιρετούρα. Και σοβαρότατα, δεν μου έκανε πλάκα. Μόνο που δεν έπεσα ξερός. Τι χαιρετούσε? Στην καλύτερη περίπτωση ήμασταν ομοιόβαθμοι, και μπορεί να ήταν και ανώτερός μου. Αισθάνθηκα τελείως επίσημος.. :) Μπήκα, με βάλανε αμέσως μπροστά μπροστά στην ουρά, ξανααισθάνθηκα επίσημος.

Ωραία εκείνη η εποχή... έβγαλα τα σπασμένα, αφού έγιναν 3 εκλογές σε έναν χρόνο, και νομίζω ότι του Ιουνίου ήταν διπλές διότι είχε και ευρωεκλογές ταυτόχρονα? Δεν είμαι σίγουρος. Δεν είχα ξαναψηφίσει ως τότε, αφού ήμουν εξωτερικό για μεταπτυχιακά από το 80, οπότε του έδωσα και κατάλαβε :)
 
Στις εκλογές μου έκανε εντύπωση το παραβάν όπου πήγαιναν και ψήφιζαν..
 
Δεν παρακολούθησα όλο το θέμα αλλά θυμάμαι τα εξής:

1) Τα πλαστικά σημαιάκια και τα τραγούδια των κομμάτων....Όλα τα εκλογικά κέντρα των μεγάλων κομμάτων να έχουν πλαστικά σημαιάκια καθώς και τραγούδια..Ειδικά των μεγάλων κομμάτων έχουν μείνει τα τραγούδια "Ο ήλιος ο πράσινος, ο ήλιος που ανατέλλει μας οδηγεί.." και το "Σε περιμένω να ρθεις και πάλι, μαζί να φτιάξουμε μια Ελλάδα μεγάλη..."...ακόμα και το "Χέρι, χέρι με τον Καρατζαφέρη", που τότε ήταν ακόμα με τη ΝΔ.

2) Οι κάλπες ήταν ξύλινες και όταν έκλειναν έβαζαν βουλοκέρι (σαν φοιτητής είχα κάνει και εφορευτική επιτροπή, από τότε μου έμεινε και δηλώνω όποτε γίνονται εκλογές γραμματέας εφορευτικής επιτροπής, και κάποιες φορές με παίρνουν!)..

3) Φαντάρους στα εκλογικά κέντρα...

4) Καταγγελία για εκλογές βίας και νοθείας, ειδικά μέχρι τις εκλογές του 1985, ε, μετά εκπολιτιστίκαμε...

5) Υπηρεσιακούς υπουργούς (που ακόμα και σήμερα μερικές φορές μπαίνουν), λες και εν έτει 2012 υπάρχει περίπτωση βίας και νοθείας!!

6) Συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα των Παπανδρέου, Μητσοτάκη, Φλωράκη, Κύρκου..ακόμα και του Γ. Ράλλη που ως μικρούλης μου είχε μείνει αυτό το "Δε θέλω ου!.." (εθεωρείτο από τους πλέον σοβαρούς και έντιμους πολιτικούς, και δεν έχει να κάνει με την κομματική του προέλευση..)...

(Απορία: Αυτόν τον Κ. Μητσοτάκη μήπως να τον βάζαμε σε κανένα μουσείο; Παίζει να είναι ο παλαιότερος εν ζωή πολιτικός...)...
 
elephadas είπε:
Ωραία εκείνη η εποχή... έβγαλα τα σπασμένα, αφού έγιναν 3 εκλογές σε έναν χρόνο, και νομίζω ότι του Ιουνίου ήταν διπλές διότι είχε και ευρωεκλογές ταυτόχρονα? Δεν είμαι σίγουρος. Δεν είχα ξαναψηφίσει ως τότε, αφού ήμουν εξωτερικό για μεταπτυχιακά από το 80, οπότε του έδωσα και κατάλαβε :)
Στις εκλογές της 18ης Ιουνίου του 1989 την ίδια μέρα γινόταν και οι ευρωεκλογές και οι κοινοβουλευτικές

grtt είπε:
Δεν παρακολούθησα όλο το θέμα αλλά θυμάμαι τα εξής:
5) Υπηρεσιακούς υπουργούς (που ακόμα και σήμερα μερικές φορές μπαίνουν), λες και εν έτει 2012 υπάρχει περίπτωση βίας και νοθείας!!
Δεν θυμαμαι σίγουρα και μπορεί να κάνω λάθος αλλα είσαι σίγουρος για υπηρεσιακούς υπουργους μεταπολιτευτικά? Εγω θυμάμαι μόνο την υπηρεσιακή κυβέρνηση Γρίβα το 1989 υπηρξε και άλλη? (με υπηρεσιακό πρωθυπουργό το αποκλείω αλλα υπήρξαν υπηρεσιακοί υπουργοί?) Απλά ρωτάω.

Κοινωτικές εκλογές 1986 ένας γέρος πάει να ψηφήσει με σταυρωμένο ψηφοδέλτιο από το σπίτι (κλασικά) έλα όμως που κάνει λάθος τις τσέπες και βάζει στο φακελο την εξέταση του οφθαλμίατρου....
 
Στις μεταπολιτευτικές εκλογές πάντα άλλαζαν οι υπουργοί εσωτερικών, δικαιοσύνης, δημόσιας τάξης, και νομίζω και ο υπουργός προεδρίας (ή όπως λέγονται τώρα). Στη θέση τους έμπαιναν εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, συχνά δικαστικοί (δικαιοσύνης), δημοσιογράφοι (προεδρίας), καθηγητές πανεπιστημίου. Άλλαζαν δηλαδή υπουργοί που θα μπορούσαν, από τη θέση τους, να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Πάντα μου φαινόταν ανόητο... αφού πρωθυπουργός, υφυπουργοί κλπ κλπ δεν άλλαζαν, σιγά μην έκανε διαφορά ποιος θα ήταν υπουργός. Άλλωστε και οι υπηρεσιακοί ήταν φιλικά προσκείμενοι στο εκάστοτε κυβερνών κόμμα. Αλλά ήταν παράδοση καθιερωμένη από παλιά, όπως κι ο στρατιώτης φρουρός - λες και μπορούσε να κάνει τίποτε.

Δεδομένου ότι η προεκλογική αντικατάσταση υπουργών δεν επιβάλλεται από το Σύνταγμα ή από νόμους, είναι θέμα του πρωθυπουργού αν θα αλλάξει κανέναν ή όχι, αλλά νομίζω σε πρόσφατες εκλογές δεν αλλάζουν και οι 4 "παραδοσιακοί", πάντως σίγουρα μέχρι και το 2007 έγιναν αλλαγές, το 2009 δεν θυμάμαι.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός είναι πολύ σοβαρότερη περίπτωση και προβλέπεται από το σύνταγμα όταν τα "τριήμερα" δεν βγάζουν κυβέρνηση. Σε αντίθεση με τους υπηρεσιακούς υπουργούς, που είναι μέλη κυβέρνησης που έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, οι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί δεν έχουν περάσει τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης και μεταπολιτευτικά πράγματι μόνο ο Γρίβας υπήρξε, παρόλο που και η οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα μετατράπηκε πρακτικά σε υπηρεσιακή όταν, νομίζω Φεβρουάριο του 1990, αποσύρθηκαν τα πολιτικά μέλη της (δεν θυμάμαι αν μόνο η ΝΔ απέσυρε τους δικούς της ή και τα άλλα 2 κόμματα, πάντως όσοι έφυγαν αντικαταστάθηκαν από τα μέλη της κυβέρνησης Γρίβα), αλλά ο Ζολώτας ήταν πρωθυπουργός που είχε πάρει ψήφο εμπιστοσύνης κι έτσι δεν έγινε υπηρεσιακός.

Προδικτατορικά ήταν τελείως διαφορετική κατάσταση, οι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί ήταν συνηθισμένο φαινόμενο και διορίζονταν συχνά από το βασιλιά που διάλεγε όποιον του κάπνιζε.
 
Επιβεβαιώνω όσα είπε ο συμφορουμίτης πιο πάνω περί υπηρεσιακών υπουργών. Υπήρξαν και το 2009 και φέτος μόνο δεν υπάρχουν ή μάλλον προ-υπάρχουν καθώς όλη η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι υπηρεσιακή.

Are you sure my dear ότι είσαι μηχανικός; :p Γιατί πολύ κατατοπισμένο σε βρίσκω για τα νομικά κι αν αρχίσουν να μας κάνουν ανταγωνισμό και οι θετικοί, το χάσαμε το ψωμάκι μας :cool:
 
retrofan είπε:
Γιατί πολύ κατατοπισμένο σε βρίσκω για τα νομικά κι αν αρχίσουν να μας κάνουν ανταγωνισμό και οι θετικοί, το χάσαμε το ψωμάκι μας :cool:
Υπάρχουν και δικηγόροι εδώ μέσα?? Να προσέχουμε τι λέμε...... :animlaugh:
 
Υπάρχει πουθενά το βιντεάκι όταν το 1989, ο Τόλης Βοσκόπουλος σε "περίεργη" κατάσταση, δήλωνε έξω από εκλογικό κέντρο πως " ο Τσοβόλας είναι σερνικό " ; :xm:
 
Περπατούσα στο δρόμο με τον θείο μου τον Σάββα και με ρώτησε τι θα ψηφίσω.


Του απάντησα πως θα ψηφίσω το κόμμα του Γεώργιου Μαύρου.


Δεν ξέρω γιατί διάλεξα αυτόν, αν μου έκανε εντύπωση το επίθετό του δηλαδή, ή κάτι που είχα ακούσει γιʼ αυτόν, αλλά καθοριστικό ρόλο πιστεύω πως έπαιξε μια προεκλογική γελοιογραφία που έδειχνε ένα καπέλο, ένα γάντι, ένα παπούτσι και δε θυμάμαι τι άλλο και κάτω από το καθένα έγραφε το όνομα του προέδρου του κόμματος που αντιπροσωπεύει (κατά τον γελοιογράφο). Ο Γ. Μαύρος ήταν κάτω από το παπούτσι. Δεν μπορώ να φανταστώ τι συνειρμούς έκανα και προτίμησα αυτόν.


Για να μπορούσα να διαβάσω, θα ήμουν στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, αν και από τον θείο μου έβλεπα μόνο τα πόδια του όπως περπατούσαμε (όπως και όλων των άλλων ανθρώπων αν δεν κοίταζα ψηλά).


 
..ηταν μετα το ειδικο δικαστηριο,(και οχι 89)ο Τσοβολας ειχε ακουσει την καμπανα κι αντι να παρει την αγουσα για τα αποδυτηρια,

ο "γιος του αγωγιατη" την εκανε για Χαριλαου Τρικουπη,οπου ταμπουρωθηκε στα γραφεια του κομματος και προκαλουσε

να πανε ..να τον βγαλουνε.

Ο βοσκοπουλος ειχε σκασει μυτη ακαταλληλη ωρα,θαρρω μολις ειχε κλεισει το μαγαζι..

Το χα δει φυσικα και αν υπαρχει καπου αυτο το βιντεο ειναι priceless..

Απ τις πιο κωμικες στιγμες που μας εχει χαρισει η μεταπολιτευση..
 
Δείτε αυτό το ενδιαφέρον βιντεάκι από το αρχείο της ΕΡΤ. Πολίτες ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα στις βουλευτικές εκλογές του 1981. Εκλογικά τμήματα αρρένων & θηλέων που φρουρούνταν από στρατιώτες.
 
Γεια σας και απο μενα.Μολις θυμηθηκα κατι απο εκλογες του 1989, μαλλον, γιατι εχει σχεση με τον αδερφο μου και μαλλον τοτε θα ηταν. Ο αδερφος μου περιπου 8 ετων σε προεκλογικη περιοδο.Να σας πω βεβαια οτι οι γονεις μου δεν ηταν ποτε φανατισμενοι με το κομμα που ψηφιζαν και δεν ηθελαν να ασχολουμαστε κι εμεις με τα πολιτικα σε τοσο μικρη ηλικια.Ενα απογευμα ο πατερας μου κανοντας βολτα στην πλατεια της πολης μας (επαρχιακη) βλεπει τον αδερφο μου με αλλα παιδια πανω στα ποδηλατα να ανεμιζουν σημαιες καποιου κομματος.

Επαθε πλακα.Οταν ηρθε σπιτι και τον ρωτησε, ο αδερφος μου του ειπε οτι καποιος κυριος τους ειχε δωσει ενα μικρο χαρτζιλικι για να ανεμισουν τις σημαιες στην πλατεια.

Ευτυχως ο μπαμπας μου τον μαλωσε και του εξηγησε οτι ειναι πολυ μικρος να ασχολειται με τετοια πραγματα.Και να μην φανατιζεται μ αυτα. Αλλα ειχε πολυ πλακα η περιγραφη του πατερα μου οταν τον ειδε στην πλατεια.Πολυ γελιο.Δεν το πιστευε.
 
Stratulator είπε:
Δεν ψηφιζω Μητσοτακη *
Ουτε Κυρκο,ουτε Φλωρακη



Μα ψηφιζω τον Αντρεα



που'χει Γκομενα ωραια!...


 

 


* Παλιο ποιηματακι που ελεγαν μεγαλυτεροι μαθητες στο σχολειο, την περιοδο των εκλογων του '89-'90... :cool:
Ενα αλλο συνθημα των οπαδων του ΠΑΣΟΚ ξεκινουσε με τους 2 τελευταιους στιχους απο το προηγουμενο ποιηματακι και κατεληγε ως εξης:

Εσεις με τη Μαρικα,

εμεις με τη Μιμη

εσεις με μια νταλικα

και μεις με ενα ..(ακολουθουσε λεξη δισυλλαβη που δημιουργουσε ομοιοκαταληξια με τη λεξη Μιμη)
 
Θεϊκό video (πιθανότατα περί τον Νομό Ημαθίας, tsalk εδώ σε θέλω) στην προεκλογική αναμέτρηση του 1985. Πλαστικές σημαίες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σε απόσταση αναπνοής. Disclaimer: Καμία διάθεση ανοίγματος πολιτικής συζήτησης. Προβάλλεται μόνο για λόγους ψυχαγωγίας...

 
Πολυ καλη ποιοτητα του βιντεο που νομιζεις οτι γυριστηκε χθες!!!
 
96Γ ΕΣΣΟ...η τελευταια φουρνια φανταρων που πηγε φρουρα σε εκλογες.

Ειχα την τυχη να ειμαι σε αυτη την σειρα και να ειμαι φρουρα σε εκλογικο κεντρο στην Βαμβακια Σερρων. :)

Η εμπειρια...ανεπαναληπτη! :D

Θυμαμαι μας ειχαν χωρισει σε ζευγαρια (ενας υπαξιωματικος κι ενας φανταρος)

μας εβαλαν μεσα στο Ρεο και εκαναν το μοιρασμα...Βαμβακια,Μητρουσι,Καλα Δενδρα,Προβατας,Μελενικιτσι κλπ...

Φτανουμε στο χωριο και μας αφηνουν στο σχολειο ωπου μας περιμενε ο διευθυντης,ο οποιος μας παραχωρησε

μια αιθουσα για να την περασουμε -ειχαμε παει απο Σαββατο πρωι και φυγαμε Δευτερα πρωι -και να εχουμε καπως

κρυμενο τον οπλισμο και τα πραγματα μας.

Ολο το Σαββατο μπορω να πω οτι ημασταν ρεμπελοι και δεν καναμε απολυτως τιποτα...περα απο το να γνωριζουμε κοσμο.

Ειχαν την περιεργεια να δουν απο κοντα τους φανταρους.Καλα ανθρωπακια με αγνες και αθωες ψυχες.

Κυριακη πρωι ομως επρεπε να ειμασταν ετοιμοι και να παρουμε τις θεσεις μας.

Στημενος απο το πρωι που ανοιξαν οι καλπες στην εξωπορτα του σχολειου,

με στολη εξοδου,κρανος (το πλαστικο μερος μονο),εξαρτηση και οπλο.

Ισως το πιο παραξενο ντυσιμο που εχω δει σε φανταρο... :eek:

Η δουλεια ολη ποια ηταν? Να κατευθυνω τους αντρες στην δεξια αιθουσα και τις γυναικες στην αριστερη ωστε να ψηφισουν.

Ωσπου πεταγεται σε καποια φαση ενας παππους και λεει..

"Παληκαρι μου,δεν ειναι αναγκη να εισαι στημενος...την διαδικασια την ξερουμε.Αλλωστε 100-200 νοματαιοι ειμαστε."

Αλλο που δεν ηθελα... :D ...Αφου πηρα το οκ απο τον λοχια και ειχα το ελευθερο,πηγα για καφε και για περαιτερω

γνωριμιες... :cool: ...οι οποιες απεδωσαν και με το που κλεισαν οι καλπες,καηκε το πελεκουδι!!!:biglaugh:

Εφεραν κατι παιδια (καλη τους ωρα) μεζεδικλικια,κρασακι μεχρι και οργανα...και εγινε ο χαμος!!! :D

Ισως οι καλυτερη εκλογικη εμπειρια που ειχα ποτε... :cool:
 
Άλλο ένα διαμαντάκι από τις εκλογές του '85, η ημερομηνία είναι 1/6/1985 κατά τον uploader, εγώ πιστεύω ότι είναι 25/5/1985 διότι οι εκλογές έγιναν στις 2/6/1985 και πάντα η τελευταία συγκέντρωση γίνεται Αθήνα και όχι Θεσσαλονίκη που αναφέρεται το video. Εν πάσει περιπτώσει οι σκηνές έχουν ληφθεί στη Σταυρούπολη, στο ύψος του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και έως τη στροφή Καρατάσου.

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Aπίστευτα βίντεο. Ευτυχώς αυτές οι εποχές ανήκουν στο παρελθόν.

Και κάτι πιο ανάλαφρο...

Athens 1985 Tourist with PASOK Flag.jpg

Τουρίστρια στην Αθήνα τον Ιούνιο του 1985. Κάποιοι της έδωσαν μια σημαία του ΠΑΣΟΚ, με την οποία πόζαρε. (photo by Tor Lillqvist)
 
Πίσω
Μπλουζα